3.3.13

Πολύτιμες συμβουλές fitness που θα θέλατε να γνωρίζετε από πριν! (1)









Διαβάστε επίσης την τριλογία:


ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω σε λίγες σελίδες το απόσταγμα των γνώσεων και της εμπειρίας μου. Όλα αυτά που θα ήθελα να γνωρίζω απ' την αρχή και τα έμαθα με το δύσκολο και χρονοβόρο τρόπο. Διαβάστε τα με προσοχή και αν τα βρείτε χρήσιμα κοινοποιήστε τα και στους δικούς σας ανθρώπους!


1. Μην κάνεις το λάθος και μπλέκεσαι με λεπτομέρειες του κερατά!

Προσκολλήσου στα βασικά, στα θεμελιώδη. 

Tα πράγματα είναι απλά : Καθαρή διατροφή κατά 85% τουλάχιστον, συστηματική άσκηση, ενεργητικός τρόπος ζωής και συνέπεια στο διάβα του χρόνου.

2. Το fitness αφορά μυαλό και σώμα μαζί

Χωρίς ισχυρό μυαλό δύσκολο να πετύχεις υψηλά επίπεδα σωματικού fitness και κυρίως με διάρκεια στο χρόνο. Εδώ μιλάμε για μαραθώνιο και όχι για σπριντ.

3. Το fitness βοηθάει έμμεσα ή άμεσα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας

Όντας fit θα έχεις θάλλουσα υγεία και περισσότερη ενέργεια και θα τα καταφέρεις καλύτερα στη δουλειά σου, στη μελέτη σου, στα οικονομικά σου και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. 

Το fitness θα σε βοηθήσει με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο να δικαιώσεις την ύπαρξη σου σ' αυτήν τη ζωή.

4. Η έλλειψη χρόνου είναι μια πολύ σαθρή δικαιολογία για να μην ασχοληθεί κανείς με το fitness

 Ίσα-ίσα το fitness θα χωρέσει περισσότερο χρόνο στη μέρα σου. Διαπίστωσε πόσο παραγωγικά είναι τα πολύ fit άτομα και πόσο εντυπωσιακά πράγματα μπορούν να προλάβουν μέσα σε 24 ώρες.

5. Εστίασε στην υγεία και στην παραγωγικότητα και όχι στην εμφάνιση.

 Καλή π.χ. και η γράμμωση - δεν λέω - αλλά τελικά για πόσους θα αποτελούσε κυρίαρχο κριτήριο επιλογής; 

To σημαντικό είναι να μη μπλέκεσαι με γιατρούς, φάρμακα και νοσοκομεία και να παράγεις περισσότερο έργο στη μονάδα του χρόνου.

6. To fitness δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου χρήματα σε αντίθεση με ότι πιστεύει πολύς κόσμος.
 Το fitness αντίθετα φέρνει χρήματα στην τσέπη σου. 

Πιστεύω ειλικρινά πως δεν χρειάζεται κανείς γυμναστήρια, ακριβούς εξοπλισμούς, διαιτητικά συμπληρώματα, ακριβά βοηθήματα και εξεζητημένη διατροφή που κοστίζει. Χρειάζεται απλά κάποιες γνώσεις, φαντασία, δημιουργικότητα και έναν ελάχιστο εξοπλισμό. 

7. Πρόσεχε το περιβάλλον σου το οποίο και θα πρέπει να είναι αρκούντως υποστηρικτικό! 

Αν μπλέκεις με ανθρώπους της καρέκλας της καφετέριας, του φραπέ, της ανούσιας θεωρίας, της θέασης, της μιζέριας και της φθηνής αμπελοφιλοσοφίας είναι δύσκολο να ξεφύγεις.

8. H κοινωνική υποστήριξη  είναι λοιπόν βασική και μπορείτε να τη βρείτε και διαδικτυακά αν δεν είναι εφικτό δια ζώσης.

Ακόμη όμως πιο βασική είναι η εσωτερική αυτοπαρακίνηση που καλλιεργείται με τον καιρό με μελέτη, ενδοσκόπηση, διαρκή προσπάθεια, επαγρύπνηση, υγιή περιέργεια και εσωτερική φλόγα.

9. Μην τα συγχέεις!

Οι πυλώνες του fitness από άποψη φυσιολογίας είναι η άσκηση με βάρη / αντιστάσεις, το τρέξιμο σαν η πιο αποτελεσματική μορφή αερόβιας άσκησης για τον άνθρωπο και η ανάλογη υποστηρικτική διατροφή.

 Εννοείται ότι  μπορείς επί πλέον να κάνεις δραστηριότητες όπως pilates,yoga,zumba, spinning κλπ. 

Οι προαναφερθέντες πυλώνες όμως είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Το 2ο μέρος οσονούπω!


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





17 comments:

  1. Συγχαρητηρια , πολυ ουσιαστικες συμβουλες.Καλημερα.

    ReplyDelete
  2. Μακάρι να μπορούσε ο κόσμος να καταλάβει πόσο σημαντική είναι αυτή η ανάρτηση και πόσο μπορεί ουσιαστικά να τους αλλάξει ολόκληρη την ζωή .

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα κι ευχαριστώ!

    Andrew κάποιοι θα το καταλάβουν και αυτοί είναι που κυρίως με ενδιαφέρουν!

    ReplyDelete
  4. Χρήστο για άλλη μια φορά ολα αυτά που λες είναι πληρως διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα. θα ήθελα την βοηθειά σου για την ιδιαίτερη περίπτωσή μου. δεν μου αρέσει το κρέας. δηλαδή τρώω μικρες ποσότητες από φιλέτο λιγες φορες την εβδομαδα. προτιμώ λαδερα και όσπρια οπως επίσης ρυζι πατατες και μακαρόνια. όπως καταλαβαίνεις απο τη διατροφή μου λειπει πολύ πρωτείνη. δυστυχως στα 24 μου εμφανισα ξαφνικα και μια εντονη αλλεργια στο πολυαγαπημένο μου αυγο... ψαρι τρωω μια με δυο φορες την εβδομαδα αλλα εννοείται δεν με καλύπτει. τι προτείνεις? ευχαριστώ εκ των προτέρων Σαπφώ

    ReplyDelete
  5. με καλυψε ο andrew!

    ReplyDelete
  6. Υπερπολυτιμες οι συμβουλες σε αυτο το αρθρο οπως και σε ολα τα αλλα ! Σε ευχαριστω Χρηστο για τις αναρτησεις σου που με δινουν δυναμη 3 χρονια τωρα να συνεχιζω στο δρομο του fitness! Μου αλλαξανε ολη μου τη νοοτροπια και νοιωθω πολυ καλυτερα πλεον με τον εαυτο μου ! Συνεχισε να μας δινεις δυναμη

    ReplyDelete
  7. Πολυ καλες συμβουλες και γενικα πολυ ωραιο Blog, ηθελα να μειραστω μαζι σου και με οσους σε διαβαζουν το δικο μου προγραμμα και προσπαθεια που κανω, για να μην τα πολυλογω και κουραζω, 2-3 φορες τη βδομαδα τρεξιμο η αλλη αεροβια πχ μπασκετ η τενις, και εχω παρει και 2 12 κιλους αλτηρες για αρχη και κανω στο σπιτι μου 20 λεπτα περιπου 3 σετακι των 10 για καθε μυ , δηλαδη 3χ19 δικεφαλους-τρικεφαλους,πλατη,στηθος,ωμους,κοιλια , αυτα τα σετακια με ψιλοδυσκολευουν γιατι ειμαι ακομη αρχαριος, αλλα τα κανω σε συχνοτητα αν 1 μερες, δηλαδη μια μερα κανω 3 δεκαρια για καθε μυ, καθομαι μια μερα, και μετα παλι, επισης δεν κανω τις ιδιες ασκησεις πχ, σημερα μπορει να κανω εκτασεις ομως, μεθαυριο πιεσεις ομως, απλα γυμναζω τον καθε μυ , αλλα με διαφορετικη ασκηση καθε 2 μερες, και σιγα σιγα θα προσθετω αργοτερα πχ σε ενα μην και 2-3 κιλα στους αλτηρες αγοραζοντας δισκους, θα ηθελα καποια σχολια πανω σε αυτο, αν κανω κατι λαθος, αν ειμαι σε καλο δρομο, και γενικα γνωμες,

    ReplyDelete
  8. Πολύτιμες οι συμβουλές σου Χρηστο.Μήπως θα μπορουσες να μου προτεινεις μερικες ασκησεις για την πλατη μου που θελω να ανοιξει;

    ReplyDelete
  9. ειναι δυσκολο να αντιληφθουν καποιοι ποσο σημαντικο ειναι και ποσο πιο ενεργητικοι θα νιωθουν υστερα αφου κυριως ο περισσοτερος κόσμος γυμναζεται λογω εμφανισης και οχι για ισορροπημενη σωματικη και ψυχικη υγεία . Συγχαρητηρια ...

    ReplyDelete
  10. Eυχαριστώ Κατερίνα για τα καλά λόγια και σένα φίλε που μοιράστηκες μαζί μας τις εμπειρίες σου!

    Για πλάτη πολύ καλές ασκήσεις είναι οι κωπηλατικές με βαράκια και τα pull ups σε μονόζυγο. Υπάρχουν και πολλές άλλες αλλά χρειάζονται εξοπλισμό γυμναστηρίου!

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα!!!Πραγματικά παρακολουθώντας τις αναρτήσεις σας, που οφείλω να ομολογήσω ότι είναι σαφείς και κατανοητές,μαθαίνω πράγματα που δεν ήξερα αλλά και εδραιώνω παλιές γνώσεις μου παίρνοντας δύναμη να συνεχίσω να γυμνάζομαι παρά τις απίστευτα, πολλές, καθημερινές υποχρεώσεις.Γυμνάζομαι από τα 19 μου , όμως το τελευταίο καιρό και αφού τα παιδιά έχουν κάπως μεγαλώσει αχολούμαι συστηματικότερα έχοντας αλλάξει και τη διατροφή μου.Από τότε έχω δει μεγάλες αλλαγές στο σώμα μου.Τον τελευταίο χρόνο παιρνω μέρος και σε κάποιους αγώνες δρόμου ,περίπου 3 με 4 το χρόνο κάτι το οποίο με βοηθάει να βάζω στόχους και να βελτιώνω τον εαυτό μου και τις αντοχές μου.Την Κυριακή ετοιμάζομαι για τα τον πρώτο μου ημιμαραθώνιο και είμαι χαρούμενη γι αυτό.Όλα καλά μέχρι εδώ, μόνο που τον τελευταίο καιρό με τις προπονήσεις και τις άλλες υποχρεώσεις είχα αμελήσει να κάνω την καθιερωμένη εξέταση αίματος, την οποία έκανα πριν μερικές μέρες και διαπίστωσα πόσο χαμηλό αιματοκρίτη έχω(32,5 και φεριτίνη: 11. Παρεμπίπτοντος δεν ένιωθα κάποια κούραση και οι αντοχές μου ήταν υψηλές!)Άρχισα να παίρνω χάπια σιδήρου και να τρώω κρέας, του οποίου δεν είμαι και πολύ λάτρης για να αυξήσω τις τιμές.Έχω διαβάσει πολλά σχετικά άρθρα για την σχέση αντοχής και αυξημένων τιμών ερυθρών αιμοσφαιρίων και εντυπωσιάστηκα γιατί πραγματικά δεν γνώριζα!Σήμερα κάποιος μου είπε για το κεφίρ και παρά το ότι είναι γαλακτοκομικό βοηθάει πολύ στην αύξηση των παραπάνω τιμών καθώς και του σιδήρου.Θα ήθελα αν είχατε την καλοσύνη να αναφερθείτε σ αυτά τα θέματα σε επόμενο ανάρτησή σας.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ReplyDelete
  12. χρηστο συγχαρητηρια!

    σε αυτα που λες ..διαβαζω τον εαυτο μου

    ειμαι..πλεον νοικοκυρα και προσπαθωντας να χασω τα τελευταια πεντε κιλα απο εγκυμοσυνες, βλεπω οτι πασχω απο συνεπεια και ψαχνω τροπους να μεινω πιστη.Ο αντρας μου ειναι chocoholic και ουτε αυτο με βοηθαει, αλλα πιο πολυ απο ολα θελω να αναρτησεις ενα απλο προγραμμα για νοικοκυρες που να μπορουμε να το κανουμε στο σπιτι απλα, ακινδυνα και ανεξοδα ωστε να ενεργοποιηθει ο μεταβολισμος

    περιμενω απαντηση

    ευχαριστω

    ReplyDelete
  13. Σόφη ευχαριστώ!Θα το έχω υπόψη για το μέλλον.

    Για το μεταβολισμό ανώνυμη καλύτερη είναι η μεταβολική προπόνηση με βάρη. Διάβασε τα σχετικά άρθρα!

    ReplyDelete
  14. Αλεύρι ολικής να τρωμε ή να το αποφεύγουμε γενικά το αλεύρι;

    ReplyDelete
  15. Αν δεν έχεις δυσανεξίες τρώγε ολικής!

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα Χρήστο ευχαριστώ για τις συμβουλέςσου εκ των προτέρων για αεροβική σε στατικό ποδήλατο σε γυμναστήριο 30 λεπτά με ένταση είναι καλός χρόνος ή χρειάζεται περισσότερο για καύση λίπους στη κοιλιά

    ReplyDelete
  17. Καλός είναι ο χρόνος! Καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχεις αν βγεις έξω να τρέξεις!

    ReplyDelete