31.8.13

Συμπληρώματα: Να παίρνω ή όχι;






Τα συμπληρώματα δεν έχουν καμία σχέση με τα αναβολικά στεροειδή που είναι φάρμακα. Μπορούμε να πούμε - με μια επιτρεπτή γενίκευση - ότι τα συμπληρώματα είναι συμπυκνωμένη τροφή.

Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται γιατί είναι βολικά στη χρήση τους και γιατί αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για πιθανές ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων ιδιαίτερα σε περιόδους θερμιδικών ελλειμμάτων.

 Tέτοια είναι π.χ. η περίπτωση μιας πολυβιταμίνης.

Τους λιποδιαλύτες θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε σε μια ειδική κατηγορία συμπληρωμάτων και γι αυτούς έχω γράψει εδώ:


Λιποδιαλύτες,χάπια αδυνατίσματος και κοινή λογική! (2o)


Η άποψή μου πάνω στα συμπληρώματα είναι ξεκάθαρη αλλά ομολογώ και ακραία! Δεν παίρνω τίποτα αλλά τρώω υποδειγματικά και γυμνάζομαι μεθοδικά.

 Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με  το να πάρει κανείς τα συνήθη συμπληρώματα όπως

- whey

- κρεατίνη

- αντικαταστάτες γευμάτων

- πολυβιταμίνες

- ουσιώδη λιπαρά οξέα κλπ

δημιουργείται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. 

Ίσα ίσα που όσοι δεν τρώνε σωστά ή έχουν κάποιο ειδικό θέμα που εμποδίζει την πρόσληψη ορισμένων τροφών θα βοηθηθούν.

Είναι όμως - και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται - μία λύση ανάγκης.

Και είναι σαφές όσοι είναι άψογοι με τη διατροφή τους δεν έχουν κατά την άποψή μου λόγο να παίρνουν συμπληρώματα.


Τα συμπληρώματα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να κοντραριστούν με τις πλήρεις τροφές τόσο στο πεδίο της βιοδιαθεσιμότητας όσο και σ' αυτό των συνεργιών και βέβαια της θρεπτικής ικανότητας.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στις υπερβολές marketing των σχετικών εταιρειών! 

Επειδή διακυβεύεται τρελό χρήμα θα σας τάξουν λαγούς με πετραχήλια για να αποσπάσουν τα ωραία σας ευρώ! 

Μη μασάτε αδέλφια! 

Ανασύρουν ανυπόληπτες επιστημονικές έρευνες,ερμηνεύοντάς τες κατά το δοκούν για να σας πείσουν ότι τα προϊόντα τους κάνουν θαύματα!

 Κρατάτε μικρό καλάθι! 

Πολύς κόσμος - περιοδικά,sites, διατροφολόγοι,γυμναστές κλπ.- ζουν από αυτά κι έχουν κάθε συμφέρον να σας στρέψουν σ' αυτά!

 Προσωπικά έχω τις ευκαιρίες να βγάλω αρκετά χρήματα από την υπόθεση αυτή αλλά όσοι με γνωρίζετε λίγο ξέρετε τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητές μου στη ζωή.

Επίσης να υπενθυμίσω τις μόδες που έρχονται και παρέρχονται με ταχείς ρυθμούς. Για παράδειγμα τα acai berries extracts,οι κετόνες βατόμουρου κλπ.



Πολυβιταμίνες

Πάρτε αν δεν τρώτε φρούτα και λαχανικά,αν έχετε προβλήματα με το έντερό σας,όταν είστε σε περιοριστική,ολιγοθερμιδική δίαιτα κλπ. 

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι όσοι τρώνε πολλά λαχανικά δεν είναι σίγουροι λόγω της καλπάζουσας απογύμνωσης των εδαφών από θρεπτικά στοιχεία.

Whey

Aν έχετε πρόβλημα να πάρετε επαρκή πρωτεΐνη από τη διατροφή σας τότε ενίοτε μπορείτε να παίρνετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Διαβάστε στο blog το σχετικό άρθρο.

Αντικαταστάτες γευμάτων

Μόνο όταν δεν γίνεται αλλιώς! Είμαστε φτιαγμένοι για αληθινές,στερεές τροφές και όχι για υγρά ή σκόνες.

