15.2.15

Συνηθισμένα λάθη στην προπόνηση και πως να τα αποφύγετε! (2)









Διαβάστε επίσης:



Συνηθισμένα λάθη στην προπόνηση και πως να τα αποφύγετε! (1)





2. Έμφαση στη αερόβια και παραμέληση της άσκησης με βάρη

Είναι κάτι που κάνουν κυρίως οι γυναίκες αλλά σε μικρότερο βαθμό κι οι άντρες.

Oι γυναίκες το κάνουν γιατί φοβούνται μήπως τυχόν πάρουν ανεπιθύμητο μυικό όγκο ή όπως μου γράφουν τακτικά μήπως πρηστούν,φουσκώσουν κλπ. 

Πείτε μου σας παρακαλώ αν έχετε δει έστω και μία γυναίκα να "πρήζεται" με τρίκιλα ή πεντάκιλα βαράκια; Αστεία πράγματα! 

Το θέμα το έχω θίξει πολλές φορές κι εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική επιχειρηματολογία:


Πολλοί θεωρούν τα βάρη επικίνδυνα για τραυματισμούς! Η αλήθεια είναι ότι τα βάρη είναι επικίνδυνα μόνο όταν υπάρχει άμετρο Εγώ! 

Για τις αρθρώσεις δεν υπάρχει θέμα;

Κανένα! Μάλιστα είναι πιο ασφαλή από το τρέξιμο! Δυναμώνουν μύες,τένοντες και συνδέσμους! Απλά χρειάζεται η σωστή τεχνική και η αποφυγή της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων μας.

Και μπορεί τα βαριά βάρη να ανεβάζουν την πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά γενικά αυτοί που γυμνάζονται συστηματικά έχουν χαμηλότερη πίεση!

Τα βάρη σε κάνουν πιο γρήγορο,αυξάνουν την ευλυγισία σου και δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη των εφήβων αντίθετα με ότι πρεσβεύουν οι λαϊκές δοξασίες.

Μη ξεχνάτε ότι μετά τα 30 ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει σωματικά ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η σαρκοπενία:


Ακόμη δε κι αν η υγεία,η δύναμη κι η λειτουργικότητα δεν σας πολυενδιαφέρουν κι επενδύετε μόνο στην αισθητική και στο θέαμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο τα βάρη μπορούν να αλλάζουν και να σμιλέψουν το σώμα σας,όχι η αερόβια!


3. Ανεπαρκής ενυδάτωση!


Πάνω από το 75% λένε οι έρευνες ότι είναι χρόνια αφυδατωμένοι. 

Προπόνηση υπό καθεστώς αφυδάτωσης ρίχνει την απόδοση και δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη με κράμπες,σπασμούς,χαμηλή πίεση,μείωση της ικανότητας πρόσληψης οξυγόνου κλπ.

 Για το πόσο νερό χρειαζόμαστε και πότε μπορείτε να ρίξτε μια ματιά εδώ:




Aν νιώθετε το στόμα σας ξερό και να κολλάει,αν υπάρχει ξηροδερμία,ελαφρός πονοκέφαλος ή ζάλη,δυσκοιλιότητα,χαμηλός όγκος ούρων κλπ, τότε χρειάζεστε επείγουσα ενυδάτωση πριν αρχίσουν τα βαρύτερα συμπτώματα.


4. Αερόβια πριν τα βάρη


Λίγο αερόβια, μόνο για προθέρμανση, πριν από τα βάρη!

 Αποφεύγετε να κάνετε το αερόβιο κομμάτι πριν από τα βάρη!

Τα βάρη βασίζονται στη απόδοση η οποία θα είναι μειωμένη μετά από την αερόβια! 
Αντίθετα η αερόβια βασίζεται στην προσπάθεια και γίνεται μια χαρά με κουρασμένους από τα βάρη μύες.


5. Παράλειψη του stretching


To stretching είναι απαραίτητο για να υπάρχει ευλυγισία,για να διατηρείτε δηλαδή το πλήρες βεληνεκές της κίνησης των μυών σας! 

Τυχόν παράλειψή του φέρνει αναπόφευκτα χρόνιους πόνους και κυρίως στη μέση,στο λαιμό και στους ώμους.

Πληροφορίες σχετικά με το stretching θα βρείτε εδώ:

Στρέτσινγκ/διατάσεις(stretching): το στατικό stretching(2)


6. Το παρακάνετε!


Από υπερβολικό ενθουσιασμό και στράτευση πολλοί έχουν σακατέψει το μυικό τους - κι όχι μόνο - σύστημα! 

Το πιο σημαντικό είναι να μειώνει κανείς τη συχνότητα όσο πιο έντονες και μπρουτάλ γίνονται οι προπονήσεις.

 Πρέπει κανείς να επιτρέπει στο σώμα του να αποκαθίσταται πλήρως πριν από την επόμενη βαριά πρποόνηση. 

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια της υπερπροπόνησης είναι ανάμεσα σε άλλα:

- η προπόνηση σε αφήνει εξουθενωμένο αντί να σου προσφέρει ενέργεια

- αρρωσταίνεις πιο εύκολα κι η αρρώστια διαρκεί περισσότερο

- έχεις συμπτώματα μελαγχολίας

- δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς καλά και επαρκώς

- τα πόδια σου είναι βαριά/κουρασμένα

- οι μυικοί πόνοι μετά την προπόνηση κρατάνε περισσότερες μέρες από το συνηθισμένο κλπ.

