8.12.13

Whey protein / Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Ερωταπαντήσεις (3)










Διαβάστε επίσης:


Whey protein / Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (1)



Whey protein / Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (2)





Έχουμε ακούσει ότι η whey σχετίζεται με παρενέργειες σε συκώτι και νεφρά...

Δεν υπάρχει ούτε μία έρευνα που να στηρίζει αυτήν την άποψη για υγιή άτομα! Όταν υπάρχουν σχετικά θέματα υγείας το πράγμα αλλάζει και θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό! Γενικά δεν θα είναι άσχημα να είστε προς τη μεριά της ασφάλειας και να συμβουλευτείτε ένα γιατρό έτσι κι αλλιώς!

Το θέμα δεν είναι για τη whey αλλά για τη πρωτεΐνη γενικά. Προτείνεται όσοι γυμνάζονται εντατικά να παίρνουν έως 1.5- 2 gr/ κιλό βάρους! Καλό είναι να μην υπερβαίνετε την ποσότητα αυτή όπως και καλό είναι αυτοί που δεν γυμνάζονται να μη ξεπερνούν το  1 gr/ κιλό βάρους.

 Όσοι κάνουν δίαιτες αυξημένης πρωτεΐνης θα πρέπει να μένουν σ' αυτές για περιορισμένα χρονικά διαστήματα και να τρώνε παράλληλα πολλά λαχανικά γιατί η πρωτεΐνη γέρνει το pH του σώματος προς την όξινη πλευρά.

Υπάρχουν ίσως κάποιες άλλες παρενέργειες;;

Αναφέρονται στομαχικές διαταραχές,φουσκώματα,ύπαρξη αερίων,ναυτία και αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτά σε κάποιους μπορεί να είναι πρόβλημα αλλά στους περισσότερους όχι. Ο καθένας ρυθμίζει τα του οίκου του! 

Για τους δυσανεκτικούς στη λακτόζη καλύτερη είναι η απομονωμένη μορφή και ακόμη καλύτερη η υδρολυμένη. Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή στη σόγια θα πρέπει να το ψάξουν καλύτερα γιατί πολλές φόρμουλες τις περιέχουν υπό κάποια μορφή τους.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία σε whey;

Δεν υπάρχει κάτι καθολικά αποδεκτό. Εξαρτάται από παράγοντες όπως η ένταση της άσκησης, ο μεταβολισμός κλπ.

 Αν τη πάρετε μεταπροπονητικά και είναι η μόνη πρωτεΐνη που παίρνετε, ένας καλός κανόνας είναι να μένετε στα 0.5gr/ κιλό βάρους. Η whey φυσικά αθροίζεται με τις υπόλοιπες πρωτεΐνες και πρέπει να μένουμε εντός ορίων

Πότε πρέπει να παίρνω whey;

Σαφώς η καλύτερη στιγμή είναι μεταπροπονητικά και το πολύ σε μία ώρα μετά την προπόνηση!
 Μερικοί την παίρνουν και το πρωί μαζί με υδατάνθρακες ή πριν κοιμηθούν χωρίς υδατάνθρακες.
 Άλλοι πάλι αρέσκονται να την παίρνουν πριν από την προπόνηση! Κι εδώ είναι ότι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα! Πειραματιστείτε!

Γιατί αφού η whey είναι γενικά ένα καλό συμπλήρωμα είσαι αντίθετος με τη λήψη της;;

Είναι θέμα προσωπικό η στάση απέναντι στα συμπληρώματα! Με καλή διατροφή και συστηματική άσκηση είχα πάντα αυτά που ήθελα σαν ένα νορμάλ άνθρωπος, εργαζόμενος σε γραφείο!

 Αν δεν ήμουν πολιτικός μηχανικός και ήμουν fitness model, έτσι ώστε η επιβίωση μου να εξαρτάται από το σώμα μου, μπορεί να έπαιρνα συμπληρώματα.

 Αλλά για το μέσο άνθρωπο τα βρίσκω περιττά. Δεν παύουν να είναι σκόνες που δεν ξέρει κανείς - μιλώντας για whey εν προκειμένω - από ποιο άθλιο αγελαδινό γάλα έχουν προέλθει και σε πόσους μήνες μετά από την παραγωγή τους κατέληξαν στα χέρια μου.

