1.12.13

Πως να ξεκολλήσετε από ένα πλατό (1)







 Όλοι έχουν λίγο πολύ βιώσει την πικρή γεύση ενός fitness πλατό! 

Κάποιοι έχουν τη δύναμη της θέλησης και τη γνώση να τα ξεπερνούν!

 Οι περισσότεροι όμως αποθαρρύνονται και πισωγυρίζουν χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

 Μερικοί βυθίζονται στα Τάρταρα και δεν μπορούν ποτέ να σηκώσουν κεφάλι.

 Ορισμένοι πάλι το παλεύουν φιλότιμα! Κάνουν προσωρινά πίσω και ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους,κερδίζουν σταδιακά το χαμένο έδαφος για να ξανακυλήσουν όμως αργότερα,μετέχοντας έτσι  σ' ένα αέναο  σκαμπανέβασμα, κάτι σαν Σισύφεια δοκιμασία που τους καταδικάζει σε μια διηνεκή κατάσταση μετριότητας

Τι είναι όμως ένα fitness πλατό (plateau);

Είναι  ένα σημείο κολλήματος/στασιμότητας/βαλτώματος!

 Ένα ταβάνι που δεν μπορείς να ξεπεράσεις!

 Ένα χρονικό σημείο όπου η προπόνησή σου δεν σε προάγει παρότι σου φαίνεται σκληρή!

Δεν υπάρχουν για παράδειγμα μυικά κέρδη ή έχεις σταματήσεις να χάνεις κιλά και κυρίως λίπος ή βλέπεις τη δύναμή σου και την απόδοσή σου γενικά να μένει στα ίδια επίπεδα για εβδομάδες ή και μήνες.

Δεν δέχομαι τον όρο αποτυχία και δεν μιλάω για αποτυχία! Όπως και εσείς φαντάζομαι μιας και διαβάζετε αυτό το άρθρο!


Μιλάω για συστηματικά λάθη που προέρχονται από έλλειψη εμπειρίας και/ή γνώσης.

 Και το θέμα είναι ότι τα πλατό προκαλούν σύγχυση μιας και ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το αν προέρχονται από υπερπροπόνηση ή έλλειψη σοβαρής προπόνησης, συχνή ή απαράδεκτα αργή αλλαγή των παραμέτρων της προπόνησης, κακή διατροφή,  ελλιπή ή και πλεονάζουσα θερμιδική πρόσληψη,έλλειψη ύπνου ή περιοδικότητας της σωματικής άσκησης - για να πιάσω μόνο λίγες από τις παραμέτρους που άπτονται των πλατό!

Θα δούμε μαζί όλα εκείνα τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πλατό. Θα δούμε επίσης τις απολύτως καλύτερες μεθόδους για να ξεπερνάμε οποιοδήποτε πλατό.

Αυτά βέβαια ανήκουν στη σφαίρα της γνώσης. Είναι καλά και χρήσιμα αλλά όμως δεν αρκούν από μόνα τους, όπως και δεν αρκεί οποιοδήποτε κομμάτι γνώσης που δεν το μετουσιώνεις σε πράξη. 

Eκεί εντοπίζεται το πρόβλημα για τον πολύ κόσμο πιστεύω! Δεν έχει τις ψυχικές αρετές που θα του επιτρέψουν να πραγματώσει τους στόχους του,να υλοποιήσει τις σκέψεις του και βέβαια να γυρίσει τις δύσκολες καταστάσεις που παρουσιάζονται διαρκώς στο προσκήνιο. Και μιλάω για:

- πίστη στον εαυτό του και στις δυνατότητές του

- επιμονή

- διάθεση για σκληρή δουλειά

- εγκράτεια/ αυτοπειθαρχία

- αυτοπαρακίνηση

-  υγιή περιέργεια

- διαρκή προσανατολισμό στην προσωπική βελτίωση

Συνεπώς θα πρέπει κανείς να δουλέψει πρώτα απ' όλα πάνω στον εαυτό του! 

Θα πρέπει να τον πείσει για τις ανεξάντλητες δυνατότητές του και  να συζητήσει μαζί του για το τι ακριβώς θέλει από τη ζωή και με ποιον τρόπο θα το διεκδικήσει. 

Όλα τελικά ξεκινούν από το μυαλό και η δύναμη του είναι που καθορίζει τα πάντα στη ζωή μας. Απλά ένα δυνατό μυαλό δουλεύει καλύτερα μέσα σ' ένα καλογυμνασμένο κι υγιές σώμα!

Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης

Φίλος και συνοδοιπόρος σας






https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





2 comments:

  1. Παρακάτω επικολώ ένα βιντεάκι , που αποδεικνύει ότι μπορεί κάποιος να γυμναστεί χρησιμοποιώντας(αν θέλει) μόνο το βάρος του σώματός του...Το αφιερώνω στο μοναδικό άνθρωπο που με έκανε να πάρω στα σοβαρά το fitness και με λύτρωσε (σχεδόν) απτην εμμονή της εικόνας , δείχνοντάς μου τα πνευματικά μονοπάτια της άσκησης και μάλιστα από απόσταση(μέσω του blog)....: Στο ΧΡΗΣΤΟ !!

    ΠΡΟΣΟΧΗ :ΥΓ 1: Εννοείται ότι οι ασκήσεις αυτές απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των επιπέδων fitness, οπότε οι πιο αρχάριοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να κρίνουν ποιές αναφέρονται σε αυτούς
    YΓ 2 : Το βίντεο αυτό είναι ένας υπερπλήρης οδηγός ασκήσεων σωματικού βάρους , οπότε βάλτε το στα αγαπημένα σας και μην ψάχνετε αλλού για κάτι άλλο :-))
    Με εκτίμηση
    Γιώργος-Κρήτη

    ReplyDelete
  2. http://www.youtube.com/watch?v=POdzasJklxw

    ReplyDelete