27.6.15

Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Τι μπορεί να σημαίνει; Πόσο σοβαρό είναι;(2)








Διαβάστε επίσης:


Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Τι μπορεί να σημαίνει; Πόσο σοβαρό είναι;



Αλλά τι ακριβώς θεωρείται υψηλή CPK;; Κι από ποιο σημείο και μετά θα πρέπει  να μας προβληματίζει;;

Τα πράγματα διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση! Μερικοί αντιδρούν  ιδιαίτερα πολύ στην σκληρή άσκηση ενώ άλλοι αντιδρούν λίγο με χρονίως χαμηλή CPK.

Το φύλο παίζει ρόλο. Λόγω μεγαλύτερης μυικής μάζας οι άντρες ανεβάζουν υψηλότερη CPK από τις γυναίκες ενώ η ηλικία παίζει κάποιο ρόλο λόγω μείωσης της μυικής μάζας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και  η αφυδάτωση δρουν αυξητικά!

Το είδος της άσκησης παίζει μεγάλο ρόλο κι όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση οι μεγάλες αποστάσεις,τα βάρη και το τρέξιμο σε κατηφόρες - έντονο το έκκεντρο στοιχείο στις δύο τελευταίες μορφές άσκησης - μπορούν να αυξήσουν πολύ το CPK. 

Πόσο;

 Δεν είναι ασυνήθιστο να ανεβαίνει κατά 10-20 φορές την ανώτατη φυσιολογική της τιμή,δηλαδή να φθάνει στις 1700-3400 U/L  για έναν άντρα ερασιτέχνη μετά από μια έκκεντρου χαρακτήρα σκληρή προπόνηση!

Αντίθετα όταν μιλάμε για κολύμπι ή ποδηλασία οι αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες.

Κάποιοι έμπειροι αθλητές μπορούν μετά από από αγώνες να ανεβάζουν τρελά νούμερα χωρίς καμία απολύτως επιπλοκή! 

Μετά από ένα τρίαθλο, για παράδειγμα, έχουν παρατηρηθεί τιμές γύρω στις 20000 U/L ενώ οι μαραθωνοδρόμοι ανεβάζουν άνετα 5000 U/L για επιδόσεις χαμηλότερες των 3,5 ωρών! 

Αυτοί που τρέχουν ταχύτερα μπορούν να ανεβάσουν περισσότερο και αντίστροφα λιγότερο! Είναι θέμα τόσο διάρκειας όσο και έντασης δηλαδή!

 Αυτός που θα κάνει περισσότερο χρόνο στο μαραθώνιο θα ανεβάσει ούτε 1500 U/L! Καταλαβαίνετε για τι διαφορές μιλάμε!

Το peak, όπως είπαμε σημειώνεται, στις 24-36 ώρες μετά την προσπάθεια και ύστερα οι τιμές πέφτουν με διαφορετικούς ρυθμούς από άτομο σε άτομο! 

Εννοείται ότι όταν θέλουμε μια μέτρηση για τη φυσιολογική CPK μας θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές μέρες,5-7 στις περισσότερες περιπτώσεις!

Είναι ένα γεγονός ότι οι έμπειροι αθλητές και οι πεπειραμένοι ερασιτέχνες διαχειρίζονται άνετα τις αυξήσεις της CPK  χωρίς κλινικά συμπτώματα.

Όσον αφορά σε άσκηση με βάρη, από έρευνες που έχουν γίνει για βαριές έκκεντρες προπονήσεις οι περισσότεροι - ποσοστό πάνω από 90% - είχαν τιμές στη CPK από 2000-10000 U/L.

Στην επόμενη ανάρτηση θα προσπαθήσω να συνδυάσω  το θέμα της υψηλής CPK και της ραβδομυόλυσης με το crossfit , κάτι που όπως βλέπω ενδιαφέρει πολύ κόσμο!


Τέλος του 2ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


2 comments:

  1. Πως μπορούμε να την μέτρησουμαι?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αιματολογικές εξετάσεις. Θα σου πει ο γιατρός πότε ακριβώς σε σχέση με την άσκηση.

      Delete