29.11.14

Kάνω αερόβια αλλά δεν έχω αποτελέσματα... (2)











Διαβάστε επίσης:


Kάνω αερόβια αλλά δεν έχω αποτελέσματα... (1)


Για να δούμε λοιπόν μερικούς λόγους γιατί τα αποτελέσματα της αερόβιας σε σχέση με τον έλεγχο του βάρους μπορεί να είναι πενιχρά:

1. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά την πρόσληψη των θερμίδων.
Αγνοούμε τα βασικά γύρω από το θέμα όπως π.χ. τις θερμιδικές αξίες των κυριότερων τροφών.

Έτσι μπορεί να έχουμε ένα πρόγραμμα τέλειο από πλευράς έντασης, συχνότητας και διάρκειας και απλά να τρώμε πάνω από το επίπεδο συντήρησης του βάρους μας.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί το μέτριας έντασης τρέξιμο όντως ανοίγει την όρεξη! 
Συχνά όμως συμβαίνει γιατί επικρατεί η λογική της ανταμοιβής: Έτρεξα πολύ,έκαψα πολλές θερμίδες και συνεπώς δικαιούμαι, για να μη πω επιβάλλεται να φάω κάτι παραπάνω.

Αυτή η άγνοια έχει καταστρέψει/κάψει πολύ κόσμο! Επειδή δεν βλέπουν αποτελέσματα,τρέχουν όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα υπερκόπωση,υπερπροπόνηση,burnout και τραυματισμούς υπέρχρησης!

 Το φαγητό θέλει πολύ προσοχή ποσοτικά και ποιοτικά! Τίποτα δεν μπορεί να εξισορροπήσει μια προβληματική διατροφή!

Σπανιότερα υπάρχουν τροφικές δυσανεξίες - έχω γράψει αρκετά πράγματα και γι αυτές -  ανεπαρκής λήψη πρωτεΐνης, υψηλά επίπεδα στρες και όχι αρκετός ύπνος.

Είναι εντυπωσιακό το ότι ο κόσμος αγνοεί τα βασικά - θυμηθείτε εδώ την αρχή του Pareto για την οποία έγραψα πρόσφατα - και ασχολείται με λεπτομέρειες του κερατά όπως π.χ. πότε είναι καλύτερο να τρώει τους υδατάνθρακες ή τι ώρα το βράδυ να πάρει το τελευταίο του γεύμα!

2. Κάνουμε μόνο αερόβια και παραμελούμε τις ασκήσεις με αντιστάσεις - συνήθως βάρη!

Τα βάρη βοηθάνε όχι μόνο στην ανάπτυξη μυικής μάζας,στο σμίλευμα του σώματος και σε μια ευνοϊκότερη σωματική σύνθεση αλλά επίσης και στον έλεγχο του βάρους λόγω της αύξησης του βασικού μεταβολισμού. Οι μύες είναι πολύ περισσότερο μεταβολικά ενεργοί απ' ότι το λίπος

Έτσι αφήστε το ρόλο της cardio queen και πιάστε επίσης και τα βάρη. Τα βάρη θα εκτινάξουν στην στρατόσφαιρα τα αποτελέσματά σας!

Η αερόβια κάνει πολλά πράγματα αλλά σώμα της προκοπής δεν κάνει με τίποτα!

Θα παρατηρήσατε στο γυμναστήριο κάποιες κοπέλες - είναι κάτι που αφορά κυρίως τις γυναίκες - που ξεσκίζονται στην αερόβια και το σώμα τους είναι χάλια! Εγώ πάντως πολλές φορές! 

Παρά την πληροφόρηση που υπάρχει άπλετη στις μέρες μας, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να δαιμονοποιούν τα βάρη σε βάρος της υγείας και της αισθητικής τους. 

Καθαρά από αισθητική άποψη να το πάρεις μόνο, αυτό είναι απαράδεκτο. Την ομορφιά στο σώμα τη δίνουν οι σωστά χωροθετημένοι μύες! 

Διαφορετικά, πας στην περίπτωση του skinny fat με λεπτό μεν άλλα άδειο κορμί χωρίς μυικό τόνο. Φαίνεσαι μια χαρά ντυμένος αλλά όταν βγάζεις τα ρούχα είναι μια άλλη ιστορία!



Η συνέχεια στο 3ο μέρος! Έως τότε:



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



5 comments:

  1. Καλησπερα ανακαλυψα το blog τωρα πρόσφατα κα ιτο ξεκοκκαλίζω σιγα σιγα.ευχαριστουμε που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου! μία ερώτηση. έχεις κάποιο άρθρο για συμβουλές στην εκρηκτικότητα και δύναμη; ταυτόχρονα με τα βάρη ξεκίνησα μαχητικό άθλημα που θέλει ελαστικότητα μυών και έκρηξη. ευχαριστω

    ReplyDelete
  2. Να είσαι καλά φίλε μου! Ελπίζω να μπορέσω να ασχοληθώ με το θέμα στο εγγύς μέλλον.

    ReplyDelete
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΜΕ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ,ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟ,ΜΙΑ ΜΠΑΡΑ ΜΕ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΑ ΒΑΡΗ,ΚΑΙ ΒΑΡΑΚΙΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ReplyDelete
  4. http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2014/09/2_27.html

    Πάνε στο Σεπτέμβριο του 2011 όπου θα βρεις τις βασικές ασκήσεις με την τεχνική τους!

    ReplyDelete