31.5.15

Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (2)







Διαβάστε επίσης: 


Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (1)



Aς πάμε λοιπόν να δούμε μερικές καλές και κακές πηγές πρωτεΐνης.

Για να σας προλάβω, γνωρίζω πολύ καλά τον οικονομικό αντίκτυπο των προτιμήσεών  μου και ξέρω ότι μερικές τροφές είναι απλησίαστες οικονομικά για ευρείες ομάδες του πληθυσμού! 

Αυτό όμως δεν πρέπει να εμποδίζει να ειπωθούν κάποιες αλήθειες ...

Μην ξεχνάτε!! Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει απλά το τι τρώμε αλλά επίσης τι έτρωγε και η τροφή μας!!


1. Αν τρώτε μοσχαρίσιο κρέας - προσωπικά προτιμώ τα πουλερικά και λίγο κατσίκι - προσπαθήστε να το προμηθεύεστε από ζώα ελευθέρας βοσκής ή καλύτερα από ζώα βιολογικής εκτροφής!

 Για τα ζώα των food factories θα έχετε ακούσει ήδη πολλά όσον αφορά τη διατροφή τους και πολλοί από σας θα θυμάστε τις ιστορίες με τις τρελές αγελάδες! 

Τα ελευθέρας βοσκής ζώα περιέχουν στο κρέας τους σαφώς περισσότερε ωμέγα -3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βήτα καροτίνη - που είναι η πιο συνηθισμένη πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α, βιταμίνη Ε (άλφα τοκοφερόλη),βιταμίνη Κ - που έχει ένα σοβαρό λόγο στην πήξη του αίματος -  και αρκετά μέταλλα κι ιχνοστοιχεία.

 Επίσης έχουν πολύ περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες! Είναι ένα φυσικά παραγόμενο τρανς λιπαρό που βρίσκεται στο λίπος του γάλακτος και των κρεάτων.

Γενικά τα ζώα αυτά περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη και μάλιστα πολύ πιο ευμενούς από διατροφική άποψη προφίλ από τα τα ζώα που είναι ταϊσμένα με τον συμβατικό τρόπο.

Βέβαια οι τιμές του είναι λίγο τρελές! Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ψάξετε για κανένα γνωστό - ή τέλος πάντων γνωστό γνωστού - εκτροφέα σε κάποιο χωριό για να παίρνετε μερικές ποσότητες και να τις καταψύχετε για ένα εύλογο διάστημα!


2. Ψάρια

Η καλύτερη επιλογή;; όσοι με διαβάζετε την ξέρετε:


Mη το συζητάτε! Λίγοι λαοί είναι τόσο τυχεροί να έχουν πρόσβαση σε τέτοιας ποιότητας σαρδέλα! 

Αυτή είναι πραγματική superfood!

 Όσοι με άκουσαν και την έβαλαν συστηματικά στη διατροφή τους δεν πίστευαν στα μάτια τους!

Θα πείτε: Ο τόννος που είναι και πιο νόστιμος δεν έχει πολύ καλή πρωτεΐνη;; 

Βεβαίως κι έχει αλλά με ένα σημαντικό κόστος: Μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο. 

Και βέβαια μπορείτε να παρατηρήσετε: Υπάρχει και τίποτα που δεν είναι μολυσμένο ή βεβαρημένο με ανεπιθύμητες ουσίες σήμερα;;

Kαι πάλι θα έχετε δίκιο αλλά υπάρχουν πάντα καλύτερες και χειρότερες επιλογές,πως να το κάνουμε! 

Το μυστικό είναι να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές μέσα στο πλέγμα των περιορισμών που υπάρχουν!

Για παράδειγμα ένας που παίρνει την πλειοψηφία των πρωτεϊνών του από τη σαρδέλα ας πούμε ότι είναι κοντά στο άριστα 10! 

Κάποιος που πάει για άγριο σολομό είναι στο 9.

Ο τόννος είναι γύρω στο 6-7.

Ο καλλιεργημένος σολομός είναι κοντά στο 4.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει η γενικά υφέρπουσα υποβάθμιση των τροφών να μας απελπίσει και να μας αποτρέψει από να το παλέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε!



Τέλος του 2ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





17 comments:

  1. Για το μοσχαρίσιο συκώτι τι εχετε να πειτε? Μπορούμε να το τρώμε ψητό? Εχει πρωτείνες? Βοηθάει και στο σίδηρο!