 Είναι δύσκολο όντως να κρατήσεις κανείς τη συχνότητα των γευμάτων βάσει του προγράμματος του αλλά καλύτερα είναι νομίζω να ξεφεύγει κάπως παρά να καταφεύγει σε αντικαταστάτες γευμάτων όπως μπάρες πρωτεΐνης ή ενεργειακές μπάρες,υγρά γεύματα κλπ. 

Καλά, για ενεργειακά ποτέ ούτε καν λόγος δεν πρέπει να γίνεται αν υπάρχει  στοιχειώδης σοβαρότητα.

Κρεατίνη

Διαβάστε τα 4 άρθρα που έχουν γραφεί τον Ιανουάριο του 11.

 Η κρεατίνη είναι γενικά ακίνδυνη και χρησιμοποιείται ευρέως από τους αθλητές δύναμης και ισχύος.

 Bοηθάει στην αποκατάσταση,στην παραγωγή ενέργειας σε προπονήσεις μεγάλης έντασης,στην αύξηση της αναερόβιας ικανότητας κλπ. Προσέξτε τη σωστή δοσολογία!

Ουσιώδη λιπαρά οξέα και κυρίως ζωικά ωμέγα 3

Με διαφορά η καλύτερη πηγή για αυτά τα εξαιρετικά για την υγεία μας λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια κι ιδιαίτερα οι σαρδέλες που πρέπει πάση θυσία να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας. Αν δεν μπορείτε θα πάρετε ένα σχετικό συμπλήρωμα γιατί ή έλλειψη των ζωικών ωμέγα 3 είναι ολέθρια για τον οργανισμό.


Τα συμπληρώματα λοιπόν όταν χρησιμοποιούνται λελογισμένα και στοχευμένα μπορούν να έχουν θετική συνεισφορά στη σωματική μας υγεία.

Πάντα όμως οι τροφές ήταν και θα είναι η προτιμητέα πηγή πρόσληψης των αναγκαίων για την όπτιμουμ λειτουργία του οργανισμού μας θρεπτικών στοιχείων.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

36 comments:

  1. Περιμενα με ανυπομονυσια το επομενο αρθρο σου.Πολυ καλο , συνεχισε τη φοβερη δουλεια!

    ReplyDelete
  2. Πολύ καλά τα λες. Με πολύ καλή διατροφή τα τελευταία χρόνια και με πολύ οργάνωση στα γεύματα μου κατάφερα τρομερά πράγματα και μεγάλη βελτίωση, μάλιστα πολλοί συνάδελφοι με ρώταγα τι παίρνω, φυσικά όταν τους έλεγα τπτ ούτε πρωτεΐνη νόμιζαν ότι έλεγα ψέμματα. Το σίγουρο είναι ότι κουράζεσαι να τρως μεγάλες ποσότητες υδατανθρακα και πρωτεΐνης μετά την προπόνηση. Εκεί ίσως
    θέλει συμπλήρωμα γιατί φουσκωνεις και αργείς στην χώνεψη.

    ReplyDelete
  3. Εδώ και δυο μήνες παράλληλα με την σκληρή προπόνηση που κάνω, εξοστράκισα από το διαιτολόγιο μου το άσπρο αλεύρι και το αλκοόλ . Περιόρισα τα γαλακτοκομικά και τρώω μόνο με άπαχο κρέας , λαχανικά , ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα . Αυτό που με εντυπωσίασε δεν ήταν μόνο η αλλαγή στο σώμα και την δύναμη μου αλλά οι νέες γεύσεις που ανακαλύπτω . Το αβοκάντο είναι νοστιμότατο και το βραστό αυγό μου βγάζει ένα άρωμα φρέσκου βούτυρο στο στόμα! .
    Καλό χειμώνα Χρήστο

    ReplyDelete
  4. Χρήστο

    πόσα κιλά μυικού ιστού μπορεί να προσθέσει ένας ασκούμενος 31 ετών ο οποίος επιστρέφει μετά απο αποχή 3 ετών στη προπόνηση με βάρη(επιστρέφοντας λοιπόν στο επίπεδο του αρχαρίου),όταν έχει κάποια χρόνια εμπειρίας,όντας σε καλό επίπεδο μυικής μάζας;

