16.5.15

Μυϊκή μάζα: Παίρνω δύσκολα! Τι να κάνω; (4)









Διαβάστε επίσης:


Μυϊκή μάζα: Παίρνω δύσκολα! Τι να κάνω; (3)




Περί φαγητού

Το θέμα με αυτούς που παίρνουν δύσκολα μυική μάζα είναι κυρίως το ότι δεν τρώνε αρκετά! 

Το να τρώμε αρκετά είναι η νούμερο 1 παράμετρος στην προσπάθειά μας να πάρουμε μυική μάζα!

Προφανώς έχουν παράλληλα και πολύ καλό μεταβολισμό αλλά αυτό δεν ανατρέπει την πρώτη διαπίστωση!

Πρέπει λοιπόν να τρώνε πάνω από το επίπεδο συντήρησής τους,να πηγαίνουν θα έλεγα στο +10 με 15%..

Είναι τώρα η περίοδος της πρωτεΐνης όπως βέβαια και στη περίοδο της γράμμωσης. Εδώ η πρωτεΐνη χρειάζεται για να πάρουν μάζα,στη γράμμωση δε για να διατηρήσουν αυτήν που ήδη έχουν!

Στις περιόδους αυτές η πρωτεΐνη μπορεί και  πρέπει να φθάνει στα 2γρ ημερησίως/κιλό σωματικού βάρους.

Να τρώτε κορεσμένα λίπη - χωρίς αυτά να ξεπερνούν το 7-8% των θερμίδων σας - γιατί  αυξάνουν την παραγωγή της τεστοστερόνης. 

Θα μου πείτε με τέτοιες τροφές που ταΐζουν τα ζώα στα animal factories, τι λίπη θα είναι αυτά;; 

Kαι θα έχετε δίκιο γιατί οι λιπαποθήκες των ζώων είναι γεμάτες από ορμόνες, αντιβιοτικά και παρασιτοκτόνα.

 Ένας τρόπος για να το παρακάμψεις είναι να τρως βιολογικό κρέας αν σε παίρνει οικονομικά - σομπ!!

Τα άλλα καλά για την περίπτωση αυτή λίπη είναι τα περίφημα ωμέγα-3 που όλες οι τελευταίες έρευνες κατατείνουν στο ότι βοηθάνε μεταξύ των άλλων και στη αύξηση της μυικής μάζας.

Τα διαιτητικά λίπη κι αυξητική ορμόνη είναι οι κύριες παράμετροι που εμποδίζουν τον καταβολισμό των μυών.

Τα αυγά είναι άριστη τροφή και στη περίπτωση αυτή!

 Μπορείτε να τα τρώτε άφοβα μιας και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η διαιτητική χοληστερίνη δεν έχει σχέση με την χοληστερίνη στο αίμα.

 Πόσα ολόκληρα αυγά;; Προσωπικά με 95 κιλά τα 3 ολόκληρα αυγά δεν μου προκάλεσαν καμία αύξηση της χοληστερίνης. 

 Πολλοί αναγνώστες και φίλοι τρώνε ακόμη παραπάνω χωρίς κανένα πρόβλημα! Υπενθυμίζω πως ο κρόκος του αυγού θεωρείται από πολλούς ως η πολυτιμότερη τροφή που υπάρχει πάνω στη γη.
Βέβαια τον τελικό λόγο πάνω σ' αυτό τον έχει πάντα ο διαιτολόγος σας...

H περίοδος αυτή απαιτεί συχνά κι επαρκή γεύματα και δεν ενδείκνυται για διαλειμματική νηστεία ή άλλα παρόμοια σχήματα λήψης τροφής.

Από πλευράς υδατανθράκων χρειάζεται λίγη προσοχή όσον αφορά τα επίπεδα της ινσουλίνης.

 Ναι μεν η ινσουλίνη δρα αναβολικά προάγοντας τη πρωτεϊνική σύνθεση αλλά ταυτόχρονα ευνοεί και την συσσώρευση λίπους κι αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά της

Πώς θα χειραγωγήσουμε λοιπόν προς όφελός μας την ινσουλίνη;;

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών και γι αυτό σας προτρέπω να διαβάσετε τα οικεία άρθρα στο blog αυτό ή να ενημερωθείτε από κάποια άλλη αξιόπιστη πηγή!

