15.11.14

Υδατάνθρακες - πρωτεΐνη - λίπη : Πόσο χρειάζομαι από το καθένα; (2)









Διαβάστε επίσης:


Υδατάνθρακες - πρωτεΐνη - λίπη : Πόσο χρειάζομαι από το καθένα; (1)



Σε αντίθεση με ότι γενικά πιστεύει ο κόσμος και παρά τους ομηρικούς πολέμους και τους τόνους μελανιού που ξοδεύονται για τα σχετικά με τους υδατάνθρακες άρθρα,η πρωτεΐνη είναι μακράν το πιο σπουδαίο μακροθρεπτικό στοιχείο και είναι λογικό κάθε διατροφή να κτίζεται γύρω από αυτήν!

Αλλά πόσο πρωτεΐνη τελικά θα πρέπει να παίρνουμε;

Oι ερασιτέχνες αθλητές που γυμνάζονται συστηματικά με βάρη θα πρέπει να στοχεύουν στα 1,5-2 γρ/κιλό σωματικού βάρους. Ούτε λιγότερο,ούτε και περισσότερο. Περισσότερο μόνο για τους συστηματικούς bodybuilders αλλά κι αυτοί δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2,5 γρ/κιλό σωματικού βάρους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να πάρουμε μάζα χρειαζόμαστε θερμιδικό πλεόνασμα οπωσδήποτε!

Άσχετα με την πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε χωρίς θερμιδικό πλεόνασμα δεν αυξάνεται η μυική μάζα - νόμος της θερμοδυναμικής!

 Η περίσσεια πρωτεΐνη θα χρησιμοποιηθεί σαν πηγή ενέργειας και μάλιστα είναι κι ασύμφορη τόσο σαν ποσοστό απόδοσης ενέργειας σε σχέση με τους υδατάνθρακες όσο κι από πλευράς τσέπης!

Ακόμη ακόμη θα μπορούσε να αποθηκευθεί σαν λίπος όταν το παρακάνει κανείς!

Θέλω να πω ότι οι μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης δεν είναι πανάκεια είτε στο κυνήγι της μάζας είτε σ' αυτό της απώλειας λίπους.

Και ξανατονίζω κάτι που φαίνεται αντίθετο στη λογική: Περισσότερη πρωτεΐνη - αναλογικά πάντα - χρειαζόμαστε σε φάση απώλειας λίπους παρά σε φάση όγκου!

Αφού υπολογίσουμε την πρωτεΐνη μας μετά γεμίζουμε τα κενά με τους πιο ελαστικούς από πλευράς ορίων και ποσοστών υδατάνθρακες και βέβαια με καλά λίπη.

Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να είμαστε πάντα προς τη μεριά της ασφάλειας χωρίς την καταδυνάστευση των πολύπλοκων υπολογισμών που συνεπάγεται η παρακολούθηση μιας διατροφής.

Προσωπικά δεν έχω το χρόνο να υπολογίζω με ακρίβεια τα γεύματά μου αν και γνωρίζω ότι οι πιο επιτυχημένοι στο fitness είναι αυτοί που το κάνουν γιατί δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη!

Για να αντισταθμίσω επιτυχώς αυτήν μου την αδυναμία προσέχω την ποσότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνω και φροντίζω να είναι από πηγές υψηλής βιολογικής αξίας,τρώω σχεδόν αποκλειστικά ανεπεξέργαστε τροφές,πίνω μόνο νερό από υγρά και - το πιο σημαντικό - έχω καταργήσει τη ζάχαρη και το αλεύρι!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

11 comments:

  1. Χρηστο ποια ειναι η αποψη σου για την πρωτείνη κάναβης,αρακα κ.τ.λ.Δεν τρωω κρεας μονο ψαρι και θα ηθελα με καποιο τροπο να τρωω λιγη περισσοτερη πρωτεινη.Ειμαι γυναικα 49 κιλα.Θα βοηθησει ή πιστευεις οτι δεν ειναι απαραιτητη?

    ReplyDelete
  2. Θα προτιμούσα να έτρωγες κανονικές τροφές στα κιλά που είσαι!

    ReplyDelete
  3. Χρήστο, για κάποιον άντρα στα 70 κιλά, ποσά αυγά θα πρότεινες για πρόγευμα?

    ReplyDelete
  4. Δύο ολόκληρα αυγά είναι οκ!

    ReplyDelete
  5. Χρήστο, έχουμε μιλήσει για το θέμα και πιστεύω καλό είναι να το γνωρίζει ο κόσμος, διότι, ενδεχομένως να πλαναται, σχετικά με τα συσκευασμενσ φιλετακια (φετακια) στήθους γαλοπούλας ως πηγή πρωτεΐνης. Την άποψή σου?

    ReplyDelete
  6. Χρήστο, έχουμε μιλήσει για το θέμα και πιστεύω καλό είναι να το γνωρίζει ο κόσμος, διότι, ενδεχομένως να πλαναται, σχετικά με τα συσκευασμενσ φιλετακια (φετακια) στήθους γαλοπούλας ως πηγή πρωτεΐνης. Την άποψή σου?

    ReplyDelete
  7. Αλλαντικά είναι φορτωμένα συντηρητικά. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν τα αγγίζουμε!

    ReplyDelete
  8. Χρίστο χαίρεται. Διαβάζω τα άρθρα σου εδώ και λίγους μήνες και ομολογώ ότι έχω να πω τα καλύτερα. Ήμουν 76 κιλά με 20% λίπος το οποιό συσσώρευσα κυρίως στην κοιλιά και λόγω του ότι είμαι λεπτής σωματικής διάπλασης δεν μου άρεσε το θέαμα. Αρχές του Νοεμβρίου του 2015 ξεκίνησα γυμναστήριο και σε συνδυασμό με διατροφολόγο έπεσα στα 66 κιλά και λίπος γύρο στο 9-10%. Τους τελευταίους 4-5 μήνες προσπαθώ να βάλω μυική μάζα αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα. Διαβάζοντας ένα από τα άρθρα σου έβγαλα τις θερμίδες συντήρησης μου γύρω στις 1700. Πόση πρωτείνη πρέπει να πέρνω, πόσους υδατάνθρακες και πόσο λίπος; Η διατροφή μου είναι αρκετά καλή και προσπαθώ να ακολουθώ όλα όσα γράφεις στα άρθρα σου!
    Είμαι άντρας 33 ετών και ύψος 1.78.

    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και απολούγουμαι για το "πρήξιμο".

    .

    ReplyDelete
  9. Το βασικό στην περίπτωση σου είναι να τρως πάνω από τις θερμίδες συντήρησης κατά 10-15%,να γυμνάζεσαι στην γκάμα των 8-10 επαναλήψεων με διαλείμματα γύρω στα 90" και να τρως 1,5-1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους.

    ReplyDelete
  10. Καλησπερα ειμαι 1.55 και 58 κιλα
    Ημουν 73 και απο Απρίλιο 2017 μεχρι τωρα Σεπτεμβρίο 2017 ξεκίνησα γυμναστιριο και διατροφη
    Τι μπορω να παρω για να εχω μια αποτελεσματικη γραμοση

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι να πάρεις καλή μου;; Δεν κυκλοφορεί σε χάπια η γράμμωση!

      Delete