5.10.14

Κάψιμο λίπους με πολλές επαναλήψεις;






Διαβάστε επίσης:



Βάρη: Πολλές ή λίγες επαναλήψεις;



Μπορούν οι πολλές επαναλήψεις στα βάρη να αυξήσουν το κάψιμο λίπους;
Mπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυικής μας μάζας σε φάσεις αδυνατίσματος ή γράμμωσης;

Η απάντηση είναι αρνητική! Είναι λανθασμένη επιλογή να μειώνουμε την αντίσταση και να αυξάνουμε τις επαναλήψεις στις ανωτέρω φάσεις με την ελπίδα να χάσουμε περισσότερο λίπος. Για το χάσιμο λίπους υπάρχουν άλλοι τύποι άσκησης που είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τα βάρη!

Εκείνο που πρέπει να προσέχουμε στις φάσεις αυτές είναι να διατηρήσουμε την πολύτιμη μυική μας μάζα με τα βάρη! 

Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας! Κι αυτό επιτυγχάνεται με τον ίδιο τρόπο που γυμναζόμαστε για υπερτροφία. Δηλαδή με επαρκείς αντιστάσεις και τη γνωστή γκάμα επαναλήψεων,περίπου δηλαδή 8-12.

Το να παίξει κανείς περιοδικά σε υψηλότερες επαναλήψεις δεν είναι κακό! Κάθε άλλο! 

Oι υψηλές επαναλήψεις έχουμε δει ότι δουλεύουν για την καλύτερη τοπική αιμάτωση και την αύξηση της μιτοχονδριακής μας μάζας. 
Αλλά θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 60% της  1 ΜR!

Όπως και το να πάει σε προπονήσεις καθαρής δύναμης με πολύ λίγες επαναλήψεις και βάρη κοντά στη 1 ΜR είναι πολύ καλό για το σώμα!
 Ο πλουραλισμός είναι καλός για έναν αθλητή!

Το λάθος είναι να εστιάσει στα χαμηλά βάρη και στις πολλές επαναλήψεις γιατί και λίπος περισσότερο δεν θα χάσει αλλά κυρίως θα βάλει σε κίνδυνο τη μυική του μάζα.

Μερικοί κάνουν δεκάδες επαναλήψεις για 2-3 λεπτά ή και παραπάνω! 

Χαμένος χρόνος! 

Για να βγάλεις τόσες επαναλήψεις σημαίνει ότι το βάρος είναι πολύ μικρό. Είναι σαν να κάνεις αερόβια με έξτρα αντίσταση αλλά δεν κάνεις βάρη! 

Τα βάρη είπαμε ότι τα κάνουμε για να αυξήσουμε ή έστω να διατηρήσουμε τη μυική μας μάζα! Αν θέλουμε να εστιάσουμε στο χάσιμο λίπους το καλύτερο είναι να το κάνουμε κατά βάση με αερόβια και ανεξάρτητα με τις προπονήσεις με βάρη.

Για να χάσουμε περισσότερο λίπος με τα βάρη θα πρέπει να δώσουμε μεταβολικό χαρακτήρα στην προπόνηση κι ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσουμε τα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ. Τα βάρη όμως θα είναι αρκούντως βαριά,αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




22 comments:

  1. Κύριε Χρήστο ένα πρόγραμμα με 4 σετ των 15 επαναλήψεων με όσο βάρος μπορεί να σηκώσει κανείς προκειμένου να βγάλει και τη τελευταία επανάληψη, σε τι μπορεί να φανεί χρήσιμο; Εννοώ δύναμη; γράμμωση;

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα Χρήστο , θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι σωστο να κανουμε προπονησεις με βαρη το πρωι που ξυπναμε αρα με αδειο στομαχι? Ευχαριστω και συνεχισε να εμπνεεις!!!

    ReplyDelete
  3. Τίποτα από τα δύο που αναφέρεις! Αυτό το πρόγραμμα μπορείς να το κάνεις που και που για καλύτερη μυική αντοχή,αιμάτωση και αύξηση της μιτοχονδριακής σου μάζας.

    Εξαρτάται κατά πολύ από τι έφαγες και πότε στο τελευταίο σου γεύμα! Και βέβαια την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης! Χρόνια τώρα κάνω βάρη αμέσως μόλις ξυπνήσω και δεν έχω πρόβλημα! Αλλά δεν ξεπερνώ τη μισή ώρα!

    ReplyDelete
  4. Κύριε Χρήστο, αν εφαρμόσει κάποιος που δεν έχει ξανα ασχοληθεί με βάρη, το πρόγραμμα που ακολουθείς με τα βάρη στο σπίτι, θα δεί αποτελέσματα ή αναφέρεσαι σε ήδη γυμνασμένους ανθρώπους που θα το κάνουν για συντήρηση;
    Το λέω αυτό γιατί κάποιες ασκήσεις, πχ πιέσεις στήθους, ίσως χρειάζονται μεγαλύτερα βάρη απο αυτά που σου προσφέρουν οι αλτήρες (> 20 kgr) για να φέρουν αποτελέσματα.
    Δεν έχω το χρόνο να πάω γυμναστήριο, αλλά με αυτό τον τρόπο θα έχω ικανοποιητικά αποτελέσματα;

    ReplyDelete
  5. Eξαρτάται από τι αποτελέσματα ζητάς! Πιέσεις με 20κιλα βαράκια τις βρίσκω πολύ επαρκείς αν χρειάζεσαι μια αξιοπρεπή υπερτροφία!