    Θεωρώ πως περίπου 3 κιλά μυικού ιστου μπορουν να προστεθούν.Ποιά είναι η γνώμη σου;
    (Τύπος σώματος εμπειρικά θα το χαρακτήριζα 40% μεσομορφικό,40%ενδομορφικό κ 20% εκτομορφικό)
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα Χρήστο. Θα ήθελα να μου πεις εάν 6 150άρια στα 23'' με 25'', με διάλειμμα 75'' με 90'', είναι ικανοποιητικά για μία προπόνηση sprint. Ευχαριστώ. Πέτρος

    ReplyDelete
  6. Φίλε δεν εχει τόσο σημασία ο χρόνος που κάνεις αλλά οι παλμοί σου σε τι ύψος φθάνουν.220-ηλικία.Αν πιάνεις αυτό το επίπεδο είσαι σε καλό σημείο(θες παλμογράφο πάντως για ακρίβεια.Η Μέτρηση που γίνεται στο λαιμο η στο χερι ποτε δεν μπορει να δειξει με ακριβεια τη μεγιστη καρδιακη συχνοτητα).Το διάλλειμά σου είναι πολύ λίγο για να ξεκουραστείς για το επόμενο υψηλής έντασης προσπάθεια.Τουλάχιστον 90 δευτερα.

    ReplyDelete
  7. απ' ό,τι έχω διαβάσει, 220-ηλικία είναι η μέγιστη καρδιακή συχνότητα. Εννοείς να φτάνουν οι παλμοί τόσο ψηλά; Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

    ReplyDelete
  8. Χρήστο πια είναι η γνώμη σου για τα γκότζι μπέρι ?

    ReplyDelete
  9. Ακριβώς.Είναι η μ.κ.σ. με βάση εμπειρικό τύπο.Αν έχεις παλμογράφο κ έχεις βρεθεί σε καλή φυσική κατάσταση θα έβλεπες πως μπορείς κ να ξεπεράσεις ακόμα τη μκσ για την ηλικία σου.
    Εγώ πάντως θα σου προτείνω κάτι που το έχω διαπιστώσει κ σε εμένα κ το έχω ξαναπροτείνει εδω.15" στο 90% της μέγιστης προσπάθειας σου(εμπειρικά όλοι μπορούμε να καταλάβουμε σε πιο επίπεδο προσπάθειας βρισκόμαστε) κ στα επόμενα 15"να τα δίνεις όλα.Εγω έχω δει περισσότερους παλμούς απο τα 100μ.Πάντως μη προβληματίζεσαι πόσα μέτρα διανύεις κ πόσους παλμούς πιάνεις.Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου κ δεν είσαι φυγόπονος αλλά πραγματικά τα δίνεις όλα,τότε θα ξέρεις πως έκανες μια σοβαρή προπόνηση hiit.

    ReplyDelete
  10. KAΛΗΣΠΕΡΑ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΚΙΘΙΝΗ. ΠΟΣΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΙΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΚΙΘΙΝΗ΄..ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Κ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.;ΣΥΝΗΣΤΑΤΕ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ Κ ΚΙΛΩΝ;

    ReplyDelete
  11. Μυϊκό ιστό μπορείς να πάρεις πολύ παραπάνω αν το επιθυμείς.

    Πέτρο αυτό που κάνεις είναι καλό!

    Για τα σπριντ μπορείτε αποφύγετε τη χρήση παλμογράφου! Απλά δώστε τα όλα στα 2 τελευταία! Αν υπάρχει ακόμη καλύτερα. Ο τύπος αυτός για τη M.Κ.Σ. είναι πολύ προσεγγιστικός κι έχει αντικατασταθεί από άλλους.

    Τα goji berries είναι πολύ καλά όπως και πολλά άλλα berries
    και βέβαια η ελληνική σταφίδα!

    ReplyDelete
  12. xristo eimai 17 xronwn kai paizw podosfairo..eimai 1.82 kai 64 kila... an kai kanw kapoia barh den blepw megalh beltiwsh sth muikh mou maza kai xreiazomai 6-7 kila gia na eimai sta kanonika epipeda kai na mporesw na antape3el8w... mporeis mhpws na mou sunisthseis kati gia na dunamwsw....????

