30.4.16

Aερόβια και μυική μάζα: Εχθροί ή φίλοι; (2)









Διαβάστε επίσης:


Υπάρχει πρόβλημα στο να κάνουμε βάρη και αερόβια στο ίδιο πρόγραμμα; Έχει επίπτωση στη μυική μάζα; (1)



Όπως τονίσαμε και στο πρώτο μέρος οι περισσότεροι άνθρωποι - ακόμη κι αυτοί που έχουν γνώση και άποψη πάνω σε θέματα fitness - συνιστούν την αποφυγή της αερόβιας για όσους προπονούνται συστηματικά με βάρη. Προφανώς θα έχετε ακούσει δεκάδες ανέκδοτα σχετικά με bodybuilders και αερόβια.

Ουδέν όμως αναληθέστερο αυτού! Όχι μόνο δεν έχει αρνητική επίπτωση η μετρημένη αερόβια στη μυική μάζα αλλά αν γίνει με σωστό τρόπο έχει και μετρήσιμη θετική επίπτωση. 

Ας δούμε όμως πως μπορεί να ισχύει κάτι που φαίνεται αντιδιαισθητικό για τους μη γνωρίζοντες:

1. Η αερόβια άσκηση βοηθάει στην γρηγορότερη αποκατάσταση του μυικού συστήματος μετά από βαριές προπονήσεις με βάρη. 

Επειδή αυξάνει τη ροή του αίματος μπορεί να απομακρύνει από τη μια πιο γρήγορα όλα τα άχρηστα παραπροϊόντα των καύσεων και από την άλλη να μεταφέρει πιο γρήγορα τις θρεπτικές ουσίες που θα χρειαστούν για την αναδόμηση των μυών καθώς επίσης το οξυγόνο, τις ορμόνες κλπ.

Μικρό μυστικό:

 Αν κάνετε 15-20' χαλαρή αερόβια μετά από μια μπρουτάλ μέρα ποδιών θα είστε λιγότεροι πιασμένοι στα πόδια την επόμενη μέρα και θα πονάτε λιγότερο - ακόμη κι αν ο πόνος αυτός θεωρείται γλυκός (DOMS).

Κι αν θέλετε να είστε λιγότερο πιασμένοι και στον άνω κορμό,μπορείτε να κάνετε λίγο ελλειπτικό ή κωπηλατικές.

2. Η αερόβια βοηθάει στην αποκατάσταση και με την αύξηση της πυκνότητας των αιμοφόρων τριχοειδών αγγείων ένας παράγοντας που ενεργεί συνεργιστικά με τον προηγούμενο για την γρηγορότερη αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις.

3. Η αερόβια επηρεάζει σημαντικά το πως το σώμα μας μεταβολίζει τις τροφές γιατί αυξάνει την ευαισθησία στη ινσουλίνη κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι βοηθάει τους μύες να απορροφούν καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες αφήνοντας λιγότερες διαθέσιμες για αποθήκευση υπό μορφή λίπους.

4. Είναι προφανές ότι αυτοί που έχουν καλύτερη καρδιοαναπνευστική αντοχή μπορούν να προπονούνται πιο δυνατά και αποδοτικά ειδικά όταν κάνουν σύνθετες ασκήσεις σε supersets ή trisets ή απαιτητική μεταβολική προπόνηση. Πολλοί που ψάχνουν για την αναπνοή τους σε τέτοιες προπονήσεις θα εκτιμήσουν δεόντως μια καλύτερη  αντοχή του καρδιοαναπνευστικού!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





No comments:

Post a Comment