2.12.12

Πώς θα πάρω βάρος/κιλά και μάλιστα υγιεινά;










Mάλιστα! Στα χρόνια της παχυσαρκίας υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν να πάρουν βάρος/κιλά και μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν.

Μερικοί από αυτούς είναι γενετικά προγραμματισμένοι να είναι λεπτοί. Άλλοι προέρχονται από αρρώστια. Μερικοί δεν έχουν όρεξη και κάποιοι τη χάνουν μεγαλώνοντας.

Το να έχει κανείς λιγότερα κιλά από ότι ορίζουν τα πρότυπα ή ο ανεκδιήγητος ΔΜΣ δεν είναι και τίποτα το σοβαρό καθώς πολλοί λιπόσαρκοι είναι τέρατα υγείας. 

Αρκετοί όμως από αυτούς δεν το αντέχουν να φαίνονται καχεκτικοί, ξερακιανοί και κοκαλιάρηδες και θέλουν να πάρουν κιλά και κυρίως μυϊκή μάζα..

Στους ανθρώπους αυτούς λέω ότι μετράνε μεν οι θερμίδες αλλά μετράει και η θρεπτική πυκνότητα των τροφών.

Απλά δεν είναι σοβαρή επιλογή το να πάρουν κιλά με γλυκά, πίτσες, παγωτά, αναψυκτικά, χάμπουργκερ και λοιπές junk foods.


Τι πρέπει να τρώω για να πάρω κιλά με υγιεινό τρόπο;

- αποξηραμένα φρούτα με προεξάρχουσες τις σταφίδες

- ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους

- μονοακόρεστα λίπη από αβοκάντο, ελιές και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο θα πρέπει να προσθέτετε όπου μπορείτε

- αντικατάσταση του νερού με φυσικούς φρεσκοστυμμένους,mix χυμούς και γάλα. Μη πίνετε νερό πριν από το φαγητό! Να πίνετε επίσης πολύ γάλα!

- ψητές πατάτες

- ζυμαρικά ολικής και μαύρο ψωμί 

- καστανό ρύζι

- φυστικοβούτυρο ή βούτυρο από αμύγδαλα αν βρείτε

- ταχίνι ή ταχινόμελο

- γιαούρτι με προσθήκη ξηρών καρπών,σπόρων,berries κλπ

- περισσότερη πρωτεΐνη : άπαχα κρέατα, αυγά, κοτόπουλο, ψαρικά, γαλακτοκομικά κλπ

Μπορείτε να τρώτε από 3 ως 6 γεύματα - δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Να γυμνάζεστε με βάρη και να περιορίσετε την αερόβια!



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

23 comments:

  1. Eυχαριστώ, Chris! ;)
    Μat

    ReplyDelete
  2. Χρήστο καλημέρα!πριν απο ενα μήνα έπαθα μια θλαση β βαθμού στον τετρακεφαλο...εχω ακολούθησει καλο τρέξιμο με ένταση προοδευτικα όπως μου συνέστησε ο γιατρός και καλές διατατικες.θελω να μου πεις εφόσον γνωρίζεις αν σημερα έπειτα απο ενα μήνα πρέπει να ξεκινήσω καθίσματα ποδιών , ποδήλατο και ποτέ μπορω να επιστρέψω σε ποδόσφαιρο και αθλήματα γενικά..σε ευχαριστω!

