20.10.13

Fitness: Προσπερνώντας το μέλλον (1)












Διαβάστε επίσης:



Τρόποι και ιδέες για να μεγαλουργήσετε  (2)



Moυ αρέσουν οι άνθρωποι που ασχολούνται συστηματικά με το fitness σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τα όποια όρια στη ζωή!

Αυτοί που βάζοντας το σώμα με το πνεύμα τους σε αγαστή συνεργασία, ψάχνουν το μέγιστο δυναμικό τους παραμερίζοντας τις πρόσκαιρες, φθηνές απολαύσεις αενάως εμφορούμενοι από ένα μεγάλο όραμα.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν στόχους, γνωρίζουν καλά τι θέλουν και δεν άγονται και φέρονται από παρορμητικές διαθέσεις.


Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα ένα ένα:


1. Πάνε για μια υποστηρικτική των προπονήσεών σου και γενικά του τρόπου ζωής σου διατροφή και ξέχνα κάθε είδους δίαιτες!

2. Να δρας σαν παιδί ή σαν ενήλικας ανάλογα με την περίπτωση.

 Δηλαδή τρέξε, παίξε, σκαρφάλωσε και κάνε πλάκα σε καθημερινή βάση!
Αλλά στο θέμα της διατροφής ξεπέρασε τη διατροφική ανωριμότητα του παιδιού!

 Ξεπέρασε την παρόρμηση, την πρόσκαιρη απόλαυση του ουρανίσκου και υπηρέτησε τους μεγάλους στόχους σου!  

Δεν υπάρχουν κρυφά μονοπάτια για ένα υγιές, fit και στα σωστά κιλά σώμα, γεμάτο ανά πάσα στιγμή με την απαιτούμενη ενέργεια!

3. Ούτε καν να συζητάς τις εύκολες, "μαγικές", άκοπες λύσεις!

 Αυτές έρχονται και παρέρχονται με την ταχύτητα του φωτός!

 Θυμηθείτε:  acai berries, κετόνες βατόμουρου, πράσινος καφές, δονούμενες πλατφόρμες, EMS κλπ. 

Πόσο κρατάει κάθε μαγική λύση πριν επισκιαστεί από την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη; 

Έξι μήνες το πολύ! 

Γιατί; 

Διότι τόσο χρειάζεται για να αποκαλυφθεί η αναποτελεσματικότητά της και να γεμίσουν κάποιες τσέπες.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στη υπόθεση " fitness"! 

Kαλή διατροφή και συστηματική άσκηση εφ' όρου ζωής είναι η μόνη αξιόπιστη λύση που ανακάλυψα όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθώ να ανεβώ τα σκαλοπάτια του fitness!

4. Mη μπλέκεστε με λεπτομέρειες του κερατά! Κατακτήστε και εφαρμόστε σωστά τα θεμελιώδη!

5. Δεν υπάρχει καλύτερη μορφή άσκησης από τη μεταβολική προπόνηση με βάρη που περιλαμβάνει μόνο σύνθετες ασκήσεις και ιδίως ασκήσεις για τα πόδια!

 Αν λοιπόν έχετε μόνο 20' στη διάθεσή σας θα κάνετε αυτό για να έχετε τα μέγιστα οφέλη! 

Αν έχετε παραπάνω χρόνο και με το δεδομένο ότι είστε επαρκώς fit δοκιμάστε τα σπριντ.

 Μπορείτε να κάνετε κι άλλες πολύ καλές μορφές άσκησης για τη βελτίωση της λειτουργικότητα σας, ασκήσεις όπως pilates,yoga,kick boxing,bodyweight training κλπ. αλλά μετά από τις μορφές άσκησης που ανέφερα και σαν συμπλήρωμα αυτών που τις θεωρώ αναντικατάστατες! 

Τρεις σύντομες προπονήσεις με βάρη και μια με σπριντ την εβδομάδα θα συντηρήσουν τέλεια ένα fit,πολυάσχολο άτομο!

6. Aπό πλευράς διατροφής τώρα δεν υπάρχει καλύτερη κίνηση από το να βγάλετε από το διαιτολόγια σας το αλεύρι και τη ζάχαρη ειδικά αν είστε πάνω από 30-35 ετών! 

Με τη κίνηση αυτή θα έχετε ελάχιστη δυσκολία να ελέγχετε το βάρος σας και πολύ πιο εύκολη δουλειά στο να διατηρείτε μια καλή σωματική σύνθεση με χαμηλά ποσοστά λίπους! 

Αυτές οι τροφές και όχι τα λίπη είναι το κυρίαρχο αίτιο για την επιδημία της παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο!

Μια ακόμη έξυπνη κίνηση είναι να μηδενίσετε τις υγρές σας θερμίδες πίνοντας μόνο καθαρό νεράκι!

7. Μη φοβάσαι την κριτική των καναπεδάκηδων!
 Μη αποθαρρύνεσαι από το βαθιά νυχτωμένο περίγυρό σου!

 Ζεις για τις δικές σου προσδοκίες κι όχι εκείνων!

 Επέλεξες το στόχο που εσύ θεωρείς σωστό;; 
Υπηρέτησε τον τώρα με συνέπεια! 

Χωρίς σε καμία περίπτωση να επιχαίρω, σας αναφέρω ότι πολλοί από τους παλιούς φίλους και συμφοιτητές που με λοιδορούσαν για τις ιδιαιτερότητές μου σχετικά με την άσκηση και τη διατροφή είναι τώρα σε πολύ άσχημη κατάσταση, με εγχειρήσεις, απαγορεύσεις, χρόνιες ασθένειες  και γενικά με μη αποδεκτή από μένα υποβάθμιση του επιπέδου της ζωής τους!

Τέλος του 1ου μέρους!


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


11 comments:

  1. 10 καταστροφικά λάθη στον τρόπο σκέψης μας
    1. Αρνητικές αυτοεκπληρούμενες προφητείες. – Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια πρόβλεψη που παρακινεί ένα άτομο να λάβει μέτρα που κάνουν αυτή την πρόβλεψη να γίνει πραγματικότητα. Αυτό το είδος σκέψης συχνά καταστρέφει σχέσεις και κάνει τους ανθρώπους να αποτυγχάνουν στους στόχους τους. Ορίστε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: 1) Ένας άντρας πιστεύει ότι η σχέση του με την νέα του κοπέλα «δεν πρόκειται να κρατήσεις». Έτσι, σταματάει να καταβάλλει προσπάθειες, αποτραβιέται συναισθηματικά και ένα μήνα αργότερα, η σχέση αποτυγχάνει. 2) Μια τελειόφοιτη στον τομέα της υγείας πείθει τον εαυτό της ότι «δεν έχει ότι χρειάζεται» για να γίνει γιατρός, έτσι ποτέ δεν ολοκληρώνει τις σπουδές της και ως εκ τούτου, ποτέ δεν γίνεται γιατρός.
    2. Λαμβάνοντας εύσημα μόνο για τα θετικά αποτελέσματα. – Αυτό το καταστροφικό μοτίβο σκέψης συμβαίνει όταν παίρνουμε πλήρη πίστωση για τις επιτυχίες μας, αλλά αρνούμαστε την ευθύνη για τις αποτυχίες μας. Ένα τέλειο παράδειγμα μπορεί να βρεθεί στις σχολικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Όταν οι μαθητές λαμβάνουν έναν καλό βαθμό, συχνά το αποδίδουν στην ευφυΐα τους και την άριστη μαθησιακή