    Αν θέλεις σώμα τύπου bodybuilder χρειάζεσαι γυμναστήριο και μεγάλα βάρη.
    Προσωπικά πιστεύω ότι με γυμναστική στο σπίτι μπορεί κανείς να επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα!

    ReplyDelete
  6. Χρήστο,

    όταν καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση περίπου 3850(7700/2) kcal λιγότερες απο τις θερμίδες συντήρησης, συνεπάγεται μείωση 0,5 κιλού λίπους ή βάρους;

    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  7. Βάρους! Υπάρχουν και μύες μέσα! Το πόσοι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. τα γονίδια και η διατροφή.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Xristo an exeis ipopsi to body pump simvainei to idio ki ekei ? Exei sxetika polles epanalipseis se oles tis askiseis gia oles tis miikes omades

    ReplyDelete
  10. Δες εδώ φίλε:

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2014/05/pump.html

    ReplyDelete
  11. ΚωνσταντίνοςMarch 1, 2015 at 2:19 PM

    Καλησπέρα Χρήστο,

    Παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις σου εδώ και καιρό και πήρα το θάρρος να ρωτήσω κάτι που ενδεχομένως να έχεις δώσει απάντηση στο παρελθόν.

    Είμαι σε φάση δίαιτας. Δύσκολα θα χάσω πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα γιατί κάνω και παρασπονδίες (κοινώς, κοιλιόδουλος). Πέρα από βάρη κάνω μετά την προπόνηση και μισή ώρα ελλειπτικό HIIT. Σ' αυτή τη φάση, δύναμη δε χάνω, που φαντάζομαι σημαίνει ότι η απώλεια μυικού ιστού είτε να μην υφίσταται ή να είναι αμελητέα. Ίσα-ίσα που ανεβαίνω λιγάκι στα κιλά.

    Το ερώτημα. Λίπος ή βάρος χάνω;

    Υ.Γ. Πριν χρόνια έκανα δίαιτα πηγαίνοντας σε διαιτολόγο και με κατέστρεψε. Έχασα απίστευτο μυικό ιστό. Τώρα την κάνω από μόνος μου.

    ReplyDelete
  12. Τι εννοείς ανεβαίνεις στα κιλά; Στο σωματικό σου βάρος ή στα κιλά που σηκώνεις;

    ReplyDelete
  13. Χρηστο, για μεταβολικη προπονηση με βαρη, ποσα κιλα θεωρεις οτι ειναι ικανοποιητικα για εναν αντρα να σηκωνει?? Εννοω ποσα κιλα το καθε βαρακι.

    ReplyDelete
  14. 12-15 κιλά είναι καλά αλλά παίζει με την υποδομή,τα σωματομετρικά στοιχεία,την ηλικία κλπ.

    ReplyDelete
  15. Για καλύτερη αιμάτωση και αύξηση της μιτοχονδριακης μαζας ποιο εύρος επαναλήψεων προτείνεις;Με 15 επαναληψεις τα πετυχαίνουμε αυτα ή χρειάζεται γύρω στις 20;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο.

      Delete
  16. Καλημέρα Χρήστο!! Είμαι γυναίκα και κάνω προπονήσεις με βάρη 5/7 προσπαθώ να μπω σε φάση γράμμωσης και να εντάξω τα σπριντ στην εβδομαδιαία μου προπόνηση αλλά δε ξέρω πως να το συνδυάσω με τα βάρη ..πριν τη προπόνηση μετά ? Ανεξάρτητα από το αν κάνω πόδια ? Και σε τι χρόνους

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχω πολλά άρθρα πάνω στο θέμα που το βλέπουν σφαιρικά. Θα προτιμούσα τα σπριντ να απέχουν 36 ώρες από τις προπονήσεις ποδιών.

      Delete
  17. Χρήστο, καλημέρα. Είμαι γυναίκα 42 ετών και ασχολούμαι αρκετά χρόνια με βάρη. Συνηθως κάνω επαναλήψεις των 12. Προσφατα ο γυμναστής μου πρότεινε για αλλαγή ένα πρόγραμμα με λίγα βάρη και επαναλήψεις 20-18-16-.....-2. Παράλληλα, τις μέρες που δεν κάνω βάρη πάω για τρέξιμο για μισή ώρα περιπου. Αν και μου αρέσουν πολύ τα σπριντ αυτή την περίοδο δεν κάνω.θα ήθελα τη γνώμη σου για το προγραμμα αυτό. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το πρόγραμμα που σου προτείνει στέκεται. Να δουλεύεις σε διάφορες γκάμες επαναλήψεων αλλάζοντας βέβαια το βάρος. Σπριντ,σπριντ και πάλι σπριντ!

      Delete
  18. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και τον χρόνο σου.

    ReplyDelete