Η βάση μας θα πρέπει να είναι οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και απλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε συμφέρει να κάνουμε το αντίθετο!

Μια συχνή παρανόηση είναι να καταναλώνουμε τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πριν από τις προπονήσεις σκεπτόμενοι ότι χρειαζόμαστε γρήγορη ενέργεια! Κι αυτό ακριβώς είναι που παίρνουμε, με κόστος όμως ένα energy crash πριν από το τέλος της προπόνησης


Τέλος του 4ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


9 comments:

  1. ti alo ektos apo auga mou prokaloun aeria kai panw apo 2 gia prwi diskola

    ReplyDelete
  2. Τα αυγά δεν προκαλούν αέρια! Φρούτα,λαχανικά,γαλακτοκομικά και όσπρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι!

    ReplyDelete
  3. Xpήστο χαίρεται!αν έχεις καμία σημβουλή για περιπτώσεις σαν την δική μοu..
    Η δοuλειά ποu κάνω χρειάζεται αpκετή σωματική ενέpγεια και με τα βάρη μαζί χρειάζομαι ένα σύνολο 4,500-5,000 θερμίδες ημερησίως αλλά έχω την δυνατότατη μόνο για 4 γεύματα την ημέρα και δεν μπορώ να καλύψω τις θερμιδικές μου ανάγκες με αποτέλεσμα να χάνω κιλά πράγμα που δεν μου αρέσει καθόλου ..!

    ReplyDelete
  4. Γάλα και ωμοί ξηροί καρποί θα σε βοηθήσουν πολύ! Αύξησε και τα φρούτα!

    ReplyDelete

  5. (Τα αυγά είναι άριστη τροφή και στη περίπτωση αυτή!

    Μπορείτε να τα τρώτε άφοβα μιας και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η διαιτητική χοληστερίνη δεν έχει σχέση με την χοληστερίνη στο αίμα.)

    εχω κάποιες απορίες σχετικά με αυτό..Εξετάσεις έδειξαν χοληστερίνη για μένα στο 268 mg/dl. Το απέδωσα τουλάχιστον εν μέρει στο ότι τον τελευταίο καιρό έτρωγα δύο αυγά κάθε πρωί.Επίσης ενα μεγάλο ποτήρι κεφίρ κάθε βράδυ από κατσικίσιο γάλα που το παίρνω από έναν βοσκό.Επίσης αβοκάντο. Κιλά δεν έχω πάρει και προβληματίζομαι μήπως χρειάζεται μείωση στις τροφές αυτές και πόση. Σημειωτέον κρέας καταναλώνω λίγο. Η περιγραφή της διατροφής είναι βέβαια πολύ περιληπτική και δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά ίσως δίνει μια ιδέα. Τι λές???

    ReplyDelete
  6. Κοίτα,εγώ τρώω τρώω 2-3 ολόκληρα αυγά,καθημερινά εδώ και δεκαετίες και είμαι σταθερά κάτω από το 200.O κόσμος πρέπει να μάθει ότι η ζάχαρη συμβάλλει δραστικά στα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης,τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά που είναι και το χειρότερο!

    ReplyDelete
  7. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον!!!Πραγματικά αν και δεν είμαι της ζάχαρης στον καφέ μου ενα - ενάμιση κουταλάκι ζάχαρης μπαίνει μιά φορά την ημέρα. Δεν νομίζω πως είναι δυνατή η πλήρης απάλειψη της ζάχαρης από την ζωή μας.Αλλά βλέπω Χρήστο ότι και η γαλοπούλα μπορεί να συμμετέχει σε αύξηση χοληστερίνης και ...φυσικά η έλλειψη άσκησης. Τείνω να πιστέψω ότι πρέπει ο καθένας μας να ελέγχει τι του πηγαίνει!!
    Ευχαριστώ για τα σχόλιά σου και εύχομαι ότι καλλίτερο.......

    ReplyDelete
  8. Δηλαδη καποιος που θελει ογκο δεν αρκει αν καταναλωνει 2gr πρωτεινης ανα κιλο βαρους;; Πρεπει να ξεπερναει και τις θερμιδες συντηρησης;;

    ReplyDelete