29.4.16

Υπάρχει πρόβλημα στο να κάνουμε βάρη και αερόβια στο ίδιο πρόγραμμα; Έχει επίπτωση στη μυική μάζα; (1)








Αν θέσεις το ερώτημα αυτό σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι έχουν κάποιες γνώσεις πάνω στο θέμα θα πάρεις από πολλούς μια βιαστική, θετική απάντηση.

Όμως η σωστή απάντηση είναι: Εξαρτάται!

Μερικές φορές όχι μόνο αρνητικές επιπτώσεις δεν υπάρχουν αλλά απεναντίας υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις όπως θα αποδείξω στα επόμενα.

Εξαρτάται λοιπόν από διάρκεια,συχνότητα,ένταση και φυσικά το μείγμα,το ποσοστό δηλαδή των δύο αυτών μορφών άσκησης.

Προσέξτε όμως κάτι! 

Μιλάμε για το ίδιο πρόγραμμα και όχι για τη ίδια προπόνηση!

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουμε βάρη και αερόβια στην ίδια προπόνηση αλλά πολλοί από μας το κάνουμε καθαρά και μόνο για πρακτικούς λόγους.

 Είναι δύσκολο από χρονική άποψη να κάνεις δυο προπονήσεις τη μέρα με διαφορά 8 τουλάχιστον ωρών όπως κατά τεκμήριο είναι το πιο σωστό! 
Ποιος έχει αυτήν την πολυτέλεια;

Αν πρέπει να κάνετε αερόβια και βάρη στην ίδια προπόνηση και αν ο κύριος στόχος σας είναι η δύναμη και/ή η υπερτροφία,τότε σαφώς θα κάνετε πρώτα τα βάρη και μετά την αερόβια.

Στο ίδιο πρόγραμμα μπορεί π.χ. να κάνει κανείς 3 προπονήσεις με βάρη και 2 προπονήσεις με αερόβια την εβδομάδα.

 Γι αυτό το πράγμα μιλάμε και θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η μια μορφή της άσκησης έχει αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της άλλης και κυρίως - κάτι που ενδιαφέρει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό - αν η αερόβια έχει αρνητικό αντίκτυπο στα επιθυμητά μυικά κέρδη.

Εξαρτάται, είναι η απάντηση και το αν θα έχουμε αρνητικό,ουδέτερο ή και - γιατί όχι; - θετικό αντίκτυπο θα  το απαντήσουμε αν συνυπολογίσουμε τις ανωτέρω παραμέτρους αλλά και επιπρόσθετες όπως νευρολογικούς και ενδοκρινικούς παράγοντες,χρόνια επίπεδα γλυκογόνου,περίπτωση υπερπροπόνησης, ταχύτητα πρωτεϊνικής σύνθεσης,χρόνια προσαρμογή του τύπου των ινών ανάλογα με το είδος της άσκησης κλπ.

Γενικά λοιπόν δεν τίθεται θέμα απώλειας μυικής μάζας αν η αερόβια γίνεται σωστά! 

Όσοι έχετε σαν πρώτιστο στόχο τη μυική μάζα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι ότι με 2-3 προπονήσεις των 20-40' την εβδομάδα δεν θα έχετε καθόλου συνέπειες στο θέμα αυτό.

 Αν μάλιστα πάτε σε σπριντ θα πρέπει να αναμένετε και καλύτερα αποτελέσματα.

 Απλά θα πρέπει να προσέξετε το πρόβλημα της υπερπροπόνησης των ποδιών. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κόψετε κάτι από την προπόνηση των ποδιών με βάρη,μια τακτική που κάθε άλλο παρά θα σας επηρεάσει γιατί τα σπριντ έχουν έντονα αναβολικό χαρακτήρα για τα πόδια αλλά τελικά και για ολόκληρο το σώμα.

Στο επόμενο θα σας πείσω ότι η στρατηγικά χωροθετημένη αερόβια αύξηση μπορεί ξεκάθαρα να βοηθήσει ως προς τη μυική μάζα σε αρκετές περιπτώσεις!

Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



No comments:

Post a Comment