5.4.15

Αμύγδαλα ωμά: Πολύτιμος σύντροφος για όσους γυμνάζονται!









Νόστιμα,θρεπτικά,ευρέως διαθέσιμα και σχετικά φθηνά τα αμύγδαλα ανήκουν στις βασικές τροφές της μεγάλης πλειοψηφίας των γυμναζόμενων και των υγιεινιστών.

 Μικρές βόμβες αντιοξειδωτικών όπως τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε,τα αμύγδαλα προσφέρουν πολύτιμη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες σε όσους εμπλέκονται σε μακράς διάρκειας, στρεσογόνα άσκηση ( ποδηλάτες,δρομείς μεγάλων αποστάσεων κλπ)

Το διατροφικό τους προφιλ είναι άψογο!

 100γρ αμυγδάλων περιέχουν περίπου:

- 580 με 590 θερμίδες

- 21γρ υδατάνθρακες από τα οποία τα 12.4 είναι πολύτιμες φυτικές ίνες

- 50γρ λίπους από τα οποία τα 31 είναι μονοακόρεστα (πολύ καλά για την καρδιά),τα 12γρ ω6 λινολεϊκό οξύ και μόνο τα 4γρ κορεσμένα λίπη (το άθροισμα δεν βγαίνει γιατί περιέχονται κι άλλα λίπη σε μικρές ποσότητες)

- 21,2 γραμμάρια πρωτεΐνης


Eίναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε,μαγγανίου,χαλκού και βιοτίνης ( αποκαλούμενης και βιταμίνης της ομορφιάς).

Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου,φωσφόρου,βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης),ινών και μολυβδενίου.

Eίναι προφανές ότι πρόκειται για μια θρεπτικά πολύ πυκνή τροφή ή οποία όμως δυστυχώς είναι και θερμιδικά πολύ πυκνή.

 Ένα μέτριο αμύγδαλο γύρω στα 1,2γρ περιέχει 7 θερμίδες. Αν φάτε καμιά πενηνταριά - που τρώγονται άνετα αν είστε χαλαροί ή βλέπετε τηλεόραση - πάτε αμέσως στις 350 θερμίδες!

 Για το λόγο αυτό κοιτάξτε να κάνετε το κουμάντο σας!


Κύρια οφέλη για την υγεία μας


1. H κατανάλωσή τους μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και προστατεύει πολλαπλά την καρδιά!

Αυτό για μια λιπαρή τροφή ακούγεται σαν οξύμωρο! Αλλά μιλάμε για μονοακόρεστα λίπη, φιλικά για την καρδιά όπως και τα περίφημα ω3!

Το μαγνήσιο που περιέχουν λόγω της χαλαρωτικής του επίδρασης στα αγγεία αλλά και η βιταμίνη Ε λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης συνεισφέρουν επίσης στην προστασία της καρδιάς!

2. Τα αμύγδαλα προστατεύουν έναντι του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων γιατί σαν μέρος ενός γεύματος βοηθούν αποτελεσματικά στον έλεγχο των επιπέδων του μεταγευματικού σακχάρου! 

Αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγής των ελευθέρων ριζών που δρουν οξειδωτικά πάνω στη χοληστερίνη. 

Η διατροφή με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φορτίου κατ' επέκταση, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων!

Το να εμπλουτίζει κανείς γεύματα υψηλού γλυκαιμικού φορτίου με μερικά αμύγδαλα είναι μια πολύ σοφή τακτική με την έννοια του ότι τα αμύγδαλα σε ποσότητες 25-40γρ μπορούν να μειώσουν σημαντικά το γλυκαιμικό φορτίο του συνολικού γεύματος και να ελέγξουν τις εξάρσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης.

Βάλτε λοιπόν λίγα αμύγδαλα μέσα στη σαλάτα σας ή απλά φάτε τα μαζί με το γεύμα σας με όποιον τρόπο σας βολεύει,ιδιαίτερα όταν τρώτε γεύματα που αυξάνουν σημαντικά το μεταγευματικό σάκχαρο όπως π.χ. τα μακαρόνια!!



Τέλος του 1ου μέρους!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


11 comments:

  1. Χρήστο γιατί ωμά αμύγδαλα? Ψημένα (ανάλατα) έχουν διαφορά?

    ReplyDelete
  2. εγώ τα αγοράζω ωμά και τα ψήνω για λίγο στο φούρνο, να είναι πιο νόστιμα (χωρίς αλάτι). έχει διαφορά;;;

    ReplyDelete
  3. Mπορείτε να τα ψήνετε ελαφρά μόνοι σας στο φούρνο μειώνοντας μόνο πολύ ελαφρά τη θρεπτική τους ικανότητα! Οι διακινητές τα ψήνουν με πολύ ανθυγιεινά λάδια γι αυτό όχι ψημένα από το εμπόριο!

    ReplyDelete
  4. ΚωνσταντίνοςJune 18, 2015 at 8:10 PM

    Η γνωμη σου για τα κασιους ποια ειναι, γιατι μου αρεσουν πολυ και τρωω καθημερινα, ωμα φισικα!

    ReplyDelete
  5. Eίναι σαφώς πολύ καλά και δεν είναι περίεργο που σου αρέσουν μιας και αρέσουν σε πολύ κόσμο! Ακριβώς γι αυτί γίνονται επικίνδυνα γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις στα λίγα!

    ReplyDelete
  6. Λατρεύω τα ωμά αμύγδαλα και είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μου διατροφής. Με μέτρο όμως καθώς το μόνο τους μειονέκτημα ειναι πως αυξάνουν το ουρικό οξύ.

    ReplyDelete
  7. Φίλε δεν ξέρω που το διάβασες αυτό αλλά δεν ισχύει!

    http://www.naturallifeenergy.com/natural-gout-treatment/

    ReplyDelete
  8. εγώ επειδή εχω αμυγδαλιές στο εξοχικό τα ταράζω και βασικά τα τρώω ωμά!

    ReplyDelete
  9. Χρήστο για τα λευκά στραγάλια τι γνωμη έχεις

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι μια χαρά. Φθηνά και θρεπτικά!

      Delete