2.6.13

Απώλεια λίπους: Τα πράγματα στη θέση τους! (1)








Ο πληθωρισμός των ειδήσεων σχετικά με την απώλεια λίπους κάνει τους περισσότερούς μας να σαστίζουν. Δύσκολο να κρίνεις τι είναι έγκυρο και τι όχι!

Ακόμη όμως και θεωρίες φαινομενικά έγκυρες βασίζονται σε αποσπασματικές έρευνες που δεν μπορούν να βοηθήσουν στη εξαγωγή συμπερασμάτων με γενική ισχύ.

Άσε δε πόσες κάθετα αντικρουόμενες απόψεις διοχετεύονται από θεωρούμενες ως σοβαρές πηγές!

Όλα πιστεύω ότι ξεκινάνε από το χρήμα! Σε μια τεράστια βιομηχανία κέρδους όπως αυτή του fitness πόσοι αντέχουν να μη βάλουν το δάχτυλο στο μέλι;

Έτσι το διαδίκτυο - και όχι μόνο - βρίθει "καινοτομικών" προγραμμάτων άσκησης και διατροφής που υπόσχονται Ελντοράντο στους αμέτρητους θιασώτες του fitness, και βέβαια κυρίως σ' αυτούς που απλά είναι περαστικοί, θέλοντας να χάσουν μόνο κάποια κιλά για το γάμο η το reunion!

Mέσα στον κυκεώνα της αμφιλεγόμενες και αλληλοαντικρουόμενης υπερπληροφόρησης χρειάζεται ψυχραιμία,νηφαλιότητα και προσκόλληση στα βασικά!

Σε μια διαδραστική προσπάθεια - γι αυτό χρειάζομαι και τη συμβολή σας - θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε τους κραταιούς μύθους απ' τις αλήθειες!

1. Mόνιμη απώλεια λίπους δεν νοείται χωρίς σκληρή δουλειά!

Μπορεί κανείς να χάσει σχετικά εύκολα κάποια κιλά αν ξεκινήσει από πολύ χαμηλά αυτό είναι αλήθεια! Ένας άνθρωπος που έχει άθλιες διατροφικές συνήθειες και γυμνάζεται μόνο στον ύπνο του θα δει εντυπωσιακή αλλαγή για ένα διάστημα αν σοβαρευτεί,βελτιώσει τη διατροφή του και αρχίσει να ασκείται. 

Μετά όμως από το αρχικό διάστημα αυτό τα πράγματα θα δυσκολέψουν και η προσπάθεια θα δίνει ολοένα και μικρότερα αποτελέσματα. Κι αν υπάρξει παραίτηση - όπως συμβαίνει στο 90% των περιπτώσεων - η προσπάθεια θα εξανεμισθεί πολύ γρήγορα.

Και βέβαια το επιθυμητό δεν είναι απλά η απώλεια λίπους αλλά η διατήρηση/αύξηση της μυϊκής μάζας. 

Η αύξηση αυτή ωφελεί πολλαπλά γιατί:

- αυξάνει το βασικό μεταβολισμό
- βελτιώνει πολύ την εμφάνιση μέσα από την καλυτέρευση της σωματικής σύνθεσης
- αυξάνει τη δύναμη
- βελτιώνει τα μέγιστα την ποιότητα της ζωής προϊούσης της ηλικίας.

Όσοι έχουν πολύ όμορφα σώματα είναι βέβαιο ότι έχουν δουλέψει πολύ σκληρά και σε βάθος χρόνου 
και αυτό απαιτεί κυρίως ψυχικές αρετές.Υπό την έννοια αυτή δικαιούνται σεβασμό και όχι την εύκολη και αβασάνιστη χλεύη των καναπεδάκηδων Ελλήνων που όπου δουν ωραίο σώμα μιλάνε για "φάρμακα",ενέσεις,αναβολικά κλπ. 

Χωρίς βεβαίως να έχουν ποτέ διερευνήσει τις δυνατότητες της συστηματικής,σκληρής άσκησης και της προσεγμένης διατροφής.

2. Δεν είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα για αποτελεσματική και μόνιμη απώλεια βάρους.

Μπορεί κάποια να βοηθάνε σε έναν βαθμό αλλά τα αποτελέσματα έρχονται πάντα από την άσκηση+διατροφή!

 Γιατί να κυνηγάτε τη χίμαιρα του 10% αφού μπροστά σας υπάρχει απτό το 90%;

Καλύτερα εστιάστε στη δύναμη του μυαλού σας! Αν το δουλέψετε εκεί και το αποδεχθείτε τότε δεν υπάρχει μπροστά σας σοβαρό εμπόδιο! Και μάλιστα σε βάθος χρόνου γιατί αυτό είναι το ζητούμενο κι όχι μια ανάσα λίγων μηνών!

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε πισωγυρίσματα που ξεκινάνε σχεδόν πάντα από το μυαλό και έχουμε νιώσει τον πόνο,τις τύψεις και τις ενοχές αυτών των πισωγυρισμάτων.

Τα συμπληρώματα σκεφθείτε τελευταία και θα έλεγα μόνο αν υπάρχει επαγγελματικό ενδιαφέρον και αν μέσα από την άψογη άσκηση και διατροφή σας έχετε φθάσει στα όρια του γενετικού σας δυναμικού.

Σε αντίθετη περίπτωση δεν αξίζει να ασχολείστε με συμπληρώματα μιας και οι δύο βασικές συνιστώσες του fitness μπορούν να κάνουν θαύματα!

Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





10 comments:

  1. Χρήστο συγχαρητήρια για το κείμενο και καλό καλοκαίρι!!!Ο τύπος(μοιάζει λίγο γραφικός αλλά τα λέει σωστά) στο βίντεο που επισυνάπτω μιλάει για νωπό γάλα, ποιά είναι η γνώμη σου...https://www.youtube.com/watch?v=eOzA6j8VBLc&list=HL1370180901&feature=mh_lolz
    Να είσαι πάντα δυνατός!!

    ReplyDelete
  2. https://www.youtube.com/watch?v=eOzA6j8VBLc

    ReplyDelete
  3. Καλησπερα, ομολογώ πως και εγω είχα αρχίσει να απελπιζομαι με τόσα που γράφονται, με είχε κουράσει και περασα ενα πισωγύρισμα.. Να 'σαι καλα Χρήστο να συνεχίσεις να μοιράζεσαι μαζί μας τις απόψεις και τις γνώσεις σου!
    Αγγελική-Κέρκυρα

    ReplyDelete
  4. Πολυ καλό άρθρο... καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  5. http://troktiko.eu/2013/06/o-pappous-me-soma-20arh/

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα Χρήστο,
    είναι αλήθεια πως η αερόβια άσκηση (είτε απλό τρέξιμο, είτε διαλειμματική) έχει πολλαπλά οφέλη στο "κάψιμο" λίπους εάν γίνεται πρωινή ώρα πριν την λήψη πρωινού γεύματος;;

    *Συνέχισε την σωστή αρθρογραφία!

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα Χρήστο. Θα με ενδιέφερε η τοποθέτησή σου πάνω σ'αυτό: http://www.madata.gr/diafora/stranges/277586.html

    ReplyDelete
  8. Δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά! Μικρά πράγματα!

    ReplyDelete
  9. Γεια σου Χρήστο.Είμαι 16 χρονών και γυμναζομαι συστηματικα επί 2,5 χρονια περιπου.Έχω διαβασει ατελείωτες ωρες για οτί εχει να κανει με την ασκηση και τη διατροφη.Αλλα ειμαι αρκετα μπερδεμενη αν τα βαρη σταματουν την αναπτυξη ή είναι απλά ένας μύθος και για αυτο θα ηθελα να κανεις αν γινεται ενα σχετικο post στο blog.Σημαινει πολλα για μενα γιατι αγαπω τον υγιεινο και δραστηριο τροπο ζωης οσο τιποτε αλλο.

    ReplyDelete
  10. Κάποια στιγμή στο μέλλον. Μέχρι τότε να γνωρίζεις ότι τα βάρη δεν σταματούν την ανάπτυξη.

    ReplyDelete