26.6.16

Άσπρο αλεύρι: Γιατί να το αποφεύγουμε! (1)







Το άσπρο αλεύρι μαζί με την ζάχαρη θεωρούνται υπεύθυνα για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων της παχυσαρκίας στον δυτικό κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι είναι απογυμνωμένο από τις βιταμίνες, τα υγιή έλαια, τις φυτικές ίνες, τα μέταλλα, τα ένζυμα και γενικά τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο σιτάρι γιατί το φύτρο και το πίτουρο απομακρύνονται για να πάρουμε αυτήν τη λεπτοαλεσμένη και εύπεπτη σκόνη που μπορεί να μας δώσει τυποποιημένα  προϊόντα μακράς διάρκειας για τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 Τελικά παίρνουμε κάτι που περιέχει μόνο παχυντικό άμυλο και μεγάλες ποσότητες της πρωτεΐνης γλουτένης που προξενεί πολλά προβλήματα - έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι' αυτό στο blog - σε μεγάλες ομάδες του γενικού πληθυσμού.

Όλα στη υπηρεσία του εύκολου κέρδους και μιας υποτιθέμενης ευκολίας του καταναλωτή που του ανοίγει όμως διάπλατα την πόρτα στην παχυσαρκία και σε μια σειρά από χρόνιες, εκφυλιστικές ασθένειες. 

Το ίδιο το φυτό έχει αλλάξει δραματικά σε όψη αφού έχει γίνει νάνος με τις συνεχείς υβριδιοποιήσεις, νάνος αλλά με μια απόδοση να!

Αν βρείτε το βιβλίο του καρδιολόγου William Davis "Wheat belly", διαβάστε το. Θα είναι ώρες ξοδεμένες πολύ καλά.


Σε λίγες λέξεις το άσπρο αλεύρι έχει τις εξής βασικές συνέπειες πάνω στο σώμα και στην υγεία μας:

1. To άσπρο αλεύρι ενθαρρύνει την παχυσαρκία

Τρώμε μεγάλες ποσότητες από τροφές που βασίζονται στο άσπρο αλεύρι ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν:

- άσπρο ψωμί και γενικά τα περισσότερα ψωμιά

- ζυμαρικά

- δημητριακά πρωινού

- προϊόντα σφολιάτας και διάφορα αρτοποιήματα όπως κουλούρια, κουλουράκια ,πίτες, κρουασάν,ντόνατς,cookies, muffins, μπισκότα, κέικ, μπουγάτσες κλπ.

Οι κενές θερμίδες που περιέχουν αυτές οι τροφές δεν ικανοποιούν τον οργανισμό που ψάχνει απεγνωσμένα για θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε καθημερινά περισσότερες θερμίδες - έως 400 υπολογίζουν οι μελέτες.

Το στοιχείο του μη κορεσμού είναι σημαντικό για το πόσο τρώει ο άνθρωπος, και το πολυεπεξεργασμένο άσπρο αλεύρι δεν δίνει εύκολα κορεσμό.

Επιπλέον το γνωστό roller coaster με το σάκχαρο του αίματος φέρνει περισσότερο φαγητό και πάχος.

 Τρώγοντας αλεύρι το οποίο περιέχει τον πολυσακχαρίτη αμυλοπηκτίνη -Α  έχουμε εκτίναξη του σακχάρου, ένα πάγκρεας που αγκομαχεί για να παραγάγει ινσουλίνη, υποχώρηση του σακχάρου και μέσα σε δύο το πολύ ώρες εκ νέου σήματα πείνας. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος - και σας μιλάω από προσωπική εμπειρία εκτός των άλλων - να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε εκεί που θέλετε, από το να περιορίσετε δραστικά το άσπρο αλεύρι (και τη ζάχαρη εννοείται...)


Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/








8 comments:

  1. Έτσι ακριβώς είναι μπράβο για το άρθρο. Θα είμουν πολύ χαρούμενος αν ο κόσμος σταματούσε να το καταναλώνει. Όμως αυτό είναι απίστευτα δύσκολο γιατί είναι η αγαπημένη τροφή όλων. Όλοι λατρεύουν τις πίτες, τα ψωμιά, τα δημητριακά κτλ.
    Πες τους να κόψουν το κάπνισμα πιο εύκολο είναι από το να κόψουν το αλεύρι.
    Πηγαίντε σε ένα σουπερ μάρκετ και δείτε τι έχει ο κόσμος μέσα στα καλάθια. Με στεναχωρεί πολύ αυτό που βλέπω.
    Και μέσα σε αυτή την κατηγορία για μένα είναι και η βρώμη. Οκ μπορεί να μην ανεβάζει τόσο απότομα το σάκχαρο αλλά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τουλάχιστον για μένα που έχω βάλει πολύ ψηλά τον πήχη.

    ReplyDelete
  2. Από τη στιγμή που το άσπρο αλεύρι έχει υποστεί επεξεργασία (με κάποιο κόστος φαντάζομαι για τις εταιρείες παραγωγής) για να απομακρυνθεί το φύτρο και το πίτουρο, τότε γιατί τα αντίστοιχα προιόντα άσπρου αλευριού είναι φθηνότερα από αυτά με αλεύρι ολικής ;

    ReplyDelete
  3. Φίλε anonymous, αν θέλεις, δώσε περισσότερες πληροφορίες για την βρώμη, μιας και τρώω σχεδόν καθημερινά ,αλλά και γιατί δίνω και στα παιδιά...
    nik...εύλογη η απορία σου!!

    ReplyDelete
  4. Καλά κάνεις ανώνυμε και τον βάζεις ψηλά! Τίποτα δεν είναι αρκετά ψηλά για την υγεία!

    Nik γιατί είναι πολύ μαζικότερα παραγόμενο,γιατί το ολικής έχει πολύ μικρότερο χρόνο στο ράφι και γιατί το τελευταίο θεωρείται υγιεινό προϊόν και οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πληρώσουν ένα premium στην τιμή ( εκμετάλλευση του marketing).

    ReplyDelete
  5. Φίλε σπάρτακε η βρώμη χρησιμοποιείται από πάρα πολύ κόσμο γιατί τη θεωρούν ένα ποιοτικό σύνθετο υδατάνθρακα και μέρος ενος ιδανικού πρωινού.
    Εγώ διαφωνώ γιατί τη θεωρώ πολύ δύσπεπτη με πολλές φυτικές ίνες που μπλοκάρει την απορρόφηση μετάλλων αλλά και της χοληστερόλης. Όταν θες να ξεκινήσεις τη μέρα σου και να δώσεις ένα μπουστ στην τεστοστερόνη συνήθως τρως αυγά για να πάρεις χοληστερόλη. Εγώ μπορεί να φάω πχ αυγά με βούτυρο. Άμα φάω και βρώμη είναι δώρο άδωρο. Μη ξεχνάμε επίσης ότι η πρωτείνη της βρώμης η αβενίνη κάνει παρόμοια πράγματα με τη γλουτένη. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η βρώμη είναι τίγκα στο φυτικό οξύ που μπλοκάρει και αυτό την απορρόφηση των μετάλλων.
    Άρα η βρώμη δεν είναι για μένα. Καλύτερα κινόα ή έστω ρύζι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και τί να φαμε δηλαδή φίλε;Το ρύζι ειναι καλύτερο νομιζεις και για πρωινό δεν καταναλωνεται ευκολα!Η βρώμη ειναι οικονομική και έχει μια χαρα συστατικά,το κινοα ας το φανε οι χορτοφάγοι πού το χρειάζονται παραπάνω.Μιλαμε για τρελα ακριβή τιμή όσο καλύτερο και αν ειναι.Μην γινουμε υπερβολικοι,καποιοι δεν εχουμε πρόβλημα στη βρώμη!

      Delete
  6. Αnonymous σ'ευχαριστώ πολύ !

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα... Όλα όσα μας γράφεται ειναι απολύτως σωστά... έτρωγα μόνο προιοντα ολικής και τελικά κατέληξα να έχω χχαμηλη φεριτινη. Τα προϊόντα ολικής δεσμεύουν το σίδηρο και δεν τον αφήνουν να απορροφηθεί. Πλέον έχω κόψει τα ολικής και τα επίπεδα φεριτινης μου είναι άψογα.
    Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας...

    ReplyDelete