29.3.15

Μήπως χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη; (1)








Εισαγωγικά

H πρωτεΐνη είναι το πιο ενδιαφέρον μακροθρεπτικό στοιχείο. 

Μακροθρεπτικό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες απ' αυτό σε αντίθεση με τα μικροθρεπτικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες,τα μέταλλα κλπ!

Δεν μπορούμε να συνθέσουμε πρωτεΐνη! Μπορούμε σε ακραίες συνθήκες έλλειψης να την τραβήξουμε από δομικούς ιστούς όπως οι μύες,οι τένοντες κλπ αλλά όπως μπορείτε να φαντασθείτε αυτό δεν αποτελεί μια μακροπρόθεσμα υγιή στρατηγική. Με το δεδομένο δε ότι δεν αποθηκεύεται,χρειαζόμαστε επαρκή καθημερινή πρόσληψη.

Η πρωτεΐνη είναι βασικό συστατικό κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Νύχια και μαλλιά είναι κυρίως φτιαγμένα από πρωτεΐνη. Επίσης μύες,κόκαλα χόνδροι,αίμα και δέρμα. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται σε συνεχή βάση για το χτίσιμο και την επιδιόρθωση των ιστών αυτών.

Όσοι γυμνάζονται δεν θα πέσουν έξω αν στοχεύσουν σε μια πρόσληψη πρωτεΐνης γύρω στο 1.5 γραμμάριο / κιλό σωματικού βάρους.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της πρωτεΐνης συμπεριλαμβάνονται:

- Σαφώς μεγαλύτερη τροφική θερμογένεση σε σχέση με υδατάνθρακες και λίπη. Περίπου το 20-30% των θερμίδων που παρέχει καταναλώνεται για την πέψη και το μεταβολισμό της τροφής σε σχέση με το 7% κατά μέσο όρο των υδατανθράκων και το 3% των λιπών.

- Παρέχει μεγαλύτερο κορεσμό από τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά στοιχεία και συνεπώς κανείς πεινάει και τρώει λιγότερο!

- Όλες οι δίαιτες που είναι βασισμένες σε αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους

Eπειδή όμως " μέτρο άριστον" δεν πρέπει κανείς να υπερβαίνει αισθητά τα όρια αυτά και κυρίως σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οι καλύτερες και υγιεινότερες πηγές πρωτεΐνης υπενθυμίζω ότι είναι τα ψάρια,τα πουλερικά,τα αυγά,τα γαλακτοκομικά ζύμωσης κι από φυτικές πηγές τα όσπρια και οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι


Σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη


1. Πεινάτε διαρκώς

Όπως ανέφερα παραπάνω η πρωτεΐνη προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό! Αυξήστε την λοιπόν κατά προτίμηση σε κάθε γεύμα! Λίγα αμύγδαλα παραπάνω στο πρωινό ή στο δεκατιανό,δύο αυγά αντί για ένα,50-100 γραμμάρια παραπάνω κρέας, πουλερικό ή ψάρι στα κύρια γεύματα κλπ

Αν βασανίζεστε από διαρκές αίσθημα πείνας δεν υπάρχει, πιστέψτε με, καλύτερη λύση από την αύξηση της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης.

 Αυτό το αίσθημα δεν αντέχεται για πολύ καιρό. Μπορεί να σε αποδομήσει ψυχολογικά,μπορεί να σε κάνει ευερέθιστο,μπορεί ακόμη να σου αλλάξει τη συμπεριφορά! Δεν αξίζει με τίποτα τον κόπο! Ποτέ μη βάζετε τον εαυτό σας σε τέτοια δοκιμασία!


2. Κάνετε ολιγοθερμιδικές δίαιτες


Ο παραδοσιακός τρόπος δίαιτας για τους τεμπελάκους που τρελαίνονται στη ιδέα της σωματικής προσπάθειας και του ιδρώτα μπορεί να σας κάνει να χάσετε βάρος αλλά με πολύ ακριβό τίμημα για τη μυική σας μάζα.

 Το πιθανότερο είναι να γίνετε ένα λεπτό σακί με κόκαλα και λίπος που να σας επιτρέπει απλά να φοράτε μικρότερο νούμερο στα ρούχα!

Η αύξηση της πρωτεΐνης θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε πολύτιμη μυική μάζα και βέβαια θα κάνει το έργο σας πιο εύκολο λόγω του κορεσμού που παρέχει!

Υπενθυμίζεται ότι η καλύτερη λύση με διαφορά για να διαφυλάξετε τη μυική σας μάζα όταν είστε σε θερμιδικό έλλειμμα είναι τα βάρη.


