22.2.15

Σύγχρονοι κανόνες ζωής για υγεία, δύναμη, εμφάνιση κι ενέργεια (1)











Είναι πολύπλοκο και προκλητικό να ζεις σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου θριαμβεύουν το άγχος, η επαγγελματική αβεβαιότητα, η οικονομική στενότητα κι όπου υπάρχει καθολική κρίση αξιών. 

Κι ακόμη πιο ζόρικο σε μια Ελλάδα της απόλυτης κρίσης, της διχόνοιας, του άκρατου ατομικισμού, της διαφθοράς, των συνεχών μεταπτώσεων και της εξοργιστικής αναβλητικότητας!

Αλλά αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούμε ή ελάχιστα μπορούμε να ελέγξουμε! 

Εμείς πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε για να ζήσουμε μια ζωή όσο πιο γεμάτη με νόημα μπορούμε!

Πιστεύω ότι το πολυτιμότερο αγαθό είναι υγεία μας, μια υγεία που αξίζει να την περιφρουρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις! Είναι η βάση για μια μεστή ζωή.

Φαντασθείτε μια ζωή χωρίς γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα, χωρίς πονοκεφάλους, αρρώστιες και χρόνια νοσήματα! 

Φαντασθείτε να σηκώνεστε κάθε πρωί χωρίς ξυπνητήρι και να είστε φρέσκοι κι ορεξάτοι, έτοιμοι για οποιαδήποτε πρόκληση!

 Να δουλεύετε παραγωγικά για 10 και περισσότερες ώρες χωρίς πρακτικά να νιώθετε κούραση, έτσι ώστε μετά από το δεκάωρο αυτό να τρελαίνεστε για μια δυνατή προπόνηση!

Πράγματα απόλυτα εφικτά αφού κατόρθωσα να τα πετύχω και μάλιστα μέσα από μια σειρά ατέλειωτων λαθών που ήταν άλλωστε κι η βασική αιτία της δημιουργίας αυτού του blog: Να μην κάνει ο κόσμος τα λάθη που πλήρωσα εγώ με πολύ μεγάλο κόστος!

Οι σύγχρονοι κανόνες ζωής είναι πολύ απλοί, απλούστεροι δεν γίνονται! Θα τους ξεδιπλώσουμε μέσα από τη σειρά αυτή των αναρτήσεων! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη συνεισφορά σας μέσα από τα προσωπικά σας βιώματα!


1. Διατροφή


Για να πάμε μπροστά θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω! Να τρώμε ότι έτρωγε η γιαγιά μας, ίσως και η προγιαγιά μας!

Aυτά που πρέπει να ελαττώσουμε στο μέγιστο ή και να εξοβελίσουμε από τη διατροφή μας είναι η ζάχαρη και τα ισοδύναμα της, το άσπρο αλεύρι και τα τρανς λιπαρά.

 Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεχάσουμε αν έχουμε σοβαρές βλέψεις σε μια θάλλουσα υγεία. Το γιατί το έχω εξηγήσει πολλές φορές αλλά κάντε και μόνοι σας κάποιο googling για να διαβάσετε σχετικά.

Η διατροφή μας θα πρέπει να βασίζεται σε ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης, πολλά λαχανικά, φρούτα και υγιεινά λίπη, κυρίως μονοακόρεστα ( ωμοί ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, αβοκάντο) και ζωικά ωμέγα-3, κατά προτίμηση από μικρά ψάρια!

Μη ξεχνάτε ότι το 80% της σωματικής σας σύνθεσης έχει να κάνει με τη διατροφή σας!


Καλές διατροφικές επιλογές


Κρέατα από μεγάλα ζώα

Περιορίστε τα στο ελάχιστο και ιδιαίτερα αν δεν έχετε κάποιες αξιόπιστες πηγές για να τα προμηθεύεστε ή δεν μπορείτε να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα. 

Κοτόπουλα κι αυγά

Μόνο βιολογικά! Τα ελευθέρας βοσκής είναι ύποπτα γιατί στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει ότι απλά τα κοτόπουλα δεν ζούνε σε κλουβιά! Μπορεί όμως κάλλιστα να είναι κλεισμένα πολλές χιλιάδες κάτω από ένα υπόστεγο και να τρώνε τροφές πλούσιες σε ω6!

Αν έχετε προμηθευτή με πραγματικά ελεύθερης βοσκής κοτόπουλα που τριγυρνούν έξω και τρώνε έντομα, φυτά και σπόρους είναι ότι καλύτερο! 