    ReplyDelete
  13. Για ένα διάστημα αύξησε την πρωτεΐνη σου! Κάνε πιο βαριά βάρη εξαιρώντας τα πόδια! Το ποδόσφαιρο δυστυχώς δυσκολεύει τη προσπάθεια για αύξηση της μυϊκής μάζας!

    ReplyDelete
  14. χρηστο καλησπερα!!!συμφωνω σε ολα οσα εγραψες για τα συμπληρωματα,αλλα ειναι λαθος η τεραστια εκτιμηση που υπαρχει για τα ω3 ζωικης εκμεταλλευσης.ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΨΑΡΙΑ,ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΛΙΣΤΑ.Με καρυδια,λιναροσπορους,ηλιοσπορους και πρασινα φυλλωδη λαχανικα ειναι καλλυμενος ΠΛΗΡΩΣ ο οργανισμος.Συνεχισε την καλη δουλεια φιλε.

    ReplyDelete
  15. We eat walnuts, flaxseed, and chia seeds because of their high levels of heart-healthy Omega-3 fatty acids, but do these plant-based sources compare to Salmon and other seafood? The answer is…NO. Omega-3’s from plants are in the form of ALA. Animal sources like fish oil, contain EPA and DHA. ALA needs to go through an inefficient process in our bodies to get converted to EPA, and then to DHA. Our body needs DHA for brain, eye, and heart function and development. Essentially all the omega-3 fats in our brains are DHA, and the retina is 60% full of DHA! Getting enough DHA has been shown to improve depression as well. Unfortunately, even high intakes of ALA from plant sources will not increase the amount of DHA in your body by much.

    Best sources of DHA include wildcaught salmon, anchovies, and sardines. If eating canned fish, remember to look for LOW to NO sodium.

    ReplyDelete
  16. απλως χρηστο καλο ειναι να ξερουμε και τι 'κακα' πραγματακια μπορεις να παρεις απο το ψαρι!!!και βιωματικα εγω δεν τρωω ψαρι και δεν υπαρχει μεχρι στιγμης τουλαχιστον κανενα προβλημα!!!να μη μιλησω για την κατασταση των θαλλασων!!!οποτε οι ερευνες δεν μου λενε κατι!να εχουμε καλο χειμωνα και να ανταλλαζουμε αποψεις.καλο απογευμα!!!

    ReplyDelete
  17. Γι αυτό λέω μικρά ψάρια! Κι αν το δεις κι αλλιώς και η γη είναι σε κακά χάλια! Να είσαι πάντα καλά!

    ReplyDelete
  18. Έχω την εντύπωση ότι ο γαύρος έχει περισσότερα λιπαρά από την σαρδέλα.

    ReplyDelete
  19. Από την εμφάνιση και μόνο βγαίνει αβίαστα κάποιο συμπέρασμα!

    ReplyDelete
  20. flaxseed oil h fish oil?

    ReplyDelete
  21. χρηστο πες μου κατι απλο αλλα δυσκολο για μενα,πως μπορω εγω που γυμναζομαινα παιρνω 1,5gr ανα κιλου βαρους πρωτεινη χωρις να παρω συμπληρομα πρωτεινης??(ειμαι95kgr)

    ReplyDelete
  22. Μελέτησε λίγο αυτό:

    http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=92

    ReplyDelete
  23. ΕΙΜΑΙ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΓΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΜΑΙ 75 ΚΙΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΣΥΜΠΛΗΡΟΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΗΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ?



    ReplyDelete
  24. Πριν τα 18 δεν θα έπαιρνα τίποτα!

    ReplyDelete
  25. Επειδή δεν προλαβαίνω να τρώω σωστά κάθε μέρα, αλλα και λόγω της ανεπάρκειας κάποιων τροφών σε θρεπτικά συστατικά, παίρνω τρία Συμπληρωματα καθημερινά που μου δίνουν τα πάντα.
    Τα αποτελέσματα στις εξετάσεις μου ειναι Πολυ καλα και η όρεξη μου για άθληση με έχει ανεβάσει σε επίπεδα που δεν το φανταζόμουν.
    Εννοείται ότι ακολουθώ πιστα τις συμβουλές του Χρήστου σε πάμπολλα θέματα.
    Το σώμα μου έχει αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο όσο δεν φανταζόμουν!!! Νοιώθω άλλος άνθρωπος και βλέπω την ζωή με άλλο μάτι παρόλο που είμαι άνεργος και με περισσότερα χρέη απο ποτέ! Χρήστο ευχαριστώ απο βάθους καρδιάς!!!

