18.7.15

Βάρη: Προπόνηση πυραμίδας (2)










Διαβάστε επίσης:



Βάρη: Προπόνηση πυραμίδας (1)



Συνεπώς θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κλασική προπόνηση πυραμίδας - εννοώ όχι η αντίστροφη τεχνική - μπορεί να μην ενδείκνυται για προπονήσεις δύναμης.

 Κι αυτό γιατί όταν είσαι δυνατός στα αρχικά στάδια,ασχολείσαι με μικρά βάρη που δεν μπορούν να εκμαιεύσουν τις ανάλογες προσαρμογές του νευρομυικού συστήματος! Κι όταν στο τέλος φτάνεις στα μεγάλα βάρη δεν είσαι πια αρκετά δυνατός για να κάνεις τα απαραίτητα σετ.

Βέβαια αυτό για όσους επιδιώκουν δύναμη. Γιατί όσοι επιδιώκουν σαρκοπλασμική υπερτροφία - αυτή που λέμε μη λειτουργική - θα πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Συνήθως αυτοί είναι οι bodybuilders.

Για δύναμη επιδιώκουμε σαρκομερική υπερτροφία , όπου σαρκομέρια είναι οι συσταλτές μονάδες των μυικών ινιδίων που αναπτύσσουν την τάση.

Η κλασική πυραμίδα είναι επίσης χρονοβόρα,πρόβλημα για όσους δεν μπορούν να διαθέσουν ανάλογο χρόνο.

Από την άλλη είναι πιο κατάλληλη για πρωτάρηδες λόγω της μικρότερης πιθανότητας τραυματισμών που οφείλεται στην ενδελεχή προθέρμανση.

Και βέβαια η μεγάλη γκάμα επαναλήψεων προσφέρει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην προπόνηση: λίγο δύναμη,λίγο υπερτροφία,λίγο αντοχή...

Αυτοί που πάνε για δύναμη προτιμούν την αντίστροφη πυραμίδα. 

Αρχίζουν τα βαριά βάρη όταν είναι ακόμη φρέσκοι και δυνατοί! Αλλά χρειάζονται πολύ έξυπνη προθέρμανση με ένα γενικό σκέλος αερόβιου χαρακτήρα κι ένα εστιασμένο σε  βάρη.

Με τον τρόπο αυτό δεν κουράζονται πρόωρα οι ίνες βραδείας συστολής και έχουμε το σύνολο των μυικών ινών να μπαίνουν εξ' αρχής αλώβητες στο παιχνίδι,σε ένα παιχνίδι που οδηγεί σε σαρκομερική,λειτουργική υπερτροφία,άρα σε δύναμη.

Νομίζω επίσης ότι η τεχνική της αντίστροφης πυραμίδας συνάδει καλύτερα με την κρατούσα λογική που μας λέει να τελειώνουμε πρώτα με το πιο δύσκολο μέρος ενός εγχειρήματος.

Aλλά από την άλλη χρειάζεται πολύ καλή προθέρμανση,δεν ενδείκνυται για πρωτάρηδες και οδηγεί δυνητικά σε περισσότερους τραυματισμούς!

Κλείνοντας:

Χρησιμοποιήστε την κλασική πυραμίδα αν έχετε χρόνο,δεν είστε ιδιαίτερα έμπειροι και βολεύεστε περισσότερο με τη μη λειτουργική υπερτροφία. 

Μη πάτε πιο πέρα από την πρώτη άσκηση η οποία θα πρέπει να είναι μια βασική,σύνθετη άσκηση. Στις άλλες ασκήσεις μπορείτε να συνεχίσετε με κανονικά σετ.

Καλός είναι ο πλουραλισμός και συνεπώς θα συνιστούσα να ανακατεύετε όλες τις τεχνικές - όχι αναγκαστικά στη ίδια προπόνηση - για μια πιο σφαιρική προσέγγιση στο θέμα της σωματοδόμησης.  Ομοίως, καλό είναι να παίζετε με τις επαναλήψεις και το βάρος πειραματιζόμενοι συνεχώς.

Η αντίστροφη πυραμίδα είναι μια τεχνική που θα πρέπει να δοκιμάσετε μιας και πολλοί μεγάλοι αθλητές ορκίζονται στο όνομά της. Εφαρμόστε την στην δεύτερη ή τρίτη άσκηση του προγράμματός σας για να είστε ζεστοί!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






3 comments:

  1. Καλησπέρα Χρήστο,

    Θα ήθελα να σου κάνω μία ερώτηση σχετική με άλλο σου ποστ.
    Είχες γράψει παλαιότερα (2010) ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε παραπάνω από 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για λόγους υγείας, στο ίδιο σου όμως ποστ (νομίζω ότι ήταν το ίδιο) έγραφες ένα παράδειγμα με κάποιον που θέλει να πάρει μυική μάζα και ανάλυες τις θερμίδες του και ότι πρέπει να πάρει 255 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως.
    Το ένα αναιρεί το άλλο και θα ήθελα να με διαφωτίσεις λίγο αν γίνεται γιατί εγώ στην διατροφή που έχω φτιάξει καταναλώνω περίπου 300 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως και είμαι 83 κιλά (θέλω να πάρω όγκο, κάνω 1 ώρα κολύμπι και 2 ώρες βάρη καθημερινά).
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου!
    Συγνώμη που γράφω εδώ αλλά δεν ήξερα αν θα έβλεπες το σχόλιό μου στο παλιό σου ποστ του 2010.

    Φιλικά,

    Βίκτωρ

    ReplyDelete
  2. Bίκτωρ το πόση πρωτεΐνη πρέπει να παίρνουμε είναι ένα πολυπαραμετρικό θέμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πόσο σκληρά γυμναζόμαστε και πόση μυική μάζα έχουμε. Στην περίπτωση που γυμναζόμαστε συστηματικά λοιπόν, μπορούμε να παίρνουμε ως 2,2 γρ πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους ανά μέρα! Αν πάρουμε παραπάνω δεν βοηθάμε ιδιαίτερα τους στόχους μας αλλά και γενικά δεν κινδυνεύουμε από κάτι,ιδιαίτερα όταν έχουμε ένα δραστήριο lifestyle. Aλλά όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης κινδυνεύουμε να τις πάρουμε από λάθος πηγές, κι αυτό είναι πρόβλημα!

    ReplyDelete
  3. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    ReplyDelete