21.9.13

Άσκηση και διατροφή ανάλογα με το σωματότυπο: Εισαγωγή









Αφιερωμένο στη Fitness FT!


Διαβάστε επίσης:


Γονίδια/κληρονομικότητα και fitness



Η σωματοτυπική θεωρία του Sheldon αναπτύχθηκε γύρω στο 1940. 

Αναγνωρίστηκαν 3 βασικοί σωματότυποι:

- ο εκτομορφικός : σώμα αδύνατο - που φαίνεται πιο ψηλό αναλογικά - με λεπτές αρθρώσεις,μέση και περιφέρεια,μακρά άκρα,χαμηλά ποσοστά λίπους και γρήγορο μεταβολισμό. Παίρνει δύσκολα βάρος και μυϊκή μάζα. Ιδανικό για αθλήματα αντοχής.

- ο μεσομορφικός: κληρονομικά προικισμένος!  Οι μεσόμορφοι είναι από τη φύση τους μυώδεις και με χαμηλά ποσοστά λίπους. Κατάλληλοι για αθλήματα δύναμης. Παίρνουν μυϊκή μάζα πιο εύκολα από τους άλλους. Έχουν καλό μεταβολισμό αλλά παίρνουν βάρος ευκολότερα από τους εκτόμορφους.

- ο ενδομορφικός : αυτό που δεν θα θέλατε αλλά και που είναι το πιθανότερο να είστε. Οι ενδόμορφοι έχουν στρογγυλεμένο σώμα, χοντρές αρθρώσεις,υψηλά ποσοστά λίπους και σχετικά κοντά άκρα.
Παίρνουν εύκολα  κιλά και τα χάνουν δύσκολα.

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταταγούν στις κορυφές του τριγώνου. Οι περισσότεροι έχουν στοιχεία κι από του τρεις τύπους και βρίσκονται κάπου μέσα στο τρίγωνο. 

Ένας καλός bodybuilder π.χ. θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί 1-7-3 όπου ο πρώτος αριθμός μαρτυρά τα ενδομορφικά στοιχεία του,ο δεύτερος τα μεσομορφικά κι ο τρίτος τα εκτομορφικά. Η κλίμακα είναι από το 1 ως το 7.

Το πιο απλό,προσεγγιστικό τεστ για να κατατάξετε  τον εαυτό σας είναι να τυλίξτε τον καρπό σας με το αντίχειρα και το μέσο του άλλου χεριού. Αν τα δύο αυτά δάκτυλα ακουμπάνε ίσα-ίσα τότε πλησιάζετε προς το μεσομορφικό τύπο. Αν επικαλύπτονται πάτε προς τον εκτομορφικό κι αν δεν ακουμπάνε προς τον ενδομορφικό.

Επίσης θυμηθείτε πως ακριβώς ήσασταν πριν περάσει από πάνω σας το τρένο του χρόνου! Μη ψάχνεστε με κριτήριο το πως είστε τώρα!

Σκεφθείτε επιπρόσθετα πως είναι ο μεταβολισμός σας. 

Αν για παράδειγμα τελειώσατε τις διακοπές σας χωρίς να πάρετε κιλά, τότε είναι πιθανό να είστε εκτόμορφος. 

Αν πήρατε κιλά και τα χάνετε με σχετική ευκολία τείνετε προς το μεσομορφικό τύπο!

Αν πήρατε κιλά κι έμειναν αλώβητα να κοσμούν τις σαμπρέλες και τους γοφούς σας, παίζει να είστε ενδόμορφος.

Τέλος αν χάσατε κιλά χωρίς απώλεια μυικής μάζας και χωρίς να πεινάσετε καθόλου τότε εφαρμόσατε τη νέα διατροφή Στρογγύλη για την οποία θα σας ενημερώσω οσονούπω!

Υπάρχει νόημα στο να δοθούν κάποιες γενικές ντιρεκτίβες για άσκηση και διατροφή με τέτοια διασπορά σωματομετρικών τύπων;

Nαι αναμφισβήτητα! Απλά ο καθένας θα πρέπει να τις προσαρμόζει στη δική του περίπτωση.

Κλείνοντας αυτήν την εισαγωγή θα ήθελα να τονίσω ότι με συστηματική άσκηση και προσεγμένη διατροφή μπορεί κανείς να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που μπορεί να του κληρονόμησε η φύση! Απλά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο παραπάνω σε σχέση με τους γενετικά προικισμένους.

Και να υπενθυμίσω βέβαια ότι τα πάντα ξεκινούν από το μυαλό και ότι μια αδάμαστη θέληση δεν παίρνει χαμπάρι από προσκόμματα κι εμπόδια κάθε είδους!



Τέλος του 1ου μέρους

Στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για τους εκτόμορφους: Διατροφή και άσκηση!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


15 comments:

  1. Είμαι 40 χρονών και έφαγα τα νιάτα μου με λάθος ασκήσεις μέσα στα γυμναστήρια , έλιωσα αθλητικά υποδήματα κάνοντας 20 με 30 χιλιόμετρα τρέξιμο την εβδομάδα . Λύσσαξα στην πείνα και στερήθηκα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Και γιατί όλα αυτά ; Γιατί δεν είχα ανακαλύψει τον Χρήστο που μέσα σε ένα χρόνο με δίδαξε να τρώω, να αθλούμαι και να ξεπερνώ τα εμπόδια που μου έβαζε το μυαλό μου .

    ReplyDelete
  2. Αγαπητε Χρηστο ξεζουμισα τα αρθρα σου, ειδικα αυτα που αφορουν την διατροφη.Απαντησε μου σε παρακαλω για τους συνδυασμους των τροφων.Εχω μπερδευτει τοσο πολυ, διαβαζοντας καπου οτι συνδυαζουμε τη ομαδα ταδε με την αλλη ομαδα και ουτω καθ εξης....και καπου αλλου διαφορετικες αποψεις. Καταλαβαινεις τι θελω να πω.....Και οι διαιτολογοι-διατροφολογοι στην κοσμαρα τους.....να προτεινουν στα διαιτολογια τους τα δημητριακα(γεματα ζαχαρη και λιπος), οπως επισης τις μπαρες(χαχα), τις ρυζογκοφρετες και οτι κατεβει στο μυαλο του καθε "λολοστεφανη διατροφολογου"......
    Σε παρακαλω πολυ δωσε μια απαντηση στο θεμα αυτο..(αν ηδη εχεις αρθρο στο θεμα αυτο και δεν το ειδα,υποδειξε το μου να το διαβασω). Να εισαι παντα καλα....ΚΟΡΙΝΑ

    ReplyDelete
  3. Ο Χρήστος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με αστείρευτο ζήλο και ανιδιοτέλεια.. Μικροί, μεγάλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι έχουμε διδαχθεί πολύτιμες συμβουλές μέσα από τα άρθρα του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  4. εγω απλα θα πω οτι ειδα κοιλιακους πανω μου για πρωτη φορα, αφοτου εκανα λαικ μια μερα τυχαια στ λινκ του Χρηστου.

    ReplyDelete
  5. Eυχαριστώ πολύ παιδιά!

    Για τους συνδυασμούς τροφών δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση και θα έλεγα μην ασχολείστε καθόλου! Δεν υπάρχουν τρικ,κολπάκια και παράδρομοι! Συστηματική άσκηση και καθαρή,υποστηρικτική διατροφή!

    ReplyDelete
  6. Πως μπορω να είμαι σίγουρη τι σωματοτυπος είμαι;

    ReplyDelete
  7. Δεν μπορείς! Διάβασε ωστόσο τις αναρτήσεις για τους 3 τύπους κι ίσως καταλάβεις!

    ReplyDelete
  8. γειά σας και απο μένα!θα ήθελα να ρωτήσω κάτι κι εγω,πριν γεννήσω το μωράκι μου έκανα συστηματική απλή ασκηση εξω σηλαδη τρέξιμο ,τωρα μετα την γέννα εχουν μεινει 5-6 κιλά στην περιοχή της κοιλιάς.αυτό μάλλον λέγεται ενδομυικό λιπος?και πως θα το κάνω να φυγει?σημείωση δεν έχω κάνει ποτέ αθληση σε γυμναστήριο,ουτε βάρη κλπ.τωρα προσπαθώ να προσεχω διατροφή αλλά τι είδους ασκηση μπορεί να συμπεριληφθεί με την διατροφή για την περιπτωσή μου?ευχαριστώ και πάλι!

    ReplyDelete
  9. Σπλαχνικό ή υποδόριο είναι.Κόψε τελείως τη ζάχαρη και το αλεύρι και άρχισε τρέξιμο και βάρη!

    ReplyDelete
  10. βάρη θα εννοείς κοιλιακούς?και επίσης οταν εννοείς αλεύρι,θα εννοεις οτι εχει να κάνει με λευκο ψωμι μακαρόνια πιτοπειδή κλπ???συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις απλά θέλω να ΦΎΓΟΥΝ ΤΑ ΚΙΛΆ!!!

    ReplyDelete
  11. Όλα αυτά κι άλλα πολλά!

    ReplyDelete
  12. geia sou xpisto poly kalo to site pou exeis kai se euxapisto apo tote pou to koitao emouna 168kila prin 10 mhnes topa exo paei 180kila kai ygos pou exo 180 kai den eixa kadoulo pack aki topa exo kaneis mia kalh 6pack kano podhlato 3 4 fopes tin edmomada gia mia opa 5 fopes sto gym kai kalh diatpofh kai prosexo osou mporo alpos stamatisa na so pou ena kalo euxapisto gia to site afto pou exeis kaneis,

    ReplyDelete
  13. Ευχαριστώ φίλε. Ελπίζω το 180 κιλά που έγραψες να είναι λάθος!

    ReplyDelete
  14. καλημερα Χρηστο!! ειμαι νεος στην παρεα!!! γυμναζομαι εδς και 8 χρονια περιπου!! νομιζω πως ημουν εκτομορφικος τυπος εχω δει πλεον μεγαλη αλλαγη στο σωμα μ και κατεληξα να μαι εκτομεσομορφικος!! γενετικα ειχα παντα πιο δυνατα ποδια πλεον τα ποδια μ ειναι μυωδη εχς καλο στηθος και χερι.... οι ωμοι μ ειναι αδυνατοι ....ειναι γυμνασμενοι αλλα δεν πριζονται...εχω προσπαθησει πολλες ασκησςεισ και δεν πριζονται παραπανω....μηπωσ φταιει που εχω εκτομορφικο παρελθον? τι μου προτεινεις?

    ReplyDelete
  15. Δοκίμασε supersets με πλάγιες εκτάσεις και μετά πιέσεις ώμων!

    ReplyDelete