29.10.15

Kοιλιακοί : Οι καλύτερες ασκήσεις (1)



Διαβάστε επίσης:

Κοιλιακοί : άσχημοι και όμορφοι. 4 pack - 6 pack - 8 pack




Oι κοιλιακοί μύες στηρίζουν τον κορμό,επιτρέπουν πολλές κινήσεις και κρατάνε τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους με τη ρύθμιση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Οι έσω λοξοί και οι εγκάρσιοι κοιλιακοί μύες μαζί  με τους ραχιαίους μύες και τους καμπτήρες του ισχίου αποτελούν σχεδόν το σύνολο των μυών του μέσου κορμού που προστατεύει την σπονδυλική στήλη και κρατάει το σώμα σταθερό και ισορροπημένο.

Σύντομη ανατομία






ορθός κοιλιακός ( rectus abdominis) είναι αυτός που έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν μιλάει για κοιλιακούς φέτες,six pack κλπ.

Και βέβαια δεν υπάρχουν φέτες μιας ο ορθός κοιλιακός είναι ένας. Απλά χωρίζεται σε διάφορα μέρη με τενοντώδεις λωρίδες όπως φαίνεται στο σχήμα.

Καλώς ή κακώς η δομή του ορθού κοιλιακού είναι γενετικά προκαθορισμένη αλλά μη τα βάζετε με τη μανούλα σας για τους ασύμμετρος κοιλιακούς σας ή την άσχημη άσπρη γραμμή σας.

Ο ορθός κοιλιακός εκφύεται από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου και καταφύεται στο ηβικό οστό.  Η βασική του λειτουργία είναι να κινεί το σώμα ανάμεσα στα πλευρά και τη λεκάνη.

Μετά έχουμε τους πλάγιους κοιλιακούς αρχίζοντας από τον πιο επιφανειακό που είναι:

- ο έξω λοξός (external abdominal oblique). O έξω λοξός επιτρέπει στον κορμό να περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία συσπάται.

Πιο βαθιά βρίσκεται ο έσω λοξός κοιλιακός (internal abdominal oblique) που κείται σχεδόν σε επαφή με τα ανώνυμα οστά της λεκάνης από την εσωτερική τους πλευρά και λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο από ότι ο έξω λοξός.


Tέλος υπάρχει ο εγκάρσιος κοιλιακός ( tranversus abdominis) που βρίσκεται βαθύτερα όλων και ο ρόλος του είναι να σταθεροποιεί τον κορμό και να κρατάει σταθερή την ενδοκοιλιακή πίεση.


Ραχιαίοι και κοιλιακοί μαζί και βέβαια οι καμπτήρες του ισχίου αποτελούν από μυική άποψη τον μέσο κορμό που στην ουσία είναι μια ισχυρή κολόνα που συνδέει άνω και κάτω κορμό.


Συνεπώς οι κοιλιακοί είναι κάτι πολύ παραπάνω από εμφάνιση και ματαιοδοξία κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.


Τέλος του 1ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

2 comments:

  1. Καλησπέρα φίλε Χρήστο. Ασκήσεις για τους κοιλιακούς καθώς και για τους τρικεφαλους θα αναρτήσεις?

    ReplyDelete
  2. Για τους κοιλιακούς έχω ανεβάσει τις καλύτερες! Για του τρικέφαλους στο άμεσο μέλλον!

    ReplyDelete