τους ικανότητα. Αλλά όταν παίρνουν έναν κακό βαθμό, αποδίδουν την αποτυχία τους σε έναν κακό δάσκαλο, σε κάποιες άδικες ερωτήσεις ή στο «δεν θα μου χρειαστεί πουθενά έτσι και αλλιώς». Για να αναπτυχθεί λοιπόν ένα άτομο συναισθηματικά, πρέπει να είναι πρόθυμο να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για όλες τις δράσεις και τα αποτελέσματα – τόσο τις επιτυχίες όσο και τις αποτυχίες.
    3. Πιστεύοντας ότι έχεις ανοσία στον πειρασμό. – Έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο στις παρορμητικές μας επιθυμίες από ότι συχνά πιστεύουμε. Σεξ, φαγητό, ναρκωτικά, είναι ακραία παραδείγματα αυτού του γεγονότος. Πολλοί τοξικομανείς πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν, αλλά στην πραγματικότητα απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι εξαρτημένος για να είσαι ευάλωτος στους πειρασμούς. Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι καταλήγουν αυθόρμητα να ενδίδουν σε ένα πειρασμό απλά επειδή είναι ο ευκολότερος τρόπος να τον ξεφορτωθείς. Αν κάποιος θέλει να ξεφορτωθεί την σεξουαλική επιθυμία, ο ευκολότερος τρόπος είναι το σεξ. Αν κάποιος θέλει να απαλλαγεί από την πείνα, ο ευκολότερος τρόπος είναι να φάει. Το να αντισταθείς από την παρορμητική συμπεριφορά μπροστά στο πρόσωπο του πειρασμού δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται αρκετό αυτοέλεγχο. Για αυτό πρόσεχε, επειδή όταν έχουμε μια διογκωμένη αίσθηση του ελέγχου των παρορμήσεων μας, τείνουμε να υπερεκθέτουμε τους εαυτούς μας στον πειρασμό.
    4. Βγάζοντας ένα συμπέρασμα από ένα μεμονωμένο περιστατικό. – Μια ανακριβής πρώτη εντύπωση είναι ένα αξιοπρεπές παράδειγμα για αυτό. Πρόκειται για την φυσική μας ανθρώπινη τάση να αξιολογούμε ένα άτομο ή μια κατάσταση από μια πρώτη όψη και στην συνέχεια να υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε αρκετά για να έχουμε μια εύλογη κρίση. Αυτό συμβαίνει αρκετά στον κόσμο των επιχειρήσεων και την εργασία. Ένας νέος υπάλληλος μπορεί να εμφανιστεί αργοπορημένος μετά από ένα πρόβλημα με το αυτοκίνητο, αλλά το αφεντικό του υποπτεύεται αμέσως ότι είναι ανεύθυνος, και τον μεταχειρίζεται ως τέτοιο για αρκετές εβδομάδες μετά. Η προφανής λύση εδώ είναι να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα πριν ξεκινήσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο και να κάνουμε υποθέσεις.

    ReplyDelete
  2. 5. Πιστεύοντας ότι μπορούμε να ελέγξουμε το ανεξέλεγκτο. – Αυτή η λανθασμένη σκέψη εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν κάποιο είδος άμεσης επιρροής ή εξουσίας σχετικά με ένα εξωτερικό γεγονός που είναι εντελώς τυχαίο. Είναι ιδιαίτερα εμφανές στο μυαλό των ερασιτεχνών τζογαδόρων, ειδικά αυτών που είναι πρόσφατα αρκετή τύχη. Για παράδειγμα, αν πέταγες ένα νόμισμα και ζητούσες από κάποιον να μαντέψει κορώνα ή γράμματα, και το έβρισκε δέκα φορές στη σειρά, πιθανόν να άρχιζε να πιστεύει ότι η καλή του τύχη είναι επιβεβαίωση ότι έχει τον έλεγχο πάνω στην έκβαση του κάθε ριξίματος του κέρματος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πάντα μια 50% πιθανότητα η απάντηση του να είναι η σωστή, και οι τελευταίες δέκα απαντήσεις του ήταν καθαρά τύχη.

    6. Αγνοώντας πληροφορίες που δεν υποστηρίζουν μια πεποίθηση. – Οι ψυχολόγοι αναφέρονται συνήθως σε αυτό με τον όρο «πόλωση επιβεβαίωσης». Εμείς, ως ανθρώπινα όντα, τείνουμε να αναζητάμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν και υποστηρίζουν τις πεποιθήσεις μας, και έχουμε την τάση να παραβλέπουμε τις πληροφορίες που δεν το κάνουν. Είμαστε επιλεκτικοί στα στοιχεία που επιλέγουμε να συλλέξουμε έτσι ώστε να να μην πρέπει να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, επειδή αυτό είναι το ευκολότερο. Αυτή η καταστροφική παγίδα σκέψης είναι πολύ συχνή και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα μας όταν λαμβάνουμε μεγάλες αποφάσεις που βασίζονται σε ψευδείς πληροφορίες.
    7. Αισιοδοξία αρχάριων. – Η αισιοδοξία του αρχάριου είναι η ανθρώπινη τάση να υποτιμάμε τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα άγνωστο έργο. Συμβαίνει λόγω έλλειψης σχεδιασμού και έρευνας από κάποιον που είναι ενθουσιασμένος για να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ πριν. Με άλλα λόγια, όταν μας ανατίθεται μια νέα εργασία για την οποία είμαστε αγχωμένοι, αντί να αντί να καθυστερήσουμε το ξεκίνημα για να αξιολογήσουμε με ακρίβεια το επίπεδο δυσκολίας και τους πόρους που απαιτούνται, απλά μαντεύουμε και ξεκινάμε. Έτσι, η προσδοκία μας για τον φόρτο εργασίας βασίζεται στην αισιοδοξία αντί για την εμπειρία του παρελθόντος και αξιόπιστα στοιχεία. Και όλο αυτό μας γυρίζει μπούμερανγκ λίγο αργότερα όταν βρίσκουμε τους εαυτούς μας «πνιγμένους» στην δουλεία για την οποία ήμασταν απροετοίμαστοι.
    8. Επαναστατώντας απλά για να αποδείξουμε την προσωπική ελευθερία. – Αν και είναι πιο κοινό στα παιδιά, αυτή η πλάνη σκέψης μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Είναι βασικά η επιθυμία ενός ατόμου να κάνει κάτι που του έχουν πει να μην κάνει, από φόβο μήπως του στερηθεί η ελευθερία της επιλογής. Αυτό το άτομο μπορεί να μην θέλει καν να κάνει αυτό για το οποίο επαναστατεί, ωστόσο, απλά το γεγονός ότι υποτίθεται ότι δεν πρέπει να το κάνει τον παρακινεί να το κάνει έτσι και αλλιώς.
    9. Κρίνοντας τις ικανότητες κάποιου με βάση μόνο την εμφάνιση του. – Αυτό συμβαίνει χιλιάδες φορές την ημέρα σε όλο τον κόσμο, όταν ένα άτομο υποθέτει κάτι σχετικά με κάποιον άλλο βασιζόμενο στην εμφάνιση του και μόνο. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να δει έναν ψηλό, καλλωπισμένο άνθρωπο, γύρω στα πενήντα, που φοράει κοστούμι και αμέσως υποθέτει ότι είναι επιτυχημένος και αξιόπιστος, ακόμα και αν δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο να υποστηρίζει αυτή την υπόθεση. Συμπέρασμα: Δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του.
    10. Προσπαθώντας να μειώσεις τις απώλειες, κυνηγώντας μια προηγούμενη αποτυχία. – Μερικές φορές αυτός είναι ένας λάθος τρόπος σκέψης που μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια. Δικαιολογούμε την απόφαση μας να συνεχίζουμε το ίδιο πράγμα, παρά τα νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κόστος του να συνεχίσουμε να το κάνουμε είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο όφελος. Το λογικό πράγμα θα ήταν να αλλάξουμε πορεία δράσης. Ωστόσο, λόγω της προσπάθειας που έχουμε ήδη καταβάλλει, αισθανόμαστε δεσμευμένοι στην προσπάθεια μας, έτσι επενδύουμε ακόμα περισσότερο χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε αυτό, με την ελπίδα ότι οι πρόσθετες προσπάθειες μας θα ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Αλλά ποτέ δεν θα το κάνουν.