Επί πλέον αν το σώμα μας συνηθίσει σε κάποια βοηθήματα - οσοδήποτε αθώα - δεν νομίζετε ότι όταν του τα στερήσουμε θα έχουμε και τις ανάλογες απώλειες;;

Τούτα λέγοντας δεν θα πάω και στο αντίθετο άκρο κατακεραυνώνοντας όποιον τα παίρνει! Δεν πρόκειται για ναρκωτικά ούτε για αναβολικά και στο φινάλε δεν έγινε και τίποτα το σοβαρό αν κάποιoς τα πάρει!

 Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τo τι βάζει στo σώμα του στην τελική!

Έχει νόημα να πάρω whey από αγελάδες ταϊσμένες με χόρτο;

Έχει και παραέχει και θα το συνιστούσα με θέρμη! Aυτή η whey περιέχει ένα προφίλ αμινοξέων πολύ ανώτερο από τις συνηθισμένες.

Eπίσης αξίζει να εξετάσετε αν:

- προέρχεται από βιολογικό γάλα
- έχει επεξεργαστεί εν θερμώ ή με οξέα (μακριά!)
- αν περιέχει τεχνητά γλυκαντικά
- αν έχει την υψηλότερη δυνατή βιολογική αξία κλπ.

Μπορώ να συνδυάσω whey με κρεατίνη ή γλουταμίνη;

Νο problem!

Σε τι ηλικίες είναι ασφαλής η χρήση της;

Μη την πάρετε αν είστε 18 και κάτω! Σε τέτοιες ηλικίες θα πάτε μόνο με διατροφή! 

Δεν γυμνάζομαι! Μπορώ να παίρνω whey;

Eξαρτάται από το στόχο σας! Αν δεν κάνετε βάρη η whey δεν θα σας βοηθήσει στο να πάρετε μυική μάζα! Αν πάτε για να χάσετε βάρος θα σας βοηθήσει αλλά θα πρέπει να την παίρνετε σε μικρότερες ποσότητες.

Αφού δεν υπάρχει 100% καθαρή whey γιατί πολλοί διαφημίζουν 100% whey;

Aναφέρονται στην πηγή της πρωτεΐνης! Θέλουν να πουν ότι στη φόρμουλα περιέχεται μόνο whey και καμιά άλλη πρωτεΐνη.

 Πάντως αυτό μπερδεύει τον κόσμο! Αυτή ακριβώς η whey φόρμουλα μπορεί να περιέχει 80% whey και το υπόλοιπο να είναι λίπη και υδατάνθρακες! Προσοχή λοιπόν!

Μπορείς να μας προτείνεις κάποια μάρκα που εμπιστεύεσαι;

Όχι!! 

Γιατί δεν διαφημίζω/προμοτάρω τίποτα και γιατί στο φινάλε σαν Χρήστος Στρογγύλης δεν θα συνιστούσα κανένα είδους συμπλήρωμα σε υγιείς ανθρώπους που θέλουν απλά να κάνουν μεγαλύτερα μπράτσα!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

49 comments:

  1. Χρήστο ήθελα να σε ρωτήσω: πόση ώρα μετά τη ληψη ενός ροφήματος πρωτεϊνης μπορείς να φας κανονικό γευμα?

    ReplyDelete
  2. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣDecember 9, 2013 at 12:35 AM

    αν έχει την υψηλότερη δυνατή βιολογική αξία, για τη whey, εννοεις την πυκνότητα των θρεπτικων στοιχείων που περιέχει ανά συγκεκριμένη ποσότητα;

    ReplyDelete
  3. 2 ώρες μετά είναι καλά πιστεύω εφ' όσον πάρεις το σέικ σου γρήγορα!

    Είναι ένας δείκτης που λέγεται BV και κυμαίνεται μεταξύ 104 και 159 για τις whey. Πρέπει να αναφέρεται στο φυλλάδιο του προϊόντος!