    ReplyDelete
  26. Να είσαι καλά Βασίλη! Στέλνεις αεράκι αισιοδοξίας και θετικότητας!

    ReplyDelete
  27. Φίλε Χρήστο σε χαιρετώ .
    Με αφορμή αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφερθείς καποτε και στο θεμα της νηστείας. Για παράδειγμα , σε αυτές τις περιόδους έχω παρατηρήσει ότι νιώθω μεγάλη κούραση και οι προπονήσεις μου βγαίνουν μετά δυσκολίας. Ακολουθώ τις συμβουλές σου και έχω απαλλαχθεί απο ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, ρυζι, αναψυκτικά κλπ. Όταν είναι νηστεία όμως είναι πολύ δύσκολο γιατί οι τροφές μου περιορίζονται στο γάλα σόγιας , λαχανικά ,φρούτα και ξηρούς καρπούς.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ReplyDelete
  28. http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2011/03/blog-post_08.html

    ReplyDelete
  29. Οι σαρδέλες και οι γαύροι ή γενικότερα τα ψαρια που ως γνωστόν ειναι ιχθυοτροφείου έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά? Ή πρεπει να ειναι "ελευθέρας βοσκής"?

    ReplyDelete
  30. Δεν υπάρχουν σαρδέλες και γαύροι ιχθυοτροφείου! Σαφώς θα προτιμάτε ψάρια μη καλλιεργημένα!

    ReplyDelete
  31. Καλημέρα! Για τα CLA ποια είναι η γνώμη σου ;
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  32. Ότι και για τα άλλα! Το παίρνουμε μόνο εφ' όσον δεν μπορούμε να κάνουμε καλή διατροφή! Kατά τ' άλλα είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο λιπαρό οξύ!

    ReplyDelete
  33. με καλυψες ΦΙΛΕ ΧΡΗΣΤΟ!! τα ειπες σωστα και συμφωνο μαζι σου...πιστευω οτι τις τροφες δεν γινεται να τις αντικαθιστησουμε με κανενα συμπληρωμα οσο καλο και αν ειναι..αλλα οπως λεει και η λεξη συμπληρωνουν την τροφη για αυτους που εχουν κενα..αμα καποιος ειναι ενταξει με την διατροφη του δεν υπαρχει λογος να παρει..αν εχει κενα ειναι καλο να παρει για να τα καλυψει...και κατι ακομα..δεν πιστευω οτι με το να περνει καποιος τα συνηθη συμπληρωματα δεν θα θεωρειτε φυσικος...γιατι και αυτα βγαινουν απο γαλα απο φρουτα κρεας οστροκοδερμα ξυροι καρποι κλπ...σε καμια περιπτωση στεροειδη αντι οιστρογονα τεστοστερονη αυξητικη ορμονη και ισως και για λιποδιαλιτες..σε ευχαριστουμε φιλε Χρηστο για ολα αυτα που μας λες δωρεαν ειναι πολυ καλο πραγμα...τα καλυτερα να εχεις..ωραια αναρτηση!!!=D (y) :)

    ReplyDelete
  34. Εχω κόψει ρύζι μακαρόνια πατάτες και ψωμί εντελώς ώστε να τρώω καθημερινά 6-7 φρούτα και λαχανικά για υδατάνθρακα..ποια η γνώμη σας για αυτο;; γυμνάζομαι 5φορες τη εβδομάδα με 2ωρες προπονήσεις με έμφαση στα βάρη...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το βασικό είναι να φεύγει το αλεύρι και η ζάχαρη από τη διατροφή. Καλές οι επιλογές σου αλλά στη θέση σου θα έτρωγα λίγο καστανό ρύζι και πατάτες για ισορροπία.

      Delete