7.6.15

Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (3)











Διαβάστε επίσης:


Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (2)





3. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά θέλουν πολύ ψάξιμο σε ατομικό επίπεδο! 

Πειράζουν πολύ κόσμο με διάφορους τρόπους αλλά αρκετοί δεν έχουν πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία. 

Γνωρίζω ότι είναι ακραίο να αποκλείει κανείς από τη διατροφή ολόκληρες ομάδες και γι' αυτό συνιστώ στον καθένα να το ψάχνει μόνος του!

 Τα προβλήματα τα δημιουργούν συνήθως η λακτόζη και η καζεΐνη! 

Καλό είναι να γνωρίζει κανείς τα πιθανά προβλήματα για να μπορεί να τα συσχετίσει με τα υπάρχοντα συμπτώματα.

Απλά θα αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία και θα παρακαλούσα αν κάποιος είχε προβλήματα με τα γαλακτοκομικά να τα αναφέρει στα σχόλια για το καλό της κοινότητας.

Το πρόβλημά μου λοιπόν ήταν πρήξιμο/φλεγμονή στο δεύτερο δάχτυλο του αριστερού ποδιού, πολύ επώδυνο. Βάδιζα δύσκολα! Εκτός από τον πόνο στο δάχτυλο υπήρχε κι έντονος πόνος στο πέλμα ανάμεσα στο μετατάρσιο οστό και στην πρώτη φάλαγγα! 

Για να το πω σύντομα μετά από από μακρύ κι εξειδικευμένο ψάξιμο στο διαδίκτυο κατέληξα ότι ίσως το πρόβλημα να προέρχεται από κατανάλωση γαλακτοκομικών! Στη φάση εκείνη κατανάλωνα αρκετά!

 Πράγματι λοιπόν, τα έκοψα μαχαίρι και από την 3η κιόλας μέρα είδα διαφορά. Σε μια εβδομάδα το πρόβλημα είχε εξαφανισθεί τελείως μαζί με κάτι πολύ υποδεέστερα πονάκια στις αρθρώσεις των δαχτύλων που δεν τους είχα δώσει ποτέ σημασία. 

Στην εβδομάδα επάνω δοκίμασα να πιω λίγο γάλα και το πρόβλημα με θυμήθηκε τρεις περίπου ώρες μετά. Πλέον ήταν ξεκάθαρο το πράγμα!



Τούτα κι εκείνα λέγοντας δεν σημαίνει επαναλαμβάνω ότι εγκαταλείπουμε έτσι απλά μια διατροφική ομάδα. Θέλει ψάξιμο το πράγμα!

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε στα σίγουρα είναι να βελτιώσουμε τις επιλογές μας! Ιδέες και προτάσεις:

- Δοκιμάστε το γάλα από μικρά ζώα αντί του αγελαδινού

- Δοκιμάστε τα προϊόντα ζύμωσης αντί του γάλακτος: γιαούρτι, κεφίρ κλπ.

- Δοκιμάστε βιολογικά προϊόντα αντί για τα συμβατικά.

Επειδή θα βρεθούν κάποιοι ηλίθιοι - παντού και πάντα βρίσκονται αυτοί - που θα με κατηγορήσουν ότι "προωθώ" τα βιολογικά προϊόντα, δηλώνω σαφώς ότι δεν έχω κανένα όφελος -χρηματικό ή άλλης φύσης - για να το κάνω. 

Μάλιστα έχοντας ζήσει τη φοιτητική ζωή με στενό προϋπολογισμό, γνωρίζω καλά τι σημαίνει να μη βγαίνεις. 
Αλλά στις ηλικίες αυτές το σώμα μας είναι αρκετά συγχωρητικό για κάποιες ατασθαλίες, ακούσιες ή εκούσιες. 
Μπορώ να ξεχάσω ότι έτρωγα δύο πίτσες στην καθισιά και είχα 6 pack;;
 Ή ότι δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα υγείας;

Aλλά  δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα βιομηχανικά αυγά και τα κοτόπουλα με τα αντίστοιχα βιολογικά, πώς να το κάνουμε;;

Αυτές είναι και οι τελευταίες συστάσεις μου πάνω στο θέμα των δύο αυτών συνηθισμένων πηγών πρωτεΐνης. Να προτιμάτε τις βιολογικές πηγές αν έχετε την οικονομική άνεση.

Αν δεν υπάρχει το χρήμα, δεν πειράζει.
 Κάντε το καλύτερο δυνατό και μη το σκέφτεστε καθόλου.
 Ήδη το ότι έχετε κόψει τη ζάχαρη και το αλεύρι είναι πάνω από το 70% του παιχνιδιού!

