16.2.13

Αυτοσχέδιο crossfit στο Σέιχ Σου





Διαβάστε επίσης:


Επιλέγω να είμαι 100/100 fit!


To crossfit είναι ένας λειτουργικός τρόπος άσκησης που έχει σαν στόχο να βελτιώσει ταυτόχρονα
αντοχή,δύναμη,ταχύτητα,εκρηκτικότητα,ευκινησία,ισορροπία,συντονισμό και άλλες ποιοτικές,σωματικές παραμέτρους/δεξιότητες. 

Σας βοηθάει να αντιμετωπίζετε με τον καλύτερο τρόπο τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις της καθημερινής ζωής - από την πλευρά της φυσικής κατάστασης φυσικά!

 Είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα fitness που απεχθάνεται την εξειδίκευση.

Πιστεύεται ότι οι Σπαρτιάτες της αρχαίας Ελλάδας είναι οι πρώτοι που εφήρμοσαν προγράμματα crossfit για την εξάσκηση των στρατευμάτων τους.

Πολλοί από εμάς που έχουμε εμπειρία στο fitness αντιλαμβανόμαστε ότι η μονοδιάστατη προσέγγιση του είναι ατελέσφορη για τη βελτίωση όλων των παραμέτρων της φυσικής μας κατάστασης.

 Κλασσικό παράδειγμα πολλοί bodybuilders που εκτός από τη μυϊκή υπερτροφία δεν έχουν να επιδείξουν κανένα ποιοτικό χαρακτηριστικό στο επίπεδο fitness  τους.

Άρχισα να κάνω crossfit στο Σέιχ Σου όταν κανείς δεν μιλούσε γι αυτό! 

Τώρα μπορείτε να βρείτε οργανωμένα γυμναστήρια αλλά μπορείτε να κάνετε προγράμματα crossfit και μόνοι σας. Αν δεν έχετε κάποια γνώση και υποδομή πάντως σας προτείνω τα γυμναστήρια.



Σέιχ Σου: ιδανικός ανηφορικός διάδρομος για σπριντ



Ένα τυπικό πρόγραμμα crossfit μπορεί να περιέχει:

- βάρη: π.χ άρσεις θανάτου,καθίσματα,κινήσεις αρασέ και ζετέ κλπ
- άλματα πάνω και σε πάγκο και πάλι πίσω 
- σχοινάκι
- ασκήσεις κορμού και όλες τις ασκήσεις με το ίδιο σωματικό βάρος
- πουσάπς βλέπε ανωτέρω
- τρέξιμο: κυρίως σπριντ,400αρια, έμφορτοι συχνά...
- μονόζυγο: π.χ pull ups,chin ups και άλλες  ασκήσεις που παραπέμπουν σε ενόργανη γυμναστική
- κωπηλατικές ασκήσεις
- kettlebells
- διάφορες βυθίσεις κλπ.

Tο μεγάλο μυστικό και αυτό που κάνει το crossfit απολαυστικό είναι η ποικιλία και η διαρκής εναλλαγή. Δεν πρόκειται να πλήξεις με τίποτα!

Απαιτεί 3-5 εντατικά ημίωρα την εβδομάδα - να μη ξεπερνιούνται τα 45'!

Το crossfit μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι!

Εδώ θα σας δώσω ιδέες αναφέροντας τι κάνω εγώ στο Σέιχ Σου: 

- σπριντ όπως τα περιγράφω στο link
- άλματα πάνω και κάτω σε παγκάκι
- pull ups,chin ups στα μονόζυγα που έχει βάλει ο δήμος
- διάφορα πουσάπς σαν αυτά που περιγράφω σε δεκάδες αναρτήσεις. Περισσότερο μου αρέσουν τα spiderman,crocodile και dive bombers
- τα εκ των ων ουκ άνευ burpees
- τρέξιμο με πέτρα και ρίξιμο πέτρας με τα δύο χέρια
- βάδισμα με προβολές
- βάδισμα στα τέσσερα
- διάφορα σκουότ
- άρσεις θανάτου με πέτρα
- ασκήσεις μέσου κορμού όπως προβολές spiderman και επιτόπια αναρρίχηση
- βυθίσεις κλπ.

Αυτά τα προγράμματα σε πάνε λίγο παραπέρα στην κλίμακα του fitness και τα συνιστώ με θέρμη!




