7.9.13

Yπάρχει ιδανικό ποσοστό λίπους;







Διαβάστε επίσης:



Ποσοστό λίπους - λιπομέτρηση - σωματική σύνθεση


Ιδανικό για ποιο πράγμα; 

Για αθλητικές επιδόσεις;
Για διαγωνισμό bodybuilding;
Για εμφάνιση κι ευεξία του γενικού πληθυσμού που αθλείται με πρόγραμμα;
Για γυναίκες ή για άντρες;
Για ποιες ηλικίες μιλάμε;

Tα πάντα λοιπόν είναι σχετικά!

Αν μιλάμε για έναν άντρα έως 35 ετών,ερασιτέχνη αθλητή θα έλεγα ότι ένα ποσοστό λίπους κοντά στο 12-13% μπορείς να το χαρακτηρίσεις σαν ιδανικό. Αντίστοιχο ποσοστό για μια γυναίκα θα μπορούσε να είναι το 20%.

Αυτά το ποσοστά τα προτιμώ γιατί είναι επιτεύξιμα και διατηρήσιμα με τη σχετική γνώση και τη συστηματική δουλειά!
Και μιλάω για όλο το χρόνο γιατί όσοι με διαβάζετε γνωρίζετε ότι δεν είμαι οπαδός των φάσεων!

Για ένα bodybuilder βέβαια που διαγωνίζεται, τα ποσοστά αυτά είναι γελοία ενώ για ένα μέσο άνθρωπο είναι όνειρα θερινής νυκτός!

Προσωπικά μου αρέσει στις γυναίκες το σέξι,στρατηγικά χωροθετημένο λίπος και δεν με ενθουσιάζουν τα χαμηλότερα από 20% ποσοστά λίπους.

Ας δούμε όμως τα ποσοστά που δίνει η Αμερικανική εταιρεία άσκησης:




To μειονέκτημα του πίνακα αυτού είναι ότι δεν παίρνει υπόψη τον παράγοντα ηλικία.

 Κακώς διότι όσο περνά η ηλικία αυξάνονται τα ποσοστά του λίπους και κυρίως του σπλαχνικού και του ενδομυϊκού - λιγότερο του υποδόριου.


Για να δούμε λοιπόν και τον πίνακα των  Jackson & Pollock για τους άντρες:


...και για τις γυναίκες:



Οι μπλε περιοχές των διαγραμμάτων παραπέμπουν σε αθλητές επιπέδου,οι πράσινες σε fit ερασιτέχνες αθλητές,οι κίτρινες στο μέσο όρο και οι κόκκινες άστα να πάνε!

Πολύ μικρά ποσοστά λίπους που κρατιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας κι ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Μέτρον άριστον λοιπόν κι εδώ! 


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


13 comments:

  1. Ακόμα ένα κατατοπιστικότατο άρθρο σου Χρήστο!Συνέχισε την καλή δουλειά!!!

    Ξεψαχνίζω το blog σου τις τελευταίες 10 μέρες που το έχω ανακαλύψει και κάνω ό,τι μπορώ για να τα εφαρμόσω...ευχαριστώ που μου άνοιξες τα μάτια με τις περιεκτικές και στοχευμένες αναρτήσεις σου!!!

    Μια απορία που μου έχει δημιουργηθεί είναι το πως οργανώνεις την προετοιμασία/αποθήκευση των συστατικών που χρησιμοποιείς για τα γεύματα σου!Για παράδειγμα,το κοτόπουλο,την γαλοπούλα,το μπρόκολο και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μαγείρεμα τα προετοιμάζεις κάθε σ/κ και τα έχεις έτοιμα ανά πάσα στιγμή;(ίσως να ακούγεται αστεία η ερώτηση αλλά μια από τις αλλαγές που απαιτεί η διατροφή αυτή για μένα είναι η οργάνωση πίσω από κάθε γεύμα)

    Ευχαριστώ και καλή συνέχεια!!

    ReplyDelete
  2. Και μόλις μου έφτιαξες τη μέρα με τα πινακάκια σου!!!

    ReplyDelete
  3. Άγγελε δεν είναι καθόλου αστείο αυτό το θέμα! Έτσι πρέπει! Απλά δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω τη δουλειά αυτή τις Κυριακές. Ετοιμάζω μόνος μου καθημερινά τις περίεργες σαλάτες μου,τρώω πολλά αυγά,φρούτα,λαχανικά κι ωμούς ξηρούς καρπούς. Μου μαγειρεύουν κάθε δύο μέρες τα κύρια γεύματα από κοτόπουλο,ψάρι,πατάτες,καστανό ρύζι κλπ.

