15.11.15

Fitness 2016: H υπέρβαση! - Περί άσκησης (3)









Διαβάστε επίσης:


Fitness 2016: H υπέρβαση!


Fitness 2016: H υπέρβαση! - Περί διατροφής (2)




Από πλευράς άσκησης χρειαζόμαστε όχι πολλά πράγματα αλλά πράγματα που μετράνε!

Δεν είναι ανάγκη να ξημεροβραδιάζεστε στα γυμναστήρια με αλά χάμστερ αερόβια σε διαδρόμους και ποδήλατα ή ατέλειωτες επαναλήψεις με παιδικά βάρη. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για τέτοια πράγματα,δεν έκαναν τέτοια πράγματα οι πρόγονοι μας.

Δεν ξέρω για σας αλλά αυτά τα άδεια βλέμματα στα γυμναστήρια και οι σαμπρέλες γύρω από την κοιλιά που δεν λένε να φύγουν χρόνια ολόκληρα με θλίβουν.

Και για να μη παρεξηγηθώ δεν τα τα βάζω με τα γυμναστήρια αφ' εαυτά αλλά με την επικρατούσα νοοτροπία! 

Άλλωστε πολλοί από αυτούς που προπονούνται στα γυμναστήρια ταιριάζουν απόλυτα με τα στάνταρ μου!

Εξελικτικά αν το δούμε χρειαζόμαστε τα εξής:

 Να μπορούμε να σηκώνουμε σχετικά βαριά πράγματα,να κινούμαστε αρκετά και να μπορούμε να έχουμε σύντομες και δυνατές εξάρσεις όπως τα σπριντ και γενικότερα η HIIT.

Κi από πλευράς όμως λειτουργικότητας και χρησιμότητας αυτά είναι που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος.

Τι θα ήθελα από σας:

1. N' ανακαλύψετε τα πλεονεκτήματα της άσκησης στη φύση. Έχω γράψει άπειρα αρθράκια πάνω στο θέμα,δεν χρειάζεται συνεπώς να σας πρήζω.

Να δοκιμάσετε τα σπριντ έτσι όπως τα κάνω εγώ ή αν δεν μπορείτε, μειώστε κάπως το χρόνο τους ή αυξήστε λίγο τα διαλείμματα.

Από πλευράς καιρικών συνθηκών πιστεύω πραγματικά πως δεν υπάρχει πρόβλημα μιας και την τελευταία επταετία που τα κάνω συστηματικά δεν υπήρξε θέμα με τον καιρό. Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε και όχι σε Σκανδιναβία, βόρεια Αμερική ή στο Red Deer βρε αδελφέ!

Aυτό για μια φορά την εβδομάδα κατ' ελάχιστο. Αν μπορείτε να το κάνετε δύο θα δείτε ωραία πράγματα πάνω στο σώμα σας,στην αντοχή σας, στη δύναμή σας και στη διάθεσή σας. Καμία σχέση μα τα σπριντ των διαδρόμων.

Από άλλη αερόβια δεν θα χρειαστείτε τίποτα το ιδιαίτερο αλλά αν σας αρέσει μπορείτε να  κάνετε προπονήσεις κάτω από τα 45' σε τέμπο αποκατάστασης που σημαίνει κάτω από το 70% της MΚΣ σας!


Aν κάνετε κολύμπι,ποδηλασία,hiking,βάδισμα κλπ, συνεχίστε να τα κάνετε με την ίδια φιλοσοφία των σπριντ εκτός αν τα χρησιμοποιείτε για ενεργητική αποκατάσταση. Απλά ξεχάστε τις μακρές προπονήσεις!

Για βάρη θα χρειαστείτε τρία το πολύ ημίωρα προγράμματα την εβδομάδα που να βασίζονται κατά 80-90% σε σύνθετες ασκήσεις με βάρη που να σας επιτρέπουν 8-10 επαναλήψεις.

 Σαφώς μπορείτε να κάνετε και κάποιες προπονήσεις με διαφορετικό εύρος επαναλήψεων,ο πλουραλισμός είναι πολύ καλό πράγμα!

Μπορείτε να γυμναστείτε στο γυμναστήριο ή στο σπίτι,με total body workouts ή με σπλιτ δύο ημερών π.χ. πλάτη,πόδια δικέφαλοι και στήθος ώμοι,τρικέφαλοι.

Διαλείμματα γενικά μικρά που να δίνουν χαρακτήρα μεταβολικής προπόνησης.

Πολύ καλό είναι να κάνετε μια φορά την εβδομάδα ένα πρόγραμμα για τον μέσο κορμό σας όπως και ασκήσεις ευλυγισίας π.χ. strethcing ,yoga, pilates κλπ.

Εκείνο που θέλω να υπερτονίσω είναι ότι δεν χρειάζεστε ατέλειωτες ώρες άσκησης για να έχετε ένα πολύ όμορφο και λειτουργικό σώμα! Εκείνο που είναι θεμελιώδες είναι η διατροφή σας όπως κι ένα ενεργητικός τρόπος ζωής!

Στο επόμενο μέρος θα σας πω δυο λόγια περί του τρόπου παρακολούθησης,έμπνευσης,παρακίνησης και κοινωνικής υποστήριξης. 

Έχω μέχρι στιγμής περίπου 300 αιτήσεις συμμετοχής εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές είναι σοβαρές.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και την ηθική υποστήριξη! Την ειλικρινή μου αγάπη σε όλους σας!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



4 comments:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
    ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΣΠΡΙΝΤ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ?

    ReplyDelete
  2. Δεν είναι επικίνδυνο,το έχω κάνει στο παρελθόν. Απλά φλερτάρεις κάπως με τα όριά σου! Μιλάω για τα σπριντ όπως τα κάνω εγώ!

    ReplyDelete
  3. καλημέρα και πολλά μπράβο, σε διαβάζω σχεδόν κάθε μέρα, μια ερώτηση Χρήστο.. γυμνάζομαι στο σπίτι τα τελευταία 2 χρόνια (πριν σε γυμναστήριο αλλά δεν μου αρέσουν πια τα όργανα), περίπου όπως συστήνεις δηλ. ημίωρα το πολύ 35λεπτα 3-4 φορές την εβδομάδα, με σύνθετες ασκήσεις σκουώτ, προβολές πους απς κλπ. σε 3 συνήθως σετ (κάποιες φορές και τέσσερα ) των 10 επαναλήψεων
    Εχω μόνο ένα μονόζυγο, 2 5κιλά βαράκια 1 γιλέκο 5 κιλών και 1 λάστιχο.
    Επειδή θέλω να αποκτήσω κάποιο όγκο στα πόδια πλέον τα κιλά αισθάνομαι ότι δε μου αρκούν δηλ. αυτές τις επαναλήψεις τις βγάζω σχετικά εύκολα.
    προς το παρόν δεν προβλέπεται να κάνω κάποια αγορά σε εξοπλισμό. Τι μπορώ να κάνω; Να κάνω πιο αργά την κίνηση, να προσθέσω ταλάντωση (pulse) σε κάθε επανάληψη; Εχεις να μου προτείνεις κάτι; Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  4. Κάνε αυτά που λες και κάνε τις βασικές ασκήσεις με το ένα μόνο πόδι: Καθίσματα και άρσεις θανάτου. Το πιο απλό βέβαια είναι να πάρεις ένα ζευγάρι με ρυθμιζόμενα αλτηράκια!

    ReplyDelete