Ψάρια

Αποφύγετε τα ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες, όπως αποφύγετε και τα μεγάλα άγρια ψάρια που μπορεί να έχουν μεγάλη σωρευτική επιμόλυνση από διοξίνες, βαρέα μέταλλα και λοιπές χημικές ουσίες.

Άρα τόνος, ξιφίας και καρχαριοειδή είναι μάλλον για να τα ξεχνάτε.


Η πιο ασφαλής λύση είναι αυτή των μικρών ψαριών που δεν ζουν πολύ! Προσωπικά καταναλώνω τουλάχιστον 1-2 κιλά φρέσκια σαρδέλα κάθε εβδομάδα και ορκίζομαι σ' αυτήν.

Φρούτα και λαχανικά

Πρέπει να αποτελούν το κύριο μέρος των υδατανθράκων σας μαζί με κάποια όσπρια! 

Περισσότερα λαχανικά και λιγότερα φρούτα γιατί τα τελευταία έχουν περισσότερες θερμίδες και άρα μικρότερη θρεπτική πυκνότητα. 

Από τα φρούτα πρώτο λόγο έχουν τα κάθε λογής berries σε οποιαδήποτε προσβάσιμη μορφή. Λιγότερη φρουκτόζη επίσης υπάρχει σε κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και ροδάκινα.

Κάντε ένα mix από cranberries,blueberries,golden berries, goji berries,σταφίδες,ιπποφαές κλπ. Μπορείτε να το προσθέτετε στο γιαούρτι σας, στις σαλάτες σας κλπ.

Πολύ φρουκτόζη υπάρχει σε σταφύλια, ανανά, μπανάνες σύκα κλπ. και έτσι αν έχετε πρόβλημα με τα κιλά σας, θα πρέπει να προσέχετε τις ποσότητες.

 Τα ινώδη λαχανικά προηγούνται των αμυλωδών.

Προτιμάτε τοπικά προϊόντα που δεν έχουν έρθει από πολύ μακριά! Περισσότερος καιρός που έχουν κοπεί, σημαίνει χαμηλότερη θρεπτική αξία!

Προτιμάτε εποχιακά προϊόντα! Αποφεύγετε τα εκτός εποχής από την άλλη άκρη του πλανήτη!

Αν μπορείτε να αγοράσετε και βιολογικά προϊόντα είναι ότι το καλύτερο!

Τέλος του 1ου μέρους






Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





6 comments:

  1. Άκρως ενδιαφέρον θέμα , περιμένω ανυπόμονα τα επόμενα μέρη.Καταπληκτική δουλειά Χρήστο , συνέχισε έτσι!!!

    ReplyDelete
  2. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204582187288575&set=a.4086954366134.2161053.1050922659&type=1&theater

    ReplyDelete
  3. Καλησπέρα Χρήστο! Ενδιαφέρον άρθρο! Αναμένουμε την συνέχεια! Και μια ερώτηση. Λες οτι καταναλώνεις εβδομαδιαίως δυο κιλά σαρδέλες. Πως τις μαγειρεύεις; Τηγανητές; Στον φούρνο; Κάπως αλλιώς;

    ReplyDelete
  4. An den mporoume na pernoume biologika kotopoula kai auga logw oti einai pio akriva.tha pathoume kapoio kako me ta mh biologika?

    ReplyDelete
  5. Eυχαριστώ πολύ φίλε/φίλη!
    Αιμιλία στο φούρνο!
    Ανώνυμε είναι πολύ σχετικό! Δεν θα το έλεγα όμως! Απλά τα κοτόπουλα βιολογικής εκτροφής ταΐζονται με πιο υγιεινές τροφές και δεν τους χορηγούνται ορμόνες. Δεν χρειάζονται κι αντιβιοτικά για να επιζήσουν. Τα συμβατικά κοτόπουλα θυμίζουν εργοστάσιο ψυχών!
    Από θέμα γεύσης και μόνο δεν θα τα έτρωγα! Από την άλλη σαν φοιτητής έτρωγα ότι έβρισκα μπροστά μου και επιβίωσα μια χαρά!

    ReplyDelete
  6. Επίσης πολύ εύκολος τρόπος για τα ψάρια ειναι να τα βάλεις σε αντικολλητικό τηγάνι με νεράκι (μέχρι την μέση περιπου) και ελάχιστο λαδακι. Σκεπάζεις με ένα καπάκι και σε 10-15' ειναι έτοιμα. Σαν να τα κανείς στον ατμό.

    ReplyDelete