7.12.14

Kάνω αερόβια αλλά δεν έχω αποτελέσματα... (3)







Διαβάστε επίσης:


Kάνω αερόβια αλλά δεν έχω αποτελέσματα... (2)





3. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και πλάνα!

Τι θέλουμε να πετύχουμε με την αερόβια; Πόσα κιλά να χάσουμε,σε πόσο χρονικό διάστημα και πόσα από αυτά να είναι λίπος;

Χρειάζεται να ορισθεί διάρκεια προπονήσεων,συχνότητα και βέβαια ένταση. Και αυτά να συνδυαστούν κατάλληλα με τις υπόλοιπες προπονήσεις όπως βάρη,callisthenics,crossfit,TRX,pilates κλπ.

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι το πολύπλοκο αλλά θα πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις! Το να καβαλάς ένα διάδρομο για όση ώρα αντέξεις δεν λέει από μόνο του και πολλά πράγματα!


4. Οι προπονήσεις παραείναι σύντομες


Υπάρχει μια τάση/fad για ολοένα και πιο σύντομες προπονήσεις! Δεν μπορεί ο κόσμος όμως να έχει αποτελέσματα με πρωτόκολλα Τabata ή και με τα σπριντ που μου αρέσουν πολύ προσωπικά. Αυτά είναι για πολύ γυμνασμένα άτομα και στον πολύ κόσμο θα φέρουν τραυματισμούς και πισωγυρίσματα!

Αν θέλετε να τα κάνετε και μπορείτε δεν υπάρχει πρόβλημα! Αυτά όμως είναι για να περνάει κανείς στο επόμενο στάδιο! Αν θέλει να χάσει κιλά η παραδοσιακή αερόβια των 30'-45' τη φορά με μια ένταση που να αντιστοιχεί στο 70-75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας είναι αναντικατάστατη.
Πρέπει να υπάρχει πρόκληση αλλά και διατηρησιμότητα!

Η πρότασή μου είναι να κάνετε και τις δύο μορφές προπόνησης εκτός αν είστε σε πολύ υψηλό επίπεδο ή έχετε ελάχιστο χρόνο οπότε τα σπριντ ή όποια άλλη μορφή HIIT έχουν τον πρώτο λόγο!


5. Δεν υπάρχει επαρκής ένταση


Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας σαλτάροντας σε ένα διάδρομο και να περπατάτε πιάνοντας τις κουπαστές και βλέποντας " Κλεμμένα όνειρα"! 

Πρέπει να ανεβάσετε παλμούς κι αυτό δεν συνδυάζεται με κουπαστές και τηλεόραση. Να χρησιμοποιείτε καρδιοσυχνόμετρο για να γνωρίζετε τι σας γίνεται και να προσπαθείτε να βγάζετε το πρόγραμμά σας βάσει κάποιας μέσης καρδιακής συχνότητας στην οποία μπορείτε να καταλήξετε είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου φίλου!

 Γενικά το πρόγραμμα θα πρέπει να σας ζορίζει για να μπορέσετε να έχετε απτά αποτελέσματα!


6. Δεν υπάρχει προοδευτική υπερφόρτωση


Δανείζομαι τον όρο από τα βάρη για να τονίσω ότι δεν πρέπει να μένει κανείς στα ίδια αλλά με τον καιρό να κάνει τις προπονήσεις του πιο δύσκολες και απαιτητικές,πάντα βέβαια στα όρια της διατηρησιμότητας και της αποφυγής υπερπροπόνησης και τραυματισμών.

Η δυσκολία μπορεί να αυξηθεί με πολλούς τρόπους όπως π.χ αύξηση της διάρκειας,της έντασης,της συχνότητας, κλπ. Η ένταση είναι που παίζει πάντα τον κύριο ρόλο κι εκεί θα πρέπει κανείς να επικεντρώνει την προσοχή του!


7. Δεν υπάρχει αλλαγή και ποικιλία στα προγράμματα


Από ένα σημείο και μετά μιλάμε για φθίνουσα οριακή απόδοση ενός προγράμματος. Το σώμα προσαρμόζεται εύκολα στα ερεθίσματα που του επιβάλλουμε,η πρόοδος μειώνεται και χτυπάμε σε πλατό. 

Θα πρέπει να ακολουθούμε λοιπόν διαφορετικά πρωτόκολλα προπόνησης και γιατί όχι να κάνουμε κι άλλες μορφές αερόβιας προπόνησης όπως π.χ. ποδήλατο ή κολύμπι! 

Δεν πρέπει να υπάρχει υπερεξειδίκευση σε μια μορφή προπόνησης γιατί τότε ανάβει το το κουμπί της οικονομίας στην κατανάλωση ενέργειας, κι αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε!

Ελπίζω ότι αυτές οι απλές επισημάνσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις αερόβιες προπονήσεις σας πιο αποδοτικές!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



4 comments:

  1. Αγαπητέ Χρήστο, ξεκίνησα για πρώτη φορά στη ζωή μου τρεξιμο σε χωματόδρομο. Μεχρι τώρα έχω κανει πολλά, τρεξιμο στο γήπεδο, τρεξιμο στο διαδρομο, τρεξιμο στην ασφαλτο αλλα ποτέ στο χωμα. Ο χωματόδρομος αυτος είναι γύρω απο το σπίτι μου και ποτε δεν είχα φανταστεί οτι πολύ απλα θα μπορούσα να τρεξω γυρω απο το σπίτι μου. Κερδισα ετσι παρα πολύ απο τον χρόνο που δεν έχω να διαθέσω στην ασκησή μου. Σ ευχαριστώ που μου δίνεις εμπνευση, κουράγιο, ιδεες και δύναμη να συνεχίζω.

    ReplyDelete
  2. Κι εγώ ευχαριστώ! Κάθε μέρα και λίγο καλύτερα!

    ReplyDelete
  3. Χρηστο, ειναι ασχετο με το θεμα του post αλλα θα ηθελα να μας διαφωτιζες λιγο με το θεμα της μυικης συμμετριας. Δηλαδη για παραδειγμα πως μπορουμε να μετρησουμε αν η πλατη μας ειναι αντιστοιχα δυνατη με το στηθος μας για να αποφευχθουν πιθανα ορθοπεδικα προβληματα στο μελλον.

    ReplyDelete
  4. Διάβασε αυτό το χρήσιμο άρθρο:

    http://bodybuilding.about.com/od/bodybuildingcompetition/a/The-Basics-Of-Bodybuilding-Symmetry-Part-II.htm

    ReplyDelete