26.8.15

Μεταπροπονητικά ροφήματα : Πόσο καλά είναι;;








Αφιερωμένο στην Ελένη,την καλύτερή μου μαθήτρια!



Διαβάστε επίσης:


Mεταπροπονητική διατροφή/μεταπροπονητικό γεύμα.


Διαβάστε πολύ καλά το παραπάνω link γιατί τα λέει όλα!

Επί πλέον αυτών θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό να πάρετε ένα μεταπροπονητικό ρόφημα μετά από μια καλή προπόνηση 60' και άνω.

Ειδικά αν πάτε για υπερτροφία, και συνεπώς θα πρέπει να πάρετε πολλές θερμίδες,τα μεταπροπονητικά ροφήματα μπορούν να κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη!

 Μπορεί να είναι του εμπορίου αλλά ακόμη καλύτερα αν έχετε την υπομονή και τη γνώση να τα φτιάξετε μόνοι σας βάσει των χιλιάδων συνταγών που θα βρείτε στο διαδίκτυο.

Eπίσης βολεύουν μετά από προπονήσεις αντοχής όταν χρειάζεται γρηγορότερη αποκατάσταση και αναπλήρωση των ρεζερβών γλυκογόνου,ειδικά όταν πρόκειται να  ακολουθήσουν γρήγορα κι άλλες προπονήσεις. 

Προσωπικά επιμένω στις φυσικές τροφές αλλά, όπως ίσως γνωρίζετε οι περισσότεροι, είμαι οπαδός των σύντομων και έντονων προπονήσεων προπονήσεων.

Για προπονήσεις που δεν είναι έντονες και διαρκούν κάτω από μια ώρα,μη χολοσκάτε καθόλου! Ένα καλό και υγιεινό γεύμα με κάπως περισσότερους υδατάνθρακες είναι μια χαρά!

Εκεί που πρέπει να αποφεύγετε τους γρήγορους υδατάνθρακες ενός μεταπροπονητικού ροφήματος είναι όταν είστε σε φάση γράμμωσης κι επιδιώκετε να μειώσετε το ποσοστό λίπους σας. 

Μη ρισκάρετε τον πρωτεύοντα στόχο σας!

 Εκεί καλό είναι να πάτε με ένα κανονικό γεύμα στερεών, ανεπεξέργαστων τροφών,ειδικά αν είστε ενδόμορφοι!

Μην είστε και πολύ λεπτολόγοι με την μεταπροπονητική διατροφή πάντως! 

Γιατί το λέω αυτό;;

1. Γιατί οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Δεν υπάρχει ομοφωνία στις έρευνες. Αλλά και γιατί εξαρτώνται πολύ από το άτομο,τον μεταβολισμό του,τη φάση που περνάει, την διάρκεια και την ένταση της άσκησης κλπ. Πάντως με τις ποσότητες που δίνω  στο link  δεν θα πέσετε και πολύ έξω

2. Γιατί και για το μεταβολικό παράθυρο ή παράθυρο ευκαιρίας δεν υπάρχει σύμπνοια/ταύτιση απόψεων.

 Και τελικά μάλλον φαίνεται πως το παράθυρο αυτό είναι τόσο μεγάλο που καλύτερα θα του ταίριαζε ο χαρακτηρισμός πύλη. 

Αλλά και πάλι η συλλογική εμπειρία λέει να μη ξεπερνάμε τα 45'-60'.

3. Και βέβαια γιατί περισσότερη σημασία έχει η συνολική λήψη πρωτεΐνης,χωρίς να ισχυριστώ βέβαια πως ο χρονισμός των γευμάτων δεν παίζει το ρόλο του!

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε  πως και η προπροπονητική διατροφή παίζει το ρόλο της κι αυτή. Μετά από ένα γεύμα τα αμινοξέα,η γλυκόζη και η ινσουλίνη πιάνουν ανώτατα όρια στο αίμα σε 1.5-2.5 ώρες και πέφτουν σε κανονικά επίπεδα μετά από άλλες 2-4 ώρες, πράγμα που δίνει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας. Έχει βρεθεί ότι το να πάρεις ένα scoop whey λίγο πριν την προπόνηση είναι ισοδύναμο με το να το πάρεις μία ώρα μετά το τέλος της!

Τελειώνοντας:

Νοιαστείτε για την μεταπροπονητική σας διατροφή μόνο αν γυμνάζεστε με ικανή ένταση και διάρκεια.

 Ένα μεταπροπονητικό ρόφημα του εμπορίου είναι βολικό και δεν θα έβλαπτε σε μια τέτοια περίπτωση! Σαφώς βέβαια θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάτι δικής σας έμπνευσης ή και από ένα στερεό γεύμα.

Αν είστε σε περίοδο γράμμωσης μειώστε τα απλά σάκχαρα μετά την προπόνηση. Συμφέρει να φάτε ένα στερεό γεύμα με πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες.

Μη παίρνετε καθόλου απλά σάκχαρα για 2 ώρες μετά τα σπριντ για να έχετε τη μέγιστη ωφέλεια από την αυξητική ορμόνη που θα πλημμυρίσει το αίμα σας!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






4 comments:

  1. Μήπως εννοούσες το αντίθετο : "Μη παίρνετε καθόλου απλά σάκχαρα για 2 ώρες μετά τα σπριντ για να έχετε τη μέγιστη ωφέλεια από την αυξητική ορμόνη που θα πλημμυρίσει το αίμα σας!"

    Γιατί νομιζω ότι η ινσουλίνη που θα εκκριθει (μετά την λήψη απλών σακχαρων) θα βοηθήσει την αυξητική ορμονη (?)

    ReplyDelete
  2. η γλυκόζη προάγει την εκκριση σωματοστατινης, η οποία αναστέλλει την παραγωγη αυξητικής ορμόνης

    ReplyDelete
  3. Χρήστο ποια είναι η γνώμη σου για την πρωτεΐνη απο σόγια; εννοείται που προέρχεται από μη ΓΤΟ...
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχω καμία συμπάθεια προς τη σόγια. Δεν έχω διαβάσει καλά πράγματα!

      Delete