28.5.16

Μήπως χρειάζεστε περισσότερα λίπη;;






Μια τέτοια ερώτηση πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε το λιγότερο περίεργη!

Τώρα όχι πια!

Όλο και περισσότερος κόσμος είναι καλύτερα πληροφορημένος για την αναγκαιότητα των λιπών και επίσης μαθαίνει να κάνει τη διάκριση σε όλο το φάσμα υγιεινότητας, από τα απολύτως κακά τρανς λιπαρά έως τα θαυμάσια ωμέγα-3.

Nα τρώτε πολλά ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη,λίγα κορεσμένα - ναι είναι απαραίτητα κι αυτά - και ωμέγα-6 και καθόλου τρανς λιπαρά που βρίσκονται συνήθως στις συσκευασμένες τροφές μακράς διάρκειας εκτός ψυγείου. 

Μόλις πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί μας πρότειναν να παίρνουμε το 15% των θερμίδων μας από τα λίπη. Σήμερα η προτεινόμενη αναλογία έχει διπλασιαστεί με τον όρο να προσλαμβάνουμε μόνο καλά λίπη.

Μια τέτοια αναλογία λένε ότι βοηθάει για μια θάλλουσα υγεία,για τον έλεγχο του σακχάρου και της όρεξης,για την καλή λειτουργία των αδένων και των νευροδιαβιβαστών και γενικά του νευρικού συστήματος,για την όπτιμουμ σύνθεση πολύτιμων ορμονών - και των σεξουαλικών -,για την υγεία των κυττάρων,για ένα δυνατό μυαλό,για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών,για ένα υγιέστερο δέρμα και για την προστασία πολύτιμων οργάνων.

Να τρώτε πολλά λιπαρά ψάρια και κυρίως σαρδέλες,ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,αβοκάντο,αυγά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Και να τρώτε λίγα και επιλεγμένα κορεσμένα και ωμέγα-6 λιπαρά (διαβάστε τα σχετικά μου άρθρα).



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

6 comments:

  1. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό με τα λιπαρά γιατί κατάφεραν και πέρασαν στον κόσμο το ψέμα ότι δήθεν τα λιπαρά παχαίνουν.
    Και έτσι η παχυσαρκία έφτασε στο θεο. Γιατί το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει τα λιπαρά βοηθάνε στο αδυνάτισμα ο υδατάνθρακας και η ζάχαρη βοηθάνε στο να πάρεις λίπος
    Όπως κατάφεραν και ξεγέλασαν τον κόσμο και με το θέμα της χοληστερόλης καταστρέφοντας την υγεία του.

    Για μενα οι καλύτερες πηγές λιπαρών είναι τα άγρια ψάρια, οι κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής, το αβοκάντο, το grass fed βούτυρο, το λάδι καρύδας και οι ωμοι, μουλιασμένοι σε αλατόνερο ξηροί καρποί.
    Θέλει προσοχή με τους ξηρούς καρπούς όμως γιατί είναι πλούσιοι σε ω6 λιπαρά κάτι που δεν είναι και τόσο καλό. Συν ότι είναι πλούσιοι σε φυτικό οξύ όπως βέβαια και οι σπόροι, τα δημητριακά και τα όσπρια.

    ReplyDelete
  2. Eίσαι μέσα σε όλα! Πολύ καλές οι επιλογές σου!

    ReplyDelete
  3. Τι ακριβώς να προσέχουμε δηλαδή στους ξηρούς καρπούς, σχετικά με τα ω6 και το φυτικό οξυ;

    ReplyDelete
  4. Xρειάζονται γενικά μούλιασμα για να απομακρυνθεί το φυτικό οξύ. Γενικά προσέχουμε ώστε να αυξάνουμε στη διατροφή μας τα ωμέγα-3 λιπαρά και να μειώνουμε τα ωμέγα-6.

    ReplyDelete
  5. Γεια σας μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω,η σουρωτη και το ξινογαλο θεωρούνται παχυντικα? Εννοείται σε φυσιολογική κατανάλωση

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η σουρωτή νεράκι είναι φίλε μου! Και το ξινόγαλο μια χαρά είναι σε νορμάλ ποσότητες!

      Delete