9.8.14

Το fitness μέσα από τα μάτια μου (1)

Μετά από τριβή δεκαετιών με τα θέματα του fitness - άσκηση,διατροφή,στοχοθεσία,παρακίνηση κλπ -  θα επιχειρήσω να κάνω μια γρήγορη σταχυολόγηση των σημείων εκείνων που έχουν για μένα την περισσότερη βαρύτητα και συναπαρτίζουν τη φιλοσοφία μου πάνω στο θέμα.

Ελπίζω κάποιες από τις απόψεις μου να εμπνεύσουν,να προβληματίσουν και να παρακινήσουν τους νεότερους αλλά κυρίως να τους βοηθήσουν να αποφύγουν καταστροφικά λάθη στα οποία υποπίπτει πολύς κόσμος,εμού συμπεριλαμβανομένου!


1. H ζωή χρειάζεται ισορροπίες!


Δεν μου λέει τίποτα ένα θείο κορμί με εγκέφαλο Νεάντερταλ. Αυτές τις ισορροπίες είναι που υποδηλώνει ο όρος "totalfitness"!
 Fit σε σώμα μυαλό και ψυχή. Ολιγώρησε σε ένα κι είσαι ένας άνθρωπος ανολοκλήρωτος.

Τι να το κάνεις να είσαι π.χ. μια θεά σε εμφάνιση αλλά να μη μπορείς να ανοίξεις το στόμα σου ή να έχεις ανύπαρκτη συναισθηματική νοημοσύνη;

Kι από την άλλη πόσο άδικο είναι για κάποιον να είναι τέρας καλοσύνης και καλλιέργειας και να τον ταλανίζουν σε καθημερινή βάση δεκάδες μικρά και μεγάλα θέματα υγείας;

Nα γυμνάζεστε για να ζείτε και όχι το αντίθετο! Να περιορίσετε το facebook - κι εγώ το παλεύω - και την τηλεόραση - πλέον δεν βλέπω σχεδόν καθόλου - και να διαβάζετε κάποιο αξιόλογο βιβλίο! Κάθε τέτοιο βιβλίο έχει ψυχή και διευρύνει τους ορίζοντες σας


2. Υπάρχουν πάντα πάνω από ένας δρόμοι για να φθάσει κανείς στον σκοπό του! 

Ακολουθήστε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα! Τον πιο μακρύ,τον πιο ανηφορικό,τον πιο κακοτράχαλο; Έχει να κάνει σχέση με το πως εσείς λειτουργείτε δηλαδή είναι καθαρά προσωπικό θέμα!

 Όλα θα πρέπει να τα περνάτε μέσα από τα δικά σας φίλτρα! Όχι στους δογματισμούς και στους γκουρού της μιας και μοναδικής λύσης! Όχι στη φιλοσοφία του " one fits for all "! Κάνε το με τον τρόπο σου αλλά κάνε το! 


3. Πριν περάσει στο σώμα πρέπει να περάσει απ' το μυαλό!

 Το fitness είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ και άρα χρειάζεται έντονα τη συνδρομή και στήριξη του μυαλού! Αν κατανοηθεί η πολλαπλή αναγκαιότητα του fitness για μια πληρέστερη και περισσότερο συναρπαστική ζωή τότε επιλύονται αυτόματα τα θέματα συμμόρφωσης και στράτευσης που απαιτεί κάθε μαραθώνιος της ζωής.


4. Δεν χρειάζονται υπερβολές και υποχονδριασμοί! Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να σε καταδυναστεύει αλλά αντίθετα να σε εμπνέει και να σε κινητοποιεί!


5. Το φαγητό δεν πρέπει να το βλέπει κανείς σαν μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής!

 Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες όπως π.χ. το διάβασμα,η άσκηση,το σεξ,οι παρέες με καλούς φίλους,η απόλαυση της φύσης κλπ. 

Το φαγητό θα πρέπει να το βλέπει κανείς σαν ένα μέσο για καλύτερη εμφάνιση,θαλερότερη υγεία και περισσότερη ενέργεια! Πρέπει κατά την άποψή μου μεγαλώνοντας να αποκτήσει διατροφική ωριμότητα.
 Καλό θα ήταν να ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο:


Διατροφική ανωριμότητα: Αφήστε πίσω σας το παιδί!


Από ένα σημείο και μετά είσαι πολύ άνετος και συνειδητοποιημένος και αποφεύγεις εύκολα κάθε διατροφική ατασθαλία! Και βέβαια μπορείς να το κάνεις αυτό τρώγοντας πολύ νόστιμα φαγητά!


Στο επόμενο μέρος θα αρχίσω με το τι πρέπει να αποφεύγετε δια ροπάλου αν θέλετε να κάνετε τη ζωή σας εύκολη ελέγχοντας άνετα το βάρος σας και τους δείκτες της υγείας σας!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

1 comment:

  1. Εύγε Χρήστο, ένα πολύ όμορφο άρθρο!
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete