6.1.15

Γράμμα σε ένα φοιτητή του Πολυτεχνείου










Σου γράφω νεαρέ μου φίλε σαν να γράφω στον γιο που δεν είχα ή στον εαυτό μου πολλά χρόνια πριν, όταν ήμουν στη θέση σου! 

Σου γράφω γιατί με εμπιστεύεσαι και με ακολουθείς αλλά και γιατί αυτά που θα σου γράψω ίσως ωφελήσουν κι άλλους νέους που θέλουν να συνεχίσουν τον κύκλο του αγνού fitness παραλαμβάνοντας από τα χέρια των παλιότερων τον πυρσό αυτής της ευγενούς σκυταλοδρομίας.


Πρώτα απ' όλα θα σου συστήσω να αποφύγεις τις εύκολες λύσεις! 

Μπορείς να κατακτήσεις πολύ υψηλά επίπεδα fitness προσκολλημένος στα θεμελιώδη, δηλαδή:

- μια υποστηρικτική διατροφή που βασίζεται σε φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές

- συνεπή,συστηματική άσκηση που ναι μεν θα περιέχει πρόκληση αλλά πάντα στα πλαίσια της ασφάλειας έτσι ώστε να μη ταλαιπωρηθείς ποτέ από υπερπροπόνηση και τραυματισμούς που θα τους κουβαλάς μαζί σου τα επόμενα χρόνια και ως το τέλος!

Προς Θεού μακριά από αναβολικά στεροειδή!

 Όσον αφορά στα συμπληρώματα διατροφής είναι σχεδόν πεταμένα λεφτά για όσους μπορούν να φάνε σωστά τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από άποψης αυτοσυγκράτησης.

Μετά θα σου μιλήσω για στόχους!

Να έχεις πάντα συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους σε όλες της εκφάνσεις της ζωής σου αλλιώς θα είσαι καράβι χωρίς πυξίδα! Θα σηκώνεσαι κάθε πρωί και θα άγεσαι και θα φέρεσαι από τις καταστάσεις!

Το κυριότερο όμως να θέτεις υψηλούς στόχους γιατί οι δυνατότητές σου είναι πρακτικά απεριόριστες μιας και σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα εμπνευσμένο και γερό μυαλό που προσβλέπει κάπου ψηλά! 

Μη κάνεις και συ το λάθος των πολλών που υποτιμούν με βάναυσο τρόπο τις δυνατότητές τους!

Οι μύες σου θα σου χρειασθούν για να βγάλεις με αξιοπρέπεια μια ολόκληρη ζωή! Μη τους καταπονείς με βλακώδεις και ανούσιες επιδείξεις προς τον εαυτό σου ή προς τρίτους! 

Θα σηκώνεις όσα κιλά αντέχεις με άριστη τεχνική και θα προχωράς παραπέρα αφού έχεις κατακτήσει πέραν πάσης αμφισβήτησης συγκεκριμένα ορόσημα!

 Μη κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι, να κοιτάς τι έκανες εσύ χθες! Μη προικίζεις τον μέλλοντα εαυτό τους με προβλήματα στο νευρομυικό σου σύστημα και στους σπονδύλους σου!

Η προθέρμανση και το stretching να είναι ιερά κι απαραβίαστα!

Μη καταπίνεις τα χιλιόμετρα σαν να είναι μέτρα! Πολύωρο τρέξιμο σε ζόρικες επιφάνειες και κατωφέρειες έχει προκαλέσει ανήκεστους χρόνιους τραυματισμούς σε εκατοντάδες δρομείς,τέλος πάντων σε περισσότερους από απ' όσους μπορείς να φανταστείς. Τραυματισμούς που τους δυσκολεύουν κατά τα επόμενα χρόνια!

Η συνέπεια σε βάθος χρόνου είναι που μετράει πιο πολύ απ' όλα! 

Ούτε θα υπερπροπονείσαι κατά περιόδους, ούτε και θα χαλαρώνεις !
Σταθερά και με πρόγραμμα! Δεν χρειάζεσαι φάσεις γράμμωσης και όγκου εκτός αν συμμετέχεις σε διαγωνισμούς,που δεν θα συμμετέχεις. 

Δεν υπάρχει χειμώνας,καλοκαίρι και περίοδος παραλίας! Θα είσαι ο ίδιος όλο τα χρόνο! 

