7.9.14

Το fitness μέσα από τα μάτια μου (3)


Διαβάστε επίσης:




Το fitness μέσα από τα μάτια μου (1)





10. Tι είδους άσκηση;

Ότι σας ευχαριστεί αλλά για χτίσετε τις βάσεις σας τα βάρη και η αερόβια είναι εκ των ων ουκ άνευ και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να τα παρατήσετε ποτέ και να τα εντάσσετε στα προγράμματα σας μαζί με άλλες μορφές άσκησης που αγαπάτε όπως π.χ. διάφορες μορφές yoga,pilates,TRX,crossfit,street workouts,core training,bodyweight training,callisthenics κλπ

Eίμαι οπαδός πρώτα της λειτουργικότητας  και μετά του σωματικού κάλλους και θα έλεγα μάλιστα ότι  η έντονη μυική υπερτροφία με απωθεί και όχι μόνο για καθαρά αισθητικούς λόγους! Δίνω βάση στην ευλυγισία,στην αντοχή,στη δύναμη,στο συντονισμό και στην εκρηκτικότητα!

Στα βάρη μου αρέσουν τα προγράμματα για όλο το σώμα χωρίς όμως να απορρίπτω τα προγράμματα split. Μια σχετική αντιδιαστολή των δύο συστημάτων έχω κάνει εδώ:



Eπίσης μου αρέσουν τα σύντομα και έντονα προγράμματα που περιλαμβάνουν κυρίως σύνθετες ασκήσεις με μικρά διαλείμματα ανάμεσα στα σετ. Τρεις προπονήσεις την εβδομάδα των 20' νομίζω καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες των πολλών.

Από πλευράς αερόβιας συνιστώ να χτισθεί πρώτα - σταδιακά εννοείται - μια καλή αερόβια ικανότητα με προπονήσεις των 10-15χλμ.  

Μετά η έμφαση να δίνεται σε σύντομες κι εντατικές διαλειμματικές προπονήσεις τύπου HIIT με απώτατο στόχο 2-3 καλές προπονήσεις την εβδομάδα με σπριντ όπως τις περιγράφω εδώ:



Αν δεν  μπορείτε μη χολοσκάτε όμως! Πάτε όπως μπορείτε και όσο σας επιτρέπουν κάποιοι πιθανοί περιορισμοί! 


11. Να παίρνω συμπληρώματα;

Γενικά δεν χρειάζεστε συμπληρώματα αν τρώτε και γυμνάζεστε όπως περιγράφω ανωτέρω! Μακριά από τους λιποδιαλύτες σε κάθε περίπτωση!

 Μακριά κι από τις μόδες που εμφανίζονται κάθε 4-6 μήνες. 
Γιατί κάθε τόσο;
 Γιατί τόσο χρειάζεται για να τους πάρουν χαμπάρι! 
Το διάστημα όμως αυτό είναι αρκετό για να αποψιλωθούν οι τσέπες πολύ κόσμου.

Αν πρέπει να βοηθήσετε τον οργανισμό σας σε κάποιες δύσκολες περιόδους - τραυματισμοί,αρρώστιες ,αναγκαστική αποχή - μπορείτε να παίρνετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα και κάποια φόρμουλα με ω3,άντε και καμιά σπιρουλίνα!

Για τις προπονήσεις σας το πολύ πολύ καμιά καλή whey :



Για την κρεατίνη δεν είμαι θετικός αν και γενικά τη θεωρώ ένα ασφαλές συμπλήρωμα! Η ένστασή μου είναι στο ότι δεν μου αρέσει να σπρώχνω τα όρια του σώματος μου με τεχνητό τρόπο! Το θεωρώ δυνητικά επιβλαβές. 

Ενεργειακά ποτά σε καμία απολύτως περίπτωση και αθλητικά ποτά αφού τεθούν στο μικροσκόπιο και μόνo αν τρέχετε έντονα για πάνω από 60'!

Nα μην είστε της λογικής του γρήγορου αποτελέσματος,δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Μιλάμε για μαραθώνιο κι όχι για σπριντ. Σιγά σιγά αλλά σταθερά και με συνέπεια!

Για τα αναβολικά δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω από το ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε περίπτωση!


12. Να προσέχετε ιδιαίτερα το ενεργειακό προφίλ σας γιατί σημαίνει παραγωγικότητα,δημιουργία και τελικά χρήμα! Να τρώτε αν είναι δυνατόν μικρότερα και περισσότερα γεύματα αποφεύγοντας κυρίως τις παρακάτω τροφές:


Τροφές που σας στραγγίζουν από ενέργεια!