3. Έχετε πόνους στις αρθρώσεις


Οι πόνοι αυτοί που μπορούν να είναι προσωρινοί ή και με μονιμότερο χαρακτήρα οφείλονται συχνά σε υπερπροπόνηση και είναι μια κατάσταση φλεγμονής!

 Η καλύτερη διατροφική αντιμετώπιση είναι η μεγάλη αύξηση των ωμέγα - 3 από λιπαρά ψάρια και θα πρότεινα την σαρδέλα σαν το λιγότερο επιβαρυμένο από μόλυνση ψάρι! 

Αντί να πλακωθείτε στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη δοκιμάστε τη σαρδέλα σαν φάρμακο! Κάνει θαύματα!

Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζελατίνη κάνοντας σούπες από κόκαλα! Θυμάστε τι γινόταν όταν κρύωνε ο πατσάς της μαμάς;

Η ζελατίνη είναι συνδετικός ιστός και γίνεται από το υλικό που χρησιμοποιεί οργανισμός μας για να χτίσει και να επιδιορθώσει το χόνδρο,τους τένοντες και τους συνδέσμους!

Αν είστε πληγωμένοι από υπερπροπόνηση, με αρθρώσεις σε κατάσταση φλεγμονής αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ! 

Tέλος του 1ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

25.3.15

Για να μη τρελαίνεστε με το δείκτη της ζυγαριάς σας! (2)










Διαβάστε επίσης:


Για να μη τρελαίνεστε με το δείκτη της ζυγαριάς σας! (1)



H μεταβολή του ποσοστού των υδατανθράκων στη διατροφή σας

Αν υπάρχει διακύμανση του στη διατροφή σας θα υπάρχει και ανάλογη διακύμανση του βάρους σας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα!

Π.χ. μετά από cheat meals, ή μετά από φόρτωμα στα πλαίσια κυκλικής λήψης υδατανθράκων ή προαγωνιστικών τακτικών είναι αναμενόμενο ο δείκτης της ζυγαριάς να σας σοκάρει. Θυμηθείτε: αύξηση του γλυκογόνου συν την αύξηση του δεσμευμένου από αυτό νερού.

Πριν όμως περιορίστε τους υδατάνθρακες σας για να ελέγξετε καλύτερα το βάρος σας θα πρέπει να διαβάσετε με προσοχή τα τρία αυτά άρθρα για να θυμηθείτε τα συν και πλην μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες:



Με δυο λόγια τέτοιες διατροφές θα πρέπει να ακολουθούνται μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση και το ποσοστό των υδατανθράκων να μη πέφτει ποτέ κάτω από το 30% των προσλαμβανόμενων θερμίδων!


Η απάτη του Δείκτη Μάζας Σώματος


https://totalfitness-christos.blogspot.com/2016/04/deikths-mazas-somatos.html



Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε όσοι είστε πολύ γυμνασμένοι ο συγκεκριμένος δείκτης σας κατατάσσει στο άνω όριο των υπέρβαρων και πολλούς από σας στους παχύσαρκους!

Από την άλλη πολλές χαριτόβρυτες κυρίες που είναι φουλ στο λίπος κατατάσσονται στους κανονικούς σε βάρος και μάλιστα στα χαμηλότερα όρια!

Είναι η περίπτωση της επικίνδυνης σαρκοπενικής παχυσαρκίας που χτυπάει όλο και περισσότερες γυναίκες άνω των 30-35 ετών χωρίς βέβαια και οι άντρες να παραμένουν στο απυρόβλητο!

Η σαρκοπενική παχυσαρκία αποτελεί κατά την άποψή μου μείζον θέμα υγείας και το κακό είναι ότι είναι κρυφό και ύπουλο γιατί φαίνεται σαν κάτι το καλό ενώ κατά βάση αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία και την ποιότητα του επιπέδου ζωής του γενικού πληθυσμού.

Συνήθεις κίνδυνοι της σαρκοπενικής παχυσαρκίας είναι η αύξηση των σφυγμών σε ηρεμία,η αύξηση της ινσουλινοαντίστασης που συνοδεύει την απώλεια μυικού ιστού,οι αρθροπάθειες,η αύξηση των ατυχημάτων από πτώσεις και βέβαια η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής!

 Δεν καταπιάνομαι καν με το αισθητικό μέρος αλλά για να πω και την κακία μου οι κυρίες αυτές που μέσα στα ρούχα τους μπορούν να δείχνουν και ωραίες σε αναγκάζουν να αποστρέφεις το βλέμμα σου στην παραλία...

