25.1.15

Χρόνιο στρες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε όσοι γυμναζόμαστε!











Διαβάστε επίσης :



Κορτιζόλη και πάχος κοιλιάς: απαραίτητες γνώσεις


Στο παρελθόν έχουμε πει ότι οι πολύωρες,επίπονες προπονήσεις προξενούν στον οργανισμό ανοίκειο στρες και πρέπει να αποφεύγονται! 

Ειδικά η παρατεταμένη,έντονη αερόβια οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα με παράλογη χρήση γρήγορων υδατανθράκων αναπλήρωσης για να είναι διατηρήσιμη,με υπερινσουλιναιμία, με πολύ υψηλή παραγωγή ελευθέρων ριζών και συνεπώς με αντίστοιχες οξειδωτικές βλάβες και βέβαια με υψηλή έκκριση κορτιζόλης .

Η τελευταία έχουμε δει ότι φέρνει μείωση οστικής και μυικής μάζας, εναπόθεση λίπους στο κάτω μέρος της κοιλιάς και μερική ανοσοκαταστολή!

Καταλήξαμε λοιπόν ότι το καλύτερο για τους ερασιτέχνες αθλητής είναι η διαλειμματική άσκηση και τα σύντομα προγράμματα με βάρη - ποτέ πάνω από μία ώρα! - διανθισμένα με αργή αερόβια αποκατάστασης!

Κατανόηση του στρες

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η αντίδραση μάχης ή φυγής - fight or flight- είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού στο στρες.

 Η αντίδραση αυτή αρχίζει φυσικά - πού αλλού; - στον εγκέφαλο! Διάφορες περιοχές του δουλεύουν σε αγαστή συνεργασία για να ανιχνεύσουν,αποκρυπτογραφήσουν και αντιδράσουν στα στρεσογόνα ερεθίσματα.

Το τελικό κουμάντο έχει ο υποθάλαμος ο οποίος και πυροδοτεί τη συγκεκριμένη αντίδραση κι οι μηχανισμοί επιβίωσης όπως το νευρικό σύστημα και το φλοιοεπινεφριδιακό πιάνουν δουλειά. 

Αρχίζει ο ιδρώτας, η καρδιοπαλμία, το μυικό σφίξιμο κλπ. Το νευρικό σύστημα εισάγει άφθονη αδρεναλίνη! Παράλληλα η υπόφυση του εγκεφάλου εκλύει την αδρενοκορτικοτρόπο ορμόνη ACTH
που μέσω του κυκλοφορικού φθάνει στον φλοιό των επινεφριδίων όπου πυροδοτεί την έκλυση των απαραίτητων ορμονών που θα αντιμετωπίσουν τη στρεσογόνο κατάσταση! Παράγονται αρκετές δεκάδες ορμόνες αλλά θα εστιάσουμε στην κορτιζόλη.

Μικρές αυξήσεις της κορτιζόλης έχουν θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό όπως παροχή γρήγορης ενέργειας με την απελευθέρωση των ρεζερβών γλυκογόνου για λόγους επιβίωσης. 

Το θέμα είναι ότι ενώ αυτός ο μηχανισμός ήταν επωφελής και σωτήριος για τους προγόνους μας,έχει γυρίσει μπούμερανγκ για μας στη σύγχρονη εποχή!

Καλούμαστε να διαχειριστούμε μεγάλα φορτία στρες σε καθημερινή βάση κι απλά ο οργανισμός μας δεν έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει την καινοφανή αυτή απειλή. Το επίμονο,συνεχές στρες είναι καταστροφικό για την υγεία μας!

 Η συνεχής έκλυση κορτιζόλης φέρνει αποτελέσματα όπως:

-  μερική ανοσοκαταστολή

- ανωμαλίες της λειτουργίας του θυρεοειδούς και γενικά του ενδοκρινικού συστήματος

- προβλήματα στην πεπτική οδό

- ανισορροπίες στα επίπεδα του σακχάρου

- κανιβαλισμό της μυικής μάζας

- αύξηση της πίεσης

- φλεγμονώδεις καταστάσεις

- αύξηση του κοιλιακού,σπλαχνικού λίπους που συνδέεται με μια πλειάδα παθολογικών καταστάσεων κλπ. 

Θα έχετε ακούσει υποθέτω για τη κόπωση των επινεφριδίων!

Τι να μείνει από σήμερα;;

Ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το roller coaster του stress! Εφαρμόστε τις συμβουλές που υπάρχουν στο link καθώς και τα περί άσκησης που αναφέρω πιο πάνω.

 Επιπρόσθετα:

- Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με την άφθονη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών από λαχανικά και φρούτα,άντε και από κάποιο καλό πολυβιταμινούχο σκεύασμα!

- Τρώτε επίσης και καλά λίπη για την καλύτερη αφομοίωση των αντιοξειδωτικών: ωμούς σπόρους και ξηρούς καρπούς,αβοκάντο,εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,σαρδέλες κλπ.

- Εκλογικεύστε τις προσδοκίες σας αλλά και διαχειριστείτε κατάλληλα τις προσδοκίες των δικών σας

- Να γυμνάζεστε συστηματικά στα πλαίσια που έχουμε αναφέρει

- Να χρησιμοποιείτε κάποια τεχνική χαλάρωσης! Η καλύτερη τεχνική που γνωρίζω είναι ένας περίπατος στο δάσος αλλά και το καλό σεξ όπως και η καλή μουσική δεν πάνε πίσω!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Δυστυχώς όχι! Έχεις διαβάσει σωστά! Αν σε ενοχλούν, απλά μη κατεβάζεις πολύ τα ποσοστά του λίπους σου!

    ReplyDelete
  3. Για χαλάρωση καλός ειναι κι ο διαλογισμος,ξεκινησα και βλέπω ότι οφελεί
    πχ κάτι ευμπνεύσμενο από την ανατολή
    https://www.youtube.com/watch?v=dAa7S2YVCc8

    ReplyDelete
  4. Καλημερα Χρηστο,ποσο ποσοστο λιπους πρεπει να εχει ενας ανδρας κατα την γνωμη σου?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα γούστα μου είναι στο 12% περίπου.

      Delete
  5. Χρηστο γεια σου. Ποια η γνωμη σου για τη γιογκα και τις πιλατες? Ειναι καλο 2 φορες την εβδομαδα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ καλές μορφές άσκησης που θα βοηθούσαν όλους όσους ασχολούμαστε κυρίως με τα βάρη. Το πόσες φορές την εβδομάδα είναι θέμα προσωπικό,εξαρτάται από το υπόλοιπο πρόγραμμά του.

      Delete
  6. Καλημέρα, το στρες επηρεάζει παρα πολύ επίσης κ την εμμηνο ρύση,για την ακρίβεια τη διαλύει.Θα ήθελα να αναφερθείς σε κάποιο άρθρο σου σε όλο αυτό το δύσκολο κομμάτι,κ να ακούσω την άποψη σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξεφεύγει από τα όρια και τους στόχους αυτού του blog.

      Delete