13.7.14

Split ή προπόνηση για όλο το σώμα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (1)












Όσοι με διαβάζουν γνωρίζουν ότι για τους ερασιτέχνες οπαδούς του fitness προτείνω τις προπονήσεις για όλο το σώμα με μια συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα. Τους λόγους τους είχα εξηγήσει εδώ:


ΒΑΡΗ: ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΩ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ή ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ SPLIT;


Aυτός ο τρόπος προπόνησης - Τotal Body Training ή TBT - είναι πολύ πλεονεκτικός για τους αρχάριους,τους ερασιτέχνες,αυτούς που δεν σαγηνεύονται εύκολα από την μυική υπερτροφία και όσους είναι πνιγμένοι από μια πλημμυρίδα υποχρεώσεων. Τον έχω δοκιμάσει για χρόνια και τον συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους ταιριάζουν στο προφίλ αυτό! Δεν πρόκειται ποτέ να βγουν χαμένοι με το σχήμα αυτό!

Aλλά βέβαια και τα split δεν πρέπει να αποκλείονται για τους φτασμένους ερασιτέχνες που θέλουν περισσότερη υπερτροφία και έχουν την ανάλογη πειθαρχία αλλά και το χρόνο. Μάλιστα θα έλεγα ότι για λόγους πλουραλισμού είναι καλό να εναλλάσσει κανείς αυτά τα σχήματα κι αν δεν το κάνω προσωπικά είναι γιατί ο τρόπος ζωής μου ταιριάζει απόλυτα με το ΤΒΤ.



Αλλά ας δούμε - με περισσότερη λεπτομέρεια τη φορά αυτή - τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και τα συμπεράσματα δικά σας!


Πλεονεκτήματα του  TBT (προπόνηση για ολόκληρο το σώμα)


1. Είναι σαφώς πιο κατάλληλο πρόγραμμα για τους αρχάριους. Μετά από 1-2 χρόνια προπονήσεων μπορούν να σκεφθούν για split.

2. Δεν υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση μιας και κάθε μυική ομάδα είναι φρέσκια κατά τη μικρή διάρκεια της εκγύμνασής της.

3. Η μεγαλύτερη συχνότητα είναι ευνοϊκότερη για τη δημιουργία αυξημένου νευρομυικού συντονισμού που είναι μια πολύ κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της δύναμης. Επί πλέον μπορεί να αποτρέψει την υποπροπόνηση.

4. Με 3 προπονήσεις την εβδομάδα των 30'-45' μπορεί κανείς να καλυφθεί πλήρως από πλευράς προπόνησης με βάρη.

5.Αν - πράγμα σύνηθες - χαθεί κάποια  προπόνηση την εβδομάδα τότε πάλι θα έχουν γυμναστεί όλες οι μυικές ομάδες σε αντίθεση με τις split προπονήσεις!

6. Το TBT είναι σαφώς καλύτερο για κάψιμο θερμίδων και λίπους και βέβαια για γράμμωση μιας και γυμνάζονται όλες οι μυικές ομάδες!

7. Για τον ίδιο λόγο μεγαλύτερες ποσότητες από αναβολικές ορμόνες κατακλύζουν το σώμα του αθλητή!

8. Το TBT κινητοποιεί περισσότερες μυικές ίνες ανά μέρα προπόνησης σε σχέση με τα σπλιτ.

9. Σε περιπτώσεις τραυματισμών είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος άσκησης λόγω της εξ ορισμού χαμηλότερης έντασης σε σχέση με τα σπλιτ.

10. Δεν χρειάζεται spotter ή τουλάχιστον χρειάζεται σε μικρότερο βαθμό!

11. Συνάδει τέλεια με τα ανταγωνιστικά supersets.

12. Γενικά το μυικό πιάσιμο - DOMS - είναι μικρότερο μετά από τέτοιου είδους προπονήσεις!



Περισσότερα όμως στην επόμενη ανάρτηση!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





2 comments:

  1. Κε με εμάς τους αδύνατους τι γίνεται; Έκανα ΤΒΤ για ένα διάστημα και έχασα και άλλα κιλά. Από 70 πήγα περίπου 67.
    Υπάρχει περίπτωση να βάλω μερικά κιλά με αυτή την προπόνηση ή να πάω σε split και όταν φτάσω τα κιλά που θέλω ξεκινάω ξανά ΤΒΤ;

    ReplyDelete
  2. Σαφώς μπορείς να πάρεις κιλά γιατί αυτό είναι θέμα κυρίως ποσότητος φαγητού! Πρέπει να αυξήσεις τις θερμίδες σου - κάνοντας πάντα καθαρή διατροφή! Όσον αφορά την άσκηση μπορείς να εναλλάσσεις κατά βούληση!

    ReplyDelete