Γι αυτό δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα ο δείκτης της ζυγαριάς στις περιπτώσεις αυτές!

 Και γι αυτό δεν πρέπει να προβληματίζονται οι κυρίες που βλέπουν το δείκτη να ανεβαίνει επειδή λόγω της άσκησης κερδίζουν μυική μάζα!

 Και κυρίως γι αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να παραμερίσουν τους ηλίθιους φόβους τους ότι η άσκηση θα τις κάνει μυώδεις και να πανικοβάλλονται κάθε φορά που τα βάρη τους "πρήζουν" τα πόδια....

Γρήγορη συμβουλή προς όσες και όσες αντιμετωπίζουν φαινόμενα σαρκοπενικής παχυσαρκίας:

- αυξήστε τη πρωτεΐνη στα 1.2-1.3 γραμμάρια ανά κιλό βάρους ημερησίως
- αρχίστε άμεσα τα βάρη ή αυξήστε τα αν ήδη κάνετε
- κόψτε το αλεύρι και τη ζάχαρη

Δεν λέω ότι η ζυγαριά είναι για πέταμα αλλά λέω ότι δεν αποκαλύπτει όλη την ιστορία και κυρίως όλη την αλήθεια!

 Πιο κρίσιμο είναι να μετράει κανείς το ποσοστό του λίπους του και να προσπαθεί να το κρατάει υπό έλεγχο!

Δεν είναι το βάρος αλλά η σωματική σύνθεση που μετράει κυρίες και κύριοι!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





22.3.15

Για να μη τρελαίνεστε με το δείκτη της ζυγαριάς σας! (1)










Διαβάστε επίσης:


ΠΩΣ ΝΑ ΖΥΓΙΖΕΣΤΕ ΣΩΣΤΑ


To να παρακολουθείτε το βάρος σας μια φορά την εβδομάδα δεν είναι κακό! Ξέρετε έτσι προς τα που βαδίζετε. Αλλά προσοχή ώστε να το κάνετε σωστά! Διαβάστε το ανωτέρω link!

Σήμερα θα δούμε γιατί η ζυγαριά δεν σας λέει όλη την αλήθεια και γιατί επίσης μπορεί να σας τρελάνει με τις ενδείξεις της!


Σωματική σύνθεση vs βάρος


Η ζυγαριά δείχνει το βάρος. Δεν δείχνει πόσο λίπος και πόσους μύες έχουμε και δεν δείχνει τις μεταβολές τους!

 Αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει όμως είναι η σωματική μας σύνθεση κι όχι το βάρος! 
Με διαφορετικά λόγια να έχουμε ένα ποσοστό λίπους που να είναι χαμηλό!
 Δύο άτομα με το ίδιο ύψος και βάρος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά σ' εμφάνιση κι υγεία γιατί μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά ποσοστά λίπους!

Μπορείς να πάρεις κιλά και να είναι πολύ καλό γιατί αύξησες τη μυική σου μάζα,
όπως μπορείς να χάσεις κιλά και να είναι πολύ κακό γιατί έχεις χάσει αρκετή μυική μάζα!
Και μπορεί να μην είναι και τίποτα απολύτως παρά παιχνίδια του νερού όπως θα δούμε παρακάτω!

Αυτό που πρέπει να μείνει από δω είναι ότι η ένδειξη της ζυγαριάς λέει κάτι αλλά κρύβει τα περισσότερα!


Ζύγισμα και μεταβολές του νερού!


Αυτό που σαστίζει τον κόσμο είναι οι "τρελές" διαφορές ενδείξεων λόγω της μεταβολής του βάρους του νερού!

Για παράδειγμα ένας που κάνει κυκλική λήψη υδατανθράκων θα τρελαθεί όταν ανέβει στη ζυγαριά μετά τη μέρα φορτώματος!

 Αν πούμε ότι φόρτωσε 400γρ γλυκογόνου και με το δεδομένο ότι κάθε γραμμάριο γλυκογόνου δεσμεύει ως και 4 γραμμάρια νερού μιλάμε για 2 κιλά βάρους διαφορά! 

Και σας διαβεβαιώ ότι η περίπτωση αυτή είναι μάλλον τυπική γιατί έχω δει πολύ πιο extreme περιπτώσεις!

Η διαφορά των 2 κιλών μπορεί να προκαλέσει από σοκ έως κι ελαφρύ εγκεφαλικό!

 Δεν προλαβαίνει καν ο άλλος να σκεφθεί λογικά, 
δηλαδή πως τα 2 κιλά ισοδυναμούν με 15400 θερμίδες που δεν τρώγονται με τίποτα σε μια μέρα!


