18.11.12

Mακαρόνια/ζυμαρικά: Κάθε πιάτο κι ένα βήμα πίσω!









Tα συνηθισμένα ζυμαρικά/μακαρόνια που φτιάχνονται από άσπρο αλεύρι είναι μια πολύ φτωχή διαιτητική επιλογή.

Η αφαίρεση του πίτουρου (περικαρπίου) και του φύτρου (εμβρύου), στη ουσία απογυμνώνει το άσπρο αλεύρι από τα θρεπτικά συστατικά του σταριού (βιταμίνες συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία) και τις πολύτιμες φυτικές ίνες.

Στην ουσία μιλάμε για κενές θερμίδες δηλαδή χαμηλή θρεπτική πυκνότητα που μάλιστα συνοδεύεται από υπολογίσιμη θερμιδική αξία.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφεύγουμε έτσι κι αλλιώς!

 Η έξυπνη διατροφή του ανθρώπου που χρειάζεται το μάξιμουμ της υγείας και της ενέργειας σχετίζεται βασίζεται σε θρεπτικά πυκνές και θερμιδικά φτωχές τροφές.

Μην ξεχνάτε ότι ο κύριος στόχος μας δεν πρέπει να είναι η απλή πρόσληψη των θερμίδων συντήρησης του βάρους μας. Αυτό είναι πολύ κοντόθωρη οπτική!

Αντίθετα θα πρέπει να είναι η μάξιμουμ λήψη θρεπτικών μικροστοιχείων : βιταμίνες,ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία,φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά κλπ.

Αυτό δεν γίνεται με μακαρόνια/ζυμαρικά,άσπρο ψωμί και άσπρο ρύζι. Όταν καταναλώνουμε τις θρεπτικά πάμπτωχες αυτές τροφές αποστερούμε τον οργανισμό μας από το πολύτιμα για το ευ ζην θρεπτικά μικροσυστατικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Αποφύγετέ τις γιατί σας πάνε σε αργό θάνατο! Και το σπουδαιότερο δεν σας επιτρέπουν να πιάσετε το γενετικό δυναμικό σας!

Γιατί να συμβιβαστείτε με μια μέτρια ζωή αφού μπορείτε με την κατάλληλη διατροφή να έχετε σχεδόν απεριόριστη ενέργεια;


Mετά μη ξεχνάτε ότι το άσπρο αλεύρι μεταβολίζεται σχεδόν όπως η άσπρη ζάχαρη!

 Εκτινάσσει γρήγορα στα ύψη το σάκχαρο στο αίμα και αναγκάζει το πάγκρεας να παράξει ινσουλίνη για να ελέγξει την κατάσταση.

 Πολλοί τέτοιοι κύκλοι προκαλούν ινσουλινοαντίσταση που γενικά συνεπάγεται υψηλή αρτηριακή πίεση,αυξημένα τριγλυκερίδια,χαμηλότερη καλή χοληστερίνη και αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης είναι μια πρόδρομη κατάσταση για το διαβήτη τύπου 2.

Πιο πρακτικά όμως ζητήματα είναι η έλλειψη ενέργειας και το αίσθημα κόπωσης που βιώνουν αυτοί που τρώνε πολλές ανάλογες τροφές και βέβαια σχετίζονται άμεσα με τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα. Εκεί οφείλεται και το γρήγορο αίσθημα πείνας (έλλειψη κορεσμού) που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών.

Δεν είμαι υποχόνδριος! Κι εγώ μπορεί να φάω κάποιες μικρές ποσότητες από άσπρα ζυμαρικά. Αλλά η κύρια διατροφή μου βασίζεται κατά 90% σε θρεπτικά πυκνές,ανεπεξέργαστες τροφές. Αυτό σε συνδυασμό με τη συστηματική σωματική άσκηση με κρατάνε μακριά από αρρώστιες και φάρμακα και μου χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια να χαίρομαι τη ζωή μου στο έπακρο!

Υπό την έννοια αυτή πιστεύω ότι αποτελεί ελάχιστο τίμημα η "στέρηση" κάποιων ελκυστικών/ορεκτικών τροφών όπως είναι π.χ. μια μακαρονάδα καρμπονάρα,ένα παγωτό σπέσιαλ ή ένα τρίγωνο Πανοράματος! Τα τρώω κι αυτά αλλά σε ειδικές περιπτώσεις!

Συμπερασματικά

Είναι δυνατόν να ρίχνετε την καλύτερη βενζίνη στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας και πετρέλαιο μπρεντ στο στομάχι σας!

