30.5.15

Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (1)Διαβάστε επίσης:Υδατάνθρακες - πρωτεΐνη - λίπη : Πόσο χρειάζομαι από το καθένα; (2)Από το blog αυτό έχω στείλει στο πυρ το εξώτερο τη ζάχαρη,το άσπρο αλεύρι και τα υδρογονωμένα λίπη άπειρες φορές!

 Και δικαίως! 

Γιατί αυτές οι τροφές είναι τα απόλυτα κακά και σ'αυτές κατά κύριο λόγο οφείλεται το μαύρο χάλι - τόσο από πλευράς υπερβάλλοντος βάρους όσο κι από πλευράς δεικτών υγείας - που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες!
Επειδή καταναλώνονται μαζικά!

 Συνεπώς όσες φορές και να μιλήσω γι αυτό το πράγμα δίκην αφύπνισης, και πάλι λίγες θα είναι!

Εδώ θα μας απασχολήσει η πρωτεΐνη και το πως κάποιες λανθασμένες επιλογές μπορούν να βλάψουν την υγεία μας πρωτίστως αλλά και τη σωματική μας σύνθεση!

Πρώτα απ' όλα απευθυνόμενος στους συμπαθείς και καθ' όλα αξιέπαινους χορτοφάγους θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται ανώτερες,με την έννοια του ότι είναι πληρέστερες, δηλαδή περιέχουν περισσότερα ουσιώδη αμινοξέα,αυτά ακριβώς που δεν μπορεί το σώμα μας να συνθέσει από μόνο του!

Οι φίλοι μας λοιπόν vegans ή vegetarians - και κυρίως οι πρώτοι που είναι αυστηρά χορτοφάγοι - για να παίρνουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να συνθέσει τις νέες πρωτεΐνες που χρειάζεται θα πρέπει να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία από φυτικές πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση! 

Πολύ καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι ανάμεσα σε άλλες:

- φαγόπυρο
- κινόα
- κάνναβη (όχι αυτή με τις ψυχοτρόπες ουσίες) 
- σπόροι κία 
- προϊόντα ζύμωσης σόγιας
- ρύζι με φασόλια που αλληλοσυμπληρώνονται σε μεθειονίνη και λυσίνη
- φακές
- σπιρουλίνα
- ωμοί σπόροι
- ωμοί ξηροί καρποί κλπ


Από την άλλη μεριά όμως η ζωική πρωτεΐνη έχει σαφώς τα αδύνατά της σημεία!

 Πρώτα από όλα το ηθικό θέμα για τα ζώα που εκτρέφονται με απάνθρωπους τρόπους στα περιβόητα food factories! ( έχω στο νου μου τα βοοειδή).

Mετά το θέμα της υγείας! Το κρέας αυτών των ζώων δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό των ζώων ελεύθερης βοσκής κι ακόμη περισσότερο με το κρέας βιολογικής εκτροφής!

 Τα μεγαλώνουν με φθηνά δημητριακά - ότι χειρότερο υπάρχει στην πιάτσα - τα οποία από μόνα τους θα μπορούσαν να τα σκοτώσουν αν δεν τα σφαγίαζαν στους 6-8 μήνες για να εξασφαλίσουμε εμείς οι άνθρωποι το μοσχαρίσιο κρέας μας!

Παίρνεις μεν πλήρη πρωτεΐνη αλλά με τι κόστος;; Πρέπει να βλέπεις όλο το πακέτο!Kαι βέβαια πρέπει να σκεφτόμαστε και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον

Εδώ πρέπει να κατανοήσουμε ένα πολύ βασικό πράγμα! 

Η θρεπτικότητα ενός κρέατος έχει άμεση σχέση με το πως ταΐστηκε το ζώο αυτό,και το γεγονός αυτό είναι κάτι με γενική ισχύ!

 Λες πως τρως υγιεινό σολομό και είναι σολομός ιχθυοκαλλιέργειας! Πρέπει να το σκεφθείς καλύτερα! Καμία σχέση!Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


No comments:

Post a Comment