1.5.15

Μυϊκή μάζα: Παίρνω δύσκολα! Τι να κάνω; (2)







Διαβάστε επίσης:


Μυϊκή μάζα: Παίρνω δύσκολα! Τι να κάνω; (1)




1.2 Aυξητική ορμόνη

Όπως υποδηλώνει το όνομα της η αυξητική ορμόνη βοηθάει στην αύξηση της μυικής μάζας. Επί πλέον συνδράμει στο κάψιμο του λίπους πράγμα πολύ σημαντικό γιατί η μυική υπερτροφία δεν αρκεί από μόνη της να οδηγήσει σε ένα όμορφο σώμα.

Πώς μπορείτε μα απόλυτα φυσικούς τρόπους να αυξήσετε την παραγωγή της ορμόνης αυτής στο σώμα σας;

Ρίξτε μια ματιά εδώ:


Kαι βέβαια να αναφερθεί ότι η αυξητική ορμόνη κάνει και πολλά άλλα πράγματα εκτός από το να βοηθάει τα μέγιστα στη βελτίωση της σωματικής μας σύνθεσης!

Βοηθάει στην παραγωγή περισσότερης ενέργειας,βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις,χτίζει γερά κόκαλα κι ενισχύει το έργο της καρδιάς και των νεφρών.


1.3  Ινσουλινoμιμητικός παράγοντας 1 ( IGF-1)


Μοιάζει πολύ με την αυξητική ορμόνη, άλλωστε αυτή είναι που διεγείρει την παραγωγή του στο συκώτι. Ο IGF-1 φέρεται να είναι ο ρυθμιστής των αναβολικών ιδιοτήτων της αυξητικής ορμόνης.

Οι τρεις κύριες αναβολικές ορμόνες δουλεύουν καλύτερα μαζί γιατί δίνουν συνέργειες που δεν θα υπήρχαν αν έλειπε κάποια απ΄αυτές.

 Το καλό είναι ότι οι τύποι της σωματικής άσκησης που ευνοούν την παραγωγή της μιας ευνοούν ταυτόχρονα και την παραγωγή των άλλων

Για να παράξετε τις αναβολικές αυτές ορμόνες θα πρέπει να εμπλέξετε το κεντρικό νευρικό σας σύστημα

Αυτό είναι που θα στείλει το σήμα στον υποθάλαμο κι από εκεί στην υπόφυση. Ο μικρός αυτός αδένας συνθέτει κι εκκρίνει την αυξητική ορμόνη αλλά και τις γοναδοτροπίνες που στους άντρες π.χ. δίνουν το έναυσμα στους όρχεις να παράξουν τεστοστερόνη. Και βέβαια ο IGF-1 παράγεται όπως αναφέραμε στο συκώτι με την παρουσία της αυξητικής ορμόνης.

Θέλω να καταλήξω ότι όλα αυτά τελικά εξαρτώνται από τη επαρκή διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτή λοιπόν η επαρκής διέγερση μεταφράζεται σε σπριντ - ή HIIT γενικά - και δυνατές προπονήσεις με βάρη που βασίζονται κυρίως σε σύνθετες ασκήσεις με προεξάρχουσες τα καθίσματα,τις άρσεις θανάτου,τις πιέσεις στήθους και ώμων,τις κωπηλατικές, τις βυθίσεις κλπ.

Η χειραγώγηση λοιπόν των αναβολικών ορμονών με τον σωστό τρόπο άσκησης είναι που θα φέρει τα ποθούμενα αναβολικά αποτελέσματα και την καλύτερη σωματική σύνθεση.

Να μη κουραζόμαστε να τονίζουμε ότι το παιχνίδι με τα ελαφρά βάρη και η χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας αερόβια άσκηση δεν μπορούν να επηρεάσουν θετικά την παραγωγή αυτών των ορμονών!


Τέλος του 2ου μέρους!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας







15 comments:

  1. Χρηστο σε ποιο χρονικο οριο θα εβαζες ταβανι για μια προπονηση, ωστε να υπαρχει μεν καψιμο λιπους και τα συναφη καλα, αλλα οχι καταβολικες διεργασιες; 100 λεπτα;

    ReplyDelete
  2. 60' θα έλεγα αλλά παίζει σοβαρό ρόλο και η ένταση της προπόνησης.