To fitness είναι τρόπος ζωής,δεν είναι πασαρέλα δεν είναι επίδειξη,δεν είναι φθηνός εντυπωσιασμός!

Μη τρελαίνεσαι,μη στρεσάρεσαι άσκοπα, μην επιβαρύνεις χωρίς λόγο τον ψυχισμό σου! 

Η συνέπεια θα σε πάρει στους ώμους της μέσα από τα ορμητικά ποτάμια που θα ανακύπτουν στο διάβα σου!

 Να είσαι σκυλί τη μία ώρα της προπόνησης και χαλαρός τις υπόλοιπες 23!

Να διαβάζεις,να μελετάς,να μη παίρνεις τίποτα σαν δεδομένο! 
Να ενημερώνεσαι,να αμφισβητείς να διασταυρώνεις,να τεστάρεις! Ακόμη και μένα που με εμπιστεύεσαι το κάνεις μέσα από τα λόγια μου και όχι μέσα από τις πράξεις μου. Καταλαβαίνεις τη διαφορά νομίζω....


Να μεγαλώνεις με προσωπική βελτίωση σε καθημερινή βάση έστω κι αν πρόκειται για ψήγματα! Θυμήσου τους χρυσοθήρες!

 Να μένεις πάντα νηστικός! Μην επαναπαύεσαι!

 Αλλά και πάντα να δείχνεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις αποκτήσει! Σε καθημερινή βάση! Εκεί βρίσκεται άλλωστε το μυστικό της ευτυχίας! Στο να εκτιμάς αυτά που έχεις!

Και να μη χάνεις την παραμικρή ευκαιρία να βοηθάς! 

Η ζωή με ευλόγησε φοιτηταρά μου να φθάσω εδώ που είμαι χωρίς μεγάλες προσωπικές απώλειες! Να γνωρίσω ωραίους ανθρώπους και μέρη,να αγαπήσω και να αγαπηθώ με πάθος, να έχω μια καλή επαγγελματική ζωή,να βοηθήσω και να βοηθηθώ!

 Εσύ ξεκινάς από καλύτερη αφετηρία και με το σωστό αγώνα θα τα πας πολύ πιο καλά!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας







8 comments:

  1. Μιχάλης - ΚρήτηJanuary 6, 2015 at 1:55 PM

    Πολλά μπράβο! Αυτό το γράμμα θα έπρεπε να απηχεί στον καθένα μας.. Μεγάλη κουβέντα αυτό που θα πω, μιας και δεν σε γνωρίζω προσωπικά, αλλά Χρήστο φαίνεται να έχεις σωστές αρχές και για αυτό σε διαβάζω και αφήνω να με επηρεάσεις. Συνέχισε την καλή δουλειά! Χρόνια πολλά!

    ReplyDelete
  2. Πολύ καλό Χρήστο!Ενα απλό γράμμα που περιλαμβάνει όλη την ουσία....

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστώ Μιχάλη και Αιμιλία! Καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ Χρήστο, για μια ακομα φορα είσαι εδω και με βοηθάς να συνεχίσω. Σε ευχαριστώ και πάλι. Στεναχωρήθηκα που δεν ήμουν στην επίλεκτη ομάδα σου αλλα νομίζω ότι τα αλλα ατομα θα το είχαν περισσότερο αναγκη απο εμένα και ούτως ή αλλως εγω συνεχίζω με τις συμβουλές σου. Συνεχισε και εσύ να μας δινεις την ενεργεια σου. Και καλη χρονια σε ολους.

    ReplyDelete
  5. Το "ευχαριστώ" είναι λίγο σαν λέξη για την προσφορά σου σε εμάς που σε διαβαζουμε. Να είσαι πάντα καλά να μας εμπνέεις!

    ReplyDelete
  6. Sapfo όπως το λες! Κάποιοι είχαν περισσότερη ανάγκη! Και βέβαια μπορείς άνετα να παρακολουθείς το πρόγραμμα!
    Αριστείδη αυτά είναι αμοιβαία!

    ReplyDelete
  7. Όταν λες πρόγραμμα τι εννοείς? Το πρόγραμμα που θα ακολουθείτε υπάρχει κάπου αναρτημένο και για μας τους υπόλοιπους? Αν ναι που βρίσκετε? Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  8. Διάβασε τις αναρτήσεις του Δεκεμβρίου για να κατατοπιστείς!

    ReplyDelete