4.6.16

Σολομός ιχθυοκαλλιέργειας: Μπορούμε να τρώμε; Και πόσο; (1)
Ενώ ο άγριος σολομός είναι μια εκπληκτική διατροφική επιλογή, δεν είναι καθόλου εύκολο να τον βρούμε στη Ελλάδα. 

Αν τον βρείτε σε κονσέρβα ή και κατεψυγμένο, μπορείτε να τον καταναλώσετε άνετα γνωρίζοντας ότι κάνετε μια εξαιρετική διαιτητική επιλογή.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τον σολομό ιχθυοκαλλιέργειας που τον έκοψα εδώ και πολλά χρόνια μετά από ενδελεχή έρευνα.

Έκτοτε στράφηκα στη σαρδέλα και ποτέ δεν το μετάνιωσα:

ΣΑΡΔΕΛΑ:ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣΑς δούμε λοιπόν τι ισχύει για το σολομό ιχθυοκαλλιέργειας που λίγο-πολύ ισχύει και για τα υπόλοιπα καλλιεργημένα ψάρια:

1. Δεν έχει σαφώς το ίδιο προφίλ λιπαρών οξέων μιας και τα χρησιμοποιήσιμα ωμέγα-3 που περιέχει είναι κατά 40% λιγότερα του άγριου. 

Και φαντασθείτε ότι λόγω της διατροφής του με pellets αλλά και της αφύσικης και θλιβερής ζωής του σε αιχμαλωσία - όπου τα ψάρια ζούνε σαν πράγματα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο - έχει πολύ περισσότερα συνολικά λιπαρά,κάτι βέβαια που σημαίνει ότι μειώνεται αναλογικά και η διατιθέμενη πρωτεΐνη.

Τα υπόλοιπα λίπη είναι τύπου ωμέγα-6 που όπως έχουμε σημειώσει και αλλού προκαλούν φλεγμονώδεις καταστάσεις όταν καταναλώνονται σε μεγάλη αναλογία.

 Τα ωμέγα-6 των καλλιεργημένων σολομών είναι υπερδιπλάσια των άγριων. 

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σαν αναλογία αυτήν των βιολογικών κοτόπουλων με αυτά των food factories. 

Απλά δεν υπάρχει σύγκριση!


2. Ο καλλιεργημένος σολομός έχει ένα χρώμα γκριζωπό που σου κλείνει την όρεξη αντί να στην ανοίξει. 

Τα εφευρετικά παλικάρια λοιπόν που τον καλλιεργούν ρίχνουν  μέσα στην τροφή του μια χρωστική ουσία την κανθαξανθίνη - γνωστή και σαν πορτοκαλί τροφίμων - που είναι γνωστή για τις βλάβες που προκαλεί στα μάτια και ειδικά στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες.

Φάτε - αν τρώτε - λίγο καλλιεργημένο σολομό ακόμη πριν διαβάσετε τη συνέχεια αυτού του άρθρου.


Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

  

1 comment:

  1. Δεν το έχω ψάξει το θέμα αυτό και δεν γνωρίζω πολλά. Υποθέτω ότι θα είναι η ίδια διαφορά με το να φας κρέας από ζωα ελεύθερης βοσκής σε σχέση με αυτά των factory farms

    Μια φορά έχω φάει στη ζωη μου σολωμό που πήρα από ιχθυοπωλείο προφανως ιχθυοκαλλιέργειας. Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε πολύ νόστιμος. Ήταν αρκετά λιπαρός.
    Στη γεύση είναι καλός αλλά δεν ξέρω αν είναι υγιεινός.

    ReplyDelete