Kλείνοντας :

 Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να διατηρείστε fit! 
3-4 ώρες εστιασμένης προσπάθειας της εβδομήντα είναι καλά.
 Αυτές τις ώρες θα τις πάρετε πίσω στο πολλαπλάσιο από την αυξημένη παραγωγικότητα και την αποχή από τις αρρώστιες! 

Εκείνο όμως που θα σας κάνει τη ζωή εύκολη είναι η άψογη διατροφή. Αν μάθετε να τρώτε σωστά τότε έχετε κερδίσει το παιχνίδι του fitness!





Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




7 comments:

  1. Κύριε Χρήστο για μυική ενδυνάμωση ένα πρόγραμμα δύο ημερών με βάρη με δύο άλλα προγράμματα (CX, BodyPamp) μπορεί να είναι αποδοτικό; Είναι απαραίτητο πρωτεϊνικό συμπλήρωμα διατροφής για πριν ή μετά τη προπόνηση με βάρη;

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστη εκπληξη δευτερο αρθρο τοσο συντομα.Φοβερη δουλεια!Φανατικος οπαδος του blog!

    ReplyDelete
  3. Καλησπερα κυριε Χρηστο.Θα ηθελα ναρωτησω αν ο καφες ειναι απαραιτητος στη διατροφη μας και αν μπορει να γινει κυκλικη για προπονηση για μια ομαδα μυων πχ ποδια... Ευχαριστω

    ReplyDelete
  4. Χρηστο ο συνδυασμος κυκλικης κ διαλειμματικης με σπριντ που προτεινεις βοηθαει και σε υπερτροφια?

    ReplyDelete
  5. Bεβαίως και μπορεί! Το πρωτεϊνικό συμπλήρωμα διατροφής δεν είναι απαραίτητο! Μόνο όταν δεν μπορείς να φας σωστά! Προτιμώ τις διατροφικές πηγές 100%!

    Είναι ανάλογα με το χρόνο που διαθέτω! Έχω τόσα πολλά να γράψω αλλά και πολλαπλές υποχρεώσεις!

    Ο καφές δεν είναι σαφώς απαραίτητος και καλά είναι να περιορίζεται στους 1-2 τη μέρα! Κυκλική προπόνηση με μια ομάδα θα έπαιρνε τη μορφή giant sets! Όχι θα έλεγα! Θα τινάξεις τα πόδια σου στον αέρα!

    Όχι! Βοηθάει να πάει κανείς σε top fitness κατάσταση! Για υπερτροφία χρειάζονται μεγάλα βάρη,μεγαλούτσικα διαλείμματα και θερμιδικό πλεόνασμα. Τα σπριντ είναι υπέροχα για κοιλιακούς και γενικά για γράμμωση!

    ReplyDelete
  6. καλησπέρα Χρήστο.!!Έχω το εξής πρόβλημα:Έχω μια κουλή κατα τη γνώμη μου σωματοδομή:Η πρώτη τετράδα κοιλιακών φαίνεται εμφανώς και παρα πολυ καλα ιδίως μετά από προπόνηση,αρκετά καλή γρώμμωση σε χέρια στήθος πλάτη, ελάχιστο λίπος στα πόδια..μια μικρή κοιλίτσα που δε φεύγει με τίποτα και 2 τεράστια love handles για να το πω κόσμια..Η διατροφή μου είναι πολύ προσεγμένη (βγαλμένη και από τις δικές σου αναρτήσεις) και η άσκησή μου έχει να κάνει με bodyweight με προγράμματα από crossfit και insanity.Δε φεύγουν με τίποτα και ειλικρινά θα χαζέψω.Δεν ξέρω τι να κάνω.Έχω δυο πολύ μεγάλα κακά:τον ανεπαρκή ύπνο και το κάπνισμα.Τι φταίει τελικά κατά τη γνώμη σου ίσως?κάτι από αυτά τα δυο ή και κάτι άλλο?

    ReplyDelete
  7. O ανεπαρκής ύπνος πιθανόν να είναι ο ένοχος!Επίσης δοκίμασε τα σπριντ και τέλος σκέψου και για την ποσότητα των θερμίδων.Μπορεί να τρως τέλεια από ποιοτική άποψη αλλά παραπάνω από τις θερμίδες συντήρησης! όλα αυτά τα θέματα τα έζησα και τα χτύπησα καίρια!

    ReplyDelete