    ReplyDelete
  4. Σε ευχαριστώ χρήστο,τα αρθρα σου και οι συμβουλές σου είναι πολύτιμα.

    ReplyDelete
  5. Κι εγώ ευχαριστώ φίλε!

    ReplyDelete
  6. http://www.youtube.com/watch?v=qF8fYoj5_I4

    Ρε σεις αυτός χρειάζεται σωματική μεταμόρφωση 30 ημερών ?????? Χαχαχαχαχαχαχαχαχα !!! .....Γατάκιαααααα....

    ReplyDelete
  7. Χρήστο συγχαρητήρια για την καλή δουλειά. Θα ήθελα αν μπορούσες να μου διασαφηνίσεις κάτι ... Αφού όπως αναφέρεις ΔΕΝ έχεις χρησιμοποιήσει συμπληρώματα πως γνωρίσεις οτι η 3η πρωτεΐνη η οποία αναφέρεις έχει ιδιαίτερη γεύση; αναφέρομαι σε σχόλια σου στα οποία δηλώνεις ότι δεν έχεις κάνει χρήση συμπληρωμάτων ποτε! συνέχισε την καλή δουλειά πραγματικά θαυμάζω την νοοτροπία σου και τον σωστό τρόπο διατροφής και άσκησης τον οποίο ακολουθείς και βρίσκω πολύ βοηθητικά όσα γράφεις !! Ευχαριστώ για τον χρόνο σου ..

    ReplyDelete
  8. Τα δοκίμασα χάριν της μικρής αυτής έρευνας! Με βοήθησε κάποιος καλός φίλος που τα παίρνει με τους τόνους.

    ReplyDelete
  9. Χρήστο μετά από μια εκτενή έρευνα κατέληξα καλώς η κακώς οτι η ζωικές πρωτείνες δεν είναι καθόλου καλές για την υγεία.Τι γνώμη έχεις για πρωτείνη σόγιας isolate 90%(καθώς η σόγια περιέχει όλα τα υπάρχοντα αμινοξέα)?

    ReplyDelete
  10. Σόγια δεν ακουμπάω φίλε! Κάποια μέρα θα κάνω μια ανάρτηση!

    ReplyDelete
  11. Μιλάω για σόγια GMO Free Certificated πάντα.

    ReplyDelete
  12. Eννοείται! Αλλά επιμένω στο όχι!

    ReplyDelete
  13. xriso akousa kati simera arketa shoccking se sxesi me tin proteini to opoio den xero kata poson isxii!!akousa oti i proteini se xroniaia katanalosi prokali paraisthisis kai diafora alla psichologika themata!!pigi apo 3 diaforetikous psixiatrous!!! den xero an anaferontai se sigkekrimeno eidous i genika se aftou t eidous ta simpliromata!!mporoume na mathoume perissotera???

    ReplyDelete
  14. Δεν συμμερίζομαι τις υπερβολές αυτές!

    ReplyDelete
  15. ok isos na exis dikio!!!!

    ReplyDelete
  16. Προσεχετε φιλοι μου για να εχετε εγω δεν προσεξα και 3 φιλοι μου εχουμε προβληματα απο τις κωλοσκονες...ο ενας φιλος μου καθε εβδομαδα του βαζουνε οξυγονό στο σωτηρια...εγω εχω κρισεισ ασθματος ...όλοι οι γιατρόι μας ειπανε οτι προ εχονται απο τις κωλοπρωτεινες...και για να προλαβω καποιους πιναμε μονο καθαρη πρωτεινη μεγαλης εταιριας που ειναι χρόνια στό χωρο...ΟΣΟΙ ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχαχαχα κλαιω αληθεια..!!!τι αλλο θα διαβασω σε αυτο το ιντερνετ απο ελληναρες που τα ξερουν και τα εχουν ζησει ολα... αν η πρωτεινη σας τα εκανε ολα αυτα φαντασου τι θα παθετε αν παρετε κλεν τρεν και ορμονικα.. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Delete
  17. Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την εμπειρία σου!

    ReplyDelete
  18. Kalispera arxisa na xrisimopoiw whey kai Apo tin prwti kiolas mera exw kaoures kai nautia......ti mou proteineis ?

    ReplyDelete
  19. Το αυτονόητο φίλε! Να την κόψεις!

    ReplyDelete
  20. Xristo gia poso kairo pisteueis oti mporei kapoios na pernei whey protein?Fusika na gumnazetai kai olas kai na mhn ksepernaei ta 2gr ana kilo

    ReplyDelete
  21. xristo tis meres ksekourashs prepei pali na stoxeuoume tis idies posothtes prwteinhs?(as poume 5 meres proponhsh.2 ksekourash)

    ReplyDelete
  22. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο μιας και η whey δεν έχει παρενέργειες! Απλά θα έλεγα όχι πάνω από ένα scoop τη μέρα! Προσωπικά προτιμώ να τρώω μόνο τροφές!
    Οι ποσότητες πρωτεΐνης παραμένουν οι ίδιες σε καθημερινή βάση!

    ReplyDelete
  23. Αν καποιος παιρνει γουει αιζολειτ, μπορει να την καταναλωνει και μετα απο τα σπριντ η μονο μετα απο βαρη;

    ReplyDelete
  24. Μπορείς και μετά τα σπριντ!

    ReplyDelete
  25. Xristo i Arnold iron whey einai kali? Kanw gimnastiki 6 fores tin vdomada apo 1:30 kanw kali diatrofi me kathara fagita p.x. Patatea, poures , tonos zumarika kreas klp.xwris ladia kai tetoia kai frouta diafora eimai 18 xronon 1.93 73 kila paw gym 6 mines peripou kai thelw na parw miiki maza exw akousei pws prepei na trww 6 geumata tin mera gia parapanw thermides omws den exw to xrono gia na trww 6 trww 3 tin imera +frouta kai giaourti afou den mporw na trww 6 tha tan kalo na parw mia prwteini? kai an nai auti pou anefera a3izei? i mou prwtineis kapoia alli?

    ReplyDelete
  26. Μπορείς να τρως και λιγότερα γεύματα! Σαφώς μπορείς να παίρνεις και whey αλλά δεν μπορείς να βασιστείς εκεί! Πρέπει να τρως καθαρές τροφές κι έχω πολλά άρθρα πάνω στη διατροφή!

    ReplyDelete
  27. καλημέρα σας,
    για έναν άνθρωπο που ζυγίζει 85 κιλά, έχει ξεκινήσει άσκηση με βάρη και αερόβια και εαν μιλάμε για μια συμπυκνωμένη οροπρωτείνη 35%, πόσο πρέπει να καταναλώνεται,πόσες φορές την ημέρα,ποιες ώρες και να διαλύεται στο νερό ή με κάτι άλλο?
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  28. Θα πρότεινα διάλυση με νερό αντί για γάλα για γρηγορότερη απορρόφηση μεταπροπονητικά! Όχι πανω από 2 scoops!

    ReplyDelete
  29. Χρήστο μπορείς να μου πεις αν πίνεις την πρωτεΐνη με γάλα αυτή χάνει τις ουσίες της; Σ ' ευχαριστώ Ηλίας

    ReplyDelete
  30. Γιατί να τις χάσει; Σε καμία περίπτωση!

    ReplyDelete
  31. Σ' ευχαριστώ Χρήστο. Και 'γω ξέρω ότι η μόνη διαφορά μεταξύ του νερού και του γάλα είναι ότι με το πρώτο η πρωτεΐνη απορροφάτε από τον οργανισμό πιο γρήγορα.
    Η γνώμη σου για την Ελληνική πρωτεΐνη(http://www.wheypro.com.gr/);

    Ευχαριστώ,
    Ηλίας

    ReplyDelete
  32. θα ηθελα και εγω να μαθω για την ελληνικη whey pro..αν ξερει κατι καποιος::

    ReplyDelete
  33. Δεν ασχολήθηκα με το ζήτημα παιδιά! Είμαι γενικά αντίθετος έτσι κι αλλιώς!

