28.10.14

Cheat meals: Ότι θα θέλατε να γνωρίζετε (1)








Τα cheat meals είναι ένας εξαιρετικά αδόκιμος όρος για τα γεύματα στα οποία κανείς τρώει πράγματα που αποτελούν παρεκκλίσεις από το συνηθισμένο διατροφικό του πρόγραμμα. 

Αυτά μπορεί ακόμη και να αγγίζουν την περιοχή των junk foods όπως π.χ. παγωτά γλυκά,πίτσες,πιτόγυρα κλπ.


Παρατήρηση νο 1


Με το δεδομένο ότι "cheat" σημαίνει "εξαπατώ", προσωπικά βρίσκω τον όρο από αδόκιμο έως και βλακώδη. Θα προτιμούσα να αποκαλούνται "ελεύθερα γεύματα".


Παρατήρηση νο 2


Για μένα που έχω τα πράγματα ξεκαθαρισμένα στο μυαλό μου δεν αξίζει με τίποτα να χαλάσω τη διατροφή μου τρώγοντας junk! Kυρίως από θέμα υγείας, γιατί τη θεωρώ ως το πολυτιμότερο αγαθό και καμία παρηγορητική τροφή με όση προσωρινή ευχαρίστηση κι αν δίνει στο σώμα μου δεν είναι αποδεκτή αν διακυβεύει την υγεία μου!

Θέλω να πω ότι για κάποιους ανθρώπους τα θέματα αυτά είναι λυμένα και στην πράξη η έννοια των cheat meals δεν υφίσταται γι αυτούς. Είναι καθαρά θέμα μυαλού όπως και με τα πάντα νομίζω. Κοιτάς τον τελικό στόχο,τη μεγάλη εικόνα και πορεύεσαι αταλάντευτος.

Αλλά γράφω αυτό το άρθρο γιατί γνωρίζω πως απασχολεί πολύ κόσμο και μάλιστα δραματικά κακοπληροφορημένο!

Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα λοιπόν με τα cheat meals αρκεί να έχετε ένα ποσοστό συμμόρφωσης στην υποστηρικτική διατροφή σας άνω του 90%. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν τρώτε 35 γεύματα την εβδομάδα,έχετε δικαίωμα να παρεκκλίνετε σε 3 από αυτά!

Πριν συνεχίσω όμως ας εξηγήσω σε τι μπορούν να ωφελούν τα cheat meals! 

Δεν θα μιλήσω για ορμόνες προς το παρόν! Αυτό θα το κάνω αργότερα γιατί τις ορμόνες μπορούμε άνετα να τις ρυθμίσουμε χωρίς junk!

Θα μιλήσω για ψυχολογικούς λόγους και για δικλείδες ασφαλείας. 
Τα cheat meals λοιπόν αυτόν ακριβώς το σκοπό επιτελούν! 

Είναι μια δικλείδα ασφαλείας για να μην τα παρατήσουν οι πιο αδύναμοι από εμάς απηυδισμένοι από την μακρά στέρηση των αγαπημένων τους τροφών.
 Είναι ψυχολογικό ατού να γνωρίζεις ότι σε τακτά,προγραμματισμένα διαστήματα μπορείς να απολαύσεις κάποιες από τις αγαπημένες σου αμαρτωλές/απαγορευμένες τροφές.

Προσοχή όμως! 

Η σκόπιμη αυτή χαλάρωση του διατροφικού προγράμματος δεν νομιμοποιεί κάποιον να σαβουρώνει άκριτα! Δεν θα φάει 5 μπάλες παγωτό αλλά μία! Δεν θα καταβροχθίσει μια πίτσα γίγας αλλά θα φάει 1-2 κομμάτια της. Ούτε και θα μπεκρουλιάσει με κανένα six pack μπίρες αλλά θα απολαύσει στο ρελαντί μια παγωμένη μπιρίτσα.

Και μιλάμε για cheat meals και όχι για cheat days στις οποίες κυριολεκτικά χάνεται η μπάλα!  Cheat days μπορούν να υπάρξουν μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις όπου π.χ. το σώμα έχει φθάσει στα όρια του λιμού!

Είναι θέα απλής λογικής και σεβασμού της κοπιώδους εργασίας σου! Και βέβαια είναι και θέμα των στόχων και των απαιτήσεων που έχεις από τον εαυτό σου! Το σαβούρωμα με δυο λόγια δεν μαρτυρά σοβαρότητα,προσήλωση και στράτευση!

Ξεχάστε τα ποσοστά συμμόρφωσης της τάξης του 80% και βέβαια ξεχάστε τα χαλαρά σαββατοκύριακα που δεν παλεύονται με τίποτα!

Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι τεράστια σημασία παίζει η ηλικία και βέβαια η κληρονομικότητα όσον αφορά τη συχνότητα και τις επιπτώσεις των cheat meals!

Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μέχρι τα 25 μου περίπου έτρωγα δύο πίτσες στην καθισιά και χαλαρά είχα ποσοστά λίπους κάτω του 10%!

Μη χάσετε το επόμενο μέρος που θα είναι διανθισμένο με το επιστημονικό κομμάτι των cheat meals!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης

7 comments:

  1. Για μένα τα τσιτ δεν είναι από μόνα τους κακά ή καλά. Το παν είναι η "πρόθεση" πίσω απ αυτά και γενικά πίσω απ το τι τρώμε.
    Αν εμείς οι λιγοτερο συνειδητοποιημένοι χρησιμοποιούμε τα τσιτ ως πατερίτσα προς τον δρόμο μας για το τοταλφιτνες τότε καλώς!
    Πολύ ωραίο άρθρο !
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  2. «Μέτρον ἄριστον» Κλεόβουλος (6ος αι. π. Χ.)

    Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια) το μέτρον είναι το κέντρο, το μέσο ανάμεσα σε δύο ακραίες καταστάσεις (η μία είναι η έλλειψη και η άλλη η υπερβολή.)

    Ποιες θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως ακραίες καταστάσεις στην σωστή διατροφή?

    Ως πλήρη έλλειψη (ορθής διατροφής) εύκολα τοποθετούμε μια διατροφή αποκλειστικά με ανθυγιεινά junk foods και αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.

    Το άλλο άκρο (υπερβολή) είναι μια αυστηρή και απαρέγκλιτη διατροφή με υγιεινές τροφές και νερό, η ορθοτροφία - ορθορεξία.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa

    http://www.eufic.org/article/el/health-lifestyle/eating-disorders/artid/orthorexia-nervosa/

    Πόσο μακριά βρίσκεστε από το κέντρο - μέση αυτών των άκρων?

    Μήπως τελικά τα ταπεράκια στα εστιατόρια, οι ζυγαριές , ο προσχεδιασμός των γευμάτων και οι ενοχές για τα cheat meals είναι τα σημάδια που μας δείχνουν πως χάσαμε την ισορροπία μας? το μέτρο?

    Εσείς πως θα απαντούσατε στο Bratman Test?

    ReplyDelete
  3. To test του Bratman με έδειχνε πάντα αρκετά χαλαρό! Προσωπικά δεν είμαι ακραίος και υποχόνδριος! Αλλά δεν είμαι και στη μέση που τη θεωρώ αν προκειμένω πολύ μέτρια κατάσταση! Το τι θα φάω έχει γίνει πλέον έξη και δεν ξοδεύω καθόλου χρόνο πάνω σ' αυτό! Όταν ο Κλεόβουλος έλεγε αυτές τις αξεπέραστες κουβέντες δεν υπήρχαν αναψυκτικά τύπου κόλα,βιομηχανική ζάχαρη,HFCS, προτηγανισμένα προϊόντα βαθιάς κατάψυξης,τρανς λιπαρά,παριζάκια,κρουασάν κλπ! Αν υπήρχαν ο Κλεόβουλος δεν θα τα ακουμπούσε,θα έδειχνε μηδενική ανοχή όπως ο μεταγενέστερος του γίγαντας Ιπποκράτης.
    Είναι λοιπόν τα πάντα σχετικά κι ανάλογα με την περίπτωση!
    Αν με διάβαζες συστηματικά να είσαι σίγουρος πως δεν θα έβρισκες ακρότητες σε όσα πρεσβεύω!

    ReplyDelete
  4. γεια σας και συγχαρητηρια για το blog σας!!αυτο το θεμα ηταν ακριβως για μενα..ενω ξερω αρκετα πραγματα σχετικα με τη σωστη διατροφη παρόλο που ειμαι 19 ,προσπαθω να προσεχω οσο γινεται..,γυμναζομαι[τρεχω 5-6 φορες την εβδομαδα στην υπαιθρο σχεδον μια ωρα τη φορα]εχω θεμα με τα cheat meals.καθε 2-3 μερες για παραδειγμα θελω οπωσδηποτε να φαω κατι γλυκο και παρα πολλες φορεςξεφευγω σε ποσοτητα μπορει να φαω σοκολατες κεικ και αλλες βλακειες ολες μαζι.μου αρεσει ακομη το ασπρο ψωμι που δεν μπορω να το κοψω με τιποτα..ξερω οτι ετσι οση γυμναστικη και να κανω δεν προκειται να δω ποτε αποτελεσματα αν και δεν εχω θεμα βαρους ισως και για αυτο ενθαρυνομαι κια συνεχιζω να κανω αυτες τισ παρασπονδιες αρκετα συχνα.πιστευετε οτι φταιει το γεγονος οτι ασχολουμαι με τη διατροφη απο πολυ μικρη ηλικια???τι θα μπορουσα να κανω για να ελατωσω τα cheat meals που αρκετα συχνα καταληγουν σε cheat days?????πολλεσ φορεσ ακομη σκεφτομαι ασ φαω σημερα οσο θελω αυριο θα τρεξω περισσσοτερο θα προσεξω τη διατροφη μου και ετσι δεν θα αποθηκευτει τιποτα..ισχίει αυτο???ευχαριστω για το χρονο σας χριστινα

    ReplyDelete
  5. Xριστίνα είναι θέμα ηλικίας νομίζω! Δύσκολο στα 19 σου να κατανοήσεις την αναγκαιότητα μιας καθαρής,υποστηρικτικής διατροφής! Αν βέβαια το κατανοούσες το πρόβλημα θα επιλυόταν αυτόματα! Διάβασε τα άρθρα που έχω για το συναισθηματικό φαγητό και τη διατροφική ανωριμότητα! Δώσε διορία στον εαυτό σου μέχρι τα 21 για να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες!

    ReplyDelete
  6. ean exv μια φορα την εβδομαδα μια cheat day πιστευεις οτι ειναι κακο???a και τη γνωμη εχεισ για το crossfit???χριστινα

    ReplyDelete
  7. Είπα ότι είμαι κατά των cheat days γιατί πολλοί ξεσαλώνουν. Για το crossfit η θέση μου είναι απόλυτα θετική!

    ReplyDelete