4.10.14

Ποια είναι η σωστή σειρά των ασκήσεων σ' ένα πρόγραμμα με βάρη; (3)











Διαβάστε επίσης:



Ποια είναι η σωστή σειρά των ασκήσεων σ' ένα πρόγραμμα με βάρη; (1)





Oι bodybuilders σπάνε τους βασικούς κανόνες εκτελώντας συχνά τις ασκήσεις απομόνωσης πριν από τις σύνθετες. Πρόκειται για τη γνωστή τεχνική της προεξάντλησης.

Για παράδειγμα γυμνάζοντας το στήθος τους κάνουν πρώτα ανοίγματα και μετά πιέσεις ή γυμνάζοντας τα πόδια τους κάνουν πρώτα κάμψεις δικέφαλων και εκτάσεις τετρακέφαλων και μετά καθίσματα.

Είναι ένας τρόπος για να σπρώχνουν τα όριά τους. Για παράδειγμα εξαντλούν τους τετρακέφαλους με εκτάσεις και μετά πάνε σε καθίσματα όπου επειδή εμπλέκονται όλοι οι  ξεκούραστοι συνεργαζόμενοι μύες, οι τετρακέφαλοι γυμνάζονται ακόμη περισσότερο.

Ομοίως και με τα ανοίγματα που σπρώχνουν τους θωρακικούς στα όριά τους και μετά ώμοι και τρικέφαλοι αναλαμβάνουν τη συνέχεια με τις πιέσεις στήθους.

Προφανώς η μέθοδος της προεξάντλησης δεν συνάδει με την αύξηση της δύναμης αλλά συνάδει μια χαρά με την υπερτροφία που επιδιώκουν οι bodybuilders.

Eπιπλέον η μη συμβατική αυτή τεχνική δίνει την ευκαιρία για μια αλλαγή, έναν αιφνιδιασμό του μυϊκού συστήματος. Είναι παραδεκτό ότι όσο πιο προχωρημένος είναι ένας  bodybuilder τόσο περισσότερες αλλαγές θα πρέπει να κάνει στα προγράμματά του για να αποφεύγει την προσαρμογή και τα πλατό.

Τι μένει λοιπόν από όλα αυτά; Ας συνοψίσουμε:

Γενικά προσκολλιόμαστε στο βασικό κανόνα: Πρώτα οι σύνθετες και μετά οι ασκήσεις απομόνωσης. Αυτό ισχύει ακόμη παραπάνω για τους αρχάριους.

Αν υπάρχουν ανισορροπίες ή αδύνατα σημεία αλλάζουμε τη σειρά σε μια προσπάθεια να τα εξαλείψουμε.

Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της προεξάντλησης αν είμαστε έμπειροι κι αν πάμε για μεγαλύτερη υπερτροφία.
Την αποφεύγουμε αν αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει είναι η δύναμη.

Στις προπονήσεις ολόκληρου του σώματος - full body workouts - η σειρά των ασκήσεων παίζει πιο βαρύνοντα ρόλο απ' ότι στις προπονήσεις split γιατί προς το τέλος στερεύει κανείς από ενέργεια.

Αν οι προπονήσεις είναι μεταβολικού χαρακτήρα με έμφαση στην απώλεια λίπους τότε προφανώς η σειρά των ασκήσεων δεν παίζει βαρύνοντα ρόλο!


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

4 comments:

  1. Εγω φιλε Χρηστο ξεκιναω με συνθετες ασκησεις (κωπηλατικες, σκουωτ, πιεσεις ωμων και στηθους) και μετα κανω super sets σε αδυναμα σημεια που εχω.Κανω καλα?

    ReplyDelete
  2. Ξεκινάμε πάντα από τα αδύναμα σημεία και μετά προχωράμε στα άλλα!

    ReplyDelete
  3. Aν δε σου κανει κοπο, μπορεις να μου πεις για ποιο λογο?

    ReplyDelete
  4. Για να έχουμε όλη τη δύναμή μας όταν τα γυμνάζουμε! Έτσι η εκγύμνασή τους είναι πιο αποτελεσματική!

    ReplyDelete