 Αν όμως προτιμάτε να ξοδεύετε το χρήμα σε ποτά, τσιγάρα, ξενύχτια και status symbols,εκεί έχω σοβαρή ένσταση.

Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

















10 comments:

  1. Ο τροπος που αναφερεις για ευρεση και αντιμετωπιση μιας ενδεχομενης τροφικης δυσανεξιας ειναι σωστοτατος. Ισως ο μονος αντικειμενικος. Αποκλεισμο απο τη διατροφη μας και επαναφορα της σταδιακα μετα απο λιγο καιρο, πχ 1-2 εβδομαδες, αν και εγω συστηνω 1 μηνα. Εαν δεν μας ενοχλησει οταν την ξανα εισαγουμε, τοτε οκ, ολα καλα. Εαν ομως επιστρεψουν ενοχλησεις και δυσκολιες στο σωμα, τοτε ας χαρουμε διοτι βρηκαμε εναν υπαιτιο. Τωρα μπορουμε να τον σταματησουμε για μια περιοδο 6 μηνων. Με το περας αυτων υπαρχει μια πολυ καλη πιθανοτητα, να εξαφανιστει η τροφικη δυσανεξια. Αν μιλαμε για κατι που ειναι "κακο" απο τη φυση του, οπως η ζαχαρη ή τα υδρογονωμενα λιπη(τρανς λιπαρα) τοτε δεν προκειται να εξαφανιστει, διοτι δεν φταιει το σωμα, αλλα η τροφη ειναι επιβλαβης.

    Χρηστο, ειπες για τα τρανς λιπαρα, στο τριπτυχο του κακου "ζαχαρη, ασπρο αλευρι (εννοωντας σιταρι και τα συν αυτω γλουτενο-ιδη διοτι και το φαγοπυρο ή η κινοα, βγαζουν υγιεινο ασπρο αλευρι) και τα υδρογονωμενα λιπη ητοι τρανς λιπαρα(μπισκοτα, γλυκα, κεικ, τηγανιτα σε φυτικα λαδια).

    Ερωτηση: Τι θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε σε μικρη ποσοτητα οταν τηγανιζουμε αν οχι φυτικα λαδια; Εχω ακουσει πως καιωτο ελαιολαδο στο τηγανι δεν ειναι υγιεινο. Καποιο ζωικο βουτυρο ή λαρδι μηπως; Αν μπορουσες να προτεινεις καποιο προιον απο σουπερ μαρκετ θαταν σουπερ...

    ReplyDelete
  2. Kατά την άποψή μου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα για σοτάρισμα και stir frying.

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστω. Εχεις οντως δικιο διοτι το ελαιολαδο δεν ειναι καλο σε συνεχες τηγανισμα πχ σε fast food(εκει ειναι προτιμοτερο ηλιελαιο λογω μεγαλυτερης αντοχης). Σε ατομικο επιπεδο και για ενα τηγανισμα το ελαιολαδο ειναι οντως καλη επιλογη. Ελαιολαδο λοιπον

    ReplyDelete
  4. Χρήστο ποία η άποψη σοu για την φάβα,είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και έχει πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά ;

    ReplyDelete
  5. Η φάβα είναι πολύ καλή τροφή!

    ReplyDelete
  6. Ειμαι αθλητης στιβου και παιρνω υδροδιαλυμενη πρωτεινη ορου γαλακτος για τα εξτρα γραμμαρια πρωτεινης που πρεπει να συμπληρωσω περαν της διατροφης μου.να την κοψω?

    ReplyDelete
  7. Είναι προτιμότερη η πρωτείνη σόγιας σα συμπλήρωμα ή του ορού γάλακτος?
    Γενικά για συμπλήρωμα πρωτείνης τι προτείνετε?

    ReplyDelete
  8. Είμαι κατά των συμπληρωμάτων αλλά εσύ που είσαι αθλητής μπορείς να παίρνεις 1-2 scoops τη μέρα. Διάβασε τα άρθρα μου που είναι πολύ αναλυτικά!

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2013/12/whey-protein-3.html

    ReplyDelete
  9. συγχαρητήρια και λιγα λεω, για τα υπέροχα ακρως ενδιαφέροντα άρθρα! ερώτηση : από φρούτα, λογω ευερεθιστου εντέρου μόνο μπανάνα. γαλακτοκομικα καθόλου, λογω αλλεργιας χρόνια τώρα. μπανάνα μπορώ καθε μερα; με μια ωρα την ημέρα HIIT άσκηση. ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για μένα άνετα! Δεν βλέπω τον λόγο για το αντίθετο!

      Delete