    ReplyDelete
  3. Αρχικά συγχαρητήρια για το πολύ χρήσιμο blog σου.
    Απλά ποστάρω για να σου πω ότι είναι από τα ελάχιστα άρθρα για αυτό το θέμα. Μη το γελάς καθόλου...Μπορεί να είμαι υγιής αλλά μετά από μια συναισθηματική-ψυχολογική κατάρρευση τον Αύγουστο έφτασα να ζυγίζω 55 κιλά και έχω ύψος 1,75. Το πρόσωπό μου δεν βλεπόταν. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να ανοίξω μεν την όρεξή μου αλλά και να το κάνω με σωστό τρόπο, γιατί μου αρέσει να γυμνάζομαι.Και να ξέρεις ότι ακολούθησα αυτές τις διατροφικές συνήθειες καθαρά εμπειρικά, γιατί ό,τι υπήρχε στο internet ήταν για να χάσεις βάρος.
    Αν έχεις χρόνο απάντησέ μου σε παρακαλώ. Κάνω 4 φορές την εβδομάδα επί μια ώρα taekwondo, μια ώρα κάθε βδομάδα γρήγορο περπάτημα και τρέξιμο με εναλλαγές (τρέχω και όταν κουράζομαι περπατάω έντονα) και προσπαθώ να κάνω και ασκήσεις με βάρη (3κιλα) στο σπίτι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα (έχω πάρει πολλές από τις ασκήσεις που προτείνεις). Δύο φορές την εβδομάδα κάνω γιόγκα (έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, αν απορείς για τη συχνότητα). Αρχικά, το βρίσκεις υπερβολικό;Ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα μπορώ να τρώω ό,τι θέλω μέσα σε υγιεινά πάντα πλαίσια (τρώω όσο το δυνατόν ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα). Στόχος μου είναι να φύγουν επιτέλους τα ψωμάκια, να γραμμώσει η κοιλιά αλλά και να πάρω άλλο ένα κιλάκι(τώρα είμαι 57. Σημείωση είμαι 31 χρονών).
    Ανεξάρτητα αν προλάβεις να απαντήσεις ή όχι, ευχαριστώ για την καθοδήγηση μέσα από τα άρθρα σου. Να είσαι πάντα γερός και να μας δίνεις κουράγιο.

    ReplyDelete
  4. Πόσο γυμνασμένος πρέπει να είναι - και πως μπορεί να γίνει - κανείς για να αρέσει σε μια κοπέλα σαν αυτή της φωτογραφίας;

    ReplyDelete
  5. Anonymous said...
    Πόσο γυμνασμένος πρέπει να είναι - και πως μπορεί να γίνει - κανείς για να αρέσει σε μια κοπέλα σαν αυτή της φωτογραφίας;
    December 14, 2012 3:29 PM

    χαχαχαχα.....με πεθανες φιλε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. christo ποια ειναι η αποψη σου για το πλυγουρι??γιατι απ οτι βλεπω γενικα στα post σου,αν δν κανω λαθος, δν το συμπεριλαμβανεις στους "καλους" υδατανθρακες.Ευχαριστω

    ReplyDelete
  7. Μια χαρά είναι και μπορείς να τρως αν δεν έχεις δυσανεξία.

    ReplyDelete
  8. Καλησπέρα Χρήστο!!θα ηθελα ν σε ρωτησω ενημερωτικα (δεν εχω αγγίξει ποτε συμπληρωματα),τι γνώμη έχεις για τ φυσικα συμπληρωματα πρωτεινης-διατροφής που υπαρχουν στα φαρμακεια και τις μπαρες πρωτεινης που βεισκουμαι στα σουπερ μαρκετ?

    ReplyDelete
  9. Είμαι αντίθετος και στα δύο!

    ReplyDelete
  10. Σε ευχαριστώ πολύ!!

    ReplyDelete
  11. οταν λες φυστικοβουτηρο εννοεις της αγορας?

    ReplyDelete
  12. Αν μπορείς να το ετοιμάσεις μόνος σου ακόμη καλύτερα!

    ReplyDelete
  13. Καλημερα αυτα τα κιλα θα μπουνε σε λιπος η σε μύες?

    ReplyDelete
  14. Εξαρτάται από το θερμιδικό ισοζύγιο,το είδος και την ποσότητα της άσκησης! Αν δεν γυμνάζεσαι θα βοηθηθείς πολύ ως προς τη σωματική σου σύνθεση αν τρως σωστά!