Ίσως σας είναι χρήσιμο να ρίξτε μια ματιά στα δύο αυτά άρθρα:




Τέλος του 2ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





7 comments:

  1. καλησπέρα. Αφενός, έχω διαπράξει κατά καιρούς ή κ σήμερα ακόμη τα περισσότερα από τα λάθη που αναφέρεις σε αυτό το ποστ. Θέλω όμως να σε ρωτήσω κάτι άλλο σημερα καθώς είσαι φίλος της διαλειμματικής προπόντησης την οποία κ εγω τελευταία προσπαθώ να εφαρμόζω. Για την ώρα στο διαδρομο του γυμναστηρίου με 60'' στο 15 και 60'' περπάτημα επί 8 επαναλήψεις. Ρωτώ λοιπόν:
    1) Θεωρείς ότι μπορεί να αντικαταστήσει αυτή η προπονηση, ως προς την καύση λίπους, 45 λεπτά τζόκινγκ στα 9χλμ/ώρα?
    2) Μπορώ να προπονούμαι έτσι καθημερινά (δηλ για 3-4 σερί μέρες) ή πρεπει οπωσδήποτε να υπάρχει μέρα ξεκούρασης μετά απο κάθε προπονηση?
    3) Επειδή αντιμετωπίζω θέματα με χονδροπαθεια επιγονατίδας ( αποτέλεσμα υπερπροπόνησης παλαιοτερα ) κ με μέση ( καθιστική εργασία γαρ...)θεωρείς ότι η διαλειμματική προπονηση θα είναι πιο επιβλαβής για μένα ή το σταθερο επί μακρόν τζόκινγκ?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τυχόν απάντηση αλλά κ γενικότερα για τη δουλειά που κάνεις με αυτό το μπλογκ ενθαρρύντας κ διαφωτίζοντας εμάς τους λιγότερο ψαγμένους αθλούμενους...

    ReplyDelete
  2. Ξεκινώντας από το τρίτο ερώτημα επιβεβαιώνω ότι η διαλειμματική είναι πιο στρεσογόνα για τις αρθρώσεις που έχουν ήδη πρόβλημα! Απλά επειδή είναι ιατρικό το θέμα θα έλεγα να πάρεις την έγκριση κάποιου αθλητιάτρου ακόμη και για το σταθερό τζόκινγκ!

    ReplyDelete
  3. Αγαπητέ Χρήστο, για άλλη μια φορά δημοσιεύεις ενδιαφέροντα και χρήσιμα αρθρα! Ο λογαριασμός σου στο facebook δειχνει και την μεγάλη ευαισθησία σου και αυτό ειναι επίσης σημαντικό! Το ξέρεις ότι είμαι φανατική αναγνωστρια σου και ακολουθώ τις αρχες σου πιστα. Ο λόγος που σου γράφω είναι γιατι ειναι εντυπωσιακή η πρόοδος που έχω δεί απο το προγραμμα της μεταμόρφωσης. Σε λίγο ολοκληρώνεται ο δεύτερος μήνας και είμαι ενθουσιασμένη! Σκεφτομαι αυτο το Σαββατο να πιάσω και τη μεζουρα... Θα ήθελα αν μπορουσες καποια στιγμή να προτείνεις κατι για τα ατομα που δεν τρωνε κρέας. Δηλαδη δεν μου αρεσει να φαω κρεας συχνοτερα απο μια φορα στις 15 μερες. Και η σαρδελα το ξερω ότι ειναι χρυσαφι αλλά δεν μου αρεσει ούτε αυτη. Προτιμώ τα οσπρια και λαχανικά που καταναλώνω σε καθημερινη βαση και αυγα τυρι γάλα βρώμη ρυζι... Προς το παρον τα παω καλά αλλά θα συναντήσω δυσκολίες αν δεν βαλω συχνοτερα κρεας στη διατροφή μου?

    ReplyDelete
  4. Από κρέας τρώω βιολογικά κοτόπουλα και πολλές σαρδέλες! Αυτό το δεν μου αρέσει ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω για παιδιά πάνω από 13-15 ετών! Δεν τρώμε ότι μας αρέσει αλλά ότι είναι ωφέλιμο για την υγεία μας!

    ReplyDelete
  5. Αν δεν σου αρεσει, ειναι πολυ πιθανον να σου μιλαει το σωμα σου και να σου λεει να το αποφευγεις. Πολλοι εσωτεριστες λενε να μην τρωμε κρεας και γενικα νεκρες τροφες. Φαει κατι αλλο πρωτεινουχο. Δοκιμασε δημητριακα απο φαγοπυρο και κινοα αντι σιταριου, φαε σπανακι σε ωμες σαλατες κτλ.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Χρήστο,
    Ένα ακόμη μπράβο για το blog.
    Συγγώμη για το ίσως άσχετο θέμα αλλά έχω μια ερώτηση:
    οι μικρές διαλλειματικές ασκήσεις (και οι ΗΙΙΤ) με μαξιμουμ διαρκεια τα 10-13 λεπτά, είναι προτιμότερες για ζέσταμα πριν από τα βάρη από ότι ένα χαλαρό τρέξιμο;

    Έκανα παλιότερα τέτοια δεκάλεπτα και είχα δει τρελή διαφορά αλλά δεν ξέρω αν είναι λειτουργικώς σωστά στα πλαίσια μιας προπόνησης που μετα θα έχει βάρη κλπ

    Ευχαριστώ καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  7. Κουράζουν κι αφαιρούν από την ποιότητα της προπόνησης με βάρη. Χαλαρό τρέξιμο για κανένα πεντάλεπτο είναι το καλύτερο και μετά λίγα ελαφριά βάρη πριν μπει κανείς στην κυρίως προπόνηση!

    ReplyDelete