9.5.15

Καρύδια (2)








Διαβάστε επίσης:


Καρύδια: Πολλά τα οφέλη τους!




3. Kαρύδια και εγκέφαλος


Τα καρύδια περιέχουν ένα με γάλο αριθμό από ουσίες με νευροπροστατευτική δράση όπως:

- ωμέγα 3 λιπαρά
- σπάνια και πανίσχυρα αντιοξειδωτικά όπως είναι η κινόνη γιουγκλόνη,η τανίνη τελιμαγραδίνη και η φλαβονόλη μορίνη
- βιταμίνη Ε
- μελατονίνη
- φολικό οξύ ( βιταμίνη Β9)

Η κατανάλωση λίγων καρυδιών τη μέρα (25-30γρ ή μια μικρή χούφτα) υποστηρίζει πολλαπλά την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ένα καθαρισμένο καρύδι ζυγίζει 3.5-4γρ και ισοδυναμεί με 21-24 θερμίδες.

Επίσης είναι τεκμηριωμένη η συμβολή τους στη μείωση των προβλημάτων σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο, η βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, η υποβοήθηση της υγείας του αναπαραγωγικού συστήματος στους άντρες - αύξηση της αντρικής γονιμότητας - και η βοήθεια στον έλεγχο του σωματικού βάρους,κάτι βέβαια που ισχύει για όλους τους ξηρούς καρπούς όταν τρώγονται με το ανάλογο μέτρο!

Το πρόβλημα με τα καρύδια είναι ότι χαλάνε πολύ εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ευαίσθητα ωμέγα-3 και χρειάζονται καλά ψαγμένες πηγές για να βρίσκει κανείς φρέσκα,καθαρισμένα καρύδια! 

Αν δεν μπορείτε να βρείτε  κάποια σωστή πηγή, η πιο καλή περίπτωση είναι να τα αγοράζετε με το κέλυφός τους και να τα σπάζετε μόνοι σας. Ελληνικής προέλευσης κατά προτίμηση.....

Τις λίγες φορές που ψώνισα από σούπερ μάρκετ - ακόμη και πανάκριβα βιολογικά  - απλά δεν τρώγονταν γιατί είχαν ταγκίσει, πράγμα που φαίνεται και στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών της φλούδας τους.

Τα καθαρισμένα καρύδια είναι καλό να φυλάσσονται σε αεροστεγή φαγητοδοχεία μέσα στο ψυγείο. Για τα ακαθάριστα αρκεί ένα στεγνό,δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Κατά την άποψή μου τα καρύδια,τα αμύγδαλα,οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι είναι απόλυτα must για τη διατροφή αυτών που γυμνάζονται συστηματικά και επιδιώκουν το μάξιμουμ της υγείας τους!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

2 comments:

  1. Θα πρέπει να μουλιαζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα..?
    Σμαράγδα

    ReplyDelete
  2. Τα αμύγδαλα είναι καλό να τα μουλιάζουμε,τα καρύδια όχι.

    ReplyDelete