Το ηλιοβασίλεμα από το μέρος που γυμνάζομαι!





Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

20 comments:

  1. Καλησπερα Χρηστο!Ειναι ο ιδανικος τροπος για να γινεις πραγματικα fit.Τοσα χρονια στο γυμναστηρια νοιωθω οτι εχασα πολυ χρονο.To crossfit και ιδανικα το crossfit στην υπαιθρο κανει θαυματα ψυχικα και σωματικα.Συνεχισε την καλη δουλεια και εμεις ειμαστε μαζι σου...

    ReplyDelete
  2. Που έχει μονόζυγα στο Σειχ Σου?

    ReplyDelete
  3. δεν χρειαζεσαι μονοζυγο φιλε μου.ενα δεντρο με ενα χοντρο γερο κλαδι χρειαζεσαι μονο

    ReplyDelete
  4. Γειά σου Χρήστο. Είμαι εδώ και πάρα πολύ καιρό ένας από τους φανατικούς αναγνώστες του blog σου και πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησα κι εγώ με τη βοήθεια των άρθρων σου, τη δική μου "σωματική μεταμόρφωση" με βάρη στο σπίτι σε συνδυασμό με σπριντ. Το πρόγραμμα μέχρι τώρα μαζί βέβαια με ένα αρκετά πειθαρχιμένο πρόγραμμα διατροφής μου έχει επιφέρει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αλλά ένας τραυματισμός πριν από ένα μήνα περίπου με καθήλωση στο κρεβάτι για δέκα μέρες. Συγκεκριμένα έπαθα κύλησε δίσκου στη μέση με πιθανότερη αιτία τη λάθος εκτέλεση κάποιας ή κάποιων ασκήσεων. Αυτή τη στιγμή είμαι καλά αλλά κάποιες μικροενοχλήσεις στη μέση με κάνουν να μην παίρνω ακόμα εύκολα την απόφαση να ξαναξεκινήσω το πρόγραμμα. Θα ήθελα και θα εκτιμούσα βαθύτατα τη συμβουλή σου για το πως και το πότε θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή να ξαναξεκινήσω γιατί πραγματικά δε θα ήθελα με τίποτα μια "μικροατυχία" να με κάνει να εγκαταλείψω την τόσο ωραία προσπάθεια που έχω ξεκινήσει.
    Με εκτίμηση, Βασίλης.

    ReplyDelete
  5. Καλησπερα και πολλα μπραβο για την πολυ καλη δουλεια.Τι γνωμη εχεις για τη διαλειμματικη με τη μορφη 1 σετ βαρη / 1 λεπτο burpees η mountain climbers κτλ? Επισης υπαρχει καποια μορφη διαλειμματικης χωρις sprint?Επειδη μενω σε κεντρο και οσα μερη προσφερονται για sprint απαιτουν μετακινηση , χρονο κτλ Ευχαριστω.

    ReplyDelete
  6. http://www.thestival.gr/health/item/81138-i-yperboliki-gymnastiki-afairei-xronia-zois21

    Ισχύει αυτό που γράφει το άρθρο???
    Σε ποιες περιπτώσεις υπερβολικής προπόνησης αναφέρεται?

    ReplyDelete
  7. Έχω γράψει γι αυτό! Έχει βάση!

    ReplyDelete
  8. Aυτό που λες είναι κυκλική προπόνηση,όχι διαλειμματική η οποία βασίζεται σε εναλλαγές μεγάλης έντασης και χαλαρότητας. Η διαλειμματική μπορεί να γίνει με όλες τις μορφές άσκησης!

    ReplyDelete
  9. λυσε μου μια απορια, πώς μπορεις να εισαι παντα πειθαρχημενος;εγω περναω μαγαλο λουκι και δεν μπορω να βγαλω το φαγητο απο το μυαλο μου.

    πώς μπορω να μπω σε "ορθη πορεια";

    ReplyDelete
  10. Έχω βάλει προ πολλού τα πράγματα κάτω και πήρα τις απαραίτητες αποφάσεις που θα με οδηγήσουν στους στόχους της ζωής μου! Τίποτα πια δεν είναι ικανό να με εκτροχιάσει.

    ReplyDelete
  11. Ωραίο το Σειχ Σου. Αλλά πολύ σκόνη και γύρη φίλε μου. Ιδικά αν ακολουθείς τους έτοιμους δρόμους.

    Τα πνευμόνια γίνονται γίνονται σκουπίδια.

    ReplyDelete
  12. Τρέχω 20 χρόνια στο Σέιχ Σου και τα πνευμόνια μου είναι σε άψογη κατάσταση! Αν υπάρχει κάποια αλλεργία είναι άλλο πράγμα!

    ReplyDelete
  13. χρηστο σε παρακολουθω απο τοτε που ανοιξες το συγκεκριμενο σαιτ και μπορω να πω εισαι πολυ καλος και παντα ολιγαρκης και ενημερωτικος.θα θελα να αναφερθω στο σχολιο που εκανες για τους bodybuilders χωρις να θελω να φανω ως υπερασπιστης η οτιδηποτε αλλο,αλλα να ξεκαθαριζουμε καποια πραγματα ειναι καλο,παντα μα παντα εχεις μια αποστρεφεια ως προς τους αθλητες του μποντυμπιλντινγκ οχι τιποτα τρομακτικο δεν λεω αλλα απλα δεν σ αρεσει αυτο το ειδος πρωταθλητισμου-τροπου ζωης και ειναι απολυτως σεβαστο απλα αλλο φιτνες φιλε μου αλλο BBING να μην τα συγχεουμε,δεν εχει καμμια σχεση η προπονηση του ενος με την προπονηση του αλλου,καλα κανεις και προωθεις μια πιο....καθημερινη και ηπια μορφη προπονησης και με βρισκει συμφωνο αλλα τα πορτοκαλια δεν γινονται μηλα.δεν εχει καμμια σχεση ο τροπος ζωης ενος αθλητη του BBING με την καθημερινοτητα και το λειτουργικο φιτνες.οπως επισης πολλοι αναγνωστες σου λενε οτι το γυμναστηριο δεν ειναι καλο η οτι βαριουνται η οτι και καλα δεν μπορεις να κανεις πολλα πραγματα εκει μεσα..ενα θα πω η δεν ξερουν τι κανουν μεσα σ ενα γυμναστηριο η απλα δεν εχουν στοχους η και εαν εχουν δεν ξερουν πως να τους υλοποιησουν...οσον αφορα το κροσφιτ πιστευω οτι ειναι μια πολυ καλη μεθοδο εξασκησης και ενδυναμωσης αλλα θα πω κατι που το δανειζομαι απο εναν μεγαλο προπονητη "δεν γινεται ταυτοχρονα να ειμαστε καλοι σε ολα η να βελτιωθουμε σε ολα ταυτοχρονως"..

    ReplyDelete
  14. Ειλικρινά δεν αποστρέφομαι το bodybuilding και μάλιστα θεωρώ την all natural εκδοχή του σαν τέχνη του σώματος! Γενικά εστιάζω στη υγεία,τη λειτουργικότητα και την παραγωγικότητα.

    ReplyDelete
  15. Γεια σου Χριστο θα ηθελα να σε ρωτησω αν επειδη ειμαι 16 χρονων και κανω γυμναστικη με 12 κιλα βαρακια επιρεαση την αναπτυξη μου αρνητικα ??

    ReplyDelete
  16. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση μικρέ μου φίλε!

    ReplyDelete
  17. Έπρεπε να είχαμε και στην Αθήνα τέτοια μέρη!

    ReplyDelete
  18. Φίλε μου μάλλον δεν ξέρεις το Κατσιμίδι... Ανηφόρες, άπλα, ωραίο τοπίο και ταβέρνα με συκωταριές για αποκατάσταση... :)

    Σαν τη γυμναστική στην ύπαιθρο δεν υπάρχει τίποτα... Μπράβο Χρήστο... Αυτή είναι η ουσία... Η καλή ζωή που αποπνέει ένα υγιεινό σώμα και πνεύμα...

    ReplyDelete
  19. Ποιός ο λόγος για προπονήσεις crossfit? Δεν γίνεται να ακολουθείς ένα πρόγραμμα δύναμης/υπερτροφίας στο γυμναστήριο και απλά συμπεριλάβεις αερόβιο και ασκήσεις σωματικού βάρους?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα πάντα γίνονται,είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Υπάρχει κόσμος που ζει για το crossfit!

      Delete