    ReplyDelete
  34. Μια ερώτηση, πηρα την yamamoto whey iso 87%, η διατροφή μου λογο δουλειάς ειναι μετρια, παω γυμναστήριο καθε βράδυ 21:30 εως 22:30 ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να την παρω;εγω ελεγα να παρω 1 σκουπ 30gr αμεσως μετα την προπόνηση.τι λετε?

    ReplyDelete
  35. Όπως το σκέφτεσαι!

    ReplyDelete
  36. Χρηστο θα ηθελα να σε ρωτησω αν πρεπει να γινεται διακοπη της χρησης της πρωτεϊνης για καποιο διαστημα και μετα να ξαναρχιζεις κι επισης, να μου πεις τη γνωμη σου για την impact whey protein thw my protein.
    Ευαριστω!

    ReplyDelete
  37. Δεν υπάρχει λόγος για να γίνει διακοπή,απλά να γίνεται λελογισμένη χρήση. Δεν παίρνω θέση για συγκεκριμένες μάρκες!

    ReplyDelete
  38. Ευχαριστω πολυ κι επισης υπαρχει μια καινουρια ερευνα, που το πορισμα της ειναι οτι οι χρηση πρωτεϊνης ορου γαλακτος, σχετιζεται με την εμφανιση καρκινου του ορχεως... Γνωριζεις κατι περι αυτου?

    ReplyDelete
  39. Νίκο το έχω πιάσει το θέμα στην τελευταία ανάρτηση!

    ReplyDelete
  40. christo kalhpsera,polu wraio to artho ,eimai gunaika 30 etwn ,exw ksekinhsei kai gymnazomai me vary ethw kai ena xrono entatika ,exw dei megalh diafora sto swma kuriws sta xeria,plath ktl,prospathw na krathsw to 1,5 gr Pro /kg alla pragmatika einai polu duskolo kai xreiazetai polu kalh organwsh ,mageirema,ypologismos ,zugizma ktl,syn oti se kourazei auth h omeleta/kotopoulo oses tropopoihseis kai na tous kaneis ,opote peristasiaka pernw whey kai otan variemai na kouvalaw ta taperakia mazi mou!sigoro oti kalutero einai h diatrofh alla gia na ftaseis sta epithumita gramaria prwteinhs kathe mera ,theleis ena mageira na sou na sta exei ola etoima eidika an douleueis polles wres!to kormi thelei thusies kai den ennow mono to gym alla h kouzina einai to pan!kalh sunexeia

    ReplyDelete
  41. Χρήστο πολύ ωραίο το άρθρο σου,γυμναζομαι με βάρη εντατικά ακολουθώ όσο μπορώ διατροφή και παίρνω whey 2 σκουπ την ημέρα.Θα ήθελα να σε ρωτήσω , αν την πάρω βράδυ πρέπει απαραίτητα να με είμαι νηστικός ? Το πρωί πάντα ην παίρνω νηστικός , και αναφέρομαι στην ημέρα ξεκούρασης

    ReplyDelete
  42. Δεν έχεις πρόβλημα. Πάντως θα συνιστούσα να την παίρνεις μόνο μεταπροπονητικά.

    ReplyDelete
  43. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΚΑ)

    ReplyDelete
  44. Υποδεέστερες από τις whey,κατάλληλες για χορτοφάγους και όσους έχουν θέματα δυσανεξίας στην καζεΐνη.

    ReplyDelete
  45. Πρωτεινη Κάνναβης;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι μια πιθανότητα,πιο πολύ για τους vegans. Δεν έχει πολλή λευκίνη όμως υστερώντας πολύ από τη whey.

      Delete
  46. καλησπερα Χρηστο. Θα ηθελα να σε ρωτησω αν παιρνω 2 scoop την ημερα ποσες ωρες ειναι καλο να εχει το ενα scoop απο το αλλο? Επισης ειναι καλο το πρωτο scoop να το παιρνω το πρωι με αδειο στομαχι?

    ReplyDelete
  47. Ένα να παίρνεις μετά την άσκηση και ένα σε κάποιο γεύμα που δεν έχει αρκετή πρωτεΐνη. Θα σε συμβούλευα πάντως να περιοριστείς στο ένα.

    ReplyDelete