    ReplyDelete
  15. Για τη "διατροφικη ζώνη" σε συνδυασμο με 2-3 εντονες 40' προπονησεις την εβδομαδα τι γνωμη εχεις; Παιρνω δυσκολα βαρος και μυικη μαζα, πασχιζω να παρω 2-3 κιλα .
    Τους τελευταιους μηνες ειχα τενοντιτιδα δε μπορουσα να γυμναστω και ετρωγα σα γουρουνι. 3 φορες τη μερα αλλα μεγαλες ποσοτητες και το βραδυ αργα και επισης αρκετη μπυριτσα.. προφανως το αποτελεσμα ηταν να φουσκωσει η κοιλια, να βαλω και παραπανω λιπος στην κοιλια (ποτε δεν ειχα τοσο) και να παρω λιγους μυες. Τελευταιο καιρο γμυναζομαι εντονα 2-3 φορες τη βδομαδα με βαρη και σπριντ , αλλα θελω να χασω εστω λιγο απο το λιπος της κοιλιας και ειδικα να ξεφουσκωσει! φυσικα και να βαλω κιαλλο μυ η τουλαχιστον να διατηρησω το μυικο μου συστημα. Δηλαδη μιλαμε για καποιον ο οποιος χανει μυς ευκολα παιρνει μαζα (λιπος ή μυ) δυσκολα και τωρα με διαφορες χαζες διατροφικες επιλογες που εκανε τους τελευταιους 5 μηνες θελει να φτιαξει μυικο συστημα και να ριξει κοιλια/λιπος.. η διατροφικη ζωνη βοηθαει;
    η γνωμη σου εχει ιδιαιτερο βαρος.
    Χαιρετω!
    Δημητρης

    ReplyDelete
  16. Είναι καλή διατροφή αν και προτιμώ την paleo. Έχει και λεπτομέρειες που κουράζουν αλλά την κατατάσσω στις καλές! Κάνε τρεις προπονήσεις με βάρη και δύο διαλειμματικές την εβδομάδα και τρώγε 15-20% κάτω από το όριο συντήρησης!

    ReplyDelete
  17. Θα ψαξω για την paleo, δεν τη γνωριζα! Ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές! σκεφτομαι να εφαρμοσω το 15-20% κάτω, για ενα διαστημα 5-6 εβδομαδων ή μεχρις οτου φυγει το λιπος που θελω και μετα θα αρχισω να αυξανω σιγα σιγα μεχρι να φτασω σ΄ενα θερμιδικο πλεονασμα το πολυ 10% για να αυξησω μυικα μαζα. είναι σωστή η σκέψη μου; (ειχα γυρω στο 11% λίπος, τωρα με το ματι είμαι γυρω στο 15%. Οταν είχα 11% λιπος ημουν 71 κιλα, τωρα που εχω 15% είμαι 69 κιλα. - ειχα χασει αποτομα 7 κιλα λογω μιας φασης που περασε, υψος 182)

    ReplyDelete
  18. Δες λίγo κι αυτό:

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

    ReplyDelete
  19. Ευχαριστω πολυ Χρήστο μου ελυσε αποριες το αρθρο είναι ακριβως αυτο που θελα να μαθω για την περίπτωσή μου.

    ReplyDelete
  20. Να είσαι καλά φίλε!

    ReplyDelete
  21. καλησπέρα, πολύ σωστά τα θέτει ο Χρήστος. Απλά ας μου επιτραπει να έχω μια παρατήρηση για τους αναγνώστες του Blog. Εκτός από τις συμβουλές του Blogger ή οποία άλλη πηγή του ίντερνετ , καλό θα ήταν να βρείτε κάποιον ειδικό να γυμναστητε μαζί του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό θα ήταν σίγουρα αλλά θέλει και χρήμα φίλε κι αυτό είναι πρόβλημα για πολύ κόσμο.

      Delete
    2. ναι το γνωρίζω γιατι είμαι στο επάγγελμα χρόνια. Αλλά πίστεψε με υπάρχουν προγράμματα για όλες τις τσέπες, απλά θέλει λίγο ψάξιμο... Και πάνω από όλα ο κόσμος να καταλαβαίνει που δίνει τα λεφτά του. Τρέχω μερικά από αυτά αλλά δεν θα αναφερθώ γιατί δεν θέλω να εκμεταλευτω την σελίδα σου.

      Delete