    ReplyDelete
  3. Εσύ που γράφεις όλες αυτές τις αμπελοφιλοσοφίες , copy paste από κάποιο βιβλίο ψυχολογίας , είσαι σίγουρα σε άσχημη σωματική κατάσταση και απέχεις σωματικά πολύ από τον ορισμό του fit ατόμου....Aν προσπαθείς να τρολλάρεις (αν δεν ξέρεις τι είναι τρολλάρω , βρες το στο google ) πρέπει να καταλάβεις ότι έχεις πέσει σε blog υψηλού πνευματικού επιπέδου με άτομο που δε μασάνε εύκολα από λόγια ανθρώπων που έχουν επιλέξει στη ζωή τους να είναι της θεωρίας και του πολύ μπλα μπλα ...Αντιθέτως ζουν με ενέργεια και πράξεις και προσπαθούν να έχουν ποιότητα ζωής συνδυάζοντας υγεία στο σώμα και στο πνεύμα...Για αυτό λοιπόν τα τρολαρίσματα σου αλλού....

    ΥΓ : Θα σε έβριζα πιο χοντρά .αλλά σέβομαι τους αναγνώστες του blog και ιδιαίτερα βέβαια το Xρήστο ...

    ReplyDelete
  4. Ήρεμα ανώνυμε πριν προλάβεις να διαβάσεις τι έκανα κοπι πειστ άρχισες τους αφορισμούς .
    Έκανες ένα απο τα δέκα λάθη που κάνουμε καθημερινά και μας κρατάνε μακριά απο την πρόοδο .

    (4. Βγάζοντας ένα συμπέρασμα από ένα μεμονωμένο περιστατικό)

    Το παραπάνω κείμενο μόνο άσχετο δεν είναι με τον αθλητισμό και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω εσύ γιατί εκνευρίζεσαι ; Μόνο ο διαχειριστής της ιστοσελίδας μπορεί να μου κάνει μια τέτοια παρατήρησή και φυσικά να σβήσει το σχόλιο.
    Τωρα αν είμαι αγύμναστος η οχι , ελα στον Αγιο Κoσμα στο Ελληνικό να προπονηθούμε μαζί και αν θέλεις ας βριστούμε .

    ReplyDelete
  5. Μη χαλάτε τις καρδιές σας για πράγματα που δεν αξίζουν τον κόπο! Είναι κάπως άσχετο το σχόλιο αλλά το δέχομαι τιμώντας τον κόπο σου και τη διάθεσή σου να βοηθήσεις! Θα με ευχαριστήσετε αν αποβάλλετε τις αρνητικές σκέψεις! Eιρήνη υμίν!

    ReplyDelete
  6. ετσι ετσι, ο αντιπαλος του αθλητισμου ειναι τα αρνητικα συναισθηματα και δει η καταθλιψη.σας μιλαω εκ πειρας. νικησα την καταθλιψη τρεχοντας και οχι με ψυχοφαρμακα!

    ReplyDelete
  7. Αρνητικές αυτοεκπληρούμενες προφητείες .
    Δημιουργούνται αρνητικές σκέψεις και έτσι το μυαλό λαμβάνει μέτρα που εμποδίζουν το σώμα να καταβάλει προσπάθεια. Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει σαν αποτέλεσμα η πρόβλεψη γίνετε πραγματικότητα .
    Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα .
    1 Είμαι πολύ μεγάλος για να γυμνάζομαι .
    2 Δεν υπάρχει χρόνος για σωματική άσκηση .
    Ο Φίλος ανώνυμος νίκησε τους φόβους του αφού πρώτα κατάλαβε από πού δημιουργούνται και συνειδητοποίησε πόσο τον βλάπτουν .

    ReplyDelete
  8. Αγαπημένε Χρήστο, σ ευχαριστώ για ένα ακόμα γεμάτο ουσιαστικές σκέψεις άρθρο.
    Να ξέρεις πως είσαι κινητήριος δύναμη για πολλούς ;) να σαι καλα
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  9. Eυχαριστώ καλή μου φίλη! Με στηρίζεις χρόνια με τον τρόπο σου!

    ReplyDelete
  10. Ευχαριστώ και για τις 10 τώρα μαρσάρω

    ReplyDelete
  11. Ήταν μεταφορά να παραθέσω κάτι αν επιτρέπεται χωρίς να θέλω να πάει ει η συζήτηση βρήκα κάπου γραμμένο "δύο γυναίκες στο μήλο δύο άνδρες στο αλέτρι" ίσως επηρεάζει και την τωρινή εποχή που ζούμε

    ReplyDelete