    ReplyDelete
  3. Αρα ας πουμε αντε 70 πολυ βαρια 75 λεπτα αν ειναι φλωρικη και αργη η προπονηση και 60-65 αν ειναι εντονη οπως πρεπει. Ευχαριστω φιλτατε, νασαι καλα

    Επισης απο αποψη απωλειας λιπους θα λεγαμε πως ειναι καλυτερα, πρωτα βαρη και μετα αεροβικη με στοιχεια διαλειμματικης (παρα το αναποδο) και αμεσα το μισο μεταπροπονητικο γευμα και το υπολοιπο μισο μετα απο λιγο. Or.. not?

    ReplyDelete
  4. Πρώτα βάρη και μετά αερόβια. Για το μεταπροπονητικό γεύμα οι έρευνες δείχνουν ότι καλό είναι να παίρνεται μέσα σε 60'. Δεν θα είχα πρόβλημα με το σχήμα που προτείνεις!

    ReplyDelete
  5. Πρωτα βαρη μετα αεροβια. Εκλεισε. Αφου τοπε ο Χρηστος, το τυπωνουμε και παμε γι αλλα!
    Δυνατη προπονηση και στα 65' max 70' σταματαμε ωστε να μην μπουμε σε καταβολισμο και φαμε τους μυες. Μολις επιστρεψουμε σπιτι τρωμε το μεταπροπονητικο μας γευμα 80γρ υδατανθρακες και 40γρ πρωτεινη ΑΝ θελουμε ογκο. ΕΑΝ θελουμε ταυτοχρονα να χασουμε και βαρος (λιπος) δηλ ΟΛΟΙ μας (αντε το 99%), τοτε τρωμε χονδρικα 40γρ πρωτεινη και 40 γρ πρωτεινη.

    Πρακτικα, μιση μπανανα και ενα πρωτεινουχο συμπληρωμα whey. Γαλα βαζουμε το ελαφρυ διοτι σε αυτο το γευμα δεν θελουμε λιπη, και επειδη ειμαστε μαγκες βαζουμε 75%γαλα και 25% κεφιρ. Ετσι και αλλιως η γευση σοκολατας της πρωτεινης τα επισκιαζει ολα.

    Τα ξαναλεω για να τα εντυπωσω. Σε ευχαριστουμε ξανα για το στμβουλευτικο εργο σου! Αν ημουν δημαρχος θα σου δινα μια τιμητικη πλακετα για τη διαχρονικη σου προσφορα!

    ReplyDelete
  6. Απλά υπενθυμίζω ότι αυτές είναι γενικές οδηγίες και ο καθένας έχει την υποχρέωση να τις προσαρμόσει στην περίπτωσή του1

    ReplyDelete
  7. Να ρωτήσω κατα ποσο γινεται αύξηση της αυξητικης ορμόνης με προγράμματα με χρηςη του βάρους του σωματος που ειναι σχετικα ενταντικα

    ReplyDelete
  8. Γίνεται! Απλά δεν μπορεί να συγκριθεί με ότι δίνουν τα σπριντ!

    ReplyDelete
  9. Εχεις πει οτι δεν πρεπει να φαμε αμεσως για να εκκριθεί ετσι η αυξητικη ορμονη. Τελικα να φαμε μεσα στα 60' η να μην φαμε?

    ReplyDelete
  10. Είχα πει να μη τρώτε σάκχαρα μετά τα σπριντ!

    ReplyDelete
  11. Mporoume na exoume ena paradeigma askisewn me sprints kai HIIT?

    ReplyDelete
  12. Tα σπριντ όπως τα κάνω εγώ τα περιγράφω σε πολλές αναρτήσεις:

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2016/09/sprint-4.html

    Tα σπριντ είναι HIIT όπως είναι και κάθε προπόνηση με δυνατές εξάρσεις ακολουθούμενες από σύντομα διαλείμματα αποκατάστασης.

    ReplyDelete
  13. Θα ήθελα να ρωτήσω για την πρωτεΐνη αρακά που βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά,δεν περιέχει "απλά σάκχαρα";

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mpoρεί ναι,μπορεί όχι. Δες τα συστατικά.

      Delete