26.7.14

Split ή προπόνηση για όλο το σώμα; Tα μειονεκτήματα (3)











Διαβάστε επίσης:



Split ή προπόνηση για όλο το σώμα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (1)



Split ή προπόνηση για όλο το σώμα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (2)





Κι ας ρίξουμε τώρα και μια ματιά στα μειονεκτήματα και των δύο τρόπων άσκησης!


Μειονεκτήματα του Τotal Boby Training


1. Δεν μπορεί να κτίσει την τοπική  μυική αντοχή  ή την αντίσταση στην κόπωση που χτίζουν τα σπλιτ.

2. Η υψηλή ένταση σε συνδυασμό με την υψηλή συχνότητα μπορούν να υπερπροπονήσουν κάποιες περιοχές. Συνήθη παραδείγματα είναι η υπερπροπόνηση των ώμων και οι τενοντίτιδες των αγκώνων.

3. Δεν προσφέρεται για τις τεχνικές υψηλής έντασης όπως τα drop sets γιατί η περίοδος αποκατάστασης που είναι συνήθως 2 μέρες δεν κρίνεται επαρκής για τις τεχνικές αυτές ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται συχνά!

4. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα όταν σηκώνει κανείς πολλά κιλά (υψηλή απόλυτη ένταση)

5. Το ίδιο πρόγραμμα σε συνεχή βάση σε κάποιους θα προκαλέσει πλήξη κι έλλειψη ενδιαφέροντος. Πολύ πιθανό να τους ωθήσει σε μείωση της έντασης. 

Είναι καλό να αλλάζει το πρόγραμμα λοιπόν περιοδικά ως προς κάποιες βασικές του παραμέτρους: Είδος άσκησης,αριθμός σετ,ταχύτητα και αριθμός επαναλήψεων,σειρά ασκήσεων κλπ.

6. Δεν μπορεί κανείς να γυμναστεί πάνω από 3 φορές την εβδομάδα αν αυτό είναι επιθυμητό! Γενικά όμως 3 μέρες την εβδομάδα είναι βέβαιο ότι καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία!

7. Δεν ταιριάζει το πρόγραμμα αυτό με την ενίσχυση που μπορεί να χρειάζονται κάποια αδύνατα σημεία. Κι αν το επιχειρήσει κανείς μπορεί να οδηγηθεί σε υπερπροπόνηση!


Μειονεκτήματα των προγραμμάτων σπλιτ.


1. Δεν ταιριάζουν για τους αθλητές. Οι αθλητές εστιάζουν σε συγκεκριμένες κινήσεις και όχι σε συγκεκριμένους μύες. Τα προγράμματα αυτά είναι πολύ καλά για fitness models και  bodybuilders!

2 . H χαμηλή τους συχνότητα ανά μυική ομάδα δεν ευνοεί τον νευρομυικό συντονισμό και συνεπώς και την ανάπτυξη δύναμης.

3. Δεν ενδείκνυνται για αρχάριους. Διαπιστωμένα έχουν καλύτερα αποτελέσματα με το ΤΒΤ. Tα σπλιτ μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη ένταση την προπόνηση συγκεκριμένων μυικών ομάδων.

4. Γενικά χρειάζεται κανείς περισσότερο χρόνο μιας και 4-5 προπονήσεις την εβδομάδα είναι το πιο τυπικό σχήμα προπονήσεων! Έτσι ίσως δεν είναι πρακτικά για την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων

5. Δημιουργούν κόπωση στις μυικές ομάδες μετά τις πρώτες ασκήσεις και σπρώχνουν σε μείωση του βάρους για να βγει η προπόνηση.

6. Τα σπλιτ πρέπει να προγραμματίζονται με προσοχή για να αποφεύγεται η υπερπροπόνηση των επιρρεπών σε τραυματισμούς μυικών ομάδων όπως π.χ. της μέσης και των εμπρόσθιων μοιρών των δελτοειδών.

7. Aν χάσει κανείς μια προπόνηση την εβδομάδα διαταράσσεται το όλο σχήμα!

8. Μικρότερη έκλυση αναβολικών ορμονών - αυξητικής και τεστοστερόνης - γιατί δεν γυμνάζονται παρά μόνο λίγες μυικές ομάδες. Αυτό επηρεάζει δυσμενώς την απώλεια λίπους.

Το τελευταίο μέρος της σειράς στην επόμενη ανάρτηση!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




6 comments:

  1. Χρήστο ήθελα να σε ρωτήσω: τρία ημίωρα την εβδομάδα έντονης προπόνησης με βάρη για όλο το σώμα (με έμφαση στις σύνθετες ασκήσεις όπως καθίσματα, κωπηλατικές, πουσαπς) με 3 σετ των 8 επαναλήψεων και 3 φορές την εβδομάδα (τις ενδιάμεσες ημέρες) αερόβιας άσκησης με σπριντ (τρέξιμο, ποδήλατο) είναι ένα καλό πρόγραμμα αύξησης της μυικής μάζας και κάψιμου λίπους; Φυσικά σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποστηρικτική διατροφή που αναφερεις! Είμαι 36 ετών, γυμνάζομαι συστηματικά δυστυχώς μόνο τα τελευταία 3 χρόνια και θα ήθελα να χτίσω το καλύτερο σώμα που μπορώ, αφηνοντας πίσω τις ατασθαλίες του παρελθόντος...

    ReplyDelete
  2. Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ καλό αλλά μάλλον βαρύ. Κόψε μία μέρα αερόβια γιατί δύσκολα βγαίνουν έξι προπονήσεις χωρίς συνέπειες!

    ReplyDelete
  3. Σε ευχαριστώ πολύ Χρήστο, να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  4. Χρήστο τι γνώμη έχεις για το "υβριδικο" full body/split πρόγραμμα 4 ημερών εμπνευσμένο από το διάσημο "Superman Program" του Dr. Jim Stoppani?

    -Δευτέρα/Πέμπτη: Στήθος/Πλάτη/Ωμοι, τραπεζοειδείς, γάμπες

    -Τρίτη/Παρασκευή: Πόδια/Κοιλιακοί, Δικέφαλοι/Τρικέφαλοι, πήχεις

    ReplyDelete
  5. Κοίταξε φίλε,υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί και όλοι λίγο πολύ δουλεύουν! Το θέμα είναι να πιάνει κανείς τα βάρη και να τα ιδρώνει! Τα άλλα καταντούν λεπτομέρειες! Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο συν ή πλην! Μπορείς να το κάνεις! Καλό είναι να αλλάζεις προγράμματα κάθε 4-6 εβδομάδες!

    ReplyDelete
  6. Καλησπερα Χρηστο και συγχαρητηρια για οτι κανεις.εχω διαβασει αρκετα αρθρα και εχω δει οτι προτεινεις full body προπονηση σε ερασιτχνες αθλητες.αυτο που θα θελα να σε ρωτησω ειναι το εξης .να κανω μια η δυο ασκησεις για την καθε μυικη ομαδα ?και δεδομενου οτι θα κανω τρεις φορες προπονηση την εβδομαδα αν την δευτερα για στηθος κανω πιεσεις με αλτηρες και για ομως στρατιωτικες πιεσεις την τεταρτη που θα ξανακανω θα κανω τις ιδιες ασκησεις η καποια αλλες ντιστοιχα για στηθος και ομους?

    ReplyDelete