Ή να πάρουμε την περίπτωση του αλατιού! Mια ημερήσια διαφορά σε πρόσληψη 400mg αλατιού δημιουργεί κατακράτηση περίπου 400-500ml νερού! Φανταστείτε δηλαδή τι γίνεται αν ο αθληταράς σαβουρώσει μια ολόκληρη πίτσα στη cheat day!!

Και βέβαια κατακράτηση νερού έχουν κι οι γυναίκες πριν από την περίοδό τους!



Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


21.3.15

Βρείτε τα σωστά κίνητρα για τις προπονήσεις σας! (2)










Διαβάστε επίσης:


Βρείτε τα σωστά κίνητρα για τις προπονήσεις σας! (1)



5. Σκεφθείτε για ποιους αποτελείτε πρότυπο ή σημείο αναφοράς!


Δεν θα θέλατε με τίποτα να τους απογοητεύσετε!
Και να γνωρίζετε ότι είναι πολλοί περισσότεροι απ' ότι ίσως φαντάζεστε: Φίλοι,συνάδελφοι,συνεργάτες,συγγενείς κλπ.
 Ηγείσαι μέσα από το παράδειγμά σου κι όχι μέσα απ' τα λόγια ή τις σκέψεις σου!


6. Λάβετε μέρος σε κάποιον διαγωνισμό ή σε κάποιο πρόγραμμα σωματικής μεταμόρφωσης 


Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα τρέχει ένα τέτοιο πρόγραμμα στο blog αυτό με πάνω από 15 συμμετέχοντες που τους παρακολουθώ αυτοπροσώπως και πολύ περισσότερους που ακολουθούν το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής που έχω δώσει.

 Ο ένας δίνει έμπνευση και κουράγιο στον άλλο κι έχουμε ένα κοινό στόχο! Όπως και να έχει το πράγμα θα είμαστε νικητές!

Το Σεπτέμβρη θα αρχίσει κάτι πολύ μαζικότερο,ας είστε συντονισμένοι!


7. Σκεφθείτε την αίσθηση που μένει στο τέλος της προπόνησης!


Είναι λογικό οι προπονήσεις να μας φοβίζουν κάποιες φορές,ιδιαίτερα όταν είμαστε πιεσμένοι,κουρασμένοι και κυρίως ψυχολογικά πεσμένοι! Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να είναι κάθε μέρα επί των επάλξεων!

Από την άλλη όμως γνωρίζετε έστω κι έναν που να μη αισθάνεται περίφημα έπειτα από μια καλή προπόνηση;

 Με αυτό το υπέροχο συναίσθημα της αυτοεκπλήρωσης,το αίμα 
να κυλάει πιο έντoνα στις φλέβες του,την έκρηξη της ενέργειας και τις ενδορφίνες να κατακλύζουν το μυαλό του;;

Κάποιοι από μας έχουμε καταφέρει να εθιστούμε στην άσκηση σε σημείο που για μας είναι πλέον σαν σκληρό ναρκωτικό! Από τούς λίγους εθισμούς που εκτιμώ και συνιστώ ανεπιφύλακτα!


8. Κοιταχτείτε στο καθρέπτη σας! Με ελάχιστα ρούχα...


Ή θα σας αρέσει αυτό που θα δείτε και θα ενισχύσει την προσπάθειά σας είτε το αντίθετο και θα σας πεισμώσει να το αλλάξετε! 

Και στις δύο περιπτώσεις το πράγμα λειτουργεί θετικά! Τουλάχιστον για μένα...

Άλλοι πάλι τα καταφέρνουν καλύτερα με φωτογραφίες πριν και μετά! Ότι λειτουργεί καλύτερα για τον καθένα τελικά ...


9. Για πάρα πολύ κόσμο λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά η τεχνική του οραματισμού


Ρίξτε μια ματιά εδώ :



Πείτε μου σας παρακαλώ κι εσείς με τη σειρά σας τι σας εμπνέει,τι σας κινητοποιεί!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

15.3.15

Σύγχρονοι κανόνες ζωής για υγεία,δύναμη,εμφάνιση κι ενέργεια (5)








Διαβάστε επίσης:


Σύγχρονοι κανόνες ζωής για υγεία,δύναμη,εμφάνιση κι ενέργεια (4)



Nα κοιμάστε αρκετά!


Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να αποκατασταθεί ο οργανισμός έτσι ώστε να μπορεί κανείς να είναι ξεκούραστος και παραγωγικός για την επόμενη μέρα!

Οι ανάγκες σε ύπνο διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο! Γενικά χρειάζονται τουλάχιστον 6-7 ώρες τη μέρα αν και πολλοί έχουν μεγαλουργήσει στη ζωή τους με πολύ λιγότερες ώρες ύπνου!

Γενικά μην υιοθετείτε τη λογική ότι ο ύπνος είναι θάνατος γιατί ένας καλός ύπνος σας επιτρέπει να πιάσετε το δυναμικό σας την επόμενη μέρα!

 Γιατί; Διότι:

- βοηθάει στην έκλυση αυξητικής ορμόνης που είναι απαραίτητη για την αναγέννηση των κυττάρων
- βοηθάει τη μνήμη και τη δημιουργική ικανότητα 
- ενισχύει την τήρηση θετικής στάσης απέναντι στη ζωή
- βοηθάει στις προπονήσεις και στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις!
- ενισχύει το ανοσοποιητικό! Όσοι κοιμούνται καλά, αρρωσταίνουν λιγότερο

Συνιστάται ένθερμα μια σιέστα περίπου 20'-30' νωρίς το απόγευμα! Ανανεώνει τέλεια τον οργανισμό για το υπόλοιπο της μέρας


Κάντε παιχνίδι!


Eμπλακείτε που και που σε ομαδικά,υπαίθρια παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο,μπάσκετ, βόλεϋ στην άμμο ή στη θάλασσα κλπ.

Το ομαδικό παιχνίδι ενισχύει την κοινωνικότητα,σε ανακουφίζει από το άγχος,σε κάνει να χαλαρώσεις και να νιώσεις όμορφα!
 Και μιλάμε για παιχνίδι χαλαρό,παιχνίδι για τη χαρά του παιχνιδιού,χωρίς άγχος,χωρίς διάθεση σκληρού ανταγωνισμού,χωρίς αντιπαλότητες,χωρίς σπαστικούς κανόνες! 
Παιχνίδι είναι όταν ενώνει,όχι όταν χωρίζει!

Παίξτε με το σκύλο σας,τα παιδιά σας, με ότι σας κάνει να νιώθετε όμορφα και σας ανανεώνει!

Ο χορός επίσης βοηθάει πολύ κόσμο στο να εκφρασθεί και να χαλαρώσει!


Κάντε άφθονο ποιοτικό σεξ! (enough said!)


Μαζέψτε λίγο ήλιο!


Διαβάστε πρώτα αυτό:

Προστασία από δεκάδες χρόνιες ασθένειες με μια απλή συνήθεια!


Να κυνηγάτε τον ήλιο ακόμη και μέσα στο χειμώνα! Τρόποι υπάρχουν! Στην πιο ηλιόλουστη χώρα ζούμε! Ευλογία!

Μη πέφτετε θύματα της μαζικής υστερίας! Η έλλειψη βιταμίνης D σκοτώνει πολύ περισσότερο κόσμο από ότι το μελάνωμα! Απλά χρειάζεται προσοχή και λελογισμένη έκθεση!

Προσπαθείτε να διατηρείτε ένα ελαφρό μαύρισμα όλο το χρόνο! Aυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι διατηρείτε επαρκή αποθέματα βιταμίνης D.

Η σεροτονίνη - η ορμόνη της χαράς - ανεβαίνει πολύ με την έκθεση στον ήλιο και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα! Δεν είναι τυχαία η διαφορά διάθεσης μεταξύ των μεσογειακών και των Βορείων!


Αποφεύγετε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ,τα σκουπιδοφαγητά και την αραχτή ζωή.

 Αποφεύγετε τα κρυφά δηλητήρια όπως είναι η ζάχαρη,το άσπρο αλεύρι και τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές!


Δουλεύετε και προκαλείτε το μυαλό σας κάθε μέρα!


Γράφετε,διαβάζετε,δημιουργείτε,ρωτάτε,μαθαίνετε,διδάσκετε!

Άσκηση λοιπόν,καλή διατροφή,παιχνίδι,καλό σεξ,ήλιος,επαρκής ύπνος,δούλεμα του μυαλού και αποφυγή αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών!

 Αυτοί είναι οι σύγχρονοι κανόνες ζωής για μόνιμη υγεία,δύναμη,καλή εμφάνιση κι άφθονη ενέργεια!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




14.3.15

Βρείτε τα σωστά κίνητρα για τις προπονήσεις σας! (1)










Διαβάστε επίσης: 


ΑΥΤΟΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ,ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Ξεκινάμε όλοι με ζέση και ενθουσιασμό το ταξίδι μας στο fitness! Kάποιοι γρήγορα,κάποιοι πιο αργά εγκαταλείπουν! Δεν θα τους ψέξω! Είναι κάτι που απαιτεί συνεχή παρακίνηση! Και καμιά φορά δεν φθάνει κι αυτή!

Ανεργία,οικονομικά προβλήματα,υπαρξιακά προβλήματα,ερωτικές απογοητεύσεις,μη υποστηρικτικό περιβάλλον και φοβερή πίεση χρόνου είναι μόνο μερικές από τις πιο ευλογοφανείς αιτίες για να βάλει κανείς την άσκηση σε δεύτερη μοίρα,να την κατεβάσει δηλαδή κατά μερικές θέσεις στη λίστα των προτεραιοτήτων του!

Δεν πιάνω εδώ τους αραχτούς του καναπέ,με το τσιγαράκι,με τις πίτσες,τις μπίρες και τα ματσάκια στην τηλεόραση! Δεν ασχολούμαι πλέον με αυτούς! Δίνω τον περιορισμένο χρόνο μου μόνο εκεί όπου μπορεί να πιάσει τόπο!

Οι άνθρωποι λοιπόν που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, απλά χρειάζονται κάποια βοήθεια,κάποια συμπαράσταση,κάποια παρακίνηση που μπορεί να είναι εξωγενής ή κι ενδογενής.

Στόχος του σημερινού άρθρου είναι να προτείνει κάποιους τρόπους ώστε να απολαμβάνουν οι άνθρωποι αυτοί ένα καθημερινό ντουζάκι κινήτρων που θα τους κρατάει σε σταθερή τροχιά! 

Πάμε λοιπόν:


1. Aναπτύξτε σχέσεις με τα σωστά άτομα κι ομάδες έστω και διαδικτυακά!


Η προσωπική επαφή βέβαια είναι καλύτερη αν είναι εφικτή! Να έχετε 1-2 κολλητούς που να μπορείτε να γυμνάζεστε μαζί ή να ανταλλάσσετε απόψεις και στήριξη σε συνεχή βάση! Όταν είστε στα κάτω σας αυτοί θα σας σηκώνουν και αντίστροφα!

Μάθετε να ζητάτε και βέβαια να δίνετε πίσω! Μάθετε να συμμετέχετε!

Το blog αυτό και η σελίδα μου στο facebook


είναι τόπος συνάντησης ανήσυχων πνευμάτων! Βρείτε αντίστοιχα sites και σελίδες και μάλιστα κοινοποιήστε τα εδώ με κάποιο σχόλιο σας για να βοηθιέται ο κόσμος!

Μη βαλτώνετε στο ακατάλληλο και αποτρεπτικό περιβάλλον σας,είναι στο χέρι σας να ξεφύγετε!

Απλά να είστε κατά το δυνατό συγκεκριμένοι στα ερωτήματά σας για να μπορείτε να εξυπηρετήστε τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι!


2. Μάθετε να καταγράφετε έστω κι επιγραμματικά την πρόοδό σας,τα βασικά σας σωματομετρικά μεγέθη καθώς και τα κυριότερα στοιχεία των προπονήσεών σας και της διατροφής σας!


Έτσι θα ξέρετε που βαδίζετε κι επίσης θα είστε και περισσότερο υπόλογοι απέναντι στον εαυτό σας! 

Ότι μετριέται σηκώνει περιθώρια βελτίωσης κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζετε. 

Η συμπεριφορά σας θ' αλλάξει,το λέει η ψυχολογία,το λέει η συλλογική εμπειρία!

Δώστε έμφαση σε ότι σας απασχολεί περισσότερο ! Αν π.χ. αυτό είναι η περίμετρος της μέσης σας, να τη μετράτε κάθε εβδομάδα την ίδια μέρα και ώρα μέχρι να λεπτύνει η μέση σας ή μέχρι να φθαρεί η μεζούρα!


3. Σκεφθείτε λίγο ματαιόδοξα!


Όσοι με διαβάζετε γνωρίζετε ότι δίνω σαφώς την πρώτη τύχη στο μυαλό,στην καλλιέργεια και στην προσωπικότητα όταν μιλάμε για τις σχέσεις με το άλλο φύλο! 

Δεν είμαι όμως τόσο υποκριτής για να ισχυριστώ ότι δεν με ενδιαφέρει η εξωτερική εμφάνιση! Ότι με αφήνει αδιάφορο ένα σφριγηλό κορμί με τις σωστές καμπύλες του! 

Ένα όμορφο κορμί πάντα προσφέρει πόντους και βελτιώνει τις πιθανότητες! Και μπορεί να πάει το σεξουαλικό μέρος της σχέσης μερικά βήματα παρακάτω!


4. Να έχετε παρά πόδας το αγαπημένο σας,στιλάτο τζινάκι!


Να το χρησιμοποιείτε σαν μέτρο αναφοράς και να το φοράτε που και που για να διαπιστώνετε που βρίσκεστε! Είναι κάτι που δημιουργεί ισχυρά συναισθήματα και δίνει κίνητρο!


Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





7.3.15

Σύγχρονοι κανόνες ζωής για υγεία,δύναμη,εμφάνιση κι ενέργεια (4)









Διαβάστε επίσης:


Σύγχρονοι κανόνες ζωής για υγεία,δύναμη,εμφάνιση κι ενέργεια (3)




Περί άσκησης

Κατά την άποψή μου είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε 3 πράγματα!

1. Να κάνετε βάρη και μάλιστα σχετικά βαριά με την έννοια ότι θα πρέπει να προκαλούν επαρκώς το μυϊκό σας σύστημα - άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

2. Να κάνετε μια μορφή ήπιας αερόβιας

3. Να κάνετε 1 ή 2 - ανάλογα με την ηλικία σας - σύντομες αλλά εντατικές προπονήσεις με σπριντ την εβδομάδα.

( Το τελευταίο όσοι έχετε υποδομή και υψηλές απαιτήσεις. )

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθείτε με άλλες μορφές άσκησης που αγαπάτε όπως π.χ. pilates, kickboxing, yoga, spinning κλπ.

Αλλά θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε την υποδομή / conditioning σας και βέβαια να τη συντηρείτε και να τη βελτιώνετε!


Βάρη


Είναι πάντα η νο 1 προτεραιότητα από πλευράς άσκησης για τον άνθρωπο της εποχής μας! 

Η ποιότητα της ζωής του εξαρτάται άμεσα από τη σωματική του σύνθεση κι η εξάρτηση αυτή μεγαλώνει προϊούσης της ηλικίας! 

Κάπου μετά τα 35-40 ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

 Θα έχετε διαπιστώσει όλοι στα reunions τι τρομερές διαφορές υπάρχουν στα σώματα ίδιας ηλικίας ανθρώπων!

Έχω γράψει πολλές φορές για τη βουβή απειλή της σαρκοπενίας:



Σε αντίθεση με ότι ευρέως πιστεύεται, δεν χρειάζονται πολλές ώρες εκγύμνασης για να αποκτήσει κανείς ένα αξιοπρεπές μυϊκό σύστημα!

 Χρειάζονται κατά μέσο όρο 3 αρκετά εντατικές προπονήσεις των 25'-40' την εβδομάδα!
 
Εστιάστε στις σύνθετες ασκήσεις με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος κίνησης και σωστή τεχνική για καλύτερη απόδοση.

Τα βάρη θα σας δώσουν εμφάνιση, αυτοπεποίθηση, δύναμη, ανεξαρτησία σε όλες τις ηλικίες, μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, πιο αποτελεσματικό κάψιμο λίπους, γερές αρθρώσεις και περισσότερη αυξητική ορμόνη!

Μπορείτε να πάτε σε γυμναστήριο ή να γυμναστείτε στο σπίτι ή στην ύπαιθρο. 
 
 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπάρες ή βαράκια ή kettlebells ή μονόζυγο ή και μόνο το βάρος του σώματός σας.

Χρειάζεστε επαναλαμβανόμενη φόρτιση με ελεγχόμενο τέμπο και άψογη τεχνική!

Να το πω με δυο λόγια: Τα βάρη ή αντιστάσεις είναι η πρώτη σας προτεραιότητα όταν μιλάμε για άσκηση!


Ήπια αερόβια


Μπορείτε να κάνετε μέτριας έντασης τρέξιμο, γρήγορο βάδισμα κατά προτίμηση μέσα στη φύση, ποδήλατο, κολύμπι, διάδρομο ή ελλειπτικό κλπ.

Μη χρησιμοποιείτε ασανσέρ, ούτε αυτοκίνητο για σχετικά κοντινές αποστάσεις κι όταν είστε στη δουλειά πάρτε 3-4 λεπτά κάθε το πολύ μια ώρα και κινηθείτε μέσα ή έξω από το κτίριο!

Είναι ιδανικό να διαθέτετε λίγη ώρα κάθε πρωί σε μια μορφή άσκησης για να κατακλύσετε τις αρτηρίες σας με αίμα και το μυαλό σας και το νευρικό σας σύστημα με ενδορφίνες!