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστώ για την βοήθεια σου όσον αφορά την διατροφή!

    Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω για την προπόνηση μου.Έβαλα ως στόχο τους επόμενους μήνες να ασχοληθώ με την βελτίωση της σωματικής μου σύνθεσης και ακολουθώ το πρόγραμμα σωματικής μεταμόρφωσης που είχες αναρτήσει τον Ιούνιο του '09.Δεν είμαι στο κατάλληλο επίπεδο για να το ακολουθήσω ακριβώς όπως είναι αλλά κάνω ότι καλύτερο μπορώ και κρατάω ψηλά την ένταση προσδοκώντας στην σταδιακή βελτίωση μου.Πιστεύεις ότι έχω κάνει καλή επιλογή ή ότι κινδυνεύω από υπερπροπόνηση;

    ReplyDelete
  5. Προσάρμοσέ το στις δυνατότητές σου απλά! Μείωσε ένταση και διάρκεια κατά το δοκούν ενώ κράτα τη συχνότητα!

    ReplyDelete
  6. Χρήστο σου απευθύνω αγωνιστικό χαιρετισμό!
    Μετά απο μια σοβαρή προσπάθεια κατάφερα να μπω στο πράσινο χρώμα .Το δίλημμα είναι, συνεχίζω την μείωση του λίπους η αύξανω την πρόσληψη θερμίδων για να βελτιώσω την μυϊκή μου μάζα με αναπόφευκτο γεγονός να ξαναπάρω λίγο απο το λίπος που έχασα;
    Να είσαι καλά, και ευχαριστώ για τις συμβουλές και το χρόνο που διαθέτεις...

    ReplyDelete
  7. Συγχαρητηρια για τις αναρτησεις..αν και ειμαι παλιος στον χωρο ..σε παρακολουθω ... γειρασκω διδασκω αει διδασκομενος

    ReplyDelete
  8. Θα ήθελα το σχόλιό σου για τη δίαιτα Ντουκάν. Πολύς κόσμος την ακολουθεί με θεαματικά αποτελέσματα (φίλος σε 4 μήνες έχασε 24 κιλά). Ως πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και ξέροντας κάτι και εγώ για διατροφή, έχω τις επιφυλάξεις μου. Ανυπομονώ να διαβάσω τις σκέψεις σου.

    ReplyDelete
  9. Σπάρτακε ευχαριστώ!Είναι θέμα προτεραιότητας! Τι πραγματικά έχεις ανάγκη αυτή τη στιγμή.Διάβασε τα σχετικά άρθρα του Οκτωβρίου 2010.

    Ανώνυμε ευχαριστώ! Κι εγώ αυτό κάνω!

    Όπως και όλες οι δίαιτες έχει συν και πλην. Δεν θα την υιοθετούσα πάντως! Bλέπω με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη φάση της επίθεσης και βλέπω θέματα με συκώτι,δυσκοιλιότητα,χοληστερίνη,ουρικό οξύ κλπ. Προτιμώ τη δική μου διατροφή!

    ReplyDelete
  10. xristo poso anakgaies pisteyeis oti einai oi diataseis kai se ti ofeloun ousiastika?

    ReplyDelete
  11. Έχω 2-3 άρθρα στο blog που είναι διαφωτιστικά.Ψάξε με λέξη κλειδί "stretching"!

    ReplyDelete
  12. Πριν 4 χρονια ημουν 74 κιλα9 υψος 1,65 και μου ειχαν βρει ποσοστο λιπους 40%.Εκανα διαιτα αλλα τωρα ειμαι παλι τα ιδια κιλα και μετρηθηκα αλλου και το αποτελεσμα ειναι 43%.Το θεμα ειναι οτι κανω γυμναστικη εντατικα τρεξιμο 5 χλμ 3-4 φορες την εβδομαδα και πιλατες και τα ρουχα μου δεν ειναι τοσο στενα οσο τοτε.ειναι δυνατον να ισχυει αυτο το ποσοστο? Ειναι υπερβολικο γενικα πιστευω. Επισης δεν εχω πεσει ποτε κατω απο 30% λιπος.Πως γινεται αυτο?Δεν ξερω πολλες γυναικες να εχουν αυτα τα χαμηλα ποσοστα που αναφερετε.Γυμνασμενες και μη.Γυρω στο 30% ακουω την πλειοψηφια.

    ReplyDelete
  13. Όντως φαίνεται πολύ,ιδιαίτερα μετά από κάποια προσπάθεια! Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι περισσότερες μετρήσεις έχουν πρόβλημα ακριβείας!

    ReplyDelete