23.2.15

Σύγχρονοι κανόνες ζωής για υγεία,δύναμη,εμφάνιση κι ενέργεια (2)










Διαβάστε επίσης:


Σύγχρονοι κανόνες ζωής για υγεία,δύναμη,εμφάνιση κι ενέργεια (1)


Ξηροί καρποί

Οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι είναι απόλυτο must στη διατροφή αλλά χρειάζονται μέτρο γιατί περιέχουν πάνω από 600 kcal/100gr.

Τρώτε καρύδια ειδικά όσοι δεν μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 από ζωικές πηγές. 

Επειδή όμως ταγγίζουν εύκολα - λόγω ακριβώς των ωμέγα-3 - χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να βρείτε μια καλή πηγή!

Εκ των ων ουκ άνευ είναι και λίγα ωμά αμύγδαλα τη μέρα!

Mια ιδέα είναι να κάνετε ένα mix από ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι, chia και λιναρόσπορο για να το προσθέτετε σε γιαούρτια, σαλάτες κλπ.

Άλλες καλές και περισσότερο εξωτικές επιλογές είναι: macadamia nuts, Brazil nuts - θα έλεγα απαραιτήτως 2-3 τη μέρα για το σελήνιο τους - και κάσιους.

Aμυλώδεις υδατάνθρακες

Στις καλύτερες επιλογές ανήκουν το καστανό ρύζι, η κινόα, οι γλυκοπατάτες, οι κοινές πατάτες και οι κολοκύθες butternut.

 Αυτές οι τροφές είναι είναι ένα καλό συμπλήρωμα σε ένα κύριο γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνη και ινώδη λαχανικά, ιδιαίτερα δε για όσους καίνε πολλές θερμίδες με τα προγράμματα γυμναστικής τους!

Γαλακτοκομικά

Θα συνιστούσα  να αποφεύγατε το πιο κοινό γαλακτοκομικά προϊόν δηλαδή το αγελαδινό γάλα και ότι παράγεται από αυτό.

Λίγο πολύ πλέον όλοι γνωρίζουμε πως παράγεται και τι περιέχει. Δίνει πολλά προβλήματα δυσανεξίας που μπορούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων.

Γενικά θα έλεγα να μην πίνετε καν γάλα αλλά να προτιμάτε προϊόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ και το γιαούρτι. Αν μπορείτε να αγοράστε βιολογικά προϊόντα θα άξιζε τον κόπο.

Δυστυχώς και η διατροφή έχει γίνει ένα ταξικό ζήτημα όπως ακριβώς κι η παιδεία ή η υγεία! Όποιος διαθέτει χρήμα μπορεί να εξασφαλίσει γι' αυτόν και για την οικογένειά του τις καλύτερες διατροφικές επιλογές. 


Για να δούμε τώρα μερικά παραδείγματα γευμάτων!


Πρωινό

- πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι με λίγο καλό, πραγματικό μέλι και καρύδια. Αντί για καρύδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το mix σπόρων που περιγράψαμε πριν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και και κάποιο mix από berries

- δύο-τρία ολόκληρα βραστά αυγά ή αν τα προτιμάτε ομελέτα με λίγο τυρί και πολλά λαχανικά. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι έξτρα ασπράδια αυγών.

- μια σαλάτα από λαχανικά εποχής με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι ένα mix με σπόρους και berries.

 Μπορείτε να προσθέσετε και τεμαχισμένο κοτόπουλο αν το επιθυμείτε. Να αποφεύγετε αυτά τα προϊόντα γαλοπούλας που πωλούνται σε φέτες γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες από νιτρικά.

- κεφίρ από κατσικίσιο γάλα κλπ.

Άνετα θα μπορούσατε να το κάνετε κανονικό γεύμα όπως ακριβώς το μεσημεριανό ή το βραδινό.
Δεν χρειάζεται να κολλάτε στους τύπους και στις ταμπέλες. 

Τέλος του 2ου μέρους


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

20 comments:

  1. Χρηστο ηθελα να ρωτησω το εξης, αποφευγουμε το αγελαδινο γαλα χωρις ενδοιασμους κ δεν υπαρχει προβλημα αλλα στα παιδια τι να δινω; βιολογικο;

    ReplyDelete
  2. Aν είναι οικονομικά εφικτό ναι! Ή δίνε κατσικίσιο!

    ReplyDelete
  3. Χρήστο θα μπορούσα το γιαούρτι με μέλι + καρύδια να το τρώω το βράδυ αντί πρωί?

    ReplyDelete
  4. Όποτε σε βολεύει! Δεν υπάρχει πρόβλημα!

