27.12.14

2015: Πως θα μετατρέψετε το συνηθισμένο σώμα σας σε ένα έργο τέχνης (5)

Διαβάστε επίσης:


2015: Πως θα μετατρέψετε το συνηθισμένο σώμα σας σε ένα έργο τέχνης (4)


5. Aερόβια άσκηση

Πολλοί τείνουν να υποβαθμίζουν την αερόβια άσκηση επειδή έχει αποδειχθεί ότι με συστηματικά βάρη και άψογη διατροφή μπορεί κανείς να χτίσει ένα πολύ όμορφο σώμα! Χωρίς καθόλου αερόβια!

Αν και αυτό είναι πέρα για πέρα αληθές δεν θα συμφωνήσω για τους λόγους που αναφέρω στο 2ο link.

Tο πόσο αερόβια θα κάνετε αλλά και το τι είδους, είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσετε μόνοι σας γιατί εξαρτάται τόσο από τα γούστα σας όσο κι από τους στόχους σας!

Για παράδειγμα η φάση της γράμμωσης χρειάζεται περισσότερη αερόβια από τη φάση όγκου!

Επίσης δεν έχει νόημα να πιέσεις κάποιον που λατρεύει την ποδηλασία ή την κολύμβηση να τα παρατήσει και ν' αρχίσει το τρέξιμο. Το ζητούμενο τελικά είναι να ανεβάσουμε στροφές και να πλησιάσουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - τη μέγιστη καρδιακή μας συχνότητα ακόμη κι όταν πρόκειται για σύντομα χρονικά διαστήματα!

Τίποτα πιστεύω δεν είναι πιο αποτελεσματικό από τα σπριντ και γενικά από τη διαλειμματική υψηλής έντασης όσον αφορά την έκκριση υψηλών δόσεων αυξητικής ορμόνης!


 Για το πως συνηθίζω να κάνω τα σπριντ μπορείτε να ρίξτε μια ματιά εδώ:Καλό είναι να εντάξετε τα σπριντ στο πρόγραμμα σας 1-2 φορές την εβδομάδα! Αρχίστε σταδιακά γιατί είναι πραγματικά απαιτητικά κι ενέχουν τον κίνδυνο τραυματισμών! Η ασφάλεια είναι πάνω απ' όλα κι αυτό μη το ξεχνάτε ποτέ! 

Μιλώντας για κλασική αερόβια θα προτιμούσα να κάνετε προγράμματα όχι μεγαλύτερα των 40' αλλά με ένταση ικανή που να αντιστοιχεί στο 70-75% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας!


Ας πούμε ότι 2x40' την εβδομάδα είναι οκ μαζί μ' ένα πρόγραμμα σπριντ. 

Μπορείτε να κάνετε βάρη και αερόβια μαζί την ίδια μέρα αλλά τα σπριντ κατά προτίμηση ξεχωριστά! Αποφύγετε να γυμνάζεστε πάνω από δύο συνεχόμενες μέρες!

Σήμερα κι αύριο θα κάτσω να μελετήσω τις περίπου 200 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μου και κάποια ώρα - αύριο το πιθανότερο - θα ανακοινώσω τους επιλεχθέντες!

Αυτοί και μόνο αυτοί θα έχουν άμεση και συνεχή πρόσβαση σε μένα για να ρωτάνε ότι θέλουν πάνω σε θέματα διατροφής, άσκησης αλλά και ψυχολογίας/παρακίνησης.

Καλό είναι να μου στείλουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν αλλά και τα βασικά σωματομετρικά τους στοιχεία για να μπορώ να τους παρακολουθώ και να τους ελέγχω αλλά και για να είναι υπόλογοι στον εαυτό τους,σε μένα και στο group. Oι συμμετέχοντες θα μπορούν να επικοινωνούν ελεύθερα και μεταξύ τους!

 Γενικές οδηγίες

Aπό πλευράς διατροφής

Αποφεύγετε κατά το δυνατόν τη ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι.
Από υγρά μόνο νερό και με πολύ φειδώ οτιδήποτε άλλο!

Για το πως περίπου πρέπει να κατανέμονται τα μακροθρεπτικά στοιχεία στη διατροφή σας μπορείτε να ρίξτε μια ματιά εδώ:Δεν μετράω ποτέ ποσοστά και θερμίδες αλλά έχω άνεση στο θέμα και συνιστώ σε όσους δεν έχουν την ίδια άνεση να κρατάνε σημειώσεις!

Να τρώτε πάνω από 90% ανεπεξέργαστες,φυσικές  τροφές και λιγότερο από 10% επεξεργασμένες!

Σχετικά με τη διατροφή ρίξτε μια ματιά κι εδώ:Aπό πλευράς άσκησης

Χρειαζόμαστε περίπου 3 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα και 2-3 προπονήσεις με αερόβια! Παράλληλα χρειάζεται ένας δραστήριος τρόπος ζωής με αρκετό περπάτημα, φειδωλή χρήση του ασανσέρ και γενικά αρκετή κίνηση.

Όσοι κάνουν κι άλλες μορφές άσκησης θα συνεχίσουν να τις κάνουν κανονικά ίσως με κάποιες προσαρμογές για την αποφυγή του κινδύνου της υπερπροπόνησης! 

Όσοι αρρωσταίνουν συχνά ή έχουν χρόνια θέματα υγείας και κάνουν χρήση φαρμάκων θα δουν αλλαγές που τώρα είναι δύσκολο να τις πιστέψουν!

Επίσης όσοι κάνουν βαριά πνευματική εργασία θα δουν τέτοια ενέργεια πνεύματος που θα τρίβουν τα μάτια τους!

Όσοι δεν επιλεγούν δεν πρέπει να στενοχωρηθούν καθόλου γιατί μπορούν άνετα να ακολουθούν μιας και θα ενημερώνω μέσω του blog σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα απαντώ στις ερωτήσεις γενικού ενδιαφέροντος!

Καλή αρχή λοιπόν και να έχουμε όλοι ένα καταπληκτικό 2015! 

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/No comments:

Post a Comment