28.6.15

Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Ραβδομυόληση και crossfit(3)








Διαβάστε επίσης:


Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Τι μπορεί να σημαίνει; Πόσο σοβαρό είναι; (2)



Aς δούμε λίγο την CPK σε σχέση με τη ραβδομυόλυση και το crossfit.

Kατ' αρχάς κακώς η ραβδομυόληση από αθλητική υπερπροσπάθεια συνδέθηκε με το crossfit! 

Nαι,υπήρξαν κρούσματα ραβδομυόλυσης ανάμεσα σε αθλητές του crossfit αλλά στατιστικά όχι περισσότερα από άλλα είδη άσκησης που χαρακτηρίζονται από υπερπροσπάθεια.

Η ραβδομυόληση είπαμε ότι είναι μια σοβαρή αλλά ευτυχώς πολύ  σπάνια κλινική κατάσταση όπου οι μυικοί ιστοί μπορούν να αποδομηθούν από υπερβολική προσπάθεια και το περιεχόμενό τους να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος!

Μια ουσία ειδικά,η μυοσφαιρίνη,μια πρωτεΐνη που συνδέεται με το οξυγόνο και το μεταφέρει στους σκελετικούς μύες μπορεί να προκαλέσει μείζον πρόβλημα στα νεφρά προσβάλλοντας τα εσπειραμένα σωληνάρια τους.

Τη μυοσφαιρίνη κανονικά θα πρέπει να μετράμε στο αίμα κι όχι τη CPK όταν μιλάμε για ραβδομυόληση. Η μυοσφαιρίνη είναι που κάνει τη ζημιά!

Αλλά μετράμε τη CPK γιατί είναι πιο εύκολο να μετρηθεί!


Τα πιο συνήθη συμπτώματα της ραβδομυόλησης είναι:

- οξύς μυικός πόνος στις πάσχουσες περιοχές. Δηλαδή αν κάνω μια φοβερή έκκεντρη προπόνηση δικεφάλων,έντονη μέχρι μαλακίας,ο πόνος θα αφορά τους συγκεκριμένους μύες

- πρήξιμο των πασχουσών περιοχών

- δυσκολία κίνησης 

- ναυτία και εμετός

- πυρετός

- σκούρα ούρα προς το καφεκόκκινο ενός ποτού τύπου κόλα λόγω της αυξημένης μυοσφαιρίνης

Το πρώτο και το τελευταίο σύμπτωμα απαιτούν άμεση καταφυγή στα επείγοντα περιστατικά όπου αν είστε τυχεροί και καταλάβουν τι έχετε θα σας χορηγήσουν μεγάλες ποσότητες ενδοφλέβιων υγρών για να αποβληθεί η περίσσια μυοσφαιρίνη μέσω των νεφρών και για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες κάποιων ηλεκτρολυτών.

 Δεν μιλάω για θάνατο γιατί αν και είναι μια πιθανή κατάληξη,ωστόσο στατιστικά είναι ανύπαρκτη.

Το οξύ διαμερισματικό σύνδρομο που καμιά φορά παρατηρείται σε συνδυασμό με τη ραβδομυόληση προέρχεται από την αύξηση της εσωτερικής πίεσης σε κλειστά μυικά διαμερίσματα και δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της τοπικής μικροκυκλοφορίας - δηλαδή ισχαιμία - και νέκρωση των τοπικών μαλακών ιστών.

Στο crossfit γυμνάζονται μεγάλες μυικές ομάδες σε υψηλές εντάσεις και δεν είναι απίθανο να παρατηρείται περιοδικά αυξημένη μυοσφαιρίνη ή CPK στο αίμα. Αυτό δεν είναι τίποτα το σημαντικό και θα έλεγα ότι είναι αναμενόμενο μετά από προπονήσεις crossfit αλλά και μετά από άλλες μορφές άσκησης που περιέγραψα στα προηγούμενα.

Να ξεκαθαρίσω κάτι εδώ:

 Δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια όταν μιλάμε για απαιτητικά προγράμματα εκγύμνασης! Αλλά οι κίνδυνοι είναι μικροί και απόλυτα προβλέψιμοι και διαχειρίσιμοι αν γνωρίζουμε πέντε πράγματα.

Τα μόνα απόλυτα ασφαλή προγράμματα ταιριάζουν μόνο για τους καναπεδάκηδες.

Για μένα πιο επικίνδυνο και πιο πιθανό είναι να τραυματισθεί κάποιος αγύμναστος,κάποιος π.χ. που δεν έμαθε ποτέ να σηκώνει σχετικά βαριά πράγματα και σε κάποια φάση θα μείνει εκεί που είναι και θα τρέχουν να τον πάρουν σηκωτό! 

Αυτό είναι κάτι που το έχω δει πολλές φορές στη ζωή μου ενώ τη ραβδομυόλυση τη γνωρίζω καθαρά θεωρητικά παρόλο που έχω μιλήσει με χιλιάδες αθλούμενους αυτά τα χρόνια.

Για να γυρίσω στο crossfit τώρα, θα έλεγα ότι ένας έμπειρος αθλητής δεν αντιμετωπίζει πρακτικά κανένα κίνδυνο! Το σώμα του έχεις μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την αυξημένη CPK και μυοσφαιρίνη στο αίμα του! Είναι μια βαθμιαία,φυσιολογική προσαρμογή.

Επίσης κίνδυνο δεν έχουν οι απροπόνητοι γιατί δεν μπορούν να γυμναστούν με την ένταση που θα κάνει ζημιά στον εαυτό τους.

Πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για όσους έχουν υπόβαθρο,έχουν μείνει για κάποιο λόγο εκτός προπονήσεων και κάνουν κάποια στιγμή το come back! 

Αυτοί πρέπει να πάνε με προσοχή γιατί έχουν μια τρέλα κι έναν εγωισμό που μπορεί να τους βλάψει αν δεν το αντιληφθεί ο προπονητής!

Επίσης όσοι έχουν ένα καλό υπόβαθρο από άλλες μορφές προπόνησης κι αποφασίζουν να δοκιμάσουν το crossfit! Kι αυτοί θέλουν την προσοχή του προπονητή γιατί έχουν τη δύναμη να βλάψουν τον εαυτό τους!

Έκκληση σε όλους με την ευκαιρία,όσους έχετε τη δύναμη,το υπόβαθρο,τον ενθουσιασμό και την τρέλα:

 Μην καταστρέφετε τον εαυτό σας με αλόγιστες ενέργειες! Αυτό το πλήρωσα πολύ ακριβά και δεν θα ήθελα να περάσει άλλος αυτά που πέρασα εγώ:

Υπερπροπόνηση: Σταύρωση και Ανάσταση! (3)


Nα αποφεύγετε την κατάχρηση έκκεντρων κινήσεων και να πηγαίνετε σταδιακά, με ασφάλεια και χωρίς εγωισμούς. Να ενυδατώνεστε πολύ καλά και να τρώτε ένα καλό μεταπροπονητικό γεύμα!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





27.6.15

Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Τι μπορεί να σημαίνει; Πόσο σοβαρό είναι;(2)








Διαβάστε επίσης:


Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Τι μπορεί να σημαίνει; Πόσο σοβαρό είναι;



Αλλά τι ακριβώς θεωρείται υψηλή CPK;; Κι από ποιο σημείο και μετά θα πρέπει  να μας προβληματίζει;;

Τα πράγματα διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση! Μερικοί αντιδρούν  ιδιαίτερα πολύ στην σκληρή άσκηση ενώ άλλοι αντιδρούν λίγο με χρονίως χαμηλή CPK.

Το φύλο παίζει ρόλο. Λόγω μεγαλύτερης μυικής μάζας οι άντρες ανεβάζουν υψηλότερη CPK από τις γυναίκες ενώ η ηλικία παίζει κάποιο ρόλο λόγω μείωσης της μυικής μάζας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και  η αφυδάτωση δρουν αυξητικά!

Το είδος της άσκησης παίζει μεγάλο ρόλο κι όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση οι μεγάλες αποστάσεις,τα βάρη και το τρέξιμο σε κατηφόρες - έντονο το έκκεντρο στοιχείο στις δύο τελευταίες μορφές άσκησης - μπορούν να αυξήσουν πολύ το CPK. 

Πόσο;

 Δεν είναι ασυνήθιστο να ανεβαίνει κατά 10-20 φορές την ανώτατη φυσιολογική της τιμή,δηλαδή να φθάνει στις 1700-3400 U/L  για έναν άντρα ερασιτέχνη μετά από μια έκκεντρου χαρακτήρα σκληρή προπόνηση!

Αντίθετα όταν μιλάμε για κολύμπι ή ποδηλασία οι αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες.

Κάποιοι έμπειροι αθλητές μπορούν μετά από από αγώνες να ανεβάζουν τρελά νούμερα χωρίς καμία απολύτως επιπλοκή! 

Μετά από ένα τρίαθλο, για παράδειγμα, έχουν παρατηρηθεί τιμές γύρω στις 20000 U/L ενώ οι μαραθωνοδρόμοι ανεβάζουν άνετα 5000 U/L για επιδόσεις χαμηλότερες των 3,5 ωρών! 

Αυτοί που τρέχουν ταχύτερα μπορούν να ανεβάσουν περισσότερο και αντίστροφα λιγότερο! Είναι θέμα τόσο διάρκειας όσο και έντασης δηλαδή!

 Αυτός που θα κάνει περισσότερο χρόνο στο μαραθώνιο θα ανεβάσει ούτε 1500 U/L! Καταλαβαίνετε για τι διαφορές μιλάμε!

Το peak, όπως είπαμε σημειώνεται, στις 24-36 ώρες μετά την προσπάθεια και ύστερα οι τιμές πέφτουν με διαφορετικούς ρυθμούς από άτομο σε άτομο! 

Εννοείται ότι όταν θέλουμε μια μέτρηση για τη φυσιολογική CPK μας θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές μέρες,5-7 στις περισσότερες περιπτώσεις!

Είναι ένα γεγονός ότι οι έμπειροι αθλητές και οι πεπειραμένοι ερασιτέχνες διαχειρίζονται άνετα τις αυξήσεις της CPK  χωρίς κλινικά συμπτώματα.

Όσον αφορά σε άσκηση με βάρη, από έρευνες που έχουν γίνει για βαριές έκκεντρες προπονήσεις οι περισσότεροι - ποσοστό πάνω από 90% - είχαν τιμές στη CPK από 2000-10000 U/L.

Στην επόμενη ανάρτηση θα προσπαθήσω να συνδυάσω  το θέμα της υψηλής CPK και της ραβδομυόλυσης με το crossfit , κάτι που όπως βλέπω ενδιαφέρει πολύ κόσμο!


Τέλος του 2ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


21.6.15

Yψηλή CPK μετά την άσκηση: Τι μπορεί να σημαίνει; Πόσο σοβαρό είναι;






H CPK, η  κινάση κρεατίνης ή φωσφοκινάση κρεατίνης,είναι ένα ένζυμο - δηλαδή μια πρωτεΐνη καταλυτικής δράσης - που βρίσκεται κυρίως στους σκελετικούς μύες,στο μυοκάρδιο και σε μικρότερες ποσότητες και στον εγκέφαλο. 

Χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας. Βοηθά στη μεταφορά του φωσφόρου από τη φωσφοκρεατίνη στη διφωσφορική αδενοσίνη έτσι ώστε να σχηματιστεί η τριφωσφορική αδενοσίνη ( ATP) που αποτελεί το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας.

Η φυσιολογικές της τιμές είναι στο περίπου: ( λέω στο περίπου γιατί γι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει καθολική αποδοχή)

50-170 U/L για τους άντρες και
30-140 U/L για τις γυναίκες

Όπως πιθανά γνωρίζετε η έντονη άσκηση δημιουργεί τραυματισμούς στις μυικές ίνες κι αυτός είναι ένα τρόπος να αναπλάθονται ισχυρότερες!
 Η διαδικασία δηλαδή του τραυματισμού τους αυτού είναι αναμενόμενη,φυσιολογική και προβλέψιμη.

Όταν λύεται η συνέχεια της μεμβράνης ενός μυικού κυττάρου το περιεχόμενο του είναι φυσιολογικό να απελευθερώνεται στην κυκλοφορία. 
Η  CPK, είναι ο πιο ευαίσθητος δείκτης μυικής βλάβης και η συγκέντρωση της στο αίμα, μας δίνει μια αξιόπιστη εικόνα σχετικά με το τι γίνεται στο σώμα μας από πλευράς μυικών βλαβών!

Είναι λογικό μετά από βαριές προπονήσεις η CPK να ανεβαίνει και μερικές φορές πάρα πολύ. 
Οι τριαθλητές π.χ. μετά από ένα τρίαθλο μπορεί ν' ανεβάσουν χωρίς συνέπειες για τα νεφρά τη CPK τους στις 20000 U/L!!! 

  Οι υψηλές τιμές μπορούν να διαρκέσουν αρκετές μέρες ή και εβδομάδες, με το peak κάπου στις 24 ώρες! 
Μετά συνήθως κατεβαίνουν στα φυσιολογικά επίπεδα αν κι έχουν βρεθεί αρκετά υγιή άτομα που έχουν μόνιμα και μακροπρόθεσμα, υψηλότερες από τις συνήθεις τιμές.

Οι τύποι άσκησης που ανεβάζουν περισσότερο τη CPK είναι οι μαραθώνιοι,το τρέξιμο σε κατωφέρειες και τα βάρη. Οι δύο τελευταίοι τύποι περιέχουν έκκεντρες συστολές οι οποίες και δημιουργούν τις μεγαλύτερες βλάβες στους μυϊκούς ιστούς.

Η αφυδάτωση και οι υψηλές θερμοκρασίες αποδεδειγμένα επιδεινώνουν τις συνέπειες!


 Έκκεντρη κίνηση  έχουμε όταν επιμηκύνεται ο μυς!

 Για παράδειγμα όταν κατεβαίνουμε σκαλιά ο τετρακέφαλος επιμηκύνεται και όταν τα ανεβαίνουμε,βραχύνεται. 
Επίσης όταν ανεβάζουμε τα βάρη στις κάμψεις δικεφάλων ο δικέφαλος βραχύνεται ενώ όταν τα κατεβάζουμε επιμηκύνεται!

Όσοι κάνετε οργανωμένο bobybuilding θα γνωρίζετε ότι πολλοί έμπειροι bodybuilders κάνουν κάποια θανατηφόρα σετ μόνο με έκκεντρες κινήσεις υποβοηθούμενοι από κάποιον spotter για την ομόκεντρη φάση.



Σχετική με το CPK είναι και μια λέξη που θα την ακούτε όλο και πιο συχνά στο μέλλον: Η ραβδομυόλυση,μια πολύ σοβαρή αλλά σπάνια ασθένεια που κακώς έχει συνδεθεί με το crossfit.
 Προέρχεται από εκτεταμένης φύσης καταστροφή  μυικών κυττάρων και την αποδέσμευσή του περιεχομένου τους στην κυκλοφορία του αίματος!

Μιλάμε εδώ για τη ραβδομυόλυση που προέρχεται από αθλητική υπερπροσπάθεια για να την αντιδιαστείλουμε από τη ραβδομυόλυση που προέρχεται από δεκάδες άλλες αιτίες. 

H   ραβδομυόλυση λοιπόν είναι συνδεδεμένη με πολύ υψηλή  CPK όπως και με υψηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης στο αίμα και στα ούρα που αποτελούν και τον πιο εύκολο τρόπο διάγνωσής της.


Αλλά περισσότερα και πολύ χρήσιμα για τη  CPK και τη ραβδομυόλυση στην επόμενη ανάρτηση.


Τέλος του 1ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




20.6.15

Κόπωση,έλλειψη ενέργειας και διατροφικές ελλείψεις (3)










Διαβάστε επίσης: 


Κόπωση,έλλειψη ενέργειας και διατροφικές ελλείψεις (2)





3. Βιταμίνη B12 (κοβαλαμίνη)


Έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης-πρωτεΐνης προκαλεί ένα είδος αναιμίας που λέγεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Ανάμεσα στα συμπτώματά της είναι και η χρόνια κόπωση.


Iδιαίτερα επιρρεπείς στη συγκεκριμένη έλλειψη είναι οι χορτοφάγοι, μιας και οι κύριες διατροφικές της πηγές είναι ζωικές.

 Έτσι οι χορτοφάγοι θα πρέπει να την παίρνουν από εμπλουτισμένα δημητριακά ή  από συμπληρώματα αλλά και πάλι με παρακινδυνευμένη βιοδιαθεσιμότητα.

Δεν είναι όμως μόνο η ανεπαρκής της λήψη μέσω διατροφής που μπορεί να προκαλέσει κλινικές καταστάσεις αλλά και η αδυναμία του ατόμου να την απορροφήσει σωστά. Κι αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.


Υγιεινές Διατροφικές πηγές πλούσιες σε B12

- σαρδέλα
- σολομός
- τόννος
- μπακαλιάρος
- αρνί
- όστρακα
- οστρακόδερμα
- βοδινό κρέας και συκώτι
- γιαούρτι
- αυγά
- γαλοπούλα 
- κοτόπουλο κλπ

Αν και υπάρχουν κι άλλες διατροφικές ελλείψεις όπως π.χ. του σεληνίου που μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα χρόνιας κόπωσης,αυτά τα 3 στοιχεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι που με την έλλειψή τους προκαλούν τα περισσότερα ανάλογα προβλήματα!

Εννοείται ότι δεν κάνετε τίποτα προτού συμβουλευτείτε το γιατρό σας!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

  

14.6.15

Κόπωση,έλλειψη ενέργειας και διατροφικές ελλείψεις (2)







Διαβάστε επίσης: 


Κόπωση,έλλειψη ενέργειας και διατροφικές ελλείψεις (1)



2. Ο σίδηρος


Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συνηθέστερη μορφή αναιμίας και το πιο χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι η χρόνια κόπωση. Η κόπωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Επίσης πιθανόν τα υπάρχοντα ερυθρά αιμοσφαίρια να μην έχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη,την πλούσια σε σίδηρο δηλαδή πρωτεΐνη που αποτελεί την ραχοκοκαλιά των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας και περισσότερη προσπάθεια από το σώμα να ανταποκριθεί στην έλλειψη της ενέργειας με αποτέλεσμα τη δημιουργία κόπωσης. 

Η καρδιά εργάζεται σκληρότερα για να ανταποκριθεί κι αυτό μπορεί να επιφέρει αρρυθμίες μέχρι......

Προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε έλλειψη σιδήρου είναι ανάμεσα σε άλλα:

- αίσθημα κόπωσης που διαρκεί για πάνω από 3-4 εβδομάδες
- δυσκολία συγκέντρωσης
- εύθραυστα νύχια
- ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια μαλλιών
- ωχρό παρουσιαστικό
- κρυώνετε ανεξήγητα πολύ
- έχετε το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών κλπ.

Τροφές πλούσιες σε αιμικό  σίδηρο (προέρχονται από την αιμοσφαιρίνη και συνεπώς από ζωικές πηγές)

- συκωτάκια κοτόπουλου
- μοσχαρίσιο κρέας
- στρείδια κι αχιβάδες
- σαρδέλες
- πουλερικά

Φυτικές πηγές σιδήρου (απορροφάται λιγότερο από τον αιμικό σίδηρο αλλά δεν παύουν να είναι σημαντικές)

- σπανάκι
- σέσκουλο
- κύμινο
- μαϊντανός
- κιτρινόριζα
- λαχανίδες
- βλαστάρια παντζαριών
- σπαράγγια
- φακές
- φασόλια
- σουσάμι
- κολοκυθόσποροι κλπ

Τέλος του 2ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



13.6.15

Κόπωση,έλλειψη ενέργειας και διατροφικές ελλείψεις (1)









Κάθε μικροθρεπτικό στοιχείο είναι σημαντικό και πολλές φορές η έλλειψη ενός ιχνοστοιχείου μπορεί να προκαλέσει ασύμμετρα μεγάλα προβλήματα στον οργανισμό μας!


Σε θέματα πάντως έλλειψης ενέργειας, χρόνιας κόπωσης, κακής διάθεσης και γενικής πτώσης του οργανισμού θα ήταν σοφό να άρχιζε κανείς να ψάχνεται ξεκινώντας από τους συνήθεις υπόπτους!


1. Μαγνήσιο


Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα. Χρειάζεται άφθονο για να παρασκευάζει την τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) που αποτελεί και το κύριο ενεργειακό του νόμισμα!

Κάθε φορά που καίμε λίπος ή γλυκόζη - ενίοτε και κετόνες, η ενέργεια που αντλούμε είναι με τη μορφή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). 

Ανεπαρκείς ποσότητες μαγνησίου οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα ενδοκυτταρικής τριφωσφορικής αδενοσίνης που με απλά λόγια σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με το δυναμικό του

 Τα μεταβολικά μονοπάτια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ενέργειας γίνονται πιο δύσβατα.

Επιπλέον ρίχνουν τις άμυνες των μιτοχονδρίων στο οξειδωτικό στρες των ελευθέρων ριζών και προκαλούν χρόνια φλεγμονή!

Προστατέψετε τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό σας!


Πριν απ' όλα σταματήστε να τον απογυμνώνετε με την κατανάλωση ουσιών όπως:

- ζάχαρη
- αλάτι
- καφές
- αναψυκτικά τύπου κόλα
- αλκοόλ


Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο


- πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- αμύγδαλα και φουντούκια
- φασόλια
- βρώσιμα φύκη όπως η σπιρουλίνα
- το πίτουρο και το φύτρο του σταριού
- φαγόπυρο
- καστανό ρύζι και κινόα
- σύκα και χουρμάδες
- κολοκυθόσποροι, σουσάμι και ηλιόσποροι

Υπενθυμίζω σε όλους όσους γυμνάζονται τη σπουδαιότητα του μαγνησίου στη πρόληψη των αθλητικών κραμπών!

Τέλος του 1ου μέρους



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






7.6.15

Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (3)











Διαβάστε επίσης:


Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (2)





3. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά θέλουν πολύ ψάξιμο σε ατομικό επίπεδο! 

Πειράζουν πολύ κόσμο με διάφορους τρόπους αλλά αρκετοί δεν έχουν πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία. 

Γνωρίζω ότι είναι ακραίο να αποκλείει κανείς από τη διατροφή ολόκληρες ομάδες και γι' αυτό συνιστώ στον καθένα να το ψάχνει μόνος του!

 Τα προβλήματα τα δημιουργούν συνήθως η λακτόζη και η καζεΐνη! 

Καλό είναι να γνωρίζει κανείς τα πιθανά προβλήματα για να μπορεί να τα συσχετίσει με τα υπάρχοντα συμπτώματα.

Απλά θα αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία και θα παρακαλούσα αν κάποιος είχε προβλήματα με τα γαλακτοκομικά να τα αναφέρει στα σχόλια για το καλό της κοινότητας.

Το πρόβλημά μου λοιπόν ήταν πρήξιμο/φλεγμονή στο δεύτερο δάχτυλο του αριστερού ποδιού, πολύ επώδυνο. Βάδιζα δύσκολα! Εκτός από τον πόνο στο δάχτυλο υπήρχε κι έντονος πόνος στο πέλμα ανάμεσα στο μετατάρσιο οστό και στην πρώτη φάλαγγα! 

Για να το πω σύντομα μετά από από μακρύ κι εξειδικευμένο ψάξιμο στο διαδίκτυο κατέληξα ότι ίσως το πρόβλημα να προέρχεται από κατανάλωση γαλακτοκομικών! Στη φάση εκείνη κατανάλωνα αρκετά!

 Πράγματι λοιπόν, τα έκοψα μαχαίρι και από την 3η κιόλας μέρα είδα διαφορά. Σε μια εβδομάδα το πρόβλημα είχε εξαφανισθεί τελείως μαζί με κάτι πολύ υποδεέστερα πονάκια στις αρθρώσεις των δαχτύλων που δεν τους είχα δώσει ποτέ σημασία. 

Στην εβδομάδα επάνω δοκίμασα να πιω λίγο γάλα και το πρόβλημα με θυμήθηκε τρεις περίπου ώρες μετά. Πλέον ήταν ξεκάθαρο το πράγμα!



Τούτα κι εκείνα λέγοντας δεν σημαίνει επαναλαμβάνω ότι εγκαταλείπουμε έτσι απλά μια διατροφική ομάδα. Θέλει ψάξιμο το πράγμα!

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε στα σίγουρα είναι να βελτιώσουμε τις επιλογές μας! Ιδέες και προτάσεις:

- Δοκιμάστε το γάλα από μικρά ζώα αντί του αγελαδινού

- Δοκιμάστε τα προϊόντα ζύμωσης αντί του γάλακτος: γιαούρτι, κεφίρ κλπ.

- Δοκιμάστε βιολογικά προϊόντα αντί για τα συμβατικά.

Επειδή θα βρεθούν κάποιοι ηλίθιοι - παντού και πάντα βρίσκονται αυτοί - που θα με κατηγορήσουν ότι "προωθώ" τα βιολογικά προϊόντα, δηλώνω σαφώς ότι δεν έχω κανένα όφελος -χρηματικό ή άλλης φύσης - για να το κάνω. 

Μάλιστα έχοντας ζήσει τη φοιτητική ζωή με στενό προϋπολογισμό, γνωρίζω καλά τι σημαίνει να μη βγαίνεις. 
Αλλά στις ηλικίες αυτές το σώμα μας είναι αρκετά συγχωρητικό για κάποιες ατασθαλίες, ακούσιες ή εκούσιες. 
Μπορώ να ξεχάσω ότι έτρωγα δύο πίτσες στην καθισιά και είχα 6 pack;;
 Ή ότι δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα υγείας;

Aλλά  δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα βιομηχανικά αυγά και τα κοτόπουλα με τα αντίστοιχα βιολογικά, πώς να το κάνουμε;;

Αυτές είναι και οι τελευταίες συστάσεις μου πάνω στο θέμα των δύο αυτών συνηθισμένων πηγών πρωτεΐνης. Να προτιμάτε τις βιολογικές πηγές αν έχετε την οικονομική άνεση.

Αν δεν υπάρχει το χρήμα, δεν πειράζει.
 Κάντε το καλύτερο δυνατό και μη το σκέφτεστε καθόλου.
 Ήδη το ότι έχετε κόψει τη ζάχαρη και το αλεύρι είναι πάνω από το 70% του παιχνιδιού!

 Αν όμως προτιμάτε να ξοδεύετε το χρήμα σε ποτά, τσιγάρα, ξενύχτια και status symbols,εκεί έχω σοβαρή ένσταση.

Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας