25.3.13

Διατροφή - βάρη - αερόβια: Με ποια σειρά σπουδαιότητας;








Όπως ακριβώς αναφέρονται στον τίτλο!

Πρόκειται για το τρίπτυχο που αφορά στο σωματικό (φυσιολογία) μέρος του fitness και που έρχεται σε αντιδιαστολή με το ψυχολογικό δίπτυχο αυτοπαρακίνηση - κοινωνική αλληλοϋποστήριξη.

Είναι μέγιστο λάθος το να παραβλέπεται το δίπτυχο αυτό, γι αυτό και του έχω αφιερώσει δεκάδες αναρτήσεις στο παρόν blog!

Aπ' το μυαλό ξεκινάνε και στο μυαλό τελειώνουν όλα

Μη ξεκινάτε το ταξίδι του fitness αν δεν το έχετε τακτοποιήσει και προσχεδιάσει στο μυαλό σας! 

Θα παραιτηθείτε και μάλιστα γρήγορα γιατί πρόκειται για υπερμαραθώνιο και στα αθλήματα αυτά πας με μυαλό/καρδιά όταν σ' εγκαταλείπουν τα πόδια.

Προπόνησε πρώτα το μυαλό σου και μετά το σώμα!

Η κοινωνική αλληλοϋποστήριξη είναι κάτι σαν αυτό που γίνεται μέσα από το blog αυτό και τη σελίδα μου στο  facebook. Πάνω από χίλιοι φίλοι έχουν βρει έμπνευση,κουράγιο και υποστήριξη για να σπάσουν τα πλατό τους.

 Άλλοι για να κάνουν το πρώτο βήμα και άλλοι για να ξεπεράσουν τα όριά τους. 

Μια δυναμική,υψηλού μορφωτικού επιπέδου κοινότητα - έστω και διαδικτυακή - που υποστηρίζει με σθεναρό και αποτελεσματικό τρόπο τα μέλη της

Γυρνώντας πίσω στο θέμα μας δηλώνω απερίφραστα ότι η διατροφή είναι πάντα το νο 1.

 Κανένα είδος άσκησης οσοδήποτε σοφιστικέ και μπρουτάλ δεν μπορεί να υπερκεράσει τις συνέπειες μιας ποσοτικά και ποιοτικά άθλιας διατροφής!

Καθίστε λοιπόν στα θρανία και μάθετε τα βασικά περί διατροφής. Στο blog αυτό θα βρείτε ότι χρειάζεστε και με το παραπάνω!

Πρέπει να μάθετε τα μαθηματικά των θερμίδων αφ' ενός και στοιχεία υγιεινής διατροφής αφ' ετέρου!

Και τα δύο είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Αν πάτε μόνο με την ποιότητα κινδυνεύετε να καταλήξετε υπέρβαροι έως και παχύσαρκοι!

Αν πάτε μόνο με ποσότητα κινδυνεύετε να βλάψετε ανήκεστα την υγεία σας!

Τα βάρη τώρα είναι ανώτερη μορφή άσκησης από την αερόβια και σε ένα υποθετικό δίλημμα - απελθέτω απ εμού το ποτήριο τούτο! -θα προτιμούσα σαφώς τα βάρη.


ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ:ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ/ΟΦΕΛΗ



Αλλά και η αερόβια δίνει πολλά οφέλη και κατά την άποψή μου δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από τους όρους της εξίσωσης "fitness":


ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ:ΟΦΕΛΗ/ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


Kαι βέβαια η στρατηγικά ενταγμένη στο πρόγραμμά μας αερόβια μας βοηθάει πολύ στον έλεγχο του βάρους μας και στη βελτίωση της σωματικής μας σύνθεσης.

 Και δεν είναι ήσσονος σημασίας το ότι μας επιτρέπει να τρώμε περισσότερο!

Το βασικό είναι πάντως να μην κάνουμε τη λάθος προσέγγιση στο θέμα της απώλειας ή ελέγχου του βάρους μας! Είμαστε αθλητές κι όχι διαιτούντες!

Κι αν ακόμη κανείς καταφέρει να χάσει κιλά μόνο με δίαιτα θα έχει σίγουρα δυσμενή σωματική σύνθεση!

 Είναι σαν αρκετές λεπτές γυναίκες που δείχνουν υπέροχες μέσα στα ρούχα τους αλλά μόλις τα βγάλουν προκαλούν έντονες απογοητεύσεις!

Συμπερασματικά

Η διατροφή θα είναι πάντα το νο 1 και θα πρέπει να μάθετε τις βασικές της αρχές . Οι επαφές μου με χιλιάδες κόσμου δείχνουν δολοφονική άγνοια! (Αλήθεια τι στο διάβολο μαθαίναμε τόσα χρόνια στα σχολεία;;)

Tα βάρη είναι must για άντρες και γυναίκες και μάλιστα ακόμη και στις πιο προχωρημένες ηλικίες.

Τέλος είναι βαρύ το κόστος για όσους δεν κάνουν αερόβια. Έχω δε διαπιστώσει ότι η  άσκηση με τις μεγαλύτερες και ευνοϊκότερες προσαρμογές στη σωματική σύνθεση είναι τα σπριντ!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





23 comments:

  1. Χρήστο...ακριβώς όπως τόγραψες: ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΓΝΟΙΑ σε θέματα διατροφής...είμαι 49 ετών...μιλώ με πολύ κόσμο-νεώτερο από μένα,αλλά και συνομήλικους..για μεγαλύτερους δεν το συζητώ ,αναλφάβητοι σε θέματα διατροφής-ελαχιστότατοι γνωρίζουν έστω τους βασικούς κανόνες της σωστής διατροφής...τι να πω???...και να πεις ότι δεν υπάρχει πληροφορία???

    ReplyDelete
  2. http://metavolismos.com/?p=769

    Xρήστο μου σε παρακαλώ διάβασε το πιο πάνω άρθρο και εξέθεσέ μας τις απόψεις σου. Τις περιμένω με αγωνία, ειδικά στο σημείο που αναφέρεται στη λεγόμενη 'καθαρή διατροφή' ,που έχεις θίξει αμέτρητες φορές στο blog...
    Με ειλικρινή εκτίμηση
    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  3. ...αν προλάβεις ρίξε σε παρακαλώ και μια ματιά εδώ...

    http://metavolismos.com/?p=1131
    Με ειλικρινή εκτίμηση
    Γιώργος-Κρήτη

    ReplyDelete
  4. Γεια σας!
    Ηθελα να σας ρωτησω σχετικα με τν περιπτωση π δν μπορει καποιοσ να γυμναστει...
    Φετος λογω παναλληνιων καταφερνα να γυμναζομαι ελαχιστες φορεσ τν βδομαδα η και μερικεσ φορεσ καθολου ενω ειχα συνηθησει 3 ωρη προπονηση σε κολυμβητηριο καθε μερα΄.το τραγιικο ειναι πως μεχρι να δωσε τωρα δεν θα πηγαινω καθολου...
    Σημειωτεον εχω παρει 8 κιλα απο τν αρχη της χρονιας και φοβαμαι πως θα παρω κιαλλα...κατι π μ ριχνει πλ τν ψυχολογια..
    Τι θεωρειτε πως πρεπει να κανς μεχρι το τελοσ των εξετασεων για να αναστειλω τν πορεια αυτη??

    Ευχαριστωω!

    ReplyDelete
  5. Φίλε Γιώργο από την Κρήτη πρόλαβα κι έριξα μια ματιά εγώ....ελπίζω να σου απαντήσει και ο Χρήστος ...
    καταρχήν βρίσκω και τα δύο κείμενα εξαιρετικά ενδιαφέροντα...
    ....στο κείμενο με τα αντιοξειδωτικά και την σημασία τους:ποτέ μου δεν ασχολήθηκα με αυτό το θέμα...το γνωρίζω ,αλλά μου είναι παγερά αδιάφορη η σημασία τους...κάνει "μπαμ" ότι είναι μαρκετίστικη προπαγάνδα για να βγάζουν λεφτά κάποιοι στις πλάτες των άσχετων...γυμνάζομαι καθημερινά και τρέφομαι ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες διατροφής-που προτείνει και ο Χρήστος σε πολλές αναρτήσεις του-είμαι 49 ετών και έχω απόλυτη υγεία,εξαιρετική φυσική κατάσταση και καλή γράμμωση...
    ..στο δεύτερο κείμενο με τίτλο "Όχι,δεν είμαστε ότι τρώμε!!"....έχω δει την ταινία "Super size me" και πράγματι τρόμαξα από αυτά που είδα...σίγουρα το πείραμα είναι υπερβολικό...προσωπικά δεν τρώω καθόλου γλυκά,φαστ φουντ,αναψυκτικά και ζάχαρη...όμως τρώω πολύ συχνά σουβλάκια από συγκεκριμένα ψητοπωλεία...σφίζω από υγεία και ενέργεια(όπως έγραψα και παραπάνω..)...σίγουρα τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα...δεν συμφωνώ με την αποστείρωση...όμως πόσοι από αυτούς που τρώνε junk γυμνάζονται???....πόσοι από αυτούς που κάνουν κακή διατροφή-έχουν εντάξει στη ζωή τους-συστηματικά-φυσική δραστηριότητα???...το αντιπαράδειγμα του τύπου που γυμνάζεται συστηματικά και καταναλώνει καθημερινά junk-για μένα-είναι αστείο...η γυμναστική δεν είναι άλλοθι για να σαβουριάζουμε...φαντάσου ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ θα ήταν αυτός αν δεν κατανάλωνε junk...νομίζω εκεί είναι το θέμα για μένα...

    ReplyDelete
  6. Φίλτατε Ανώνυμε...
    Καταρχήν υποθέτω ότι-αφού δίνεις πανελλήνιες-πρέπει νάσαι 17-18 ετών...
    ...για να προπονιόσουν τρεις ώρες κάθε μέρα στο κολυμβητήριο..λογικά είσαι πολύ fit....
    από την άλλη μας λες ότι έχεις πάρει 8 κιλά μέσα σε έξι μήνες(πολλά τα θεωρώ...)
    άρα αυτό που θέλω να σε ρωτήσω μετά-απ΄όλες αυτές τις υποθέσεις-είναι τι διατροφή κάνεις??
    ...έχεις φτιάξει ένα ημερολόγιο που να καταγράφεις τι τρώς???
    ...για πέσμας για να σε "γνωρίσουμε" καλύτερα...

    ReplyDelete
  7. Γιώργο πολύ ενδιαφέροντα τα άρθρα του διατροφολόγου και άριστη γλώσσα. Διαφωνώ σε πολλά σημεία. Πιστεύω ότι είμαστε ότι τρώμε και ότι τα αντιοξειδωτικά από φυσικές πηγές είναι απαραίτητα. Σαφώς δεν θα έπεφτα θύμα των μαρκετίστικων υπερβολών.Σαφώς δεν επιλέγω συμπληρώματα!

    Λεβέντη μου εσύ που δίνεις εξετάσεις διάβασε τα 4 άρθρα που έχω γράψει για διατροφή στις εξετάσεις.

    ReplyDelete
  8. συγχαρητήρια για τη δουλεια και ενα μεγαλο ευχαριστω για τη βοηθεια!!! τα σπριντ θεωρουνται αεροβια ασκηση;

    ReplyDelete
  9. Με την έννοια της καρδιοαναπνευστικής. Στα σπριντ ξεπερνάμε το αναερόβιο κατώφλι είναι αλήθεια!

    ReplyDelete
  10. χερεται κ συγχαρητηρια. έχω μια απορία σε σχέση με διατροφή, προσπαθώ να χάσω κιλά..πότε να τρώω υδατάνθρακες; πριν ή μετά το γυμναστήριο; κάνω 3 φορές τη βδομάδα body pump, 2 φορές CXWORX, και 1 bodystep. αλλά κάνω κ λίγο αερόβιο κ ελαφριά βάρη. είμαι γυναίκα 21 χρονών 65kg 1.60 ύψος και πρώτη φορά επιχιρώ να γυμναστώ. σε ευχαριστώ εκ των προταίρων

    ReplyDelete
  11. καλησπέρα και από εμένα...διαβάζω ανεληπώς τα άρθρα σου και ομολογώ πως ειναι πολύ ενδιαφέροντα...θέλω και εγώ να σε ρωτησω κατι...1 ώρα την ημέρα αερόβια άσκηση και 50 λεπτα βάρη πιστεύεις ότι ειναι καλα ?

    ReplyDelete
  12. Οι καλύτερες ώρες για υδατάνθρακες είναι οι νωρίτερες μέσα στη μέρα και πριν και μετά την προπόνηση! Το είδος τους παίζει το μείζονα ρόλο. Ψάξε και θα βρεις στο blog πολλά άρθρα που θα σε βοηθήσουν!

    ReplyDelete
  13. Kοίτα η διάρκεια χωρίς να γνωρίζω ένταση και συχνότητα δεν μου λέει πολλά. Πάντως είμαι οπαδός των σύντομων και δυνατών προπονήσεων!

    ReplyDelete
  14. diladi prota vari k meta aerovia?

    ReplyDelete
  15. Φίλε,έχοντας ως εξοπλισμό μόνο μια σκέτη μπάρα (1.60m), θα μπορούσες να μου πεις τί άλλες σύνθετες (και όχι μόνο) ασκήσεις μπορώ να κάνω, εκτός από καθίσματα, προβολές, deadlifts κλπ;;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά...

    ReplyDelete
  16. Γενικά πρώτα βάρη και μετά αερόβια!

    Άλλες ασκήσεις: πιέσεις στήθους και ώμων και κωπηλατικές!

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα Χρήστο. Διαβάζω το blog σου εδώ και κάποιο διάστημα και θα ήθελα να σού δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου να ενημερώσεις τον κόσμο σε θέματα που είμαι σίγουρος ότι έφαγες αμέτρητες ώρες για να μελετήσεις στο διάβασμα και την προπόνηση και για τα σωστά ελληνικά σου.

    Είμαι γιατρός και ασχολούμαι με το fitness στον ελεύθερο χρόνο μου. Μπορώ να προσυπογράψω επιστημονικά πολλά από αυτά που γράφεις. Και προσωπικά έχω πέσει πολλές φορές θύμα του "συναισθηματικού φαγητού" όπως το ονομάζεις, τις αμέτρητες περιόδους των εξετάσεων που έχω περάσει σε όλη μου τη ζωή. Επίσης το θέμα της προπόνησης με βάρη. Ξέρεις πολλοί συνάδελφοι στο νοσοκομείο και άλλοι φίλοι αθλούνται αποκλειστικά αερόβια με ατέλειωτες μέτριας έντασης προπονήσεις για να κάψουν τις τυρόπιττες που τρώνε στα διαλείμματα της δουλειάς! Το αποτέλεσμα ειναι όχι μόνο να έχουν κακή υπερβολικά αδύνατη εμφάνιση αλλά να κατηγορούν και όσους αθλούνται (και) με βάρη ως έχοντες αντιαθλητική νοοτροπία και τα μυώδη σώματα οτι προκύπτουν από την αυταρέσκεια! Αυτά για να δεις οτι τα στερεότυπα υπάρχουν παντού.

    Συνέχισε την καλή δουλειά φίλε Χρήστο!

    ReplyDelete
  18. Νίκο μου ευχαριστώ πολύ! Οι συνάδελφοι σου να μη ξεχνούν ότι είμαστε απόγονοι Σπαρτιατών!

    ReplyDelete
  19. Καλησπερα....εκανα σπριντ οπως κ Χρήστο προτεινεις κ πραγματι τα αποτελεσματα ηταν εντυπωσιακα. Εχω ομως λογω γυμναστηρίου; λογω λανθασμενων κινησεων δημιουργήσει δυο φλεγμονες στην μέση κ πλέον καθε φορα που παω να τρεξω εστω κ ελαφρύ τρέξιμο η μεση μου με πεθαινει μετα. Κανω διαλληματικη με βαρη δυο με τρεις φορες την εβδομαδα...τι άλλο είδος αεροβιας μπορω να κανω ωστε να ισοδυναμεί με τα σπριντ που δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να κανω πια; ευχαριστω!

    ReplyDelete
  20. Διαλειμματική μπορεί να γίνει σε όλα τα μηχανήματα αερόβιας αλλά πάρε την άδεια από ένα γιατρό!

    ReplyDelete
  21. Καλησπέρα Χρήστο. Έψαχνα ένα post σχετικό με την αερόβια και τη διατροφή για να ζητήσω τη γνώμη σου. Είμαι δάσκαλος αερόβιας άσκησης και έχω 20 ώρες μαθήματα την εβδομάδα τα τελευταία 2 χρόνια. Κάνω δηλαδή 3-4 ώρες μάθημα έντονης αερόβιας την ημέρα αλλά και χορεύω 1-2 ώρες καθημερινά (επαγγελματικά). Όπως καταλαβαίνεις, η θερμιδική απώλεια είναι τεράστια με αποτέλεσμα να έχω χάσει 10 κιλά μυικής μάζας αυτά τα 2 χρόνια καθώς ήμουν ήδη στο 12% λίπους όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό. Πώς μπορώ να καλύψω αυτή την απώλεια; Είναι πολύ δύσκολο μόνο με τη διατροφή. Από την άλλη, δεν θέλω να παίρνω μόνιμα συμπληρώματα για να διατηρούμαι. Επίσης, έχω συνεχώς έντονη ανάγκη για ζάχαρη. Πες μου τι γνώμη σου σε παρακαλώ πάνω σε αυτό γιατί είναι ένα θέμα που προσπαθώ να λύσω χωρίς επιτυχία. Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  22. Zόρικη η δουλειά σου και κανίβαλος για τη μυική σου μάζα! Κάνε ότι μπορείς για να μειώσεις αυτήν την καταπόνηση για το σώμα σου. Ενώ αυτή η άσκηση είναι θείο δώρο σε λελογισμένες ποσότητες,έτσι όπως είσαι υποχρεωμένος να την κάνεις είναι θεία τιμωρία!

    1. Κάνε όσο μεγαλύτερη οικονομία δυνάμεων μπορείς!
    2. Κάνε συστηματικά βαριά βάρη
    3. Διάβασε το παρακάτω άρθρο για υγιεινή πρόσληψη βάρους:

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

    ReplyDelete
  23. Σ'ευχαριστώ πολύ Χρήστο!!!

    ReplyDelete