Όχι σε άσπρα μακαρόνια-ψωμί-ρύζι!
Ναι στο αλεύρι ολικής άλεσης,στο αλεύρι από ντίνκελ ή ζέα και στις τροφές που βασίζονται σ' αυτό και ναι στο πλήρες,καστανό ρύζι!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


41 comments:

  1. Τα μακαρόνια μπορεί να γίνουν καρμπονάρα(με κρέμες γάλακτος,μπέικον,κλπ),μπορεί να είναι σκέτα ("φτωχά"),μπορεί να γίνουν και με μια θρεπτική σάλτσα που περιέχει 3-4 είδη λαχανικών και ελαιόλαδο.

    ReplyDelete
  2. Σίγουρα αγαπητέ αλλά δεν παύουν τα μακαρόνια να είναι μια πολύ φτωχή θρεπτικά τροφή. Θα έχεις όφελος αν την αντικαταστήσεις με υγιεινότερες επιλογές!

    ReplyDelete
  3. ...ή με ζυμαρικά ολικής άλεσης πχ...

    Καλημέρα σε όλους!!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Νάσο! Ακριβώς! Απλά να προσέχει ο κόσμος να είναι μόνο από αλεύρι ολικής άλεσης γιατί αρκετές μάρκες χρησιμοποιούν άσπρο αλεύρι κι ελάχιστο ολικής!

    ReplyDelete
  5. Καλησπερα σε ολους, μια απορια μου δημιουργηθηκε, Εχω μπροστα μου 2 πακετα μακαρονια(1 ολικης και 1 ασπρο), και τα συγκρινω, κοιτωντας τις ταμπελες τους, και βλεπω
    οτι τα ολικης εχουν απλα ''πανω κατω'5-10γ λιγοτερο υδατανθρακα, 1γ περισσοτερο πρωτεινη, και 7γ περισσοτερες φυτικες ινες.
    δηλαδη η μονη διαφορα τους ειναι οι 7γ παραπανω φυτικες ινες? για αυτο να τα προτιμουμε?
    Ευχαριστω.

    ReplyDelete
  6. Δεν είναι το θέμα τόσο τα μακροθρεπτικά στοιχεία όσο τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες,ιχνοστοιχεία,ανόργανα στοιχεία,ένζυμα κλπ) που σαρώνονται από τη χημική διαδικασία του ραφιναρίσματος.
    Τρως κενές θερμίδες!

    ReplyDelete
  7. Kalhspera...ti gnomh exeis gia ta makaronia sogias...h ta viologika "zwgrafos"? Apo tote pou ta trww exw hremisei...den prokalou fouskoma k geika einai san na mhn exeis faei....:-) teleia.

    ReplyDelete
  8. Αφού σου κάνουν συνέχισε! Σόγια δεν τρώω αλλά τρώω μακαρόνια με αλεύρι ολικής.

    ReplyDelete
  9. xreiazomaste omws kai amulo !!!!

    ReplyDelete
  10. Να το παίρνεις απο υγιεινότερες πηγές! Το λέω καθαρά στο άρθρο!

    ReplyDelete
  11. Μια απορία... Γιατί μετά την κατανάλωση κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες και βραστά χόρτα ένιωσα υπνηλία και καθόλου διάθεση για τίποτα;

    ReplyDelete
  12. Aυτό μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες παραμέτρους! Ακόμη και η ποσότητα του φαγητού παίζει ρόλο. Ο συγκεκριμένος πάντως συνδυασμός είναι άριστος!

    ReplyDelete
  13. Pia marka zumarikwn proteineis?

    ReplyDelete
  14. Δεν προτείνω τίποτα!Απλά να παίρνετε ζυμαρικά από αλεύρι ολικής!

    ReplyDelete
  15. Αυτο το V κατω απο τους κοιλιακους πως το βγαζουμε?

    ReplyDelete
  16. Σχετικά με την υπνηλία που αναφέρει ο Ανώνυμος παραπάνω, απ'όσο γνωρίζω οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο(και ιδιαίτερα οι πατάτες και τα μακαρόνια)προκαλούν αίσθημα υπνηλίας. Έτυχε να το διαβάσω και όντως το έχω παρατηρήσει και σε εμένα.

    ReplyDelete
  17. Ρίξτε μια ματιά εδώ:

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2011/05/blog-post_13.html

    ReplyDelete
  18. Εγω ξερω οτι οταν τρως μακαρονια το μεσημέρι κάνεις πιο σκληρή προπονηση μετα γτ σ δινουν ενέργεια. ..Επίσης αυτοι που τρέχουν μαραθωνιπ τρωνε την εβδομάδα πριν σχεδόν μονο μακαρόνια...

    ReplyDelete
  19. Αυτο κυρια Σοφια γινοτανε πριν 50 χρονια που λετε..τωρα μπορεις να παρεις ενεργεια απο αλλα συστατικα κ υγιεινοτερα..