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την τόσο καλή προσπάθεια που κάνεις.Προσώπικα σε διαβάζω τα τελευταία 4 χρόνια και έχω κάνει μεγάλες αλλαγές κυρίως στην διατροφή μου που ήταν άθλια παρά το ότι γυμνάζομαι από 18 χρονών συστηματικά.Θα ήθελα την γνώμη σου για το intermmitent fasting η αλλιώς διαλλειματική νηστεία,η οποία παρουσιάζει σύμφωνα με μια μικρο έρευνα που εχω κάνει από googlαρισμα τρομερά πλεονεκτήματα οσον αφορά σωματική συσταση,αντικαρκινικες ιδιότητες κλπ.Θα ήθελα την γνώμη σου και κατα πόσο ειναι καλύτερη από τα συχνα μικρά γευματα που εχόυν σιγουρα αποτελέσματα οπώς τα λές(εχω φτάσεις ακομα και 9% λιπος την τελευταία 2ετια που προσεχω την διατροφή μου και κανοντας όντως 5-6 γευματα την ημέρα).Σε ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων και συνεχίσε να μας εμπνέεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκ των υστέρων απαντώντας έχω γράψει 6 άρθρα και την έχω δοκιμάσει. Πολύ καλή!

      Delete
  6. Eίναι κάτι που έχει βάση και αξίζει κάποια έρευνα,την οποία όμως φίλε μου δεν την έχω κάνει! Δεν μπορώ να σου πω υπεύθυνα! Εκείνο όμως που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι ο τρόπος που τρώω με κρατάει σε peak φόρμα και χωρίς καμιά επαφή με γιατρούς, φάρμακα κλπ. Και τόση ενέργεια που αρχίζει να είναι πρόβλημα...

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα!! Εμείς, το παράδειγμα ενός φοιτητή, που όλη μέρα είμαστε στην αγαπητή σχολή πως μπορούμε να κρατήσουμε ένα διατροφικό προφίλ ? Θέλω να πω, όταν δεν έχουμε την άνεση να ετοιμασουμε μεσημεριανό για παράδειγμα, να φάμε σαν άνθρωποι σπίτι μας. Δεδομένο ότι είναι σύνηθες να τρώμε σε λέσχη ή κάτι πρόχειρο και άκρως απαγορευμένο από τα γύρω "φαγαδικα" για την υγεία μας. Βέβαια το ότι είναι κάτι τέτοιο συνηθισμένο και πολύ φυσιολογικό για τους φίλους μας είναι γνωστό. Όμως όταν απλά δε θέλουμε να ακολουθήσουμε τη μάζα και να καταφυγουμε σε τέτοιες λύσεις τι θα προτείνατε ? Ίσως να ετοιμάζαμε κάτι από το σπίτι και να το μεταφεραμε σε ταπερακι ας πούμε ? Δεν είναι και ντροπή.. Κάθε άλλο! Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φυσικά το να ετοιμάζεις κάτι σε τάπερ δεν είναι ντροπή. Το κάνουν πολλοί. Μπορείς να έχεις εύκαιρα και διάφορα σνακ όπως φρούτα,ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,βραστά αυγά κλπ. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τρώμε ότι βλακεία σερβίρει ο καθένας.

      Delete
  8. Καρύδια+μελι βιολογικό δασους ως γλυκισμα ή πριν την προπονηση.....καλή επιλογή;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σαν γλύκισμα καλή επιλογή,προπροπονητικά όχι!

      Delete
  9. Το γάλα από τα μηχανήματα "θες γαλα" είναι καλύτερο έχω ακούσει..πιο αληθινό!ισχύει?έχεις δοκιμασει?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν το αποκλείω αλλά δεν έχω δοκιμάσει. Πάντως με τις μεθόδους εκτροφής που ακολουθούνται μη περιμένεις πολλά πράγματα.

      Delete
  10. Χρήστο καλησπέρα,ποιες κολοκύθες εννοείς Butternut?Έχω ακουστά για την Butternut squash που γινεται μακαρονάδα.Έχω ψάξει αν την βρω στην Ελλάδα αλλά απ'όσο κατάλαβα δε φυτεύεται εδώ.Οπότε ποιές εννοείς?Τις μακρόστενες μήπως?
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mακρόστενες Βutternut squash. Όχι ιδιαίτερα γνωστές στη Ελλάδα αλλά κυκλοφορούν.

      Delete
  11. Χρήστο αν και δεν έχω δυσανεξία στη λακτόζη είναι προτιμότερο να αγοράζω γαλα χωρίς λακτόζη η έχει αλλά μειονέκτηματα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχεις λόγο να αγοράζεις γάλα χωρίς λακτόζη.

      Delete
  12. Χρηστο καλησπερα. Θεωρεις το σουσαμι καλυτερη επιλογη απο το ταχινι; Συγκεκριμένα το τρωω ετσι ακριβως οπως αναφερεις παραπανω και σταματησα το ταχινι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντα η πρωτογενής μορφή είναι προτιμότερη.

      Delete