12.6.16

Η στέβια σαν εναλλακτική γλυκαντική ύλη (2)






Διαβάστε επίσης:


Στέβια: Η χρήση της σαν γλυκαντικό (1)



Στέβια και μεταγευματικό σάκχαρο

Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ στέβιας,ασπαρτάμης και ζάχαρης:



Tα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η στέβια μείωσε σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου σε σχέση με τη ζάχαρη και τα επίπεδα της μεταγευματικής ινσουλίνης σε σχέση με τη ζάχαρη και την ασπαρτάμη. 

Για την ασπαρτάμη είναι γνωστό ότι ο ρόλος της στην αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου συναρτάται στενά με την κατάσταση της πανίδας του γαστρεντερικού.

Από πλευράς κορεσμού τόσο η στέβια όσο και η ασπαρτάμη έδειξαν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τη ζάχαρη λαμβανομένων υπόψη των θερμίδων.

Η στέβια μπορεί λοιπόν να θεωρείται ασφαλής για τους διαβητικούς αλλά θα πρέπει πάντα να παίρνετε το πράσινο φως από το γιατρό σας . 


Στέβια και έλεγχος του βάρους

Mη ποντάρετε στη στέβια αν θέλετε να χάσετε ή να ελέγξετε το βάρος σας. Μπορεί απλά να έχει μια μικρή συνεισφορά όταν αντικαθιστά κάποια κουταλάκια ζάχαρης στη δίαιτα.


Στέβια και χοληστερόλη

H στέβια δεν αυξάνει τη χοληστερόλη και τα άλλα λιπίδια. Απεναντίας υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν το αντίθετο.


Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε:

Επειδή η στέβια είναι φυσικό προϊόν και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να το πατεντάρει και να αποκομίσει τα ανάλογα κέρδη,δεν υπάρχει και ιδιαίτερο κίνητρο/δέλεαρ για να χρηματοδοτηθούν ακριβές έρευνες μεγάλης κλίμακας.

 Γι αυτό ότι υπάρχει σαν πληροφορία τη στιγμή αυτή, πρέπει να το βλέπουμε με επιφύλαξη και κάποια περίσκεψη.

 Στο μέλλον θα ακούμε όλο και περισσότερα θετικά και αρνητικά μηνύματα. 

Ήδη υπάρχουν κάποια αρνητικά ή και θετικά ευρήματα σε σχέση με τη γονιμότητα των αντρών και κυρίως των γυναικών,με ορμονικές παρεμβολές,με καρκίνο,με γονιδιοτοξικότητα,ευρήματα που απαιτούν μεγαλύτερο ψάξιμο και είναι παρακινδυνευμένο να αναφέρονται χωρίς περισσότερη τεκμηρίωση.


Στέβια και αρτηριακή πίεση

Καμία ουσιαστική  επίδραση σε άτομα με κανονική αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν όμως κάποιες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να τη μειώσει σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.



Στέβια και τερηδόνα

Η στέβια σε αντίθεση με την ζάχαρη δεν προάγει την τερηδόνα γιατί δεν δίνει τροφή στα διαβόητα βακτήρια streptococcus mutans.


Τέλος του 2ου μέρους

Στο 3ο μέρος θα δούμε τι κυκλοφορεί στο εμπόριο και τι από αυτά θα πρέπει να αποφεύγουμε.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment