14.4.13

Fitness με όρους υγείας και όχι ματαιοδοξίας!











Διαβάστε επίσης:


Τι σημαίνει να είναι κανείς fit;


Το 99% των ερωτήσεων που μου τίθενται αποκαλύπτει ότι ο κόσμος έχει πολύ κλειστούς ορίζοντες όσον αφορά το fitness.

Fitness λοιπόν δεν είναι το ελεγχόμενο βάρος, αυτό που εμπίπτει στην καλή κατηγορία του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πετάξτε τις ζυγαριές σας! 

Δεν λένε σχεδόν τίποτα! Πώς μπορεί να θεωρηθεί fit ένα σακί με κόκαλα και λίπος! Αφήστε τις στερητικές δίαιτες και μπείτε σε πρόγραμμα μόνιμα καλής διατροφής και συστηματικής άσκησης. 

Δεν νοείται καλή υγεία χωρίς άσκηση! Δεν μπορείτε να ξεφύγετε χωρίς βάρη και κάποια μορφή αερόβιας! Δεν μπορείτε να ξεφύγετε με κακή ποιοτικά διατροφή! Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες!

Fitness σημαίνει πάνω απ' όλα θάλλουσα υγεία! Αποχή από γιατρούς,φάρμακα και νοσοκομεία!
Ελάχιστες χαμένες μέρες ζωής στο κρεβάτι!

Σημαίνει επίσης ανεξάντλητη ενέργεια για να χωρέσεις όσον το δυνατόν περισσότερα πράγματα στη μέρα σου! Και άριστη πνευματική διαύγεια.

 Πιο συγκεκριμένα:

- Δημιουργία στη δουλειά ή στις σπουδές εκτός αν έχεις συμβιβαστεί με την ιδέα του εκτελεστικού οργάνου

- Καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις

- Υψηλότερο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης

- Πολύ υψηλού επιπέδου σεξουαλική ζωή

- Ικανότητα και όρεξη για συνεχή μάθηση!

Αυτό είναι το fitness!

Δεν είναι η σωματική σύνθεση αν και είναι ένα κριτήριο απείρως καλύτερο του βάρους. Και δεν είναι βέβαια το μέγεθος των δικεφάλων,οι κοιλιακοί φέτες και οι σμιλεμένοι γλουτοί!

Όχι ότι όλα αυτά δεν με συγκινούν! Με συγκινούν γιατί ικανοποιούν την αισθητική μου και μετράνε στις επιλογές μου! Αλλά πάνω απ' όλα είναι η υγεία,η ενέργεια και η πνευματική ενάργεια κι εγρήγορση που οδηγούν σε υψηλότερα πεδία δημιουργίας!

Η διατροφική ανωριμότητα του κόσμου βγάζει μάτια! Τρέφονται με κριτήριο την  προσωρινή απόλαυση και όχι τη απόλυτα εφικτή βελτιστοποίηση της υγείας τους και τη μέσω αυτής μεγιστοποίηση του δυναμικού τους! 

Το σώμα μας αποδομείται και αναδομείται σε καθημερινή βάση. Δεν θα θέλατε αν ήσασταν γνώστες των διαδικασιών να βλέπατε το σώμα σας να αναδομείται με πρώτες ύλες από πίτσες,γύρους και παγωτά!

Ποτέ δεν είναι καλοί οι υποχονδριασμοί! Μπορείτε να τα δοκιμάζετε όλα! Αλλά η βάση θα πρέπει να είναι σωστή αν οι στόχοι σας στη ζωή είναι υψηλοί! Αν ανήκετε στη χρυσή μετριότητα βέβαια, τότε δεν χρειάζεται να χολοσκάτε.

Με την έννοια αυτή θα πρέπει να αυξήσετε στο μέγιστο τη θρεπτική πυκνότητα των τροφών σας με στροφή στα πολλά λαχανικά στα φρούτα και με μετάβαση στους ακατέργαστους φυσικούς υδατάνθρακες,στα καλά λίπη και στις υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες!

Όσον αφορά στην άσκηση μην μένετε μόνο στα βάρη και στην αερόβια αλλά δοκιμάστε λειτουργικές ασκήσεις όπως μονόζυγο,πουσάπς και διάφορες άλλες λειτουργικές,καλλισθενικές ασκήσεις που γυμνάζουν το σώμα σαν μια αδιαίρετη μονάδα.

Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να ρίχνετε το κέντρο βάρους σας στην υπερτροφία και στις ασκήσεις απομόνωσης! Δεν είναι λειτουργικό!

Δεν ήρθαμε εδώ για επιβιώσουμε αλλά για να ζήσουμε μια πλούσια σε εμπειρίες,συγκινήσεις κι επιτεύγματα ζωή!

Να ζήσουμε πολυδιάστατα, να εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας,να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να υψωθούμε πάνω από τις τυχαίες συγκυρίες!

Μόνο έτσι ανθίζει η ζωή!

Μόνο έτσι γίνεται φλόγα!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης



9 comments:

  1. Πάντα περιεκτικός και εύστοχος!!
    Καλημέρα...κι εδώ!!

    ReplyDelete
  2. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ!!!!