    ReplyDelete
  2. Έχει αρκετή πρωτεΐνη, έχει πάρα πολλές βιταμίνες και σε μεγάλες ποσότητες και είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Αλλά έχει να κάνει και αυτό με την ποιότητα του ζώου και τι έτρωγε το ζώο και αν του έδιναν φάρμακα και ορμόνες. Πάντως σε κάθε περίπτωση το συκώτι δεν είναι για να καταναλώνεται συχνά. Είναι για μια στο τόσο. Πολλοί το χρησιμοποιούν για το σίδηρο που έχει εγώ προσωπικά παίρνω σπιρουλίνα που μου δίνει το σίδηρο που χρειάζομαι. Συν μια δυο φορές τη βδομάδα που θα φάω κόκκινο κρέας.

    ReplyDelete
  3. Ωραία τα είπες Κώστα! Θα έτρωγα συκώτι μόνο από ζώα ελεύθερης βοσκής!

    ReplyDelete
  4. Όλα τα κρέατα έχουν το ίδιο με τα βιολογικά.
    ..προπαγανδα κάνεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση....

    ReplyDelete
  5. E, βέβαια! Τόσες στάνες έχω ρε φίλε! Να μη κάνω και λίγη προπαγάνδα;;
    Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι ένα κοτόπουλο που τρώει pellets κλεισμένο σε ένα κουτί όπου δεν μπορεί να ανοίξει ούτε τα φτερά του θα δώσει το ίδιο κρέας με ένα ελεύθερης βοσκής,καθαρά δικό σου θέμα!

    ReplyDelete
  6. Τα βαρέα μέταλλα και ο υδράργυρος που περιχει ο τοννος τι κακο κανουν στον οργανισμο μας;

    ReplyDelete
  7. http://www.greenfacts.org/en/mercury/l-2/mercury-2.htm

    ReplyDelete
  8. καποιο αρθρο στα Ελληνικα;

    ReplyDelete
  9. http://www.diaitologia.gr/diatrofi-psaria/

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα και από εμένα Χρήστο και συγχαρητήρια για το όμορφο blog που έχεις φτιάξει, μπράβο που το διατηρείς ενεργό τόσα χρόνια με όλα αυτά τα ενδιαφέροντα άρθρα!
    Έφτασα εδώ από έναν φίλο/γυμναστή που σε κάνει πολλές φορές share στο Facebook :)
    Προσπαθώ να φτιάξω ένα πρόγραμμα διατροφής για όγκο και βλέπω ότι πρέπει να τρώω πάρα πολύ στήθος κοτόπουλο και στήθος γαλοπούλας.
    Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το κοτόπουλο και την γαλοπούλα (για να μην βγάλω πούπουλα)και αντί για έξι μέρες την εβδομάδα να τα τρώω τρεις ή τέσσερις και τις υπόλοιπες να τρώω σαρδέλα; (που είναι πιο υγιεινή και φθηνή)
    Για παράδειγμα, αντί για 400 γρ στήθος κοτόπουλο μιας ημέρας να βάλω 400 γρ σαρδέλα;
    Τι τρόπους μαγειρέματος της σαρδέλας προτείνεις;
    Thank you in advance!

    ReplyDelete
  11. Μα το ίδιο κάνω κι εγώ! Εγώ την τρώω ψητή στο φούρνο και γίνεται εύκολα,όντας και νόστιμη.

    ReplyDelete
  12. για τον γαυρο δεν λες χρηστο, δεν εχει παρομοια χαρακτηριστικα με σαρδελα;;

    ReplyDelete
  13. Nαι αλλά αν προσέξεις είναι πιο αδύνατο ψάρι με λιγότερο από τα πολύτιμα ω3. Αν δεν βρεις σαρδέλα,φάε γαύρο!

    ReplyDelete
  14. Για εκείνους που έχουν βγάλει το κρέας από την διατροφή τούς για πολλούς και διάφορους λόγους... υστερούν σε ποσότητα αλλά και ποιότητα πρωτεινης? Και ποιές είναι ή καλύτερες εναλλακτικές πηγές για αυτούς;

    ReplyDelete
  15. Αυγά και σαρδέλες. Εγώ δεν τρώω κρέας από μεγάλα ζώα αλλά τρώω βιολογικό κοτόπουλο.

    ReplyDelete
  16. ...και για οσους προσπαθουν να βαλουν παραπανω ποικιλια στη διατροφη τους, εκτος σαρδελας γαυρου και κοτοπουλου ως εναλλακτικες πηγες φυτικων πρωτεινων,τι προτείνεις?

    ReplyDelete
  17. Φακές,κινόα,φασόλια,ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι.

    ReplyDelete