    ReplyDelete
  20. Και γιατί πριν απο κάθε αγώνα οι ποδοσφαιριστές έχουν στο βασικό γεύμα μακαρόνια;

    ReplyDelete
  21. πολυ σωστη ερωτηση... περιμενω με αγωνια την απαντηση... δηλαδη τι πρεπει να τρωνε πριν απο αγωνα ή πριν απο προπονηση και τι μετα???ευχαριστω....

    ReplyDelete
  22. 1. Εδώ αναφερόμαστε στο γενικό κοινό και όχι σε αθλητές αντοχής που χρειάζονται carb loading για να αυξήσουν τα αποθέματα γλυκογόνου!

    2. Δεν λέω μη τρώτε αλλά να τρώτε τις καλύτερες εκδοχές και όχι την άσπρη σαβούρα που έχει απογυμνωθεί από τα θρεπτικά συστατικά! Την υγεία σας θα κοιτάτε πρώτα!

    3. Η πατάτα,η γλυκοπατάτα και το καστανό ρύζι κάνουν μια χαρά carb loading χωρίς να σας φορτώνουν γλουτένη.

    Επαναλαμβάνω είναι απαράδεκτο από πλευράς υγείας να βασίζεται κανείς σε άσπρα μακαρόνια!

    ReplyDelete
  23. Πιστευω οτι τα μακαρονια απο ζεα ειναι μια καλη επιλογη

    ReplyDelete
  24. Τα μακαρόνια Ζέας όντως είναι πολύ καλά νεροβραστα καθόλου αλάτι και λίγο τυρί ..νιώθεις την διαφορά άμεσα...

    ReplyDelete
  25. Ποια η αποψη σου για το φαγοπυρο;

    ReplyDelete
  26. Πολύ καλό! Να τρως!

    ReplyDelete
  27. Οι ποδοσφαιριστες στην Ιταλια τρωνε συνεχεια μακαρονια,ειναι απο τα βασικα της διατροφης τους.

    ReplyDelete
  28. Γενικά ένας που καλύπτει μεγάλες αποστάσεις χρειάζεται πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες επιλογές! Αυτό που λέω είναι να βελτιώστε τις επιλογές σας!

    ReplyDelete
  29. Οι ποδοσφαιριστές στην Ιταλία παίρνουν και φαρμακακι, θα πάρεις και εσυ;

    ReplyDelete
  30. εγώ μέσα στην εβδομάδα ζυγίζω ωμά 50 γρ πέννες ολικής ή καστανό ρύζι ή πλιγούρι και τα τρωω με κοτόπουλο ή ψάρι ψητό (συνήθως κοτόπουλο) , χωρίς σάλτσες , βαζω 1 κουταλιά ωμό λάδι και καμια φορά στις πέννες λίγο τυρί κότατζ . Ειναι οκ ; αα και 1 φορα / εβδομάδα όσπρια

    ReplyDelete
  31. φιλε εισαι φοβερος με αυτο το αρθρο.εχω δικια μου εμπειρια σκαμπανεβασματα στο σαγχαρο απο το ψωμι και τα μακαρονια.κοντεψα να γινω διαβητικος.40-30-30 και οποιος το επιασε.υδατανθρακες μονο χαμηλου γλυκαιμικου δεικτη.ευγε για την στηλη......

    ReplyDelete
  32. Ευχαριστώ! Να είσαι πάντα γερός και δυνατός!

    ReplyDelete
  33. Καλησπέρα! Έχω βρει σε ένα μαγαζί κριθάρι. Να το προτιμήσω για βραστό σε σαλάτες κτλ; Ποια η γνώμη σου;

    ReplyDelete
  34. Γενικά δεν προτιμώ τις πλούσιες σε γλουτένη τροφές!

    ReplyDelete
  35. Καλησπέρα, μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα θρεπτικά, μη παχυντικά και χορταστικά φαγητά?

    ReplyDelete
  36. Πάνε στον Ιούλιο του 2013 και διάβασε τις αναρτήσεις για διατροφή!

    ReplyDelete
  37. Για τα τεικολορε τι γνωμη εχεις;

    ReplyDelete
  38. Την ίδια. Τα θεωρώ junk.

    ReplyDelete
  39. kalispera,ti gnomh exeis gia ta makaronia xwris gloutenh?kai ta biologika ti diaferoun apta kanonika aspara makaronia?euxaristw

    ReplyDelete
  40. Αν έχεις θέμα με τη γλουτένη να τα προτιμήσεις. Αν δεν έχεις είναι το ίδιο πράγμα με τα άλλα.
    Τα βιολογικά προϊόντα είναι λιγότερο βεβερημένα με φυτοφάρμακα,ορμόνες κλπ,

    ReplyDelete