    ReplyDelete
  3. Κοίτα Χρήστο μου , τα γράφεις ΄πολύ όμορφα , αλλά θεωρώ ότι αναφέρεσαι στο πώς θα έπρεπε να είναι δομημένη μια παραδεισένεια, ελληνική πραγματικότητα. Στην όμορφη χώρα μας οι περισσότεροι που γυμνάζονται νομίζω ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ το επίπεδο παιδείας που χρειάζεται για να συλλάβουν τη διάσταση του fitness στην οποία αναφέρεσαι.Αυτά ίσως τα πιάνει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 2%΄ή 3%...Οι πιο πολλοί (σε πιο μικρές κυρίως ηλικίες-και όχι μόνο) γυμνάζονται για το εφέ , τη μούρη , το φαίνεσθαι, την επιφάνεια και τα γκομενάκια (ΚΑΙ ΜΟΝΟ ) είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι !!!Από κει πηγάζει και η ασχετοσύνη απέναντι σε διατροφικά θέματα στα οποία κατά καιρούς αναφέρεσαι. Ο άλλος θέλει αποτελέσματα εύκολα ,γρήγορα και εντυπωσιακά με οποιοδήποτε κόστος.Η αλλαγή σε θέματα αντιμετώπισης του fitness σα στάση ζωής έρχεται από ότι παρατηρώ εγώ γύρω μου μόνο σε ανθρώπους με πραγματική αγάπη για τη ζωή που έχουν το ταλέντο να καλλιεργούνται ασταμάτητα από την παιδική τους ηλικία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα..Σε ανθρώπους που συνειδητοποιηούν το ότι να ασχολείσαι ΚΑΙ με το σώμα σου είναι μια ανάγκη ιδιας σπουδαιότητας με την ανάγκη της δίψας , του φαγητού,..ή ακόμη και της τουαλέτας !!!
    Τώρα το 90% των κάπως μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων στην όμορφη , ηλιόλουστη (πάλι καλά !!) Ελλαδίτσα μας γυμνάζονται αυστηρά μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία και κατόπιν αρκετά πρόωρα, βρίσκοντας 180000000000 δικαιολογίες τα παρατούν σταδιακά και λένε :"EEEEEE καλά και μεις στα νιάτα μας καλοί ήμασταν.. Εσύ κύριε ψωνάρα γυμνασμένε πως το παίζεις δηλαδή τζόβενο ??Από δω και μπρος αναλαμβάνει η δυτική ιατρική να μας διατηρεί στη ζωή και να μας φροντίζει..." Και γω λέω από μέσα μου : Τι κότες λυράτες είναι αυτές ρεεεε ??? Τι πρέπει δηλαδή να αποδεικνύω συνέχεια στον κάθε ένα την αξία της άθλησης εφόρου ζωής , για αύξηση της ποιότητας και όχι της ποσότητάς της...Βαρέθηκα πια ρε Χρήστο !!! Βαρέθηκα !!Μπούχτησα, αγανάκτησα για αυτό ρε φίλε στα γράφω , όλα αυτά ,τα πολλά !!!Βαρέθηκα τον ωχαδελφισμό, βαρέθηκα την υπερβολική χαλάρωση, βαρέθηκα τους δήθεν κουλτουριάρηδες που θεωρούν πως η καλλιέργεια έρχεται ΜΟΝΟ ΑΠΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΣΠΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥΣ !!!Έχεις άπό τις λίγες σελίδες fitness που παρακολουθώ ευλαβικά για αυτό και σε ζαλίζω τόση ώρα χωρίς να ντρέπομαι...
    Εύχομαι να συνεχίζεις ασταμάτητα την ενημέρωση που μας προσφέρεις τώρα κοντά στα 5 χρόνια αφιλοκερδώς , με τη ζωντάνεια και τη σχεδόν εφηβική όρεξη για ζωή που σε διακρίνει !!
    Η στάση ζωής μας ,ίσως αυτή και μόνο , αρκεί για να μπει ένα λιθαράκι στην αλλαγή νοοτροπίας των γύρω μας !!
    Φιλιά !!

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρες Χρήστο απο Πάτρα..
    Ευχαριστούμε για το κουράγιο που παίρνουμε διαβάζοντάς σε....
    Ελπίζω να είσαι καλά!

    Αλέξανδρος-Πάτρα

    ReplyDelete
  5. Ευχαριστώ πολύ ρε παιδιά! Να είστε καλά! Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που θίγεις καλέ μου φίλε!

    ReplyDelete
  6. Γιαννης απο ΕυοσμοApril 19, 2013 at 4:27 PM

    Χρηστο Καλησπερα. Μιας και ανεφερες τις καλισθενικες ασκησεις. Εδω και ενα χρονο παρατησα γυμναστηρια λογω κρισης και κανω καλισθενικες προπονησεις. Εχω δει πολυ καλα αποτελεσματα. Μονοζυγο, διζυγο, καμψεις, αναποδες κωπηλατικες κλπ. Απειρες ασκησεις και με υπομονη το επιπεδο ανεβαινει με τον καιρο, πιο δυσκολες ασκησεις σου δινουν κινητρο. Το μονο προβλημα οτι δεν υπαρχουν πολλοι καταλληλοι χωροι. Στα παρκα οταν δεν εχει κοσμο και με λιγη φαντασια μπορει να γινει καλη δουλεια και μονο με το βαρος του σωματος μας. Σε ευχαριστουμε για την εμπνευση που μας δινεις.

    ReplyDelete
  7. Κι εγώ Γιάννη μου ευχαριστώ! Ποτέ δεν πάτησα σε γυμναστήριο και πάντα ήμουν και είμαι σε peak form!

    ReplyDelete
  8. Δεν έχω συναντήσει,τόσα χρόνια που γυμνάζομαι κανέναν ,γυμναστή με τη δική σου φιλοσοφία!Έχεις μια ισορροπία απίστευτη μεταηύ νου και σώματος.Σε θαυμάζω.

    ReplyDelete
  9. Eυχαριστώ Σόφη για την τονωτική ένεση!

    ReplyDelete