20.7.14

Split ή προπόνηση για όλο το σώμα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (2)










Διαβάστε επίσης:


Split ή προπόνηση για όλο το σώμα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (1)




Ας δούμε τώρα εν τάχει και τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων split πριν συζητήσουμε για τα μειονεκτήματα και των δύο μορφών προπόνησης:


1. Τα προγράμματα split επιτρέπουν μεγαλύτερη ένταση ανεξάρτητα από το επίπεδο του αθλούμενου.

2. Τα αλλεπάλληλα σετ πάνω στους ήδη δουλεμένους μύες θα χτίσουν καλύτερη μυική αντοχή.

3. Ο όγκος προπόνησης μπορεί να είναι μεγαλύτερος για κάθε μυική ομάδα και σαφώς τα σπλιτ είναι πιο κατάλληλα για όσους στοχεύουν στην υπερτροφία! 

4. Τα σπλιτ είναι σαφώς πιο κατάλληλα για τους προχωρημένους bodybuilders και για τους αθλητές fitness.

5. Tα σπλιτ επιτρέπουν περισσότερες ασκήσεις για κάθε μυική ομάδα! 

Αυτό βοηθάει στη στόχευση των μυών υπό κάθε δυνατή γωνία.

 Αντί να κάνεις π.χ. μόνο στρατιωτικές πιέσεις μπορεί να γυμνάσεις όλες τις μοίρες των δελτοειδών με πολλαπλές ασκήσεις.

 Ή αντί να κάνεις μόνο πιέσεις στήθους μπορεί να κάνεις επί πλέον ανοίγματα,pullover και ανοιχτές πιέσεις τρικέφαλων σε πάγκο.

6. Καλύτερη νοητική συγκέντρωση επειδή γυμνάζονται 1-2 μυικές ομάδες μόνο. Είναι παραδεκτή νομίζω η αλληλεξάρτηση σώματος και πνεύματος.

7. Καλύτερος καταμερισμός ενέργειας μιας και θα επικεντρωθεί κανείς σε 1-2 μυικές ομάδες.

8. Τα σπλιτ σου επιτρέπουν να γυμναστείς πάνω από 3 φορές την εβδομάδα αν αυτό είναι κάτι που επιθυμείς. Αυτό είναι κάτι που επιτρέπει να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στα αδύνατα σημεία του σώματος

9. Τα σπλιτ επιτρέπουν περισσότερο χρόνο αποκατάστασης στις μυικές ομάδες,πράγμα που μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο της υπερπροπόνησης!

10. Στα προγράμματα σπλιτ μπορείς εύκολα να εντάξεις τεχνικές αυξημένης έντασης όπως drop sets και supersets.

11. Είναι προτιμότερα στην περίπτωση που πρέπει κανείς για διάφορους λόγους να γυμναστεί πολλές μέρες συνεχώς.

Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε και τα μειονεκτήματα των δύο μεθόδων


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



5 comments:

  1. Γεια σου Χρηστο.Ονομαζομαι Νικος και ειμαι 29 χρονων.Με εχεις εμπνευσει παρα πολυ οσον αφορα το θεμα της υγιεινης ζωης,μεσα απο το blog σου.Θα ηθελα να ζητησω τη γνωμη σχετικα με το προγραμμα freeletics.Κυριως αν το θεωρεις ασφαλες.Σε ευχαριστω προκαταβολικα.

    ReplyDelete
  2. Είναι προγράμματα πλήρως αποδεκτά από μένα και μάλιστα τα έκανα πολύ πριν "εφευρεθούν" για χάρη του χρήματος! Αλλά χρειάζονται καλή υποδομή και δεν είναι ασφαλή για τον περισσότερο κόσμο!

    ReplyDelete
  3. Σε ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση σου Χρηστο.Φυσικα και θα συμφωνησω σε αυτο που λες περι κερδους και ημουν σιγουρος οτι θα το γνωριζες και μαλιστα μολις το ειδα σκεφτηκα οτι ειναι της δικης σου φιλοσοφιας που τεινει να γινει και δικη μου.Λες οτι δεν ειναι ασφαλης για τον περισσοτερο κοσμο.Θα σου δωσω καποια στοιχεια για εμενα για να εχεις μια πιο ξεκαθαρη εικονα και να μου δωσεις την πολυτιμη συμβουλη σου σχετικα με το θεμα ασφαλεια.Ειμαι 29 χρονων.Υψος 1.75 και Βαρος 75 κιλα.Περιφ.Μεσης 93 cm οπου εκει,στην κοιλια,συσσωρευεται το περισσοτερο λιπος.Αθλουμουν απο 4-8 χρονων στο αθλημα της ενοργανης γυμναστικης και απο 9-16 στο αθλημα του βολλευ.Απο τα 19 μεχρι σημερα στα 29 ητανε περιοδος κραιπαλης με καπνισμα,ποτο,ξενυχτι.Πλεον ειμαι σε μεταβατικη περιοδο.Τα τελευταια χρονια εχω φτιαξει κατα πολυ τη διατροφη μου και εχω 2 μηνες να βαλω τσιγαρο και αλκοολ στο στομα μου.Σε ευχαριστω και παλι.Επισης υπαρχει καποια ειδικοτητα γιατρου που να τα γνωριζει αυτα? π.χ. αθλητιατρος?

    ReplyDelete
  4. Εμείς είμαστε οι καλύτεροι γιατροί του εαυτού μας σε τέτοια θέματα! Δοκιμάζεις και βλέπεις πως πας. Προσαρμόζεσαι ανάλογα με το feedback που σου δίνει το σώμα σου!

    ReplyDelete
  5. Σε ευχαριστω παρα πολυ Χρηστο!

    ReplyDelete