Για την ήπια αερόβια υπολογίστε 2,5 έως 4 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο!

Σπριντ


Είναι απαραίτητη για 1-2 φορές την εβδομάδα για όσους θέλουν να πιάσουν το  μέγιστο δυναμικό τους.  Απλά αν είστε ασυνήθιστοι ξεκινήστε συντηρητικά!

Τα σπριντ  έχουν πολλά οφέλη:

- Αυξάνουν την έκκριση της τεστοστερόνης πράγμα καλό για τη λίμπιντο και τη μυική σας υπερτροφία.

 - Αυξάνουν την έκκριση της αυξητικής ορμόνης που σημαίνει πινελιές νεότητας κι αυξημένο κάψιμο λίπους.

- Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τέλος

-  Αναπτύσσουν τις πολύτιμες ίνες ταχείας συστολής

Μπορείτε να κάνετε τα σπριντ όπως τα κάνω εγώ :


Μπορείτε όμως να κάνετε κι άλλους συνδυασμούς!

 Δοκιμάστε π.χ. σπριντ σε ανηφόρα ή τα κτηνώδη σπριντ Τabata! 

Γενικά πειραματιστείτε για να δείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα!

Τέλος του 4ου μέρους


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





1.3.15

Απαλλαγείτε οριστικά από το πάχος της κοιλιάς! (3)










Διαβάστε επίσης:


Απαλλαγείτε οριστικά από το πάχος της κοιλιάς! (1)



Απαλλαγείτε οριστικά από το πάχος της κοιλιάς! (2)


5. Προσέξτε το αλκοόλ και τις υγρές θερμίδες

Δεν μπορείτε ούτε καν να φαντασθείτε οι περισσότεροι πόσο σπουδαία είναι αυτή η παράμετρος στον έλεγχο του βάρους και της σωματικής σύνθεσής σας.

Μόνο ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα των 150ml περίπου, μεταφράζεται σε 5 κιλά λίπος το χρόνο.

Φυλάξτε το λοιπόν για τις εξόδους σας και για κάποιες ειδικές περιστάσεις!


Θα είναι χρήσιμο να θυμηθείτε την παρακάτω ανάρτηση:



Aλλά βέβαια δεν είναι μόνο το αλκοόλ! Το πρόβλημα είναι γενικά με τις υγρές θερμίδες!

Ρίξτε μια ματιά κι εδώ:



Aποφεύγετε να πίνετε οτιδήποτε υγρό εκτός από νεράκι! Οι υγρές θερμίδες δεν χορταίνουν και τινάζουν άνετα τον προϋπολογισμό στον αέρα!

Μη πιείτε χυμό πορτοκαλιού! Φάτε τα πορτοκάλια!

Μη πιείτε γάλα! Φάτε ένα γιαούρτι! 

Προσωπικά δεν πίνω ποτέ άλλα υγρά εκτός ίσως από μερικά κεφίρ από κατσικίσιο γάλα και μερικά ποτηράκια κρασί με την παρέα!


6. Να ασκείστε συστηματικά!


Η σημαντικότερη παράμετρος μετά τη διατροφή! 

Δύο είναι οι μορφές άσκησης που βελτιώνουν ιδιαίτερα τη σωματική σύνθεση ή με άλλα λόγια μειώνουν το ποσοστό του λίπους σας: 

Τα βάρη κι η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση! Αυτές θα πρέπει να τις εντάξετε στο πρόγραμμα των προπονήσεων σας εκτός κι αν υπάρχει κάποια σωματική αδυναμία ή κάποιος ιατρικής φύσης λόγος για το αντίθετο!

Αν δεν μπορείτε τη διαλειμματική μη χολοσκάτε και μη ρισκάρετε! Πάτε πιο ήπια,ακόμη και σε γρήγορο βάδισμα! Αλλά τα βάρη είναι must για λόγους που έχω εξηγήσει επανειλημμένα!

Η ουσία είναι ότι ο άνθρωπος χρειάζεται άσκηση κι η έλλειψή της οδηγεί στο τόσο συνηθισμένο τύπο κορμιού που μοιάζει με ένα λεπτό σάκο με κόκαλα και λίπος! 

Αν το δεις ντυμένο μπερδεύεσαι,μπορεί και να γουστάρεις! Αν το δεις στη θάλασσα, "αποκάλυψη τώρα"!

Ελπίζω ότι με τη σειρά των άρθρων αυτών έβαλα τα πράγματα στη σωστή τους βάση ωστόσο αν νομίζετε ότι ξέχασα κάτι μπείτε στον κόπο να